wegetariańska - 3659 przepisów (strona:77/244)

"Kuchnia dla biegaczy - siła roślin" - Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol 161

witaminy i minerały występują w daniu oraz informację ile zawiera ono tłuszczu. Początek to rozdziały o tym: od czego się zaczęło?, okiem dietetyka, dieta roślinna w praktyce, co wy weganie jecie ? Czyli coś ciekawego do poczytanie, co powiem Wam bardzo wciąga. Ja jak wzięłam książkę do ręki, to czytałam, aż przeczytałam wszystkie początkowe rozdziały ;)) Dodatkowo w książce znajdziemy też porady

kruche babeczki
Jak gotować bób? Przepis na gotowany bób. 301

mikrofalówką... Młody bób gotuje się szybko (i równie szybko znika) :) Bób bogaty jest w białko, za to ma niewiele kalorii. Jak każda roślina strączkowa, świetnie sprawdza się w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Sam w sobie jest świetną przekąską dla dzieci, ale i dla dorosłych (np. do piwa). Gotowany można dodać do sałatek, a także dań obiadowych (np. ziemniaczanego puree) oraz

Ale Proste
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 195

cukru i białej mąki. Wszystkie słodkości prezentują się obłędnie. Aż trudno się zdecydować, który przepis wypróbuję jako pierwszy Książkę „La Veganista” poleciłabym każdemu – nie tylko weganom. To książka dla wszystkich, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Książka ta dostarczy wielu smakowitych inspiracji. Przepisy są ciekawe, a potrawy na zdjęciach zachęcają do wypróbowania przepisów. Książka ta będzie idealnym prezentem

Moja pasja smaku
Poranny herbaciany koktajl 119

szybkie i odżywcze śniadanie przed nim. Wybrałem herbaciany koktajl. Herbata jest naturalnym źródłem kofeiny (teina), a poza tym smakuje zajebiście. Dodatek białka wynika nie tyle z tego, że na weganie są niedobory białka, bo to bzdura (dla przeciętnego człowieka). Tutaj chodziło o smak i dobrej jakości (pod względem aminokwasów i przyswajalności) białko z rana, gdy organizm potrzebuje po całej nocy

Blendman
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 292

Biedronka zrobiła jakiś czas temu tydzień portugalsko-hiszpański. Pomyślałam sobie, że to dobra okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie jest da wegan – dzisiaj będzie o kwintesencji smaku mięsa. I o tym, jak przyrządzić najdelikatniejszą z karkówek, bo oferta pewnie jeszcze się powtórzy. Świnie iberyjskie są ciemno ubarwione, czarnobrązowe. Mają wysokie nogi, charakterystyczne wąskie

Karo in the Kitchen
Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" 194

przepisy w kategoriach: Przystawka Danie główne Deser  Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów na dania główne z udziałem ryb oraz 4 zestawy wegetariańskie. Przy każdym zestawie znajdziemy kilka słów od autorki. Przepisy są bardzo jasno i dokładnie opisane, zaś zdjęcia tak apetycznie przedstawiają potrawy, że od razu chciałoby się je wypróbować. Zdjęcia rodzinnych posiłków

Z miłości do słodkości
Sorbet rabarbarowy 156

skład sorbetu ogranicza się do 3 składników dostępnych w większości sklepów. Jedynym trudno dostępnym składnikiem jest syrop ryżowy, ale jego zastąp czym tylko chcesz. Może to być miód (dla wegan miód sztuczny oczywiście), syrop klonowy, syrop z agawy… po prostu wszystko. Jeśli lubisz słodkie sorbety, dodaj zamiast syropu cukier lub pomiń sok z pomarańczy i użyj więcej syropu Dzięki

Blendman
Hummus z jabłkiem 154

pasta popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej. Wariantów wiele ale zawsze musi posiadać ciecierzycę, czosnek i pasę sezamową tahini. Jest pyszna i bardzo popularna obecnie wśród wegetarian i wegan. Ja ten przepis zaczerpnęłam od Marty Dymek. Hummus z jabłkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka na energię (z karobem i melasą z chleba świętojańskiego) 180

karobie (*) mogłabym napisać duuużo, ale nadmienię jedynie, że posiada on wieleee wartości zdrowotnych i warto go włączyć do swojej diety. Korab pod każdą postacią nadaje się dla dzieci, alergików, wegan, wegetarian, diabetyków, osób na diecie bezglutenowej, czy ludzi prowadzących aktywny tryb życia. Wracając do ciasteczek... Są na prawdę pyszne - kruche (nie twarde!) i cudownie pachną (dzięki melasie). (9 sztuk

Di gotuje
Maska do włosów z wody po ciecierzycy 309

Aquafaba to woda pozostała po gotowaniu fasoli lub ciecierzycy (puszki też ją zawierają). Weganie oszaleli na punkcie tej niepozornej cieczy. Dlaczego? Ponieważ to idealny zamiennik białka, z którego można przygotować pyszne bezy czy musy wegańskie.   Od kiedy dowiedziałam się o właściwościach wody po ciecierzycy szkoda mi ją wylewać. Raczej nie mam często ochoty na coś słodkiego, dlatego

wegujemy
Domowe płatki drożdżowe 220

Płatki drożdżowe to wspaniały produkt, który posiada nie tylko walory smakowe, ale też odżywcze. Posiadają wiele minerałów, aminokwasów i witamin. Te niewielkie płatki przypominające tartą bułkę zna chyba każdy weganin. Są niezastąpione w przepisach na ser wegański, można je dodawać do tofucznicy lub posypywać nimi warzywa. Niestety jest to jeden z produktów, który jest ciężko dostępny nawet większych miastach. Zazwyczaj

wegujemy
Chiński makaron z marynowanym tofu 154

sojowego. Według legendy wynaleziony w Chinach. Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy. Wystarczy go dobrze zamarynować. Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan. Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania. Chiński makaron z marynowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ulubieńcy kwietnia 207

Piękny początek wiosny! <3 kwiecień w jednym słowie: wiosna najczęściej odwiedzane posty w kwietniu: naleśniki śniadaniowe do łóżka makaron z warzywami i sosem pomidorowym chia chia kawowa pizza z wegan stripsami tort czekoladowy Paczka z frisco.pl W sklepie frisco.pl znajdziecie

wegetalerze
Kotlety z ryżu 278

misce z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i skórką otartą z cytryny. Dodajemy siemię lniane i wyrabiamy. Mielone siemię lniane? Tak. Powyższa propozycja jest propozycją dla wegan. W przypadku, gdy nie dysponujemy mielonym siemieniem lnianym dodajmy tak, jak w przypadku tradycyjnym kotletów mielonych jedno jajko, a gdy masa będzie zbyt lejąca zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy

Jacob Tastes
Ratatouille z ryżem 197

Dobre i sycące danie, to nie tylko takie, z wielkim kawałkiem mięsa na talerzu. Owszem, sam jestem mięsożercom, jednak jako kucharz muszę też zaspokoić podniebienia zarówno wegetarian jak i wegan. Jedno z najsmaczniejszych dań jarskich jakie znam to ratatouille. Ta powstała we Francji (ach, znów ci francuzi) potrawka warzywna łączy w sobie bogactwo składników i różnorodność tekstur. Na dobrą sprawę

Jacob Tastes