Zainspirowana po powrocie z Włoch postanowiłam poeksperymentować z lodami. Proponuję wam smak rumowy i mocno czekoladowy. Lody są wegańskie - bez jajek i mleka zwierzęcego - wykonane na mleczku kokosowym. Lody oczywiście można przygotować bez maszyny, jednak wymaga to jak zawsze w takim przypadku o wiele więcej pracy. Lody z dodatkową polewą rumową Składniki
Pora na pora i pomidoraowoców zainspirowany wizytą we Włoszech. Można wykonać bez maszyny do lodów jednak wymaga to, jak zawsze w takim wypadku, o wiele więcej pracy. Takie wegańskie lody mogłabym jeść codziennie. Składniki (ok 800 ml lodów): 5 dojrzałych brzoskwiń (ok 600 gr) 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 20 gr świeżej, intensywnej bazylii
Pora na pora i pomidorabezglutenowy wypiek z drożdżami (nie licząc chlebów) i obawiałam się czy się uda...W dodatku postanowiłam jeszcze bardziej "utrudnić" sobie zadanie i stworzyć drożdżówki nie tylko bezglutenowe, ale i wegańskie ;) Efekt mnie zadowolił! Może i nie wyrosły tak jak to sobie wyobrażałam, ale smakowo wszystko nadrobiły! ♥ Jak to mówią - pierwsze koty za płoty ;) Na pewno dalej będę eksperymentować z bezglutenowo(...)wegańskim ciastem drożdżowym, aż uda mi się znaleźć idealny przepis :) Na razie polecam Wam poniższe drożdżówki. Maliny jeszcze mamy, więc jak najszybciej trzeba brać się za pieczenie :) Najlepiej smakują pierwszego dnia, albo od razu po upieczeniu - jeszcze ciepłe ♥ Jednak drugiego i trzeciego dnia są równie smaczne - polecam podgrzać je w piekarniku przez chwilkę :) DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE przepis
chili & sugaruboższa ani różnorodna, a właściwa jest jak najbardziej pomysłowa. Wszystko zależy od naszych upodobań i niecodziennych połączeń, w efekcie których powstają smaczne wegekotlety. Dzisiaj prezentujemy 7 pomysłów na wegańskiego kotleta do codziennego obiadu. 1. Kotlety sojowe z białą fasolą i suszonymi pomidorami Znudziły Ci się standardowe kotlety sojowe na obiad? Masz trochę białej fasoli i suszonych pomidorów na zbyciu(...)Przepis: kotlet ziemniaczany z komosą ryżową 3. Kotlet z czerwonej soczewicy z brokułami Trzecim pomysłem jest kotlet z czerwonej soczewicy z dodatkiem brokuła. Jak zwykle wykonanie tego wegańskiego kotleta zajmie Wam kilka minut, a najdłużej czekać będziecie aż ugotuje się czerwona soczewica. Wszystko odpowiednio doprawione i okraszone dodatkami w postaci pestek słonecznika, sezamu czy migdałów nada kotletowi odpowiedniego
Bananowe Polemacie karobu możecie użyć kakao, lub zakupić karob np. TUTAJ . Wierny towarzysz moich sesji...Miał chrapkę na ciasto, niestety nie dostał :( Po pierwszej udanej próbie bezglutenowego i wegańskiego ciasto, drugie piekłam z mniejszym stresem ;) Wyszło przepyszne :) Karob świetnie łączy się z owocami, a ciasto ma ładny kolor. Jak na bezglutenowe ciasto świeżość utrzymuje dość długo, bo nawet 3 dnia(...)smakowało dobrze :) Przechowujcie je jednak w lodówce jeśli chcecie, aby było świeże jak najdłużej. Tak więc korzystajmy z ostatków letnich owoców i pieczmy ciasto! Zapraszam :) WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE CIASTO KAROBOWE Z OWOCAMI przepis autorski // tortownica 22cm ~130g mąki gryczanej ~50g mąki jaglanej ~50g mąki ryżowej ~30g karobu biolada.pl ~łyżeczka sody oczyszczonej ~1/2 szklanki cukru (przy tej ilości ciasto jest lekko
