prawda daleko mi do diety wegańskiej, ale szczerze przyznam, że bardzo lubię niektóre dania, które nie zawierają produktów pochodzenia zwierzęcego. Tak też jest z tofucznicą, czyli "jajecznicą" bez jajek. Mimo, że lubię klasyczną jajecznicę to tofucznica także często gości w moim menu. Fakt, nie smakuje dokładnie tak samo jak smażone jajka, ale bardzo podobnie, dzięki czemu doskonale sprawdzi się jako(...)witaminy H (biotyna) i D, chrom, kobalt, mangan, cynk, miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód, selen. Często dodaje się je do dań wegańskich, bo oprócz walorów zdrowotnych świetnie podkreślają smak potrawy. Smakują jakby odrobinę serowo i bardzo delikatnie. Jeśli nie dodacie ich do tofucznicy to nie będzie wielkiej tragedii, ale polecam jej wzbogacenie płatkami, bo tak naprawdę płatki wpływają
Di gotujeIdealna propozycja jako coś zielonego do obiadu. Czas przygotowanie to jedynie ugotowanie fasolki. W między czasie przygotujesz prosty dressing. Fasolkę warto wymieszać z dressingiem kiedy jest
wiecejwarzyw.plnowych pomysłów na dania, a także ciekawych alternatyw dla nabiału. Okazuje się, że możliwości jest wiele i naprawdę można zastąpić nabiał. W planach mam udział w warsztatach pt. “Wegański Nabiał”. Na początek postanowiłam zmierzyć się sama z tematem roślinnego mleka. Tym bardziej, że takie gotowe, które można kupić w sklepach, jest drogie i w większości przypadków ma bardzo
Figa S-makiemtwarożek to chyba moje największe odkrycie kulinarne w tym roku. Przy okazji przygotowywania wegańskiego sernika z orzechów nerkowca ( przepis tutaj ) pomyślałam, że wykorzystam uniwersalność tychże orzechów i zrobię również coś na słono. Padło na twarożek, z ziołami, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo twarożek wyszedł przepyszny! Cudowny smak, kremowa konsystencja, świetna propozycja na śniadanie. A przy(...)pełni wegański i bezglutenowy. Zdecydowanie polecam, u mnie zagości na stałe w jadłospisie. Składniki (około 4 porcje): 100 g orzechów nerkowca (Dukatki.pl) 15 g płatków drożdżowych (Dukatki.pl) 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki napoju roślinnego niesłodzonego (użyłam sojowego) 1/2 ząbka czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka koperku 1 łyżeczka natki
Zdrowie na języku :PNuggetsy to fajny pomysł na zjedzenie całego kalafiora na raz. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha chrupiących kawałków kalafiora. Ciężko się od nich oderwać. Najlepiej smakują
wiecejwarzyw.plFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa drożdżowego podawanego jako przystawka. W zależności od regionu Włosi mogą pochwalić się focaccia z różnymi dodatkami – z solą, z przyprawami
wiecejwarzyw.plPasta kanapkowa do zrobienia w kilka minut. I nie potrzeba być masterem kulinarnym. Wystarczy mieć w domu piekarnik i blender. Jako główny dodatek – pasta miso
wiecejwarzyw.plNa temat kiszonek już kiedyś się rozpisałam – kisząc buraki . Nie będę się więc powtarzać. Tym razem w słoiku zamykamy marchew, chrzan i imbir i czekamy
wiecejwarzyw.plDzień dobry moi Mili! Mówię Wam, jakie to było pyszne. To moje kulinarne odkrycie ostatniego tygodnia. A o czym mowa? Mowa o wegańskim kremie daktylowym. Muszę przyznać, że daktyle podjadam sobie raz na jakiś czas, ale nie wpadłam na to, żeby zrobić z nich krem. Jego przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy pycha! Do kremu można dodać kakao, masło(...)korzenne przyprawy. Krem można wykorzystać do ciasta, jako nadzienie do naleśników czy do gofrów. Przepisem zainspirowała mnie Ania z Everyday flavours . A ja idę wylizać słoik 😎. Wegański krem daktylowy Czas przygotowania: 10 minut + czas moczenia Składniki: 200 g daktyli 1 szklanka wrzątku szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie: Daktyle wkładamy do miski, zalewamy je wrzątkiem. Wszystkie owoce
