glutenu. Mleko ryżowe Przygotowuje się je ze zmielonego pełnoziarnistego ryżu. To wodniste mleko, jest kaloryczne jak 2% mleko krowie. Ciekawy zamiennik dla osób z nietolerancją laktozy, alergików i wegan. Nie zawiera glutenu. Mam nadzieję, że co nieco Wam pomogłam w temacie mleka
Zasmakuj Kuchnidalej na południe indyjskiego subkontynentu, tym kuchnia bardziej wegetariańska i pikantna. Ta zasada (im bliżej równika, tym ostrzej i mniej mięsa) obowiązuje właściwie globalnie. Nie jest to przypadek. Mięso w gorącym klimacie traci świeżość bardzo szybko, a pikantne przyprawy mają działanie antybakteryjne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Mogą też maskować niekorzystne smaki. Spożywanie ostrych dań ma również wpływ na zwiększenie pocenia
zadanie-gotowaniepowodu swojego schorzenia nie może jadać produktów mlecznych, jajek orzechów... etc.postanowiłam że ten przepis będzie dedykowany wszystkim alergikom oraz osobą z celiakią, a z pewnością zadowoli również zagorzałych wegan. Przepis na tartę nie zawiera Jajek, mleka krowiego, proszku do pieczenia ani produktów glutenowych . Spód to kombinacja mąki gryczanej oraz kokosowej, doprawiony solidną porcją cynamonu. Słodką nutę tworzy ciemny
vaniliowoczekoladowaSernik jest bez mleka zwierzęcego, bez glutenu i bez jajek. Sernik upiekłam z pestek słonecznika i jest to propozycja Olgi Smile dla wegan, osób na diecie bezglutenowej i innych dietach eliminacyjnych. Sernik powstał dzięki wydarzeniu na FB "Ciasto na niedzielę" tym razem Owocowe szaleństwo . Polecam serdecznie bo tak już prywatnie, całkiem od siebie napiszę że jest pyyyyszny. Koniecznie
Moje Małe CzarowanieSernik bez sera, czyli rzecz znana każdemu weganinowi znana. Z czego jest mój bezsernik? Z nerkowców- najpyszniejszych orzechów na świecie. Czy są one również waszymi faworytami? Po namoczeniu chętnie współpracują z blenderem, dzięki czemu tworzą apetyczne masy. Dzisiejsza masa kryje w sobie również sezonowe truskawki, które świetnie spisują się w tym duecie. Wspomnę również o spodzie, który był głową cukrowego
healthy dreamsprzez te kilka miesięcy. W sezonie truskawkowym - a jakże, owsianka z truskawkami! Tym razem owoce zmiksowałam na mus i podałam z posiekanymi migdałami. Ta propozycja spodoba się również weganom - tradycyjne mleko zastąpione jest mlekiem z orzechów włoskich (uwielbiam!). Jeżeli macie kłopot ze znalezieniem takiego w sklepie, zastąpcie innym roślinnym
Milion SmakówGotowe po ok. 20 minutach. Nieskomplikowane, zdrowe danie, dogodne nawet dla wegetarian. Spróbujcie! Nawet jeśli dotąd nie jedliście brokułów z chęcią. Może zmienicie upodobania? Smacznego! #brokuły #makaron #pasta #kuchniawłoska #wegetariańskie #kolacja #itbmtt
I tu będę miała takie teznaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version
Martyna CooksPóki są młode i malutkie korzystam, a przy okazji cały czas pożeram szparagi :) Sałatka jest pyszna sama w sobie ale również jako dodatek np. do grilla. Weganom proponuję wersję bez jaja :) Sałatka z młodych ziemniaków i szparagów, z jajkiem 12 zielonych szparagów 15 małych, młodych ziemniaczków 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1-2 jajka ugotowane na miękko
Dzieje kuchennej Wiewióryczekoladowe, lody wychodzą obłędnie kremowe i przepyszne i do tego możemy mieć pewność, że są o wiele bardziej zdrowszą alternatywą dla kupnych lodów i nadają się idealnie dla wegan, osób uczulonych na laktozę, czy ograniczającej w diecie tłuszcze zwierzęce, wystarczy wymieszać składniki i je zamrozić :) Kto jeszcze nie wypróbował domowej wersji lodów musi koniecznie to nadrobić :) Składniki : 1 puszka
zdrowa vege kuchniapotrzeby tej publikacji. Nowatorskie propozycje, smaczne, zdrowe wpisują się w ideę slow food i powrotu do polskiej kuchni. Jak przystało na książkę o warzywach, blisko 3/4 przepisów to dania wegetariańskie i bezmięsne. W książce czytelnik znajdzie siedem zapomnianych, rzadko jadanych składników: burak, rabarbar, wracający do łask jarmuż, skorzonera, pasternak, brukiew oraz topinambur w zadziwiających kompozycjach. O autorach: Paweł Łukasik
WojnaNaSmaki.plznalazł. Przepis ten będzie idealny dla osób, które przed sezonem bikini są na diecie, a nie mogą sobie wyobrazić pięknej słonecznej pogody bez pysznych czekoladowych lodów, myślę że weganie i osoby, które muszą ograniczać tłuszcze zwierzęce w diecie również się ucieszą, głównie dlatego, że mimo, że lody są zrobione z super zdrowych składników to smakują obłędnie i do tego znacznie
zdrowa vege kuchniaCena: ok. 12 zł. Masa netto: 120 g. Płatki drożdżowe dbają o skórę, włosy i paznokcie. Zawierają 16 różnych aminokwasów, mnóstwo witamin z grupy B (w tym ważną dla wegan witaminę B12) oraz cynk, fosfor i chrom. Dodawałam je do sosów (np. pieczarkowego), zup i sałatek lub jadłam solo. Można nimi również urozmaicić musli i pasztety. Nie zmieniają smaku potraw
Qlinarnie i Qlinarniejadłem je, np. wczoraj, posmarowane pastą z pieczonej papryki , awokado, pomidorem i fasolą białą. Bajka! Polecam. Dla osób chorych na celiakię – zbawienie, dla sportowców lub po prostu wegan sposób na uzupełnienie białka w diecie, a dla hipsterów… no cóż, kolejny przepis bezglutenowy Składniki na 6 naleśników: Mąka z ciecierzycy – 200g Woda lub mleko – 400g Olej
BlendmanDzisiaj jednak przedstawiam Wam kotlety z chrupiącą skórką, dobrze doprawione i pyszne, na pewno nikt po takim kotlecie nie będzie miał traumy o nie. Można je również podać dla wegan ale wówczas masło zastąpić wystarczy olejem a jajo do panierki mlekiem. Do kotletów podałam botwinkę, źródło witamin wszelakich i pyszną przystawkę. Zachęcam do smażenia tych wybornych kotletów. Wegetariański kotlet
Moje Małe Czarowanie