Kiedy nie mam czasu na eksperymentowanie i przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla wegan oznacza przeważnie proste warzywne dania w formie zupy krem, sałatek czy potrawy na bazie roślin strączkowych jak poniżej. Uwielbiam bataty w prawie każdej postaci i zawsze trzymam dwie lub trzy sztuki pod ręką
Roślinna - blog wegańskiPasta bezrybna Na weganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki
BlendmanKontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci i dobrze smakuje dzięki słodkiemu delikatnemu profilowi. Dietetyczna morwa biała zaś gdy namoknie, genialnie zastępuje mniej zdrowe rodzynki. Batat z rozmarynem upieczony na chrupko doskonale uzupełni danie a sok z limonki i syrop
Kuchnia PROzdrowotnajako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne , czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie. To przede wszystkim idealna opcja dla wegetarian i wegan, a także alergików- nie zawiera glutenu. Ponadto jest delikatna w smaku i pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Kotleciki w sumie powstały z resztek. Z ostatniej porcji
Kuchnia Elliepysznie smakuje w takiej formie, czemu by jej nie zmiksować? Wystarczy przecież dodać owoce, orzechy i otrzymujemy pełnowartościowe i pyszne śniadanie! Jak Wam jakiś baran zacznie wytykać, że na weganie nie możecie dostarczać pełnowartościowego białka to spokojnie możecie pokazać mu środkowy palec i ten wpis. To co jest w niej jeszcze wspaniałe to fakt, że nie trzeba jej wcale gotować
BlendmanJuż na wstępie informuję, że nie, nie zmieniłem swoich poglądów i ciągle jestem weganem (weganinem?). Sama nazwa o niczym nie świadczy. Tak samo smak użytych odzwierzęcych odpowiedników nie jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem
Blendmanczasami można było znaleźć pomidora lub ogórka, ale był to rzadko dodawany i w moim odczuciu zbędny dodatek. Najważniejsza była ona, pasta jajeczna. Jeśli masz dzieci, które wychowujesz na wegan, nie odbieraj im dzieciństwa. Zrób im pastę bezjajeczną! Dzięki temu będą miały co wspominać, jak ja teraz tą niewegańską wersję Pomimo że jajka zawsze lubiłem, to substytutu dla pasty jajecznej
Blendmanugotowana ciecierzyca oraz tahini. Dla mnie klasycznym dodatkiem jest kmin rzymski (kumin) oraz na wierzchu konkretna ilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe
Blendmanprzepisu, jest dodanie sproszkowanego mango, suszonych truskawek czy nawet sumaka (jeśli tylko lubimy kwaskowy smak). Do podania polecam dodać na wierzch powidła śliwkowe lub mus jabłkowy. Świetna alternatywa dla wegan, osób nietolerujących laktozy lub po prostu ludzi lubiących smaczne i zdrowe jedzenie. Składniki: Orzechy nerkowca – 40g Kasza jaglana – 60g Syrop klonowy – 60g Wanilia sproszkowana – 2 łyżeczki
Blendmanpierwszego łyka, aż do samego końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe
królestwo garówprzynajmniej od tygodnia i po prostu musiałem je napisać ;) Dobrze, zabieramy się zatem za jajka (ale jednak nie dinozaurze). Trudno nawet sobie wyobrazić jakiekolwiek kuchenne działania bez użycia jajek. Weganie co prawda dają radę, ale nie wiem jak. Jajko jest pełne symboliki. Jajko jest pełne wartości odżywczych. Kwestia jajka budzi kontrowersje dietetyków, ale to ich problem. My w tym tygodniu
zadanie-gotowaniemożna potem już nic nie jeść cały dzień ;) Wyspiarskie śniadanie polubiłem dzięki mojej córce, która teraz jest weganką, ale jakiś sentyment do tego zestawu chyba jej został, co? ;) Może weganie mają swoją wersję - kto wie? Możliwe składniki zestawu: fasolka w pomidorach tosty smażone kiełbaski smażony bekon smażona kaszanka jajko sadzone smażone pomidory smażone pieczarki jajecznica placki hash browns white
zadanie-gotowaniejednego, ale nawet kilku rozmaitych na nie przepisów. I chociaż twórcy tego bloga są raczej zdeklarowanymi mięsożercami, zaczniemy nieco przewrotnie – od gołąbków „dla każdego”, w tym wegetarian, a nawet wegan. Oczywiście sposobów na wegetariańskie gołąbki można wymyślić wiele, my jednak zaproponujemy kompozycję dość „swojskich” smaków. Zamiast popularnego ryżu będzie głęboko zakorzeniona w tradycyjnej polskiej kuchni kasza (konkretnie pęczak), zaś
Kulinarna Pokusachrzanem :) Buraczki, ziemniaczki, wędzony pstrąg w jajkach i chrzan - takie za mną chodzą smaki przed Wielkanocą Jutro będzie już bardziej tradycyjnie. Zamierzam upiec mazurek z kajmakiem i ugotować wegetariański żurek. A w dni świąteczne mam nadzieję odpocząć. Oby pogoda nas rozpieszczała i udało się spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu! Życzę więc Wam już dziś radosnej i pełnej słońca Wielkanocy
Chilli Czosnek i Oliwaziemniaków 1 główka czosnku (obranego, drobno posiekanego) 25 dkg surowego szpinaku (posiekanego) 4 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki mleka sojowego (można zastąpić zwykłym, jeśli nie jesteście weganami) sól do smaku Zebrać razem wszystkie składniki. Ziemniaki ugtować razem ze skóra, nieco ostudzić i obrać. Patelnię rozgrzać do bardzo wysokiej temeratury, dodać oliwę i posiekany czosnek, podsmażać do momentu, aż zacznie
Jem więc Jestem