chili & sugarwiększość rewolucyjnych przepisów, tak i ten jest dziełem przypadku i odrobiny szczęścia. Teraz bezy może zjeść nawet osoba z alergią na białko jaja kurzego. Według strony http://www.aquafaba.com/ , pierwsze wegańskie bezy były zrobione nie tak dawno temu, bo w 2011. Miyoko z bloga Artisan Vegan Life upiekła ciasteczka w taki sam sposób, w jaki pieczemy klasyczne bezy , ale zamiast białek(...)testami i przepisami dzielił się na blogu Revolution Vegetale . Receptury były jednak zbyt techniczne, wymagały użycia gum roślinnych i stabilizatorów. Goose Wohlt, specjalista IT ze Stanów, eksperymentował z wegańskimi białkami i technikami pieczenia i ubijania bezy. Odkrył, że stabilne bezy mogą być wykonane bez wszystkich stabilizatorów, gum, skrobi czy utrwalaczy, pod warunkiem użycia odpowiedniego produktu i odpowiedniej techniki wykonania
Karo in the Kitchentłustą śmietanę. Ale chłodzą? Chłodzą! Jeśli jesteście fanami tradycji zapraszam po przepis na lody ze śmietanki TUTAJ . A jeśli macie ochotę na coś lżejszego, czy moze jesteście na diecie wegańskiej (wegańskie lody też mam! KLIK :) ) polecam sorbet. Owocowy i 200% bardziej orzeźwiający niż tradycyjne lody. Poza tym ma też dużo witamin. Przyjemne z pożytecznym :) To co? Zapraszam po przepis! SORBET(...)TRUSKAWKOWO-BANANOWY przepis autorski // 3 porcje ~400g truskawek ~200g dojrzałych bananów (waga po obraniu) ~50g słodu kukurydzianego (w wersji nie wegańskiej można użyć np. miodu) Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i schładzamy do temp. 4*C (wstawcie do lodówki na ok. 2-3h). Następnie zblenowane owoce przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy wg. instrukcji. Podajemy od razu
chili & sugarpotrzebny do wykonania zupy. Zainspirowana smakami Azji oraz licznymi przecenami postanowiłam wrzucić mój przepis na bardzo aromatyczna, kokosową zupę TOM KHA w wersji wegańskiej. Składniki (4 porcje): 2 puszki mleczka kokosowego 1 - 2 kostki tofu (po 200g) w zależności czy chcemy bardziej zupę czy danie główne 1 limonka 40 g grzybków
Pora na pora i pomidoraSkoro już mamy upieczony wegański biszkopt *klik* możemy albo zjeść go "na sucho" albo przemienić w jakieś ciasto...Ja wybrałam tę drugą opcję. Ponieważ mamy lato zdecydowałam się zwieńczyć biszkopt galaretką z rabarbaru i truskawek (na które sezon niestety się kończy... :(). Galaretka jest przygotowana na bazie agaru, więc nazwałam ją "agaretką", brzmi fajnie, co? ;) Całe ciasto jest lekkie, orzeźwiające(...)pyszne ;) Idealne w gorące dni, gdy nie mamy ochoty na cieżkie posiłki. WEGAŃSKI BISZKOPT Z "AGARETKĄ" RABARBAROWO-TRUSKAWKOWĄ przepis autorski // tortownica 18cm ~wegański biszkopt *przepis - klik* ~200g rabarbaru (waga po obraniu) ~200g truskawek ~kilka łyżek wody ~1/2 szklanki cukru/ksylitolu ~łyżka agaru (płaska) + 50ml wody Rabarbar i truskawki kroimy w kostkę. W garnuszku zagotowujemy odrobinę wody - tak aby tylko przykryła
chili & sugarKokosowy chłodnik z melona i limonki to zupa numer jeden tego lata! Zakochałam się w tym połączeniu. Robię ją drugi raz w tym tygodniu. Ten wegański chłodnik na mleku kokosowy z melonem i miętą przełamany kwaskiem limonki jest i dealny na ciepłe dni . Pomimo tego, że mleko kokosowe jest bardzo tłuste jest ono bardzo zdrowe. Zawiera więcej
