możemy do niego dodawać płatki zbożowe lub inne bardziej kaloryczne owoce, a także przygotować na bazie jogurtu czy mleka. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków
Kulinarne przygody Gatitypieką się wspaniale. Wiadomo, że muszą być upieczone bez żadnego tłuszczu, daję więc do nich sporo różnych przypraw. Rewelacja! Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody Gatitydiety dr. Dąbrowskiej. Natomiast jeśli nie jesteście na diecie możecie go przygotować także z dodatkiem miodu, żeby był słodszy. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr. Dąbrowskiej: leczo wegańskie według dr. Dąbrowskiej sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora Zielony koktajl z grejpfrutem Czas przygotowania: 10 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitytych wypiekach Ja jeszcze wciąż żyję w świątecznym klimacie, a piernikowy aromat nadal mi się nie znudził i mogłabym jeszcze tak długo, też tak macie? Dzisiaj przedstawiam przepis na wegańskie pierniczki w bezglutenowej wersji. Wykorzystałam melasę z karobu (chociaż polecam melasę z morwy białej, jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego(...)się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę Mam nadzieję, że przepis się przyda (jeśli nie teraz, to może w grudniu ;)). Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru) 110 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 40 g mąki ryżowej 55 g mąki kasztanowej 60 g oleju kokosowego 6 łyżek melasy
Fitkotmojprzepisna.pl | Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Przepyszne, szczególnie na ciepło, intensywnie czekoladowe muffiny. Kryją w sobie czekoladę gorzką i białą, słodzone syropem klonowym i daktylami, zamiast zwykłej pszennej mąki zawierają mąkę z kaszy jaglanej, ryżu i skrobię ziemniaczaną. Jedzone na ciepło cudownie rozpływają się na języku. Szczególnie polecam wielbicielom czekolady, bo w tych muffinach jest jest bardzo(...)zostawić na 20 min w formie, następnie wyjąć w formy i podawać. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe/gorące, wtedy czekolada w środku jest lekko lejąca. Smacznego! Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) Muffiny podwójnie czekoladowe (wegańskie, bez cukru, bez glutenu) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mąki (u mnie 100 g mąki ryżowej
moj przepis naAczkolwiek pomyślałam o wersji bez suszonych owoców. I tak oto powstały te oto batoniki, których skład to tylko 5 produktów . Mamy tu oczywiście białko w postaci wysokiej jakości białka wegańskiego od Siła Roślin , tłuszcz z masła orzechowego oraz węglowodany z płatków owsianych. Więcej o białku wegańskim tej marki pisałam TUTAJ . Składniki (6 batoników) 3 miarki wegańskiego białka
Zdrowie na języku :Pchociaż moja rodzinka nieliczna jest, to gar tego dania, który wystarczyłby na dwa obiady, zostaje pochłonięty w jeden wieczór. Serdecznie polecam :-) Składniki: 3 torebki ryżu 3 jajka (wersja wegańska: 125 g klasycznego tofu) 2 cebule 1 marchewka 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka pół kapusty pekińskiej oliwa z wytłoczyn do smażenia około 2 łyżki masła około 2 łyżki sosu sojowego(...)miseczki. 2. Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę do zeszklenia. W międzyczasie w osobnym garnku gotujemy ryż, jak zwykle. 3. Jajka odrobinę solimy i pieprzymy i rozkłócamy widelcem. Wersja wegańska: w dłoniach rozkruszamy tofu i wrzucamy do smażącej się cebuli, wyglądem nie różni się od jajka, smak doskonały). 4. Rozkłócone jajka wlewamy cienkim strumieniem do smażącej się