wegańskie - 10389 przepisów (strona:150/693)

Chleb wieloziarnisty (bezglutenowy i wegański) 235

nauczyła mnie, że gotowanie pozbawione białej mąki zmienia podejście do kuchni z intuicyjnego na laboratoryjny. Właściwa i dokładana proporcja składników stanowi klucz do sukcesu. Zapraszam :-) Ten chlebek jest również wegański :-) Składniki: 250 g mąki gryczanej 100 g mąki ryżowej 150 g mąki kukurydzianej 2,5 g suchych drożdży (dokładnie taka ilość) [na keksówkę 30cm/11cm 3-3,5 g suchych drożdży(...)się do zjedzenia jeszcze przez dwa dni po upieczeniu, ale u nas nie udaje się go tak długo przechować :-), piekę go co drugi dzień. Teraz, będąc już na diecie wegańskiej nie używam masła, teraz smaruję chleb różnego rodzaju hummusem czy smalcem z fasoli. Wbrew pozorom ograniczenia otwierają cały wachlarz nowych możliwości i przestajemy jeść monotonnie. Dlatego to nie masło

Kawa z mlekiem
Wegańska zapiekanka rodzinna (bezglutenowa) #1 154

Ostatnimi czasy postanowiłam przejść na dietę wegańską , a dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz tylko takie przepisy będą się pojawiać czyli pozbawione mięsa, nabiału i ryb oraz oczywiście bezglutenowe. Na początku postaram się przetworzyć już istniejące przepisy na blogu i stworzyć ich wersję wegańską.  Dzisiejsza wersja odnosi

Kawa z mlekiem
Gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy (wegańska i bezglutenowa) #5 148

Nigdy przedtem nie gotowałam zup innych niż takich typowych na mięsie (wyjątek zupa Minestrone, ale z boczkiem), ale zmiana mojej świadomości na wegańską (tak jak wcześniej na bezglutenową ) pozwoliła mi otworzyć się na nowe smaki , nowe wyzwania i nowe inspiracje. I pozwoliła przekonać się, że dieta oparta na mięsie nie jest nie tylko nieetyczna , ale jest też bardzo niezdrowa(...)Zatem dziś bardzo gęsta zupa krem z czerwonej soczewicy . Jest gęsta i bardzo pożywna, na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy zjeść coś treściwego . Jest oczywiście nie tylko wegańska , jest też  bezglutenowa . Zapraszam :-) * * * Składniki (proporcje dla trzech osób): 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 marchewka 2 ziemniaki 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki bulionu warzywnego około pół filiżanki mleka roślinnego oliwa

Kawa z mlekiem
Fasolka po bretońsku (wegańska i bezglutenowa) #15 157

Dziś przedstawiam przepis na wegańską i oczywiście bezglutenową fasolkę po bretońsku , jedno z ulubionych dań mojego synka, a nawet znajdujące uznanie u mięsożerców w mojej rodzinie. Nie wiedzieć czemu w Polsce fasolkę gotuje się razem z kiełbasą i boczkiem, podczas gdy jej pierwowzór jest ze swej natury rzeczy wegański - to jest fasolka z sosem pomidorowym bez żadnych mięsnych frakcji

Kawa z mlekiem
Postny majonez 250

Mój przepis na | Wegański, postny majonez Wegański Postny Majonez zrobiony jest z samych warzyw, bez dodatku tłuszczu, cukru i jajek czy musztardy. Ja tego sosu używam jako dressing do wszystkich postnych sałatek i surówek, do klasycznej sałatki jarzynowej, do kotletów warzywnych. Nawet sałatki, które przygotowuje dla męża są z dodatkiem tego majonezu i przyznam nieskromnie, że mu smakują. Składniki

moj przepis na
Wegańska pasta do chleba 185

się czymś i chwilowe zapomnienie. U mnie pomaga też gotowanie i pieczenie. W towarzystwie łez powstała właśnie ta pasta. Idealnie sprawdza się jako dodatek do pieczywa oraz świeżych warzyw. Wegańska pasta do chleba puszka ciecierzycy słoiczek pomidorós suszonych w zalewie (ok. 6 sztuk + zalewa) sól, pieprz rozmaryn szczypta ostrej papryki ząbek czosnku Ciecierzyce przelej na sitko, opłukaj i przełóż(...)czosnek przeciśnięty przez praskę oraz suszony rozmaryn. Całość dokładnie zblenduj, aż do powstania jednolitej masy. Gotową pastę przełóż do słoiczka i przechowuj do. 3 dni w lodówce. Smacznego Artykuł Wegańska pasta do chleba pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Wegańskie batoniki 211

Jest to kolejna odsłona wegańskich słodyczy. Bez cukru, bez glutenu, bez nabiału. Bardzo smaczne, zdrowe i proste. Myślę, że są dość tanie. Składniki: Pierwsza warstwa: 100 g wiórków migdałowych; 100  g otrębów owsianych; 100 g daktyli (namoczonych); 3-4  łyżki kakao (oczywiście dodałam karob) 3  łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka syropu z agawy Druga warstwa(...)mleczka kokosowego)  2 banany 2 łyżki kakao; 2 łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka syropu z agawy  Trzecia warstwa - czekoladowa 200 g  kremu kokosowego; 100 g  wegańskiej gorzkiej czekolady; 2-3 łyżki syropu z agawy; 4 łyżki oleju kokosowego; 1 łyżka kakao; Wykonanie: Pierwsza warstwa Pojemnik kwadratowy/prostokątny wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki pierwszej części wrzucamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu 180

