Kuchnia bezmięsna wcale nie jest nudna. Z prostych składników jesteśmy... Artykuł Ciepła sałatka z kaszą bulgur i jarmużem pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEZnalazłam ją w książce Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak "Najlepsze przepisy dla całej rodziny" Pyszne rozgrzewające śniadanie albo smakowity i sycący obiad. Prosty przepis na
Dzieje kuchennej WiewióryJuż od dawna chciałam stać się posiadaczką "Najlepszych przepisów dla całej rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna
Dzieje kuchennej WiewióryZastanawialiście się gdzie znaleźć pyszne dania kuchni wegańskiej i wegetariańskiej po sezonie? Wege Bazar zaprasza do Klubokawiarni Medyka na jesienne buszowanie wśród talerzy i kociołków pełnych
COOKMAGAZINEBlog istnieje ponad półtora roku i dopiero niedawno zorientowałam się, że nie ma na nim żadnego przepisu na szarlotkę. Na poprzedni weekend piekłam dla rodzinki ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieNie jest tak puszyste, jak klasyczne ciasta. Brak puszystości kompensuje smakiem i aromatem. Pachnie cynamonem, w smaku słodko-kwaśne. Całkiem nowe, wyśmienite doznanie. Mi najbardziej smakuje
KucharzycaCórcia się wścieka ponieważ co i rusz przygotowuję obiady z papryką, jednym z niewielu warzyw, których nie lubi. Ja niestety nie potrafię się oprzeć ich kolorom
Dzieje kuchennej WiewióryPożywna, sycąca sałatka z kaszy quinoa (komosy ryżowej) z pieczoną dynią i marchewką, wymieszana dressingiem paprykowym z nutą pomarańczy. Do tego pikantne i chrupiące jabłko z
Moja DelicjaPęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i
Poezja smakuZapiekanka makaronowa z sosem z pieczonych pomidorów, usmażonej cukinii z tymiankiem i parmezanowym sosem beszamelowym. Sycące danie bez mięsa, świetne na obiad lub kolację. Polecam w
Moja DelicjaBędąc w Wilnie, koniecznie spróbujcie tamtejszego chleba wileńskiego. Gdzieś wyczytałam, że oprócz znanej w Polsce ciemnej odmiany tego chleba, można dostać też jasną. Tej drugiej nie
Weekendy w domu i ogrodzieTzatziki to dip charakterystyczny dla kuchni greckiej. Pasuje idealnie do różnych placków i klusek jako obiadowa surówka. U mnie nazywa się je "grecką mizerią", którą robię
Weekendy w domu i ogrodzieTo już ostatni moment na przygotowanie pysznej kremowej zupy ze świeżych ogrodowych pomidorów, bo z takich jest najlepsza... Ja na swoją zupę wybrałam ogrodowe
Smaczne ZdroweRacuszki uwielbiam między innymi za to, że są uniwersalne można je zjeść na śniadanie, obiad czy kolację i na prawdę się nimi najeść. Racuchy
KukuleczkiDziś miałam ochotę na coś lekkiego i orzeźwiającego, zrobiłam więc świeżą sałatkę z soczystym ogórkiem i selerem naciowym, który uwielbiam, a domownik nazywa go "tą trucizną
Quinoa Raz!