był dostępny dla proletariatu, a ziemniaki, marchew i buraki dla chłopstwa. Kolor czerwony dominujący w sałatce miał być kropką nad „i”, symbolem wspólnych działań dla dobra Rosji. Istnieje również wegetariańska wersja sałatki nazwana „ море под шубой ”, czyli „morze pod kożuchem/futrem”, w której śledzie zastępuje się wodorostami, a ewentualne jajka zastępuje się awokado. (na temat historii sałatki tutaj
Trzeci talerzkawy. Dzisiejsze ciasto piekłam z myślą o końcu karnawału, co dla mnie oznacza pożegnanie z cukrem na kilka tygodni. W cieście nie ma jajek (można zatem zaserwować dla znajomych wegan), a puszystość osiągnęłam dzięki reakcji chemicznej ;) proszku do pieczenia z octem. Brzmi może strasznie, ale wierzcie mi, że smakuje niesamowicie. Świeże jest niezwykle chrupiące, szczególnie na brzegach. Podane proporcje
Weekendy w domu i ogrodziekolejna odsłona dania z pęczakiem, którego smak poznałam dopiero rok temu (w rodzinnym domu się go nie gotowało). To była miłość od pierwszego kęsa ;) W piątek było wydanie wegetariańskie, dziś przygotowałam wersję z mięsem, do odgrzewania na tygodniu po powrocie z pracy. Ponieważ dziś w kuchni dużo się dzieje, nie mogłam sobie pozwolić na stanie przy pęczaku i dolewanie bulionu
Weekendy w domu i ogrodzieZupa chrzanowa wydała się najlepszą alternatywą i słusznie. Lekko pikantna, kwaskowa, z charakterystyczną dla chrzanu wyrazistością, delikatnie złagodzoną słodkością jabłka. Przede wszystkim - bezmięsna, czyli świetna propozycja dla wegetarian i wegan. ZUPA CHRZANOWA Z JABŁKIEM /współpraca z Winiary;/ 1 litr wody 1 marchew 1 pietruszka kawałek 3 cm korzenia selera pęczek natki pietruszki 1 cebula 1 liść laurowy
W kuchni Karmel-itkiŁatwo zauważyć, ale w 99% przepisów na ciasta/ciasteczka, w składnikach, pojawia się jajko. W kółko jajko, jako, jako...A co z osobami, które mają na jajko uczulenie albo są weganami? Postanowiłam poszperać w internecie i dowiedzieć się jakie są najlepsze substytuty jajek w pieczeniu. Istnieje kilka skutecznych zamienników jajek w wypiekach, np mielone nasiona lnu rozpuszczone w wodzie są doskonałym
CookYourselfdodatek kokosa, banana i limonki, nadaje im zupełnie inny smak. Plusem tego przepisu jest to, że nie racuchy nie zawierają w sobie jajek, a więc będą również dobre dla Wegan :) Polecam z czystym sumieniem. Obiecuję Wam, że je bardzo polubicie :) Składniki: - 3 banany - 1 szklanka mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 50g cukru (opcjonalnie-wszystko zależy od słodkości bananów
CookYourselfWszelkiego rodzaju wegetariańskie kotlety ostatnio bardzo często goszczą na naszym stole. Przyrządza się je ekspresowo, są zdrowe i pyszne. Dziś prezentuję Wam wersję na wypasie bo kotlety zapiekłam z mozzarellą i brokułami. Proponuję też opcję dla dziecka, w postaci małych pulpecików zapiekanych z sosem pomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego
Mienta blogWołowina rządzi! Właściwie oprócz niej jadamy jeszcze tylko ryby i czasami coś tam z wieprza ale częściej dania wegetariańskie. Właśnie wstawiłam do pieca obłędną pieczeń z części krzyżowej, które to mięso dostałam w piątkowy wieczór od QMP Dobra Wołowina . Piecze się z warzywami i jestem bardzo ciekawa jej smaku. Dla Córci i Małżona odłożyłam po steku
Dzieje kuchennej Wiewiórysmakowych ta kolorowa zapiekanka nacieszy też oko, ponieważ prezentuje się bardzo efektownie. Podobno połączenie ryżu (oczywiście tego brązowego) z fasolą to bardzo cenny zestaw aminokwasów, tak szczególnie istotny dla wegan. Mam nadzieję, że to prawda, ponieważ zapiekanka bardzo mi posmakowała i zamierzam do niej wracać. Składniki: 2 ½ szklanki wody 1 szklanka polenty (nie błyskawicznej) ¼ łyżeczki soli morskiej 1 średnia
Roślinna - blog wegańskiCzas przygotowania: 10 minut + tężenie Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna lub agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne. Przygotowanie: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, odlać 100 ml, pozostałą część wymieszać z kwasem i doprawić do smaku. Żelatynę
SzczyptaSmaQFOOD jednym z posiłków jakie dostałam było farfalle w sosie szpinakowo-serowym . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam się, że farfalle
Zdrowie na języku :Ppasty. Jako baza genialnie sprawdza się ciecierzyca, która swoją konsystencją przypomina żółtko jajka. Ta pasta jest wyjątkowo dobra, bo delikatna i kremowa. Jestem pewna, że posmakuje nie tylko weganom. Myślę, że zapakowana w małe ozdobne słoiczki mogłaby być pomysłowym i pysznym „zajączkiem” dla najbliższych. I ujrzeć ich minę, kiedy po spróbowaniu uświadomisz im, że pasta nie zawiera ani grama
Roślinna - blog wegańskiOrzechy włoskie Na tle pokarmów roślinnych wyróżniają się bardzo wysoką zawartością kwasów omega-3. Zawierają także kilkanaście procent wysokowartościowego białka, dzięki czemu stanowią pożądany składnik diety wegetariańskiej. Długo by wymieniać ich zalety - chronią układ krążenia, mają właściwości przeciwnowotworowe, usprawniają pracę mózgu. Co ciekawe stanowią także obfite źródło antyutleniaczy. Na koniec dodam, że nie neguję spożywania droższych czy bardziej egzotycznych
Powiedz dietom niePo większym "cheat meal'u", urodzinach, chrzcinach czy weselu robię sobie na drugi dzień "detoks". Kasza jaglana jest zasadotwórcza, zawiera mało skrobi, dużo białka. Nie
Czarnawisienkabretońsku to jedno z bardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Możemy ją zjeść samą lub podać z pajdą świeżego chleba. Bez dodatków mięsnych możemy ją przygotować również w wersji wegetariańskiej. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Fasolka po bretońsku appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko