wiem dlaczego tak długo zwlekałam z zamieszczeniem tego przepisu na blogu w szczególności, że jest to jedno z moich ulubionych dań wegańskich. Tak samo jak w przypadku szakszuki (klik po przepis) tyle jest wersji tego przepisu ile osób przygotowujących to kolorowe danie. Ratatouille to nic innego jak potrawka z warzyw idealna na schyłek lata i początek jesieni gdy stragany(...)połączeniu następuje eksplozja smaków. Jednak chyba wszyscy wiemy, że niewiele osób może sobie pozwolić na spędzanie tyle czasu w kuchni przygotowując jedno danie. Dlatego też są szybsze metody. Wegańską potrawkę można ugotować jak gulasz czy też upiec w piekarniku. Ja zdecydowanie wolę wersję pieczoną, gdyż uważam, że jest z nią najmniej pracy a warzywa zachowują swoja strukturę, kształt i sprężystość
Book of spellsmiejscu na chwilę odsyłam Was do bloga Weganon , gdzie Paweł pisze o odmianach dyni (dyń?). Tylko wróćcie proszę, bo jeszcze nie skończyłam. Nie jestem weganką, ale lubię dania wegańskie. Na przykład moje poranne owsianki najczęściej są wegańskie, uwielbiam hummusy, falafele, ale nie ukrywam, że lubię też produkty odzwierzęce (nie wyobrażam sobie życia bez jajek). Weganizm mi raczej nie grozi, też(...)powodu mojej wielkiej miłości do rybek, ale nie ma co się zarzekać. Nigdy nie mówię nigdy. Risotto, które przygotowywaliśmy było w 100% wegańskie. Paweł wcześniej się napracował, bo przygotował bardzo aromatyczny bulion przyprawiony warzywami, suszonymi grzybami, cynamonem i imbirem. Bulion petarda! Taki wywar to bym mogła pić litrami! Czekały na nas też półprodukty i oczywiście ugotowana i zblendowana dynia
Dietologpodobne do twarogu. Jest najpopularniejszym rodzajem tofu. Odróbka termiczna (smażenie, pieczenie) nie zmienia jego kształtu i konsystencji. Idealnie zastępuje mięso – koniecznie sprawdź przepis na wegańskie mięso mielone (kliknij tutaj! ). silken tofu (tofu jedwabiste) – w procesie produkcji pozostawia się ser do stężenia razem z serwatką, przez co produkt końcowy jest delikany(...)już wcześniej pisałem, tofu jedwabiste można stosować do wszelakich dipów, sosów, kremów, można je także wykorzystywać do przygotowywania ciast (przymierzam się do przygotowania tofurnika, czyli wegańskiego sernika – z pewnością pochwalę się efektami!). Natomiast tofu naturalne idealnie zastąpi mięso – jeśli nie wierzysz, to sprawdź sam i przygotuj chili con carne
Vegan Tastepowiecie na wegański znów dość nietypowy, cytrynowy torcik w towarzystwie konfitury truskawkowej, owocowego popcornu i świeżych malinek ? To połączenie wszystkich naszych testerów rozłożyło na łopatki 💚 Ciasto jest sycące, wilgotne ale nie zbite. Towarzystwo owocowych dodatków je osładza i orzeźwia oraz sprawia, że w te słoneczne dni czujemy lato podwójnie 😊 Składniki: Wegańskie ciasto(...)garść liofilizowanych truskawek -2-3 łyżki oleju kokosowego rafinowanego Dodatkowo -2 łyżki śmietanki kokosowej + łyżki soku z cytryny + łyżka ksylitolu - konfitura truskawkowa bez białego cukru RIGONI DIASIAGO -maliny WEGAŃSKIE CIASTO Mąki przesiać przez sito z kamieniem winnym i sodą. Cytrynę umyć i sparzyć oraz zetrzeć z połowy skórkę. W mleku kokosowym rozpuścić ksylitol i wlać do mąk oraz dodać
Candy Pandaszupa i to nie byle jaka, bo jak sama nazwa wskazuje przynosi ulgę w wysokich temperaturach. Chłodnik to świetna zupa na dni kiedy aura rozpieszcza nas słońcem i ciepłem. Wegańska wersja chłodnika w żaden sposób nie ustępuje tej ze śmietaną o czym świadczy fakt, że już od momentu jak tylko zaczął się sezon na botwinkę wielokrotnie go przygotowywałam i nigdy(...)zapewniam Cię, że to banalnie prosta w przygotowaniu zupa, która świetnie smakuje i robi się ją ekspresowo. Jest lekka i orzeźwiająca, w sam raz na nadchodzące upalne dni. Wegański chłodnik z botwinki, ogórka i rzodkiewki Drukuj Porcje: 2 porcje Czas przygotowania: 35 minut Składniki: 2 marchewki 2 pietruszki 1 burak 2 gałązki lubczyku liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego
Book of spellsDzisiaj przychodzę do Was z przepisem, który jest wegańskim i zdrowym odpowiednikiem znanego wafla o nazwie Snickers. Wafel ten głównie składał się z mleka w proszku, natomiast moje składniki to w głównej mierze masło orzechowe, daktyle, płatki jaglane i kokos. Przepis inspirowany jest przepisem na wegański deser a’la Snickers z bloga kulinarnego Kuchnia Ellie . Bardzo serdecznie zapraszam
Via Gustoprzy każdej wizycie w Rossmannie. Szczególnie napis BROWNIE dawał nadzieję na nieziemskie czekoladowe doznania pod postacią zdrowej przekąski :P Dodatkowo białko ryżowe w składzie nakierowało nas na teorie o „wegańskich batonach proteinowych” jak się później okazało niesłusznie… ale jak jest ze smakiem? Nazwa: Pulsin - raw baton brownie - Migdały&Rodzynki / Malina&Goji Firma: Pulsin Skład: Migdały&Rodzynki: daktyle(...)białko –9,8g, sól – 0,13g Malina&Goji: 100g/ 401kcal, tłuszcz – 19,5g, węglowodany – 49,6g, błonnik – 5,3g, białko –9,4g, sól – 0,21g Informacje dodatkowe: Raw, wegański, bezglutenowy, bez cukru, bez laktozy, bez soi, bez GMO, niski IG Sklep: Rossmann Cena: 7,29 zł Nasza opinia Wygląd: Opakowania posiadają design typowy dla batoników o tych standardach. Ładnie
Candy Pandaspowiecie na wypiek pozornie wyglądający na cukrową rozpustę? Pozornie, ponieważ jest to wegańskie ciasto całkowicie legalne zrobione z bezglutenowych mąk, które ukrywa w sobie masło arachidowe oraz moc dobrej jakości orzechów skąpanych w karmelu na śmietance kokosowej. Ciekawym dodatkiem jest domowy popcorn a całość wieńczy pyszna polewa kakaowa. Jak widzicie pandy w tych klimatach czują się znakomicie! 🐼 💙 Wiele(...)istotnych składników znajdziecie w sklepie cosdlazdrowia.pl 😊 Składniki: Wegańskie ciasto kakaowe (śr: 18cm) -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao -120g oleju kokosowego -90g ksylitolu -2 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody -250ml napoju roślinnego -1 spora łyżka śmietanki kokosowej (stałej części z mleka kokosowego) - ½ łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym - ½ łyżeczki sody
Candy Pandastych smaków przypadło do gustu nawet takim poważnym krytykom cukierniczym jak nasi rodzice 😉 Torcik nie tylko zacnie i luksusowo wygląda ale tak też smakuje! Koniecznie wypróbujcie przepis na to wegańskie ciasto oraz prosty i prze smaczny krem 💚 Po dżemy zapraszamy na ITALIMPORT 👈 Wegańskie ciasto kakaowe (2 x śr: 10cm) -95g mąki ryżowej(...)stała części z mleka kokosowego) z 400ml puszki -2 szklanki wydrylowanych wiśni -ksylitol -ok 4-5 łyżek mąki kokosowej Dodatkowo -garść wiśni - dżem kokosowy z chilli Buko Organic WEGAŃSKIE CIASTO KAKAOWE Len wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol wymieszać w osobnej misce
Candy PandasTaki deser można jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru. Banany oraz masło orzechowe nadają mu słodyczy i konsystencji, a kakao i kawa zbożowa Inka głębokiego smaku. Takie wegańskie lody robi się szybko i prosto. Przyznam, że zawsze mrożę banany na zapas, aby móc sobie go w każdej chwili przyrządzić. Podaję składniki na 4 porcje. Bezcukrowy sorbet czekoladowo-kawowy(...)wegańskie lody): 3 duże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki) 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej Inki 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego opcjonalnie – świeże owoce np.: truskawki, borówki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='3 duże, dojrzałe banany (najlepiej jak mają już cętki) 2 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki kawy zbożowej Inki
Poezja smakuczosnku 1 mała cebula 4-8 łyżek płatków chilli (albo więcej według uznania, ale zalecam ostrożność bo łatwo można przesadzić z chilli i kimchi będzie za ostre i niejadalne) Wegański sos rybny: 2 łyżki (30 ml) tamari (lub sos sojowy w wersji z glutenem) 2 łyżki cukru kokosowego 1/4 szklanki (60 ml) soku z ananasów (z puszki) 1/4 szklanki(...)międzyczasie przygotowujemy warzywa. Obieramy marchewki, rzodkiew i kroimy w słupki, a szczypiorek myjemy i siekamy na większe kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i dzielimy na większe części. Następnie, przygotowujemy wegański sos rybny miksując wszystkie jego składniki w blenderze. Do tego dodajemy składniki sosu chilli i całość miksujemy. Uwaga: polecam dodawać po jednej łyżce płatków chilli i próbować smak, pamiętając
Lamarida.plGofry to absolutny ulubieniec lata! Obowiązkowe w letnim menu, nie tylko na wakacjach A ten super prosty, bo dwuskładnikowy, w pełni wegański przepis jest bardzo smaczny i mega zdrowy! Nie zawiera mleka, oleju, glutenu, dodatkowych cukrów, proszku do pieczenia. Uczciwie Was ostrzegam, że te gofry są tak pyszne, że jedna porcja na pewno będzie za mało…. Przynajmniej w moim domu(...)muszę dużo ich upiec, żeby zapełnić żołądki mojej rodzinki Najprostsze wegańskie gofry gotowe do podania Składniki: 3 szklanki płatków owsianych bezglutenowych 1 dojrzały banan 2 1/2 szklanki wody Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Wylewamy porcję masy na rozgrzaną gofrownicę (można posmarować ją wcześniej olejem kokosowym) i pieczemy przez około 5-8 minut aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy
Lamarida.plkwaśnym. Istnieje jeszcze 5 — umami , zwany mięsnym lub rosołowym. Jest to smak, który uzależnia (przez co mięsożercom tak trudno z niego zrezygnować). Ale w kuchni wegańskiej wcale o niego nie trudno! Z pomocą przychodzą grzyby, wodorosty, fermentowane warzywa, tempeh , sos sojowy, płatki drożdżowe i wiele innych. Część z tych składników została wykorzystana podczas warsztatów(...)pokazać, że kuchnia wegańska jest również umami (z japońskiego — pyszna). Kilka słów ode mnie na ten temat możecie również usłyszeć w poniższym wywiadzie, który przeprowadziła ze mną Magdalena Mankowska z Kocham Jeść . Menu, które przygotowałem: Amouse-bouche: sakiewki z papieru ryżowego, a właściwie ich dekonstrukcja, bo nie chciały współpracować z marynowanym tempehem , buraczanym makaronem i chutneyem
Food SquareSezon na truskawki wciąż trwa! Mam więc dla Was przepis na truskawkową tartę – czyli zdrowy i orzeźwiający deser na zimno. Jest ona bez cukru, bezglutenowa oraz wegańska – a zapewniam Cię, że smakuje wyśmienicie Truskawkowa tarta to bardzo prosty przepis, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. W przepisie najważniejszą rolę odgrywa mleczko kokosowe – należy wybrać mleczko dobrej jakości
Via GustoNiedawno w wegańskiej cukierni zjadłam rurki z kremem. Bardzo mi zasmakowały i przypomniały smak z dzieciństwa. Stwierdziłam, że muszę spróbować przygotować je sama w domu. Przejrzałam kilka przepisów na tradycyjne rurki z kruchego ciasta i udało mi się je zweganizować. Rurki można nadziać bitą śmietaną z mleka kokosowego lub kremem budyniowym. Ja zdecydowałam się na pierwszą wersję, bo takie rurki(...)zawsze jadłam w dzieciństwie. Wegańskie rurki z kremem Składniki (na około 20 rurek) : 160 g mąki pszennej 80 g oleju kokosowego 80 g wegańskiego jogurtu naturalnego szczypta kurkumy szczypta soli Przygotowanie: Mąkę z solą, kurkumą i olejem koksowym posiekaj nożem, aż aby powstała powstanie kruszonka. Dodaj jogurt naturalny i zagnieć ciasto. Ciasto uwiń w folie i przełóż
wegujemy