wegańskie - 10389 przepisów (strona:138/693)

Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 168

Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby U wielbiam gotować z resztek. Właśnie z pozostałości, którym nadałam nowy kształt i smak powstały jedne z moich najlepszych dań. To zawsze przygoda i trochę podróż w nieznane, ale właśnie takie gotowanie lubię najbardziej. Te kotleciki to kolejna udana próba- sukces tym większy, że dzieciaki zjadły z wielkim apetytem(...)terenie. Swoje zjadłam z dodatkiem świeżych sałat i warzyw i wspaniałym, uniwersalnym dressingiem z aquafaby. Jeśli tak jak mnie, pozostanie Wam ona po wykorzystaniu ciecierzycy- koniecznie zróbcie ten wegański sosik. Idealny do sałatki Cezar lub jako dip do warzyw. 300 gramów brokułów 1,5 szklanki kaszy pęczak, ugotowanej 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 3 łyżki otrębów jęczmiennych 1 ząbek

olalacooking
Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie 165

Podczas naszej ostatniej wizyty w Krakowie odwiedziłyśmy między innymi otwarty w lutym tego roku Bhajan Cafe . To usytuowany przy ul Stradomskiej 17 lokal, w którym serwowana jest oryginalna wegańska i wegetariańska kuchnia ze smakiem i zapachem Indii w tle. Lubię aromatyczną kuchnię, więc z wielką chęcią  wybrałyśmy się tam na obiad. Bhajan Cafe w Krakowie - wegańsko, wegetariańsko i pysznie(...)Kuchnia indyjska to feria barw, aromatów i smaków. Byłam bardzo ciekawa jak się ona będzie przedstawiać w wersji wegańskiej i wegetariańskiej, bo do tej pory takiej nie próbowałam. Bhajan ma w swoim menu między innymi panir, koftę, dal, besan czy nan. Nazwy te brzmią tajemniczo, prawda? Co się pod nimi kryje poczytacie w nowo powstałym przewodniku po kuchniach świata, czyli

Kulinarne przygody Gatity
Wegański sos tatziki – dip do wszystkiego ;) 126

tatziki to niezwykle orzeźwiający i lekki dip pasujący praktycznie do wszystkiego Jego bazą jest gęsty jogurt z dodatkiem startego ogórka, czosnku i koperku. Oczywiście ja robię go w wegańskiej wersji, a zagęszczam kalafiorem! A fantastycznie pasuje on do potraw z grilla, burgerów, kotletów, a aktualnie w sezonie uwielbiamy sos tatziki z ugotowanym bobem. Pychotka! Polecam Składniki: 1 szklanka jogurtu(...)czosnek i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przekładamy zawartość blendera do miseczki, dodajemy sok z cytryny oraz odciśnięte z wody ogórki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I wegański sos tatziki mamy gotowy! Możliwości podania jest całe mnóstwo! Do kotlecików z fasoli<klik> , burgerów<klik> , czy do wegabów<klik> . W sezonie, sos taziki świetnie

Lamarida.pl
Pieczone szparagi z oliwą i czosnkiem 200

Sezon szparagowy trwa, a nie jest on długi, więc trzeba to wykorzystać. Warto wspomnieć, że przy tym daniu nie napracujecie się za bardzo. Za to szparagi

Bananowe Pole
Tort z truskawkami i bitą "śmietaną" 156

Zaczynają pojawiać się już pierwsze, słodziutkie truskawki. Prawdziwe apogeum jeszcze przed nami, więc już teraz przedstawiamy przepis na proste ciasto z tymi pysznymi owocami. Jest słodko

Bananowe Pole
Zupa z pokrzywy z komosą ryżową 152

Zupa z pokrzywy to obowiązkowy punkt programu na wiosnę w naszym domu. Tegoroczny przepis można przygotować w wersji wegańskiej, jednak ja nie potrafiłam odmówić sobie odrobiny śmietany dla przełamania koloru i uzyskania aksamitnego, delikatnego smaku. To już drugi przepis na moim blogu na zupę z pokrzywy, zobaczcie też wcześniejszy, o tutaj . Maj to sezon na pokrzywę. Pierwsze, wiosenne pokrzywy mają(...)łyżka oliwy 50ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Do podania: 100g komosy ryżowej 30g śmietany 12% (można pominąć, jeśli zupa ma być wegańska) W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Następnie dodać pokrzywę i przesmażyć ją z cebulą. Zalać litrem wrzątku

Dietolog
BANANOWE CIASTO wegańskie i bezglutenowe 198

krem budyniowy i migdały – właśnie tak przedstawia się dzisiejszy przepis Inspirowałam się ciastem banoffee, jednak tak naprawdę tylko banany zostały na swoim miejscu Udało mi się stworzyć ciasto wegańskie, bezglutenowe i bez cukru! Po przekrojeniu świetnie się prezentuje, widzimy kilka pysznych tekstur. Banany , jak i inne produkty pochodzą z Zielonego Sklepu – w poprzednim przepisie na dyniowe ciasto również

Via Gusto
MAZUREK WIELKANOCNY z karmelem i czekoladą! (wegański, bezglutenowy) 175

Mazurek kojarzy mi się z kruchym ciastem, karmelem i czekoladą. Tą, najbardziej znaną mi wersję mazurka zrobiłam w formie wegańskiej i bezglutenowej. Do przygotowania użyłam produktów ze sklepu BioFarma – dzięki temu mój wielkanocny mazurek składa się w pełni ze sprawdzonych składników. Zajrzyj do BioFarmy – zobaczysz, że warto Stacjonarnie we Wrocławiu oraz online pod linkiem https://biofarma.com.pl/ Do poszczególnych

Via Gusto
Zapiekanka pasterska z soczewicą - wegańskie Shepherd's pie 183

popularna zapiekanka, która tradycyjnie składa się z mięsnego farszu zapieczonego pod ziemniaczanym purée. Jestem wielką miłośniczką wszelkich zapiekanek, dlatego musiałam spróbować Shepard's pie w wersji wegańskiej. Aby przygotować roślinny odpowiednik tej potrawy wystarczy zamiast mięsa użyć np. zielonej soczewicy i możemy cieszyć się pyszną i sycąca zapiekanką :) Zapiekanka pasterska z soczewicą Składniki: 0,5 kg ziemniaków 50 g wegańskiej

wegujemy
Wegańskie mini quiche z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i brokułami 197

Wegańskie mini quiche z mąki z ciecierzycy ze szpinakiem i brokułami P rzez dobrych kilka tygodni mąka z ciecierzycy przypominała mi o swoim istnieniu spoglądając na mnie z wyrzutem z kuchennej półki. Ignorowałam ją nie mając pomysłu do czego ją wykorzystać do momentu, kiedy przypadkiem natknęłam się na informację, że po zmieszaniu jej z wodą możemy wykorzystać ją w zastępstwie(...)wyraziste w smaku, gdyż samo ciasto jest raczej mdłe i nijakie. Dodatek sporej ilości czosnku, gałki muszkatołowej i płatków drożdżowych dodaje tym maleństwom charakteru. Jeśli nie zależy Wam na wegańskiej odmianie dania to płatki drożdżowe możecie pominąć i dodać w ich miejsce sporą ilość parmezanu. Świetnie sprawdzi się tu także feta lub cheddar. Składniki na ok 14-16 mini quichy

olalacooking
TRUSKAWKOWA KOSTKA – ciasto bez cukru, bez glutenu, wegańskie (paczka z MoyEco!) 177

syropem z agawy), suszone truskawki Puffins (suszone próżniowo, dzięki czemu zachowały swoją słodycz i wartości) i syrop z agawy (naturalny słodzik o niskim indeksie glikemicznym). Ponadto wszystkie produkty są wegańskie, bezglutenowe i bez cukru – takie stworzyłam też ciasto, czyli truskawkową kostkę! Zapraszam Was do obejrzenia filmiku – w nim mówię więcej o produktach z MoyEco . Zobaczycie w nim też(...)wanilia (1 słoiczek) 8 łyżek syropu z agawy 18 g agaranty (3 opakowania) 40 g suszonych truskawek puffins 2 łyżki oleju 300 ml gorącej wody ew. bita śmietana (gotowa wegańska i bezglutenowa lub zrobiona w domu – np. ubite mleczko kokosowe ) Sposób przygotowania: Do miski daj płatki owsiane, 250 ml mleka ryżowego, 2 łyżki syropu z agawy i olej. Całość

Via Gusto
DELIKATNE ROGALE z makiem (wegańskie) 197

swojej kuchni – jest to kilka podstawowych produktów, więc do dzieła! Jednym z kluczowych składników są ziemniaki, które sprawiają że rogale są puszyste i dłużej miękkie. Przepis jest wegański. //   Składniki – ciasto (6 sztuk): 400 g mąki 50 ml oleju 150 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków 220 ml mleka roślinnego 7 g drożdży instant (suszonych) 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki

Via Gusto
MALINOWE MUFFINKI – RÓŻOWE! (bez jajek, wegańskie) 502

wymieszania składników. Można je robić na wieeeele sposobów, więc dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na różowe muffinki! Swój kolor i malinowy smak zawdzięczają budyniowi oraz galaretce. Przepis jest wegański, zapraszam // Składniki (12 sztuk): 200 g mąki 1 budyń malinowy bez cukru 1 łyżka galaretki malinowej lub malinowo – truskawkowej bez żelatyny 280 ml mleczka kokosowego 60% 2 łyżeczki proszku

Via Gusto
Bezglutenowy, bez cukru fit jabłecznik 264

jabłecznik to same bezy. Bez glutenu, bez cukru, bez nabiału, bez jajek (wegański wiadomo). Zainspirowałam się przepisem ulubionego blogera http://programistapogodzinach.pl/deser/szarlotka-na-kruchym,-zytnim-spodzie- , ale on szalony zrobił maleństwo 18 cm, za co moje Miśki by mnie zjadły, ze taka malizna. Zrobiłam przede wszystkim wersję bezglutenową tego ciasta, a w sumie deseru, bo tak naprawdę do są pieczone jabłka pomiędzy kruszonką. Składniki(...)tortownicę o średnicy 25 cm: 250 g mąki owsianej 1 średni banan 100 g zimnego masła czyli oleju kokosowego (ewentualnie innej wegańskiej margaryny) szczypta soli łyżeczka cynamonu łyżeczka kardamonu *łyżeczka imbiru (nie dodawałam, bo ciasto było pieczone z zamiarem poczęstowania Klaudii, która nie trawi imbiru) 4-6 jabłek w zależności od wielkości (5 średnich) 50-100 g płatków migdałowych

greenscarf
Tort walentynkowy, czekoladowy z kokosowym kremem i malinową galaretką (bez glutenu, cukru, laktozy, wegański) 253

zachęcamy Was do upamiętnienia tego dnia wraz z bliskimi Wam osobami takim torcikiem, który  "jest bez niczego" a jednak robi wrażenie wizualne i smakowe 😉💜       Składniki: Wegański biszkopt (śr: 15 cm)* -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -100g miękkiego oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody(...)czekoladowa -300g orzechów ziemnych -80ml syropu klonowego -4 łyżki kakao -100ml mleka roślinnego Lub krem orzechowo-czekoladowy Choconutto ( recenzja ) Dodatkowo -maliny, kumkwat i rozmaryn (do ozdoby) WEGAŃSKI BISZKOPT Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem

Candy Pandas