Zdrową Środę ” przygotowałam smaczne pancakes wegańskie z bananami na mące gryczanej, bez cukru. Są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić pożywne, sycące śniadanie. Z przepisu uzyskamy koło 14 placuszków – pancakes. Najlepiej smakują jeszcze trochę ciepłe polane syropem klonowym :) pychotka… Pancakes wegańskie z bananami, bez cukru, bez glutenu Składniki: 200g mąki gryczanej 140g płatków owsianych (jeśli mają być bezglutenowe

Mała Cukierenka
Wegański sernik królewski 229

ciasto pełniło funkcję urodzinowego ciasta dla Miśka. Jest to bezapelacyjnie najbardziej mój udany wegański sernik (wiem, za każdym razem, tak mówię), nie dość, że wygląda bardzo elegancko to smak jest genialny, i co ważne z każdym dniem był coraz lepszy (jedliśmy go 4 dni, bo jak się możecie domyślić, to nie był jedyny mój wypiek dla Miśka). Połączenie kruchego czekoladowego(...)piekarnika na środkową półkę i piec prze 60-70 minut. Po upieczeniu wystudzić sernik i dopiero potem się delektować,   Smacznego!             Artykuł Wegański sernik królewski pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ekologiczne i bezglutenowe chipsy ziemniaczane Go Pure :) 173

się poniżej.  Zacznę od wspólnej notki, ponieważ wszystkie chipsy charakteryzują się bardzo podobnymi cechami, jedynie główne smaki są różniące. Chipsy Go Pure są certyfikowane jako ekologiczne, bezglutenowe oraz wegańskie . W składzie znajdziemy tylko podstawowe składniki, dzięki którym ziemniak może być chipsem 😂 Nie znajdziesz tu konserwantów, aromatów, wzmacniaczy smaków i innych badziewnych chemicznych dodatków. Tak jak wcześniej wspomniałam - prosty(...)godne polecenia. Mają świetny skład - prosty, naturalny, bez żadnych chemicznych dodatków. Duża różnorodność smakowa, także każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak mimo tego, że chipsy te są ekologiczne, bezglutenowe, wegańskie itp. to nadal są to chipsy! Dostarczające pokaźną dawkę energii, w postaci tłuszczu i węglowodanów. Dlatego należy zachować umiar i nie traktować takich produktów jak czegoś, co można jeść "bezkarnie

Zdrowie na języku :P
Wegańskie sajgonki Tomka 220

lody orzechowe, albo kupił kolejną puszkę sardynek. Więc zrobiłem i sajgonki! A że wyszły pyszne, to postanowiłem się podzielić przepisem z Wami. Niedawno stwierdziłem, że przejdę na dietę wegańską (o tym też wkrótce Wam napiszę) więc zachcianka ta doskonale wpisuje się w moją nową wizję żywieniową, bo nie będą to tradycyjne mięsne sajgonki. Zawijaski są bezmięsne. Zobaczcie zresztą sami. Przepis(...)sajgonki. 1 porcja to ok. 360 kcal , węglowodany: 52g, białko: 8g, tłuszcz: 14g Informacja dla diabetyków: w porcji znajduje się 5,2 WW i 1,6WBT SMACZNEGO! Artykuł Wegańskie sajgonki Tomka pochodzi z serwisu Dietolog

Dietolog
Dyniowa panna cotta 111

mogłem się powstrzymać, żeby powtórzyć przepis w domu. Do deseru najlepiej użyć dyni o słodkim i mocno pomarańczowym miąższu, np. hokkaido. W mojej wersji panna cotta jest w pełni wegańska, bo przygotowana na agarze i bez dodatku cukru (użyłem tylko odrobiny erytrytolu), ale oczywiście to tylko sugestia. ;) Gorąco polecam, bo to wspaniały jesienny deser. * SKŁADNIKI na 4 porcje(...)pestek uprzednio dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 25-30 minut (do miękkości), a następnie obierając ze skórki i miksując na gładką masę blenderem. **W wersji niewegańskiej agar można zastąpić żelatyną (w tej samej ilości), rozprowadzając ją najpierw w odrobinie zimnej wody, a następnie rozpuszczając we wrzątku, pamiętając o tym, aby jej nie gotować

Food Square
PULPETY z kaszy jaglanej w SOSIE CUKINIOWO-KOPERKOWYM 273

Pulpety nie muszą składać się z mięsa! Te z kaszy jaglanej mogą z nimi konkurować. Pulpety gotowane w sosie cukiniowo-koperkowym to idealny pomysł na obiad

Via Gusto
DROŻDŻÓWKI z malinami – proste, tanie (wegańskie) 241

Dzisiejszy przepis to uwielbiane zwłaszcza przez dzieci drożdżówki! Zawsze wychodzą, nie są drogie, a do ich przygotowania nie potrzebujemy wielu składników. Są pyszne z malinami, ale

Via Gusto
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 208

chrupiącymi goframi. Ja je lubię najbardziej polane syropem klonowym i posypane sezonowymi owocami ale możliwości kompozycji smaków są nieograniczone. Będzie też wersja wege… wkrótce. Pracuję jeszcze nad wegańską wersją przepisu na gofry, jednak jak na razie żadna kombinacja składników nie spełniła do końca moich oczekiwań i nie wyszłam poza definicję słowa “zjadliwe”. Oczywiście nie poddaję się(...)przepisu? Zostaw komentarz pod postem! :) Bezglutenowe gofry Drukuj Porcje: 6 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 2 średniej wielkości jajka od kur z wolnego wybiegu w temperaturze pokojowej 180ml wegańskiej maślanki kokosowej (tu znajdziesz prosty 3-składnikowy przepis) w temperaturze pokojowej 160g mąki ryżowej 50g mąki z tapioki 40g mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 1 płaska

Book of spells

Proponowane wyszukiwania