Kulinarne przygody Gatityprzypadku to raczej uzależnienie od cukru niż od połączenia smaków:)). Dla wszystkich fanów mam zdrowsze rozwiązanie – ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi – ciężkie, wilgotne, konkretne. Ciasto jest wegańskie, z mąki orkiszowej ( można zastąpić pełnoziarnistą) z dodatkiem masła orzechowego, pokruszonych orzechów i czekolady. Użyłam tu domowego masła orzechowego. Nie miałam tylu orzechów laskowych a że chciałam zrobić większą ilość więc(...)orzechów) Upiekłyśmy je w zeszły weekend z Emilką, na okazję wizyty jej koleżanki ze szkoły, wszystkim pasowało. Może Wam osłodzi ten nadchodzący weekend:) Print Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi Wegańskie ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi – wilgotne i ciężkie, o smaku nutelli ale o wiele zdrowsze:) Prep Time 30 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 1 hour 5 minutes
Cooking for EmilyBiałą kapustę pod wieloma postaciami zna każdy z Nas, ale czy ktoś z Was jadł ją upieczoną? Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Pod wpływem pieczenia kapusta
wiecejwarzyw.plJuż Wam prezentowałam wegański a'la smalec z białej fasoli, który dodatkowo zawierał chrupiące skwareczki z kaszy gryczanej - klik . Tym razem chciałam przedstawić delikatniejszą pastę, która jest też prostsza w przygotowaniu, ale także baaardzo smaczna! To propozycja nie tylko dla miłośników fasoli, osób będących na diecie wegańskiej, ale dla wszystkich tych, którzy uwielbiają smalczyk i smaczne pasty do chleba
Di gotujeżelazo, magnez czy krzem , który dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana to także niezwykle wszechstronny produkt w kuchni, bo z jej udziałem wychodzą najlepsze wegańskie serniki czy jedwabiste kremy. I właśnie ten drugi deser mam dzisiaj dla Was. Z udziałem przesłodkich proszków na bazie owoców (choć jeden zawiera także warzywo) australijskiej marki Unicorn Superfoods przygotowałam owocowy(...)krem jaglany w dwóch smakach. Produkty Unicorn Superfoods są świetne do naturalnego zabarwiania różnych potraw, nadawania oryginalnego smaku i zdrowego urozmaicania diety. Są wegańskie, bezglutenowe, naturalne, bez zbędnej chemii. W poniższym przepisie użyłam dwóch miksów: Antioxidant Blend oraz Tropicana Blend, a ich skład przedstawia się następująco: ♡ mieszanka antyoksydacyjna → ekologiczny burak, ekologiczna żurawina, ekologiczny granat, wiśnia, ekologiczna malina ♡ mieszanka tropikalna
Zdrowie na języku :Psię przepis ten przepis. Kasza jaglana idealnie sprawdza się do słodkich dań. Wystarczy ją ugotować, zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym. Składniki(...)podsypywania ciasta. Jeżeli chcesz nadać ciastu serowy posmak charakterystyczny dla tego typu klusek, możesz do ciasta dodać około 3-4 łyżek twarogu półtłustego. Wtedy przepis już nie będzie wegański i bez laktozy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówformę, ułożyć owoce i… Upiec Dzisiejsze ciasto śliwkowe nie zawiera cukru i jest bez jajek, a zwykłe mleko można zastąpić mlekiem (napojem) roślinnym i wypróbować je w wersji wegańskiej – na pewno wyjdzie równie pyszne. Dodałam też przyprawę korzenną i odrobinę kardamonu, który do śliwek idealnie pasuje i warto dodać go chociaż szczyptę. Szybkie ciasto ze śliwkami będzie pysznym(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g mąki kukurydzianej (lub innej bezglutenowej) 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta kardamonu 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne) 100 ml oleju rzepakowego ok. 500 g śliwek Mąkę, ksylitol, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Mleko i olej umieścić w osobnym naczyniu, dodać suche składniki i wszystko
Fitkot