Pora na pora i pomidoraPoprzednio zaproponowaliśmy 5 pomysłów na szybkie wegańskie śniadanie . Dzisiaj kolejne zestawienie 5 szybkich wegańskich dań. Ty razem podpowiadamy, co można zjeść na obiad, żeby się przy tym nie urobić i nie spędzić pół dnia przy garach. Sprawdźcie sami! :) 1. Warzywa z ryżem Nie ma nic prostszego od ugotowania ryżu (można użyć też makaronu czy ziemniaków - polecam zwłaszcza te pieczone(...)warzywny i mleczko kokosowe. Całość miksujemy blenderem na gładką masę, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Zupka jest naprawdę bardzo sycąca i przede wszystkim smaczna! 5. Burger, czyli wegański fast food w wersji slow Żeby nieco urozmaicić swoje posiłki obiadowe śmiało polecam wypróbowanie burgerów własnej roboty. Wiadomo, że szybciej i wygodniej jest kupić gotowe, ale te przygotowane w domu
Bananowe PoleDzisiaj śniadaniowy fast food, ale w wersji slow, czyli 5 szybkich wegańskich pomysłów na śniadanie. Jak wiadomo z rana większość osób nie ma zbyt wiele czasu na siedzenie godzinę w kuchni i pichcenie, dlatego właśnie powstał ten post, który miejmy nadzieję, wniesie trochę świeżości i nowych rozwiązań w śniadaniowy czas. 1. Owoce lub owocowy szejk Najprostszą opcją na śniadanie jest(...)Połączony z bananem, jabłkiem, cynamonem, orzechami i gorzką czekoladą tworzy idealne śniadanie z wielką dawką mocy :) Tutaj znajdziecie przepis na śniadaniowe Bananowe Pole. 4. Tofucznica Zamiennikiem popularnej jajecznicy jest wegańska tofucznica. Jej głównym składnikiem jest tofu. Dodatki dobieramy indywidualnie - może to być cebulka, pieczarki, pomidor czy rukola - dowolność twórcza nie zna granic. Ten bardzo syty posiłek z pewnością zapewni
Bananowe PoleDomowe, zdrowe żelki o smaku pomarańczowym z truskawkowym nadzieniem. Mają piękny kolor, ciekawy smak i rozpływające się wnętrze. Smak bazy i wkładu można dobierać dowolnie. Żelki są wegańskie i niskokaloryczne. Już jedna pomarańcza daje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Ta bomba witaminowa i mineralna ma tylko 115 kalorii w szklance więc zrobione z niej żelki
Pora na pora i pomidoraPrzechodząc na dietę wegańską wcale nie trzeba żegnać się z bitą śmietaną. Dzisiaj mam dla Was przepis na jej roślinną wersję. Mlecznej śmietany nigdy nie lubiłam...Roślinna wersja za to posmakowała mi bardzo! Jest ona przygotowana na bazie mleka kokosowego dzięki czemu ma cudowny zapach i smak kokosa! Ja to uwielbiam ;) Aby przygotować taką śmietanę należy pamiętać jedynie o dwóch(...)się potrząsać puszką). Taką bitą śmietanę mogą przygotować także osoby z nietolerancją laktozy. Po dodaniu do niej np. agaru świetnie nada się do przełożenia tortu. Już niedługo przepis na wegańskie lody z użyciem tej właśnie kokosowej śmietanki :) WEGAŃSKA BITA ŚMIETANA Z MLEKA KOKOSOWEGO ~400ml puszka pełnotłustego mleka kokosowego ~2-3 łyżki cukru pudru, lub do smaku Mleko odstawiamy do lodówki
chili & sugarMmmmmniam... chyba umarłam i trafiłam do nieba :) Kto by pomyślał, że takich doznań dostarczy mi wegański, zdrowy deser... a jednak :) Z resztą sami spróbujcie, bo przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmiksować wszystkie składniki, przełożyć do formy i schłodzić. Zdrowa tarta czekoladowa z kokosową nutką i malinami zdecydowanie poleca się na poprawę humoru. A jeszcze świadomość, że bezkarnie można sobie pozwolić(...)bezcenna :) Składniki: Spód tarty: 2 szklanki orzechów (użyłam nerkowców) pół lub 3/4 szklanki wiórków kokosowych szczypta soli 6 łyżek syropu z agawy (zamienniki: syrop klonowy lub miód w wersji niewegańskiej) 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie: 1 szklanka kaszy jaglanej + 3 szklanki wody 1/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki kakao 350 ml mleka roślinnego (np. migdałowego
Domowa Cookierenka Agi