jest tofu? Ano jest to taki "twarożek" sojowy, wyrabiany z mleka sojowego, bardzo popularny w Chinach i Japonii jako bogate źródło białka. W Polsce świetnie znane głównie w środowiskach wegan i wegetarian, ale coraz częściej można je spotkać w tzw. zwykłych sklepach, a ostatnio, podobnie jak rok temu, w ramach akcji promocyjnej w biedronce. Generalnie nie przepadam za soją
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEmyślę, że ta wariacja przypadnie Wam do gustu. U nas powstała już druga porcja, która, podobnie jak wcześniejsza, zniknie w mgnieniu oka! To smaczna propozycja nie tylko dla wegan i wegetarian, ale przede wszystkim dla osób szukających nowych smaków (mój wybredny Mąż stwierdził, że jest super!). Sezon cukiniowy trwa, a ja zostawiam Was z przepisem! Do przygotowania hummusu potrzebujemy
Szybko Tanio Smaczniebary często używają majonezu. Niestety, również w Japonii sushi z majonezem jest bardzo popularne. Tylko po co zamieniać pyszne, zdrowe źródło tłuszczu, jakim jest awokado, na majonez?! Na szczęście weganie nie są w stanie zboczyć ze ścieżki zdrowego przygotowywania sushi;) Co jest potrzebne, by samemu zrobić ten przysmak w domu? Ryż do sushi. Nie próbujcie używać ‘zwykłego’ białego- to strata
Wegańska kuchnia orientalnagotuje się zazwyczaj 3 do 5 minut we wrzątku i można dorzucać je na patelnię lub do woka pod koniec przygotowywania potrawy. Mięso (opcjonalnie) - ponieważ mój mąż nie uznaje wegetariańskich fast-foodów, do noodli dodaję zazwyczaj jakieś mięso. Może to być kurczak, wołowina, wieprzowina lub owoce morza. Warto zainwestować w dobry kawałek mięsa, np. polędwicę. Kroimy ją potem w cieniutkie
W kuchni wieczoremwszystkie odżywcze wartości żywności - bezcenne białka i naturalne enzymy zawarte w roślinach, a także niezbędne witaminy i minerały. Chlebek jest bezglutenowy, w 100% surowy, bezmleczny, bez GMO dla wegan. Więcej można przeczytać na Habżyki . Chleb lniany żywy. Można tez polubić je na Chcę żyć zdrowo . Ostatnio doskwiera mi brak deserów. Postanowiłam zrobić mleczną kanapkę, bezglutenową i udało
AZgotuj!Idealna jeśli ktoś stosuje dietę RAW food. Ale także dla wszytskich tych, którzy chcą mieć przy sobie coś zrowego. Gryczanki polecam dla osób dbających o zdrowie, dla dzieci, wegan, wegetarian. Wszystkie produkty wykorzystane do wyprodukowania ich pochodzą z uparw ekologicznych. Są to: kiełkowana polska kasza gryczana daktyle rodzynki kiełkowany słonecznik kiełkowana kasza jaglana kokos surowa masa
AZgotuj!amarantusa od Blimsien - w końcu będę mogła zużyć zapas poppingu z amarantusa. Proste i szybkie w wykonaniu, więc musi być dobrze. 2) Pesto z natki pietruszki ze strony WEGANIE - o dziwo takiego pesto jeszcze nie robiłam, ale pietruszka już czeka :) 3) Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką robiłam na bazie tego przepisu, ale dodałam jeszcze sporo ziaren (pestki dyni, słonecznika
Corner With Recipesfarsz znacznie lepszy. Jeśli chodzi o normalne posiłki, trafiliśmy na pierwszy obiad do Frici Papa . Najlepsze były ceny i klimat restauracji. Duszone mięsko wołowe całkiem dobre, a moje wegetariańskie danie szpinakowe zdecydowanie nie trafiło w mój gust. Przede wszystkim dlatego, że było zagęszczone dużą ilością mąki, co dużo gorzej wpływa na mnie, niż mięso, dlatego chwilowo porzuciłam w trakcie tego
Corner With Recipesalafele to propozycja pysznej przekąski nie tylko dla wegan. Zazwyczaj robię je z ciecierzycy jednak na sklepowych półkach zieleni się bób więc polecam także zielone falafele przygotowane z bobu, zielonej soczewicy, kolendry, natki pietruszki i kaszy jaglanej. Kotleciki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem pachnące aromatycznymi przyprawami, w wersja light (pieczone w piekarniku). Do tego znakomity sos tahini oraz mizeria
SzczyptaSmaQBakłażan faszerowany czerwoną soczewicą to wręcz wegetariański klasyk. I ja się skusiłam. Wyszedł pyszny i już nie mam wątpliwości dlaczego jest tak lubiany przez wegetarian i wegan (w wegańskiej wersji bez jogurtu). Faszerowany bakłażan jest sycący – soczewicowy farsz jest konkretny, sprawia wręcz wrażenie mięsnego. Samo danie zaś nie jest kaloryczne. Polecam jako alternatywę dla bakłażana faszerowanego mielonym mięsem. Podane
Poezja smakugorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli pominiecie sery- zupa nie straci na konsystencji, będzie łagodniejsza, a bulion zamiast drobiowy może być warzywny- w wersji wegetariańskiej
Luźna KuchniaGubały - redaktor naczelnej wspaniałego magazynu Slowly Veggie!, który od marcowego numeru zdobywa nasze serca i roślinożerne żołądki. Gorąco zachęcam Was do lektury, bo to pierwszy taki magazyn o kuchni wegetariańskiej i wegańskiej na Polskim rynku. Ja zostałem całkowicie zielono zainspirowany. Zapraszam do kiosku, na facebooka oraz na stronę internetową magazynu: www.slowlyveggie.pl . Po śniadaniu wyszedłem bogatszy o nowe doświadczenia kulinarne
Food Squarepesto i powinniśmy je umieścić od czasu do czasu w naszym menu! Składniki: - 150g ugotowanego i obranego bobu (ok. szklanka) - 15g liści bazylii - 15g orzechów pinii - 3 łyżki parmezanu (weganie - parmezan z nerkowców) - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka oliwy z bazylią - 1 duży ząbek czosnku *opcjonalnie: ekstrakt z oregano Dodatkowo: - makaron razowy, bezglutenowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją
Be Fit Be Strongdelikatne ziarenka, które dla mnie mają nieco orzechowy aromat,zawierają mnóstwo dobroci - wszystkie niezbędne minerały, a ponadto tak korzystny zestaw aminokwasów w białku, jakie posiada, że zalecana jest dla wegan i wegetarian, których dieta nie zawsze gwarantuje pokrycie niezbędnej konfiguracji aminokwasów. Ponoć NASA uznała komosę ryżową za najlepszy i najbardziej odzywczy pokarm, serwuje ją swoim podwładnym. Jedzmy więc kaszę quinoa
W kuchni Karmel-itkicukry – 3,2g, białko – 5,8g, sól – 0,51g HUMMUS wyprodukowany jest bez użycia substancji konserwujących, barwników, aromatów i glutaminianu monosodowego. Zawiera naturalnie występujące cukry. Bez soi. Dla wegan i wegetarian. Bez glutenu. Produkt ekologiczny. ( więcej informacji ) MOJA OPINIA: Wyglądem przypomina pastę/pasztet o apetycznym pomarańczowym kolorze, gdzie można dostrzec kawałki papryki :) Co do smaku jestem jak najbardziej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość