wegańskie - 10389 przepisów (strona:144/693)

Pasta bezrybna a’la makrela 107

Pasta bezrybna a’la makrela Jedna pasta bezrybna już była. Robiłem ją na bazie wegańskiego twarogu. Tym razem pokusiłem się, dzięki paczce od firmy Polsoja, o zrobienie pasty bezrybnej, której głównym składnikiem jest tofu wędzone – w tym przypadku ekologiczne. Starałem się uzyskać jak najbardziej autentyczny smak „makreli”. Nie jest to prostym zadaniem, jeśli od ponad(...)się jej w ustach nie miało. Moim (i nie tylko) zdaniem wyszło naprawdę fenomenalnie. Nawet chyba lepsza od tej na bazie wegańskiego twarogu. Trudno jednak konfrontować, ponieważ tutaj mamy klasyczne połączenie „ryby” z koperkiem i cytryną, a poprzednio były to pomidory. Jeśli nie przepadasz za rybnymi klimatami, ten przepis na pewno nie jest dla Ciebie. Mocno rybna pasta

Blendman
Likier Monte 703

planowanym „rozlaniem” wyjmij wcześniej. Możesz też dodać więcej mleka, żeby było bardziej płynne. Dla większej mocy likieru dodaj spirytusu. Składniki: Kajmak – cała porcja z przepisu na wegański kajmak Gorzka czekolada – 1 tabliczka Kakao – 1 łyżka Masło orzechowe – 1 łyżka (spora) ( przepis na masło orzechowe ) Mleko kokosowe – 250ml (najlepiej z 300g wiórków na litr(...)voilà. Twój likier Monte jest już gotowy do picia. Mam nadzieję, że się w nim zakochasz jak Piękna w Bestii Zdrowie!   Artykuł Likier Monte pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną 134

Ostatnio naszła nas ochota na pierogi "ruskie". Często wegańskie "ruskie" spotyka się w wersji z tofu zamiast białego sera - my chcieliśmy odpocząć od tofu, które ostatnio regularnie pojawiało się na naszym stole. Wpadliśmy więc na pomysł, aby użyć do tego kaszy jaglanej. Sprawdziła się idealnie! Na majówkowej wyżerce było testowanie i wszyscy stwierdzili, że wiernie oddają smak tradycyjnych pierogów ruskich(...)Pysznie i tanio, tylko trzeba znaleźć odrobinę czasu na pobawienie się w lepienie. Do tego pietruszkowe skwarki i można się zajadać ze smakiem! Wegańskie pierogi "ruskie" z kaszą jaglaną Przepis na ok. 30 pierogów Potrzebujemy: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki wody Farsz: 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 3-4 średniej wielkości ziemniaki 2 duże cebule 2 łyżki sosu

Bananowe Pole
Wegański pad thai z tofu 116

Thai to błyskawiczne danie z patelni z charakterystycznym słodko kwaśnym sosem. Od pierwszego momentu, gdy spróbowałam to danie (jeszcze w wersji niewegańskiej) trafiło na listę moich ulubionych. Po przejściu na weganizm ciągle chciałam zrobić pad thai'a. Wreszcie mi się udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso(...)tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca zastąpiłam sokiem z limonki (pasta z tamaryndowca jest wegańska, ale trudno ją dostać i jest droga), zamiast jajka dodałam pokruszone tofu, a jako zamiennik białka również użyłam tofu z tym, że pokrojonego

wegujemy
Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe 322

mojprzepisna.pl | Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Dziś u mnie na blogu kolejny przepis z udziałem kaszy jaglanej. To chyba moja ulubiona kasza, super sprawuje się do obiadu czy rosołu, ale chyba jeszcze bardziej lubię ją spożywać na słodko. Brownie z kaszy jaglanej, bez mąki, bez cukru, bez jaj, bez mleka oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Bardzo smaczne, sycące, wilgotne. Mocno(...)Przelać do formy, wyrównać. Piec 30-40 min w 170 st., piec do momentu aż wierzch ciasto się mocno zetnie. Nie trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego! Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe Zdrowe Brownie jaglane wegańskie i bezglutenowe   listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka kaszy jaglanej, ugotowanej w 2 i 1/4 szklanki wody

moj przepis na
Domowy paprykarz szczeciński 100

Domowy paprykarz szczeciński Była już pasta bezrybna z wegańskim twarogiem , a teraz czas na kolejną bardzo popularną w Polsce pastę, tradycyjnie występującą z rybą, czyli paprykarz szczeciński. Dla mnie pierwsze skojarzenie jakie z nim mam to brzydka (wręcz paskudna) puszka, z której po otworzeniu wyłaniała się ryżowo-rybna pasta do smarowania na chlebie. Nie powiem, żeby mi to nie smakowało(...)tego typu hiciory sięgałem nie ze względu na cenę, a na smak. Moim zdaniem połączenie smaków w paprykarzu jest bezbłędne. Co prawda ten domowej roboty, w dodatku w wegańskiej wersji, moim zdaniem jest o niebo lepszy, ale nie umniejsza to klasykowi swojej roli w historii „kulinarnej” Polski. Paprykarz szczeciński w moim wykonaniu jest dość mocno rybny, co moim

Blendman
Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku 100

ząbki Bulion – 600ml Oliwa – do smażenia i grillowania Gałka muszkatołowa – szczypta Sól i pieprz- do smaku Sok z cytryny – 1-2 łyżki lub do smaku Wegańska śmietana lub mleczko kokosowe do podania (opcjonalnie) Suszone pomidory – kilka sztuk Wykonanie: Z cukinii odkrój końcówki, pokrój na 4-5 plastrów wzdłuż, posmaruj oliwą i zgrilluj na grillu(...)się zmieściła i gotuj pod przykryciem 10 minut. Zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz cytryną i zblenduj na gładko. Podawaj zupę z posiekanymi pomidorami suszonymi oraz opcjonalnie wegańską śmietaną lub mlekiem kokosowym. Smacznego! Artykuł Zupa krem z grillowanej cukinii i szpinaku pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Pasta bezrybna 156

towarzyszą we wcześniej wymienionych produktach. Olej lniany oraz glony (nori) świetnie się w tej roli sprawdzają, ponieważ posiadają charakterystyczny, swoisty zapach rybny. Zamiast tradycyjnego sera białego proponuję mój wegański twaróg , który smakiem nie ustępuje miejsca tradycyjnemu. Za czasów, gdy robiłem pastę w wydaniu „tradycyjnym” (czyt. z rybą i serem białym), dodawałem do środka również ketchup oraz majonez. Teraz(...)ponieważ musisz specjalnie do tego przepisu go kupować, to nie ma problemu! Najważniejsze jest nori. Olej lniany możesz nawet zastąpić rzepakowym. Pasta nie powinna na tym zbytnio ucierpieć. Składniki: Wegański twaróg – 200g Nori – 1 arkusz Olej lniany – 3 łyżki Mleko sojowe – 10 łyżek Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki Pomidory suszone – 3 sztuki Koperek

Blendman
Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood 109

będą dodane. Tym też wpisem/przepisem chcę Ci powiedzieć, że już niedługo pojawi się sporo przepisów na sosy, którymi będziesz raczył swoje podniebienie. Na zdjęciach chciałem Ci pokazać nowobogackie podanie wegańskiego fastfoodu. Od frontu jak i na kotlecikach widać sos tatarski, na który niebawem dodam przepis. W tle, jak na dietetyka przystało, pepsi „diet” – mam nadzieję(...)ulubionym sosem (u mnie najczęściej sojonez , tzatziki lub keczup) i, ewentualnie, pieczywem. Możesz również podawać z ziemniakami i surówką na niedzielny obiadek. Smacznego! Artykuł Nuggetsy sojowe bezglutenowe – wegański fastfood pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Tosty francuskie z serem i szynką 110

jest tożsamy (oprócz nazwy) z tradycyjną szynką lub serem. Ale czy to źle? Niekoniecznie. Nazwa ma tylko sugerować czego z wyglądu i smaku powinniśmy się spodziewać. Wędlin oraz serów wegańskich nie jadłem już dosyć długo. Dlaczego? Bo nie było mi z nimi po drodze. Na początku, gdy wyszedł ser firmy Polsoja byłem uradowany, że nawet w moim małym mieście może(...)spore łyżeczki Płatki drożdżowe – 2 łyżki Warzywa suszone – 2 łyżki Pieprz i papryka wędzona – po szczypcie Olej – do smażenia Ser (u mnie ementaler) oraz szynka wegańska (u mnie z pieprzem) Wykonanie: Mąkę, sól, płatki drożdżowe oraz warzywa suszone blendujemy dokładnie z wodą (można również użyć trzepaczki tradycyjnej lub końcówki do blendera). Na patelni rozgrzewamy olej. Maczamy

Blendman
Zupa orzechowa 109

łyżki Papryka chilli (suszona) – 1 łyżka Imbir – 2 łyżeczki świeżego i startego Masło orzechowe – 3 duże łyżki Mleko kokosowe – 400ml Orzeszki ziemne – 200g Wegańska śmietana (opcjonalnie) – do podania Olej – 3-4 łyżki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: W dużym garnku na oleju smaż przez około 5 minut posiekaną cebulę, czosnek oraz pokrojoną(...)garnka i gotuj 6-8 minut. Dodaj mleko kokosowe, masło orzechowe oraz wsyp orzeszki ziemne. Gotuj 15 minut. Dopraw jeszcze do smaku, skosztuj i zakochaj się Podawaj z wegańską śmietaną. P.S. Można zostawić troszkę orzeszków do udekorowania przed podaniem. Smacznego! Artykuł Zupa orzechowa pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy z użyciem blendera

Blendman
Sojonez 145

Istnieje wiele wersji wegańskiego majonezu: z mleka roślinnego, tofu, ziemniaka, fasoli, ryżu, awokado, słonecznika... Bez problemu można go też kupić w wegańskich sklepach. Dla mnie ta wersja sojonezu jest najbliższa oryginału, a istnieją nawet wszystkożercy, którzy ją preferują :). Za posmak jajeczny odpowiada czarna sól Kala Namak. Tajemnicą, żeby sojonez podczas miksowania się nie zważył i uzyskał piękną gęstą konsystencję, jest(...)zimna noga żyrafy (to takie niewegańskie... :-]). Mam oczywiście na myśli schowanie końcówki robota w zamrażarce lub lodówce. Ten patent znalazłam kiedyś w internecie, możliwe że na jakimś blogu, i jest niezawodny. Pomocne może być też miksowanie jak najbliżej dna naczynia, dopiero pod koniec, kiedy sojonez jest gęsty, wykonujemy mikserem też ruchy góra-dół. Składniki: 250 ml mleka sojowego niesłodzonego (używam

Tani Weganizm
Kruche pierożki wegańskie z soczewicą 129

Ostatnie spotkanie z pierożkami w cieście zainspirowało do dzisiejszego wpisu. Jeżeli w danym miejscu nie ma opcji wegańskich, to najlepiej zawijać się do domu i robić własne zweganizowane danie! Kruche pierożki sprawdzą się doskonale na ciepło, jak i na zimno - mogą więc stanowić obiad sam w sobie, lub przekąskę. Idealne także do zapakowania  w pudełko jako posiłek do pracy/szko(...)Czasochłonne nie są, więc koniecznie zapraszamy do spróbowania! Kruche pierożki wegańskie z soczewicą Przepis na ok. 10-12 sztuk Potrzebujemy: Ciasto: ok. 300 g mąki (3 szklanki - u nas 200 g mąki pszennej + 100 g mąki z ciecierzycy) ok. pół szklanki wody 5-6 łyżek oliwy z oliwek pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia (przyda się także wałek

Bananowe Pole
Wegańska fasolka po bretońsku 119

Polska kuchnia w natarciu! Tym razem polecamy aromatyczną i rozgrzewającą wegańską fasolkę po bretońsku. Jeśli nastawiacie fasolę na noc, przygotowanie tego dania zajmie Wam bardzo mało czasu, a proste wykonanie tylko zachęca do działania. Nie zwlekajcie, fasola z dodatkiem soi już na Was czeka! Wegańska fasolka po bretońsku Przepis na 3-4 porcje Potrzebujemy: 300 g białej fasoli

Bananowe Pole
Wegańska zupa chrzanowa 165

Kolejna odsłona wegańskich pomysłów na Wielkanoc. Poprzednio zajadaliśmy się kanapkami z bezjajeczną pastą z ciecierzycy , dzisiaj proponujemy zupę chrzanową, która jest niezwykle sycąca. Taka potrawa nie gości na polskich stołach zbyt często i szczerze przyznamy, że to nasza pierwsza tego typu zupa. Smak nas nie zawiódł, więc przepis leci na bloga, aby inni również mogli spróbować! :) Wegańska zupa chrzanowa Przepis

Bananowe Pole