ziemniaczków – 2 garście fasolki szparagowej – sól i pieprz – kilka liści świeżego szpinaku – 1 łyżka oliwy z oliwek – świeży koperek do posypania Składniki na śmietanę wegańską – 65 g słonecznika – 100 ml wody – 1/2 łyżeczki cukru – 1/2 łyżeczki soli – sok z 1/2 cytryny Przygotowanie : Przygotowujemy śmietanę. Słonecznik zalej gorącą wodą i odstaw(...)osobnych garnkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Na talerzach układamy umyte liście szpinaku a na nich upieczonego łososia. Układamy ziemniaczki i fasolkę. Łososia oraz ziemniaczki polewamy śmietaną wegańską. Wszystko posypujemy świeżym pokrojonym koperkiem Artykuł Łosoś z fasolką i śmietaną wegańską pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFETylko 5 składników i tylko 20 minut? Ano właśnie! Banalnie proste i smaczne ciacha, które upieczecie szybko i bez potrzeby posiadania wyszukanych produktów. Mogą stać się
Bananowe PoleWrapy wegańskie bezglutenowe, to moja propozycja na bardzo fajną przekąskę, do której pasuje wiele dodatków. W wersji mini, bo w dużej niekoniecznie zachowywały swój kształt 😉 a takie mini, na zasadzie a’la chlebków smażą się doskonale. Również doskonale… Artykuł Wrapy wegańskie bezglutenowe (+ e-book) pochodzi z serwisu Kolorowy Przepisownik
Kolorowy PrzepisownikKotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby U wielbiam gotować z resztek. Właśnie z pozostałości, którym nadałam nowy kształt i smak powstały jedne z moich najlepszych dań. To zawsze przygoda i trochę podróż w nieznane, ale właśnie takie gotowanie lubię najbardziej. Te kotleciki to kolejna udana próba- sukces tym większy, że dzieciaki zjadły z wielkim apetytem(...)terenie. Swoje zjadłam z dodatkiem świeżych sałat i warzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek
olalacookingPodczas naszej ostatniej wizyty w Krakowie odwiedziłyśmy między innymi otwarty w lutym tego roku Bhajan Cafe . To usytuowany przy ul Stradomskiej 17 lokal, w którym serwowana jest oryginalna wegańska i wegetariańska kuchnia ze smakiem i zapachem Indii w tle. Lubię aromatyczną kuchnię, więc z wielką chęcią wybrałyśmy się tam na obiad. Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie(...)Kuchnia indyjska to feria barw, aromatów i smaków. Byłam bardzo ciekawa jak się ona będzie przedstawiać w wersji wegańskiej i wegetariańskiej, bo do tej pory takiej nie próbowałam. Bhajan ma w swoim menu między innymi panir, koftę, dal, besan czy nan. Nazwy te brzmią tajemniczo, prawda? Co się pod nimi kryje poczytacie w nowo powstałym przewodniku po kuchniach świata, czyli
Kulinarne przygody Gatitytatziki to niezwykle orzeźwiający i lekki dip pasujący praktycznie do wszystkiego Jego bazą jest gęsty jogurt z dodatkiem startego ogórka, czosnku i koperku. Oczywiście ja robię go w wegańskiej wersji, a zagęszczam kalafiorem! A fantastycznie pasuje on do potraw z grilla, burgerów, kotletów, a aktualnie w sezonie uwielbiamy sos tatziki z ugotowanym bobem. Pychotka! Polecam Składniki: 1 szklanka jogurtu(...)czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki mamy gotowy! Możliwości podania jest całe mnóstwo! Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik> , czy do wegabów<klik> . W sezonie, sos taziki świetnie
Lamarida.plSezon szparagowy trwa, a nie jest on długi, więc trzeba to wykorzystać. Warto wspomnieć, że przy tym daniu nie napracujecie się za bardzo. Za to szparagi
Bananowe PoleZaczynają pojawiać się już pierwsze, słodziutkie truskawki. Prawdziwe apogeum jeszcze przed nami, więc już teraz przedstawiamy przepis na proste ciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko
Bananowe PoleZupa z pokrzywy to obowiązkowy punkt programu na wiosnę w naszym domu. Tegoroczny przepis można przygotować w wersji wegańskiej, jednak ja nie potrafiłam odmówić sobie odrobiny śmietany dla przełamania koloru i uzyskania aksamitnego, delikatnego smaku. To już drugi przepis na moim blogu na zupę z pokrzywy, zobaczcie też wcześniejszy, o tutaj . Maj to sezon na pokrzywę. Pierwsze, wiosenne pokrzywy mają(...)łyżka oliwy 50ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Do podania: 100g komosy ryżowej 30g śmietany 12% (można pominąć, jeśli zupa ma być wegańska) W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Następnie dodać pokrzywę i przesmażyć ją z cebulą. Zalać litrem wrzątku
Dietologkrem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również
Via GustoMazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych
Via Gustopopularna zapiekanka, która tradycyjnie składa się z mięsnego farszu zapieczonego pod ziemniaczanym purée. Jestem wielką miłośniczką wszelkich zapiekanek, dlatego musiałam spróbować Shepard's pie w wersji wegańskiej. Aby przygotować roślinny odpowiednik tej potrawy wystarczy zamiast mięsa użyć np. zielonej soczewicy i możemy cieszyć się pyszną i sycąca zapiekanką :) Zapiekanka pasterska z soczewicą Składniki: 0,5 kg ziemniaków 50 g wegańskiej
wegujemyWegańskie mini quiche z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i brokułami P rzez dobrych kilka tygodni mąka z ciecierzycy przypominała mi o swoim istnieniu spoglądając na mnie z wyrzutem z kuchennej półki. Ignorowałam ją nie mając pomysłu do czego ją wykorzystać do momentu, kiedy przypadkiem natknęłam się na informację, że po zmieszaniu jej z wodą możemy wykorzystać ją w zastępstwie(...)wyraziste w smaku, gdyż samo ciasto jest raczej mdłe i nijakie. Dodatek sporej ilości czosnku, gałki muszkatołowej i płatków drożdżowych dodaje tym maleństwom charakteru. Jeśli nie zależy Wam na wegańskiej odmianie dania to płatki drożdżowe możecie pominąć i dodać w ich miejsce sporą ilość parmezanu. Świetnie sprawdzi się tu także feta lub cheddar. Składniki na ok 14-16 mini quichy
olalacookingsyropem z agawy), suszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też(...)wanilia (1 słoiczek) 8 łyżek syropu z agawy 18 g agaranty (3 opakowania) 40 g suszonych truskawek puffins 2 łyżki oleju 300 ml gorącej wody ew. bita śmietana (gotowa wegańska i bezglutenowa lub zrobiona w domu – np. ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość
Via Gustoswojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. // Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego 7 g drożdży instant (suszonych) 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki
Via Gusto