wegetariańska - 3659 przepisów (strona:103/244)

Nasiona CHIA - "SUPERFOOD" 153

salatki ma wiecej kwasow omega-3 niz chia.Nie zrozumcie zle-chia sa super, trzeba to jednak porownac w relacjach z innymi produktami,ktore spozywamy na co dzien.Dla wegetarian i wegan chia beda na pewno swietnym zrodlem kwasow omega-3,dla pozostalych juz niekoniecznie.Chia to takze dobre zrodlo wapnia.2 lyzki zawieraja go 120 mg,a szklanka mleka ma go 240 mg.Zrodla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Grünkern-Ananas-Risotto 167

Zapraszam na pyszne risotto,tym razem z zielonym orkiszem,zamiast ryżu (Grünkern) w roli głównej.Zielonego orkiszu nie może zabraknąć w zdrowej kuchni.Wegeterianie i weganie znają doskonale te smaczne ziarenka o słodko-orzechowym smaku.Ziarno zielonego orkiszu zbierane jest w fazie dojrzałości mlecznej,posiada już wszystkie składniki odżywcze,a jeszcze niewiele skrobii,zatem i niewiele kalorii.Dzisiejsze risotto : zielony orkisz z ananasem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Hreczniaki – kotlety z kaszy i sera 176

Hreczniaki ( Wiele z Was zapewne złapie się za głowę , słysząc tę nazwę ). Jest to bardzo znane i stare danie , charakterystyczne dla kuchni kresowej.    Są to proste, wegetariańskie kotleciki , zrobione z sera białego i kaszy gryczanej. Mają ciekawe , zdecydowany smak. Są niezwykle sycące! Podane z ulubionym sosem , np. grzybowym tworzą fantastyczne danie , które zachwyci nawet mięsożerców!Polecam!  SKŁADNIKI:* kasza gryczana

Ostra na Słodko
Kotlety kalafiorowe 151

wiecie mięso gości u mnie zdecydowanie rzadziej niż kasze , naleśniki czy też kotlety z warzyw.Zdecydowanie bardziej lubię właśnie zasmakować się w kuchni wegetariańskiej.Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ( na prawdę przepyszne! ) kotleciki z kalafiora.Dodatek aromatycznych przypraw sprawia , że są niesamowicie smaczne … i zarówno starszy jak i młodszy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:* mały kalafior

Ostra na Słodko
SMAŻONE TOFU 137

kuchni chińskiej. Jest także źródłem roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin[.Jest niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Stanowi często spotykany składnik oryginalnych potraw orientalnych i kuchni europejskiej, dań mięsnych, wegetariańskich i wegańskich.Ja od kiedy stosuję dietę o zmniejszonej ilości laktozy sięgam po ten serek coraz częściej.Dodaję go do sałatek  ( np. TEJ ) … marynuję … albo wcinam

Ostra na Słodko
Warsztaty "Kuchnia w parze ze zdrowiem" 178

morwą białą prażona cieciorka na słodko z cynamnempasta z fasoli z dodatkiem suszonych śliwek i jabłekzupa-krem z groszku z trawą cytrynową i mlekiem kokosowympieczone wegetariańskie burgery z fasoli i batatów ciasto czekoladowe z czerwoną fasoląkoktajle z kukurydzy z pomarańczą i bananemHitem dnia była aksamitna zupa krem z gotowanego na parze groszku, z dodatkiem pora, zielonej

Kulinarne przygody Gatity
Andrzejkowe szybkie przysmaki 223

wątrobianką zapiekane z żółtym seremPiwoszki, czyli zapiekane pierożki z ciasta piwnego z farszem szpinakowymNuggets'y z sosem musztardowo-miodowymZupa serowa po studenckuNa zimno:Sałatka z boczkiem i jajkiemTortilla wegetariańska z pasta z czerwonej fasoliŁososiowa przekąska na szybkoNa słodko:Błyskawiczny jabłecznik sypanySkubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocamiGruszka Moniki, czyli tarta z gruszką na miodzie cynamonowymŻyczę wszystkim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Leczo z kiełbasą i cukinią 115

Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych w kociołku, a do takich zalicza się leczo. Wegetarianie lub osoby dbające

Smakowity Blog Kulinarny
Kurczak po grecku z kuskusem, warzywami i tzatzikami 339

Choć kuskus powszechnie uznawany jest za kaszę, w rzeczywistości jest bardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się

Smakowity Blog Kulinarny
Dynia duszona- zucca 164

                                          SKŁADNIKI1kg dyni1 cebulapapryczka chilipietruszkasóloliwa z

zielonacukinka
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 239

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka

zielonacukinka
Szpinak z białym serem mozzarella- spinaci con mozzarella 130

SKŁADNIKI1 kg szpinaku ( świeży lub mrożony )150 g białego sera mozzarellasóloliwa z oliwekpor4 łyżki tartego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIANa głębokiej patelni lekko podsmażyć pokrojony kawałek pora z

zielonacukinka
Makaron kokardki z dynią 170

SKŁADNIKI300 g dyni3 łyżki oliwa z oliwekkawałek porapapryczka chilinać pietruszki500 g makaronu kokardkisólSPOSÒB PRZYGOTOWANIADo garnka wlać oliwe z oliwek , dodać pora pokrojonego w drobne krążki, papryczke

zielonacukinka
Wędzona mozzarella zapiekana w liściach cytryny ( provola al limone ) 149

SKLADNIKI500 g wędzonego białego sera mozzarella16 świeżych liści cytryny ( tylko  ekologiczne )wykałaczki  SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPokroić biały ser na szerokie plastry i przy pomocy 2 wykałaczek

zielonacukinka
Makaron penne z pesto bazyliowym ze słoiczka -pasta con pesto 282

Dzisiaj kolejny przepis z mojej domowej kolekcji szybkich obiadów. W sklepie można kupić wiele rodzajów gotowego pesto do makaronu, ale jak wiadomo w zależności od producenta

zielonacukinka