Czerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam // Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula 1/2 dużego pomidora
Via Gustobezmięsnych – najlepsza jest na drugi dzień, kiedy smaki się połączą i zaokrąglą. Ale zrobiona i zjedzona ‘na świeżo’ też jest pyszna – orzeźwiająca, lekka i naprawdę sycąca. A W WERSJI WEGAŃSKIEJ? W wersji wegańskiej zamiast sera halloumi możecie wykorzystać odpowiednio marynowane twarde tofu. Na jedną kostkę sera standardowej wielkości (250g) potrzeba 2 łyżek dobrej oliwy, 2 łyżek soku z cytryny(...)kroimy w poprzek kostki na 8 równej grubości plastrów, rozkładamy na talerzu. Składniki marynaty mieszamy i wcieramy dokładnie w każdy kawałek sera. Odstawiamy do zamarynowania na przynajmniej 30 minut. Wegańskie halloumi smażymy tak samo, tylko odrobinę dłużej – ok. 4 minut na stronę. SKŁADNIKI 2-3 średniej wielkości porcje obiadowe 250g sera halloumi 1,5 puszki białej drobnej fasoli 1 puszka
Karo in the Kitchenwychodzenia z postu dr Dąbrowskiej, postanowiłam podzielić się z Wami jednym z moich przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Są to kotleciki z kalafiora i cukinii – wegańskie i oczywiście bezglutenowe. Polecam je nie tylko tym, którzy wychodzą z postu, ale również tym, którzy dbają o linię, bo kotleciki są jak najbardziej fit Z podanych przeze mnie porcji(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut. 9. Po tym czasie, wyciągamy upieczone kotleciki z piekarnika. I to już wszystko. Nasze wegańskie kotleciki z kalafiora i cukinii są już gotowe! Teraz wystarczy je podać i delektować się smakiem Według mnie, najlepiej smakują w towarzystwie surówki lub młodych warzyw gotowanych na parze. Lubicie takie
Okiem Blondynki by McBlondismaczne i bardzo sycące. Do posłodzenia użyłam syropu klonowego, więc w przepisie nie dodajemy białego cukru, zostaje tylko ten w czekoladzie. Jeśli użyjemy dobrej, gorzkiej czekolady deser będzie również wegański. Przepis jest szybki i prosty, polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Batoniki z masłem orzechowym i orzeszkami, bez pieczenia, bez glutenu, wegańskie(...)Składniki: Batoniki: 430g masła orzechowego o zawartości orzechów 100% 70g posiekanych orzechów (użyłam włoskich i ziemnych) 60g mąki kokosowej 8 łyżek syropu klonowego Polewa: 240g gorzkiej czekolady (wegańska, bez glutenu, powinna mieć odpowiedni certyfikat) 2 i 1/2 łyżki roztopionego oleju kokosowego Dodatkowo: liofilizowane maliny lub wiórki kokosowe, posiekane orzeszki Batoniki: 1. Do rondelka przełożyć masło orzechowe, dodać syrop klonowy
Mała CukierenkaPrzed Wami bardzo szybkie ciasto, które pewnie skradnie Wasze serca… Do ciasta dodałam zmielonych ziaren słonecznika – jest to bogate źródło witaminy E. Bardzo ciekawy
Via Gustowody umieścić w misie blendera wysokoobrotowego lub malaksera, mielić do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jedwabiście gładki krem, w razie konieczności dodać 1-2 łyżki wody. Smacznego! Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków Wegańska pasta a’la ser z ziemniaków listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic
moj przepis nawydaje mi się, że nie tworzę niczego nowatorskiego, jednak podobno proste rozwiązania są najlepsze i najsmaczniejsze Sezon na nowalijki właśnie się rozpoczął, więc mam nadzieję, że przepis na proste wegańskie leczo w zdrowej i dietetycznej wersji wam się spodoba i zrobicie podobne danie na obiad Do wykonania potrawy nie potrzeba wielu składników – najważniejsza jest cukinia, papryka i pomidory (użyłam(...)jeszcze tak smaczne, jak w sezonie :)). Całość wystarczy doprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami, czosnkiem i dodać cebulę. Bardzo szybkie, zdrowe i proste danie, które bardzo lubię Proste wegańskie leczo 2 średniej wielkości cukinie 2 papryki 1 puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 4 średnie cebule sól, pieprz przyprawy: mieszanka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią, zioła prowansalskie do podsmażenia cebuli
Fitkotmajeranku. Jednak zwykle jadam go bez dodatków. Nie jestem wielkim fanem kiełbas, czy jajek w zupie (chociaż od święta odrobinę przeboleję). Dlatego wpadłem na pomysł, żeby przygotować w pełni wegański żur. Dobry bulion ugotowany na lekko podpalonych warzywach pozwoli nam otrzymać smak wędzonki (można dodatkowo go podbić wędzoną papryką), do tego tradycyjny żytni zakwas i domowa biała kiełbaska przygotowana(...)tempehu, która dzięki odpowiednim przyprawom smakuje niemal jak prawdziwa! Bardzo polecam w te Święta! * SKŁADNIKI na 6 porcji Wegański żurek: 1,5 litra wody 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 por 1 cebula 3 listki laurowe 3 ziela angielskie 300 ml zakwasu na żurek 3 łyżki suszonego majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu 50 ml śmietanki
Food Squarepora 1 średni ziemniak 2 szklanki pokrojonych liści cavolo nero lub jarmużu (bez twardych łodyg) 1 łyżka oleju (np. ryżowego, z pestek winogron) / lub masła klarowanego w wersji niewegańskiej 750 ml bulionu warzywnego lub wody nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie), duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej(...)biały i/lub czarny pieprz do smaku; 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie) do podania: posiekana natka pietruszki lub koperek, około 75 ml śmietanki wegańskiej, najlepiej zakwaszanej /lub zwierzęcej w wersji niewegańskiej/ , ewentualnie jogurtu Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Marchewkę pokroić na plasterki lub w niedużą kostkę, pora pokroić w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę
Even Better FoodPrzepis na wegańską i bezglutenową wersję bloku czekoladowego planowałam już od dłuższego czasu. Główne składniki tego ciasta to mleko w proszku, kakao i herbatniki lub wafle. Potrzebowałam więc dobrej jakości wegańskiego mleka w proszku i bezglutenowych wafli. Do ciasta dodałam też trochę orzechów laskowych i rodzynek. Składniki te znalazłam w sklepie bezglutenowym All 4 Celiac , z którego oferty również polecam
Via GustoZdrowsze Delicje Bez Glutenu, Wegańskie – Pyszna, kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Przygotowałam bardzo smaczne ciasteczka z galaretką pomarańczową, oblane polewą z gorzkiej czekolady, pychotka! Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, proszę tylko uważać przy wyjmowaniu spodów z blaszki, aby ich nie pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może być również krowie) Galaretka pomarańczowa: 180ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego 1 łyżka
Mała Cukierenkatutaj klik . I mamy dwa w jednym, pyszny zakwas na barszcz lub do picia i zdrowe buraki do jedzenia. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitymożemy do niego dodawać płatki zbożowe lub inne bardziej kaloryczne owoce, a także przygotować na bazie jogurtu czy mleka. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitypieką się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody Gatitydiety dr. Dąbrowskiej. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie możecie go przygotować także z dodatkiem miodu, żeby był słodszy. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora Zielony koktajl z grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatity