Pierogi kojarzą mi się z rodzinnym domem i robieniem ich w hurtowych ilościach. Do dziś Mama robi ich ogromnie dużo i nadmiar mrozi. Nigdy nie przepadałam
Weekendy w domu i ogrodzieNie ma co ukrywać - wpadłam w amok lepienia pierogów ;) Muszę przyznać, że ta robota trochę mnie wycisza i odpręża, zwłaszcza wówczas, gdy w tle leci dobra
Weekendy w domu i ogrodzieJesienią mamy bogactwo różnych sałat i kapust. Najchętniej sięgam po cykorie. To jedno z dwóch gorzkich produktów, bez których nie wyobrażam sobie moich posiłków (drugą jest
Weekendy w domu i ogrodzieCo jakiś czas robię sobie przerwy w jedzeniu słodyczy, ale moje podniebienie i mózg domagają się słodkiego. Oszukuję je wtedy owocami podawanymi na wytrawny sposób, np
Weekendy w domu i ogrodziePlacki cieszą się u nas niesłabnącą popularnością, nie ma znaczenia czy są ziemniaczane czy z cukinii..., byleby to były placki. Dzisiaj wersja pysznych placków
Smaczne ZdroweTo jedna z moich ulubionych sałatek. Lekka, uniwersalna, pełna smaku i dające wiele możliwości w kwestii doboru składników. Pierwotna wersja pochodzi z książki "Kipi Kasza
Dzieje kuchennej WiewióryDziś obchodzimy Święto Dziękczynnienia . Dziś w końcu nie ja gotuję. W końcu także świętuję. Z przyjaciółmi. W restauracji. I nie będę jadła indyka, bo nie lubię
Jem więc JestemObudziłam się dzisiaj gdy jeszcze było ciemno. Okno przykrywał śnieg. "Idą święta"- pomyślałam :) Niestety śniegowe chmury przegnał wiatr, który bezlitośnie wieje we wszystkie otwory mego mieszkania
Dzieje kuchennej WiewióryJeśli barszczyk to pasztecik musi być obowiązkowo! ;) Przepis prosty a zarazem bardzo efektowny. Wystarczy trochę się pobawić z zawijaniem i voila! ;) Ciasto jest wspaniałe, puszyste, rosło
Czerwona PorzeczkaEgipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą
mojewypiekiinietylkoTę zupę, typową dla portugalskiej kuchni, jadłam w lipcu w Fatimie i muszę przyznać, że skutecznie rozgrzewała wieczorami, gdy temperatura spadała o kilkanaście stopni w porównaniu
Weekendy w domu i ogrodziePo wielu miesiącach stagnacji nadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale
peanutbuttermonsterZimowy sezon świąteczny zaczął się w USA wraz Halloween i potrwa aż do Nowgo Roku. Najbliższe i najważniejsze święto już w przyszłym tygodniu. Święto Dziękczynnienia . A
Jem więc JestemDziś wracam do popularnego posta sprzed dwóch lat, bo Święto Dziękczynnienia już w najbliższy czwartek. „Thanksgiving” to chyba ulubione święto Amerykanów. Zawsze celebruje się
Jem więc Jestem