żelazo, magnez czy krzem , który dba o zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci. Kasza jaglana to także niezwykle wszechstronny produkt w kuchni, bo z jej udziałem wychodzą najlepsze wegańskie serniki czy jedwabiste kremy. I właśnie ten drugi deser mam dzisiaj dla Was. Z udziałem przesłodkich proszków na bazie owoców (choć jeden zawiera także warzywo) australijskiej marki Unicorn Superfoods przygotowałam owocowy(...)krem jaglany w dwóch smakach. Produkty Unicorn Superfoods są świetne do naturalnego zabarwiania różnych potraw, nadawania oryginalnego smaku i zdrowego urozmaicania diety. Są wegańskie, bezglutenowe, naturalne, bez zbędnej chemii. W poniższym przepisie użyłam dwóch miksów: Antioxidant Blend oraz Tropicana Blend, a ich skład przedstawia się następująco: ♡ mieszanka antyoksydacyjna → ekologiczny burak, ekologiczna żurawina, ekologiczny granat, wiśnia, ekologiczna malina ♡ mieszanka tropikalna
Zdrowie na języku :Psię przepis ten przepis. Kasza jaglana idealnie sprawdza się do słodkich dań. Wystarczy ją ugotować, zblendować i zagnieść wraz z mąką ziemniaczaną ciasto. Wychodzą z niej pyszne, w dodatku wegańskie, bezglutenowe i bez laktozy kluski, które możesz przygotować ze swoimi ulubionymi owocami. Szczególnie polecam śliwki. Po ugotowaniu możesz je podać z jogurtem - zwykłym lub roślinnym. Składniki(...)podsypywania ciasta. Jeżeli chcesz nadać ciastu serowy posmak charakterystyczny dla tego typu klusek, możesz do ciasta dodać około 3-4 łyżek twarogu półtłustego. Wtedy przepis już nie będzie wegański i bez laktozy. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówformę, ułożyć owoce i… Upiec Dzisiejsze ciasto śliwkowe nie zawiera cukru i jest bez jajek, a zwykłe mleko można zastąpić mlekiem (napojem) roślinnym i wypróbować je w wersji wegańskiej – na pewno wyjdzie równie pyszne. Dodałam też przyprawę korzenną i odrobinę kardamonu, który do śliwek idealnie pasuje i warto dodać go chociaż szczyptę. Szybkie ciasto ze śliwkami będzie pysznym(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g mąki kukurydzianej (lub innej bezglutenowej) 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej szczypta kardamonu 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne) 100 ml oleju rzepakowego ok. 500 g śliwek Mąkę, ksylitol, sodę i przyprawy wymieszać w misce. Mleko i olej umieścić w osobnym naczyniu, dodać suche składniki i wszystko
FitkotPołączenie mięty i czekolady to moja wielka miłość. Niestety odkąd przeszłam na dietę bezmleczną musiałam zapomnieć o czekoladkach After eight czy pastylkach miętowych. Wszystko zmieniło się
Dieta bez mlekaPomysł na wykorzystanie kostki tofu jako sosu zrodził się z powodu posiadania sporego zapasu tego wegańskiego produktu, a to wszystko dzięki obszernej ofercie marki Look Food , która to wprowadziła wiele różnych wariantów smakowych ekologicznego tofu (sami sprawdźcie TUTAJ ). Do sosu postanowiłam przygotować aromatyczną mieszankę akurat dostępnych u siebie warzyw. Z powodzeniem możesz pominąć jakieś warzywo lub dodać inne(...)pewnością i tak wyjdzie Ci pyszny miks. Takie warzywa są ciekawym dodatkiem do posiłków, możesz wzbogacić je także o kaszę czy makaron. Całość jest wegańska i bezglutenowa. Składniki (4-6 porcji): 1 średnia dynia 1 średnia cukinia 1 papryka czerwona 4 duże marchewki (u mnie różne kolory) papryczka chilli (w wersji łagodnej pomiń ten składnik) 2 cebule 2 łyżki
Zdrowie na języku :Pmnie znajdziecie ten przepis! Jak powszechnie wiadomo, ciasto francuskie nie jest produktem zdrowym, jednak szarlotka przygotowana za jego pomocą posiada co najmniej dwie zalety – jest mega szybka oraz wegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem Szarlotka z połówkami jabłek na cieście
Via GustoW domu zaroiło się od śliwek - tegoroczne zdobycze z ogrodu są naprawdę spore, piękne, zielone śliwki, niepryskane i w dodatku zero robaków! Lwia część została zjedzona
Bananowe PoleW lecie mamy dobrobyt różnorodnych warzyw i owoców, warto więc z tego skorzystać. U nas trochę zdobyczy ogródkowych i trochę kupionych, z których powstało letnie leczo
Bananowe PoleSkładniki na 4 porcje: 200 g białej kapusty 50 g czerwonej kapusty 1 nieduża czerwona papryka 1 średnia marchewka 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 4 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam wegańskiego) 1 łyżka majonezu (użyłam wegańskiego) 1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy (lub innej, według uznania), najlepiej bez cukru kilka plasterków papryczki chilli (opcjonalnie) sól i czarny pieprz do smaku
Even Better Foodkońcu zrobiłam "prawdziwy", wegański sernik, czyli inaczej zwany nernik . Nazwa wzięła się z orzechów nerkowca , które bez wątpienia odgrywają w tym przypadku najważniejszą rolę. Ciasto przygotowuje się nawet szybko, jest proste, aczkolwiek potrzeba nieco czasu na moczenie orzechów czy tężenie ciasta w lodówce. Jednakże wszystko rekompensuje smak, który jest cudownie pyszny. Spód to zlepek daktyli, masła orzechowego i wiórków(...)kokosowych. Natomiast kremowa masa serowa to w głównej mierze nerkowce połączone z kilkoma innymi składniki, dzięki którym całość nabiera niebywałego smaku. Oczywiście nernik jest wegański, bezglutenowy, bez dodatku cukru i pszenicy , a także w pewnym sensie surowy, bo bez pieczenia . Wiem, że na pewno nie poprzestanę na jednej recepturze i w przyszłości będę kombinować, aby uzyskać jak najlepszy efekt
Zdrowie na języku :PNajprostsze wegańskie placuszki, które stworzysz z łatwo dostępnych składników, takich które zapewne posiadasz w swoim domu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt smakowy jest w pełni satysfakcjonujący. Dwa główne składniki to płatki owsiane , jako mój ulubiony zastępnik mąki oraz banan odgrywający rolę słodzika, ale także roślinnego substytutu jajka. Placuszki są bardzo delikatne, puszyste, po prostu pycha . Smakują cudownie(...)połączeniu z czekoladowym kremem wegańskim, którego przepis znajdziesz TUTAJ . Składniki (1 porcja - 6 placków): 60 g płatków owsianych 1 mały banan (ok. 90 g) 100 ml napoju roślinnego (użyłam kokosowo-ryżowy) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oleju kokosowego (opcjonalnie) Przygotowanie: Placki zmiel na mąkę, a banana z mlekiem zmiksuj na koktajl. Wszystkie składniki
Zdrowie na języku :PKiedy w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac zobaczyłam dostępne bezglutenowe i wegańskie rożki do lodów o bardzo dobrym składzie, wiedziałam, że czas zrobić lody! Oczywiście lody truskawkowe. Nie jest to zwykły sorbet z mrożonych owoców. Aby lody były bardziej kremowe i pyszniejsze, do ich przygotowania użyłam ugotowanego budyniu. Efekt na pewno Was zaskoczy Wracając do rożków, sprawdziły się w zupełności
Via Gustojeśli należysz do grona peanut butter lovers , to koniecznie musisz go wypróbować! Oprócz słynnego sataya z Indonezji wywodzi się jeszcze jedna cudowna rzecz — tempeh, który dodaję nagminnie do wielu wegańskich potraw. W przeciwieństwie do tofu tempeh ma bogatszy smak, fajniejszą, bardziej mięsistą strukturę i dzięki procesowi fermentacji jest znacznie zdrowszy — zawiera mniej kwasu fitowego. Między innymi dlatego postanowiłem wykorzystać(...)mojej wersji wegańskich szaszłyków satay. Tydzień temu zaserwowałem je na stoisku Burda Food Cente r podczas wrocławskiego festiwalu Europa na Widelcu i tak Wam one posmakowały, że po Waszych prośbach postanowiłem podzielić się dzisiaj z Wami przepisem. Smacznego! ;) * SKŁADNIKI na 12 szaszłyków satay (dla 4 osób) Satay z tempehu: 500 g tempehu wędzonego (2 kostki) 50 ml sosu sojowego
Food Squaredzisiaj - gofry ! Chwaliłam się ostatnio na moim Instagramie (na którego serdecznie zapraszam TUTAJ ) nowym dobytkiem w postaci gofrownicy. I właśnie dzięki niej mogłam przygotować proteinowe gofry, które są wegańskie i mogą być także bezglutenowe (jeżeli użyjesz certyfikowane jako bezglutenowe płatki owsiane). Jestem w 100% zadowolona z mojej gofrownicy, bo pomimo braku jajek, tłuszczu, zwykłej mąki pszennej upiekła mi fantastyczne gofry(...)gładką konsystencję. Gofrownicę bardzo dobrze nagrzej. Wlej masę i piecz 10 minut (u mnie na najsilniejszej mocy). Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie owoce, wiórki kokosowe i najlepszy wegański krem czekoladowy (przepis znajdziesz TUTAJ
Zdrowie na języku :PDziś mam dla Was prawdziwą petardę. Wegańskie fit lody bez mleka i dodatku cukru, za to bogate w zdrowe tłuszcze, białko i węglowodany. Z wegańskim karmelem, polewą czekoladową i kruszonymi orzeszkami. Są ulepszoną wersją domowych lodów bananowych . Pyszne i zdrowe, jednak dosyć kaloryczne (ze względu na dodatek masła orzechowego i śmietanki kokosowej), więc uwaga na ilość ;) Idealne na upalne
Zawsze głodna!