wegetariańska - 3659 przepisów (strona:89/244)

Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą 155

Bakłażan faszerowany czerwoną soczewicą to wręcz wegetariański klasyk. I ja się skusiłam. Wyszedł pyszny i już nie mam wątpliwości dlaczego jest tak lubiany przez wegetarian i wegan (w wegańskiej wersji bez jogurtu). Faszerowany bakłażan jest sycący – soczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane

Poezja smaku
Krem Z Zakochanych Marchewek 158

gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej

Luźna Kuchnia
Drugie urodziny Wrocławskiego Bazaru Smakoszy 165

Gubały - redaktor naczelnej wspaniałego magazynu Slowly Veggie!, który od marcowego numeru zdobywa nasze serca i roślinożerne żołądki. Gorąco zachęcam Was do lektury, bo to pierwszy taki magazyn o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na Polskim rynku. Ja zostałem całkowicie zielono zainspirowany. Zapraszam do kiosku, na facebooka  oraz na stronę internetową magazynu: www.slowlyveggie.pl . Po śniadaniu wyszedłem bogatszy o nowe doświadczenia kulinarne

Food Square
66. Pesto z bobu i bazylii 184

pesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka) - 15g liści bazylii - 15g orzechów pinii - 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oliwy z bazylią - 1 duży ząbek czosnku *opcjonalnie: ekstrakt z oregano Dodatkowo: - makaron razowy, bezglutenowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją

Be Fit Be Strong
KASZA QUINOA PO MEKSYKAŃSKU 191

delikatne ziarenka, które dla mnie mają nieco orzechowy aromat,zawierają mnóstwo dobroci - wszystkie niezbędne minerały, a ponadto tak korzystny zestaw aminokwasów w białku, jakie posiada, że zalecana jest dla wegan i wegetarian, których dieta nie zawsze gwarantuje pokrycie niezbędnej konfiguracji aminokwasów. Ponoć NASA uznała komosę ryżową za najlepszy i najbardziej odzywczy pokarm, serwuje ją swoim podwładnym. Jedzmy więc kaszę quinoa

W kuchni Karmel-itki
HUMMUS paprykowy firmy Primavika RECENZJA 171

cukry – 3,2g, białko – 5,8g, sól – 0,51g HUMMUS wyprodukowany jest bez użycia substancji konserwujących, barwników, aromatów i glutaminianu monosodowego. Zawiera naturalnie występujące cukry. Bez soi. Dla wegan i wegetarian. Bez glutenu. Produkt ekologiczny. ( więcej informacji ) MOJA OPINIA: Wyglądem przypomina pastę/pasztet o apetycznym pomarańczowym kolorze, gdzie można dostrzec kawałki papryki :) Co do smaku jestem jak najbardziej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Król Seitan Burger I 160

Dobrego burgera nie jest łatwo zrobić. Jednak weganie mają większe pole do popisu przy burgerach niż mięsożercy. Raz zrobią burgera z tofu raz z batatów a innym razem z seitanu. Często jest tak, że burger nie smakuje jak kulinarne niebo. Czasem bułka jest zła a czasem kotlet. Więc jak stworzyć perfekcyjnego burgera? Koniecznie potrzebujemy pysznej chrupiącej bułki, buraczków, domowych

wegetalerze
Soja po grecku 121

chwaląc się wcale a wcale napiszę tylko, że jedząc dzisiejszy obiad Misiek zapytał od kiedy weganie ryby jedzą Składniki na 4 wielkie porcje: kilka marchewek – 6 kawałek selera 2-3 duże pietruszki ugotowane kotlety sojowe (tak aby starczyło na dwie warstwy w naczyniu w którym będzie się chłodzić- u mnie było to 12 szt.) przyprawy: liście laurowe

greenscarf
44. Kokosowy tofurniczek - serniczek z tofu 153

przygotowałam z tofu. Lubię próbować nowych rzeczy i stawiać sobie coraz to wyższe cele, a ten serniczek wyszedł świetnie. Każdemu polecam spróbowania tofu, to ser nie tylko dla wegetarian, wegan, ale i dla takich jak ja, czyli chętnych poznawania nowych, niepowtarzalnych smaków.  Tofurniczek przygotowany w formie o średnicy 12cm. Składniki: - 180g tofu naturalnego (kostka) - 120g jogurtu naturalnego - 3 łyżki

Be Fit Be Strong
Sunwarrior - proteiny oraz suplementy roślinne dla wegan i wegetarian :) 125

pozbawione glutenu! Do kogo skierowana jest marka Sunwarrior? Główną zaletą produktów Sunwarrior jest ich pochodzenie. Powstają one wyłącznie z surowców naturalnych, roślinnych co czynie je idealnym źródłem białka dla wegan i wegetarian, dla osób na diecie surowej, tzw. raw. Jednak produktami Sunwarrior może cieszyć się każdy z nas. Jest to odpowiedni produkt dla osób dbających o zdrowy styl życia

Zdrowie na języku :P
Domowe mleko ryżowe 156

imbiru. Mleko ryżowe jest dość gęste. Bardzo dobrze komponuje się w koktajlach ze świeżymi owocami lub płatkami owsianymi na śniadanie.  Mleko ryżowe to dobry zamiennik mleka krowiego. Oprócz wegan chętnie sięgają po nie osoby z nietolerancją laktozy i ograniczające cholesterol. Bez obaw mogą je pić osoby odchudzające się. Mleko ryżowe mogą także pić dzieci. Najlepiej przygotowywać je w domu

My Chcemy Jeść
Wegańskie naleśniki orkiszowe - naturalne i z karobem :) 164

połowie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych :)  Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie deser jaglany Amazake  (także odpowiedni dla wegan), dżem jagodowy domowy i truskawki. UWAGA! Przed każdym wlaniem ciasta na patelnie pamiętaj o zamieszaniu masy

Zdrowie na języku :P
Wegańskie pankejki 139

czasu do czasu pozwalam sobie urozmaicić swoje posiłki m.in wykonuje je w wersji wegańskiej, czyli bez nabiału i jaj, bo jak wiadomo weganie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. Tym razem przygotowałam lekko wilgotne i delikatne pankejki, które smakują rewelacyjnie ze swoimi ulubionymi dodatkami. :) Składniki: 4 łyżki mąki pszennej graham T1850 1 łyżka mielonego siemię lnianego + 3 łyżki wrzącej wody 120ml

Truskawkowa Fiesta
Pizza ze szparagami i feta 165

Pizza, perfekcyjna kolacja na lato. Korzystajcie z letnich nowalijek jak szparagi, zielony groszek czy świeżo wychodowana rukola. U mnie dzisiaj pizza bianco z zielonymi szparagami i feta. Wspaniała wegetariańska pizza. Przepis poniżej Pizza ze szparagami i feta Składniki: na 3 pizza ciasto na pizza, tutaj przepis , podwojona porcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche

codojedzenia
Recenzja #.16 - tofu tradycyjne naturalne (polsoja) 99

tutaj ) nadaje się zarówno do potraw na wytrawnie i na słodko. Zawiera dużo białka (i ma stosunkowo mało kalorii :)) więc jest dobrym substytutem nabiału/mięsa dla wegetarian i wegan. Dodatkową dobrą cechą jest też zawartość wapnia. Ocena : 6/6 Kaloryczność 100g : 112 kcal Cena : produkt otrzymany w ramach współpracy ( polsoja.com.pl ) // cena zależna od sklepu, ok. 4-6zł (180g) Zakupione

breakfast of dreams