wegetariańska - 3659 przepisów (strona:87/244)

Fasolka szparagowa w szynce na kaszy gryczanej zapiekanej z cukinią i kurkami 154

twardość, więc gdy będzie już taka, jaką lubimy, odcedzamy, przelewamy zimną wodą (w ten sposób zatrzymujemy proces gotowania) i podajemy, bądź przygotowujemy ją wraz z szynką.) Wegetarianie i weganie zawijają w cukinię. W każdy pojedynczy plaster szynki/ cukinii zawijamy po 10-15 fasolek i układamy w naczyniu żaroodpornym. Gdy zawiniemy fasolkę we wszystkie plastry, spryskujemy ruloniki oliwą z oliwek, oprószamy

Be Fit Be Strong
Kaczka po tajsku 298

wyjdzie mi niesmaczny, suchy wiór, ale zupełnie niepotrzebnie. Autorka dokładnie opisała sposób przygotowania mięsa, aby było soczyste i rozpływające się w ustach. Zrobiłam dwie wersje-jedną z kaczką, drugą wegetariańską z samymi warzywami. Obie wyszły pyszne i bardzo aromatyczne. Mogę was zapewnić, że zakochacie się w tym smaku :) Porcja dla 2-3 osob: 2 pojedyńcze piersi z kaczki

Zawsze głodna!
Zupa krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym 192

ostatniej kropli tego czerwono-różowego kremu :) „Zupa-krem z pieczonych buraków z mlekiem kokosowym” to zupa bez nabiału, bez glutenu, bez cukru, bez mięska, świetna dla wegan i wegetarian. A jaka pyszna! Składniki: 4 średnie buraki (tej samej wielkości) 1 duży ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki oleju rzepakowego 400 ml mleka kokosowego 325 ml wody

Moja Delicja
Toskański makaron z sosem pomidorowym 132

upały – bo sosu nie trzeba gotować. Wbrew pozorom, ten makaron wcale nie jest zimny. Jego temperaturę określiłabym jako komfortową w zastanych okolicznościach przyrody. Jest przy tym lekki, wegetariański, a dzięki zawartości surowych warzyw pełen witamin. Czosnek zaś wytłucze wszystkie potencjalne drobnoustroje, które dostaną się do Waszego organizmu wraz z klimatyzowanym powietrzem. A może zanim zaczniesz gotować ochłodzisz się bazyliową

Patchwork
Gotuj w stylu eko - musisz to znać! :) 156

dalej? Właśnie teraz będzie najlepsze :D Tak jak wspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą to miejsce ! Całą pieczę

Zdrowie na języku :P
Kilka pomysłów na... 160

zielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą galam masalam itd a żeby nie zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem, no, ale Ci co weganami są zawsze mogą go zastąpić chociażby tahini Szpinakowe kluski jaglane z serem feta, fasolka

More food, love and dreams
Makaron cukiniowy z pesto bazyliowo-cytrynowym, awokado i czerwoną porzeczką. W wersji wegańskiej z wędzonym tofu, w wersji rybn 173

makaron na patelnię. Makaron z pesto podgrzewamy 1-2 minutki na patelni. Na ciepły makaron układamy kawałki awokado i posypujemy orzeszkami pini. *Ponieważ często przy mym stole zasiadają zarówno weganie jak i mięsożercy, na stole w osobnej miseczce kładę wędzonego halibuta i wędzone tofu, a każdy na talerz nakłada sobie sam! Jeśli Wasza druga połówka nie toleruje dużej dawki zieleni

Fill The Bowl
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 157

Hummus, libańska pasta z ciecierzycy, szturmem podbił serca i podniebienia wegan i wegetarian przez zdrowotne wartości ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest

Karo in the Kitchen
Zielone stir fry z wołowiną 182

Jedna z najstarszych i najszybsza metoda gotowania? Chińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Szybkie, wydajne, energooszczędne i zdrowe. I dla wegetarian, i dla wegan, i dla mięsożerców. Każdemu według jego smaku, sumienia czy upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives

Karo in the Kitchen
Bazowy sos stir fry 158

porcję, czyli na około 4-5 szklanek wymieszanych warzyw, mięsa i makaronu, na dwie osoby. SKŁADNIKI ¼ szkl jasnego sosu sojowego ¼ szkl ciemnego sosu sojowego ½ szkl sosu ostrygowego (dla wegan-sosu hoisin) ¼ szkl octu ryżowego ¼ szkl skrobi kukurydzianej/ ryżowej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego (możecie zastąpić rzepakowym) 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen
Zupa krem z cukinii i groszku z makaronem razowym + kilka słów o zdrowym odżywianiu 173

szybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie nabiału), po prostu z niej zrezygnujcie. Zupę tę bardzo szybko się przygotowuje . W zasadzie gotowa jest już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie

Moja Delicja
A może kopytko? 197

gotującej się i osolonej wody. I tak aż kopytka wypłyną na powierzchnię i chwilkę się na niej pounoszą. Odcedzamy. Podajemy z czym lubimy i obiadek gotowy. *INFO dla alergików, Wegan: jajko możemy zastąpić tzw. papką z siemienia lnianego. 2 łyżki mielonego siemienia zalewamy ok 3 łyżkami gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia (ok 5 min.) 1 czubata łyżka takiej kleistej

Karczma Honorietty
Czekoladowe ciasteczka "zgadnij z czego" 252

zrobić ciastka czekoladowe z czerwonej fasoli? Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli to świetny sposób, żeby przemycić do swojej diety więcej białka - ma go więcej niż mięso, dlatego jest polecana weganom i wegetarianom. Jest także bogatym źródłem witamin z grupy B (witamina B1 działa antydepresyjnie, poprawia pamięć i logiczne myślenie). Czerwona fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera żelazo

two broke sisters
Wegańskie ciasto z gruszkami 2.0, Praga (1) 198

deskorolce lub rolkach typowa czeska obiadokolacja w ... chińskiej restauracji, Czesi jedzą mało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser: pyszne i pożywne batony owsiane  Flapjack (nieczeskie) Vegan pear cake 2.0 Follow this recipe

Qlinarnie i Qlinarnie
Pide z cukinią i fetą 162

Dzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci

Chilli Czosnek i Oliwa