dalej? Właśnie teraz będzie najlepsze :D Tak jak wspominałam na samym początku GWSE to miejsce, w którym znajdziemy kopalnie przepisów na potrawy - śniadania, obiady, desery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą to miejsce ! Całą pieczę
Zdrowie na języku :Pzielonym groszkiem *z kminkiem rzymskim, przyprawą galam masalam itd a żeby nie zanudzić was już tą ciecierzycą, to polecam wegańskie kluski z mniej wegańskim serem, no, ale Ci co weganami są zawsze mogą go zastąpić chociażby tahini Szpinakowe kluski jaglane z serem feta, fasolka
More food, love and dreamsHummus, libańska pasta z ciecierzycy, szturmem podbił serca i podniebienia wegan i wegetarian przez zdrowotne wartości ciecierzycy. Sposobów jego przyrządzenia i przyprawienia jest mnóstwo. Dzisiaj pokażę Wam mój ulubiony. Przepis bazowy to ugotowana do miękkości ciecierzyca, zmiażdżony czosnek, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek i sok z cytryny. Cała reszta dodatków to już kwestia Waszego smaku i upodobań. Hummus jest
Karo in the KitchenJedna z najstarszych i najszybsza metoda gotowania? Chińskie mieszanie ze smażeniem, czyli stir fry. Szybkie, wydajne, energooszczędne i zdrowe. I dla wegetarian, i dla wegan, i dla mięsożerców. Każdemu według jego smaku, sumienia czy upodobania. Dlaczego napisałam że to najstarsza metoda gotowania? Historyk i archeolog K.C. Chang’a napisał w swojej pracy Food in Chinese Culture: Anthropological and Historical Perspectives
Karo in the Kitchenporcję, czyli na około 4-5 szklanek wymieszanych warzyw, mięsa i makaronu, na dwie osoby. SKŁADNIKI ¼ szkl jasnego sosu sojowego ¼ szkl ciemnego sosu sojowego ½ szkl sosu ostrygowego (dla wegan-sosu hoisin) ¼ szkl octu ryżowego ¼ szkl skrobi kukurydzianej/ ryżowej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki oleju sezamowego (możecie zastąpić rzepakowym) 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
Karo in the Kitchenszybką zupę krem z cukinii i groszku , podaną w towarzystwie makaronu razowego. W zupie tej wykorzystuję śmietankę 30%, ale jeśli z jakiś powodów nie chcecie jej spożywać (bo jesteście weganami lub nie spożywacie nabiału), po prostu z niej zrezygnujcie. Zupę tę bardzo szybko się przygotowuje . W zasadzie gotowa jest już w 15 minut , więc jeśli tak jak ja, cierpicie
Moja Delicjagotującej się i osolonej wody. I tak aż kopytka wypłyną na powierzchnię i chwilkę się na niej pounoszą. Odcedzamy. Podajemy z czym lubimy i obiadek gotowy. *INFO dla alergików, Wegan: jajko możemy zastąpić tzw. papką z siemienia lnianego. 2 łyżki mielonego siemienia zalewamy ok 3 łyżkami gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia (ok 5 min.) 1 czubata łyżka takiej kleistej
Karczma Honoriettydeskorolce lub rolkach typowa czeska obiadokolacja w ... chińskiej restauracji, Czesi jedzą mało warzyw, a lokalna kuchnia jakoś mnie nie powaliła na kolana, nastawiłam się raczej na próbowanie kuchni wegetariańskiej w różnych wydaniach (o tym w kolejnych postach) na koniec chińskie wino coś na deser: pyszne i pożywne batony owsiane Flapjack (nieczeskie) Vegan pear cake 2.0 Follow this recipe
Qlinarnie i QlinarnieDzień dobry, Dziś zapraszam Was na pide (czyli turecką pizzę) w wersji wegetariańskiej, z cukinią, fetą i płatkami chilli. Placek jest cienki i chrupiący, w smaku przypomina mi podpłomyk. Zwróćcie uwagę jak pięknie prezentują się na nim cienkie podłużne plasterki cukinii! Specjalnie szukałam na targu małych sztuk w kolorze zielonym i żółtym, aby osiągnąć ten efekt podpatrzony w książce Rebecci
Chilli Czosnek i Oliwawodze naszej fantazji. Musztardę gruszkową pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa - wtedy szczerze jej nienawidziłam (chociaż nie jestem pewna, czy w ogóle jej próbowałam). Ten przepis jest idealny dla wegetarian, wegan czy zwolenników zdrowej żywności ;) MUSZTARDA Z GRUSZEK Składniki: - ½ kg gruszek - 3 łyżki gorczycy - 2 łyżki cukru - 1 łyżeczka soli - ¼ szklanki octu - 2 goździki - liść laurowy - 5 ziaren pieprzu Przygotowanie
Życie zamknięte w smakuSałatka z brokułami i serem feta to idealny dodatek do Waszych potraw z grilla. Składniki : brokuły 4 duże pomidory 2 małe czerwone cebule puszka kukurydzy 200g
zobacz ich smaknajdalszych zakątkach świata. Pojawią się dania kuchni amerykańskiej, śródziemnomorskiej, tajskiej, meksykańskiej, tybetańskiej czy indyjskiej. Tradycyjnie poleje się zimne piwo rzemieślnicze. Różnorodność serwowanych potraw zapewni kulinarną satysfakcję weganom, wegetarianom oraz mięsożercom. Nie zabraknie sycących burgerów, orzeźwiających lemoniad, chrupiącej, treściwej chimichangi, prywaciarskiej kaszanki z przydziału, kompotu spod lady i nowości, wartej nieumiarkowanego picia czyli Bubble Tea. Dzięki kreatywnej kuchni, skosztować
Food Squarepowiecie na szybkie, dwuskładnikowe lody? Idealne dla wegan, alergików i dzieci. Bez mleka, tłuszczu, chemii i dodatku cukru. Sama natura! Aż chce sie jeść. Jeżeli kolejny weekend będzie taki gorący, to może w ramach ochłody przygotujecie w 10 minut pyszne owocowe lody. Co więcej możecie dowolnie zmieniać składniki aby otrzymać wasze ulubione smaki. Czy nie jest to kusząca opcja
Szybko Tanio SmacznieOkres grillowania, to nie tylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam
zobacz ich smakzdaniach. Poranna kawa w domowym zaciszu. Obiad w gronie najbliższych. Długie, bardzo długie spacery z dzieciakami. Twój ulubiony serial? Nie oglądam seriali Częściej jadasz dania mięsne czy wegetariańskie? Mięsne Cecha, którą najbardziej cenisz w innych ludziach? Szczerość Jakie książki lubisz czytać? Książki z prawdziwą historią, kryminały, horrory Pytania od autorki bloga Salonik smaków Ulubiona potrawa
magiczna kuchnia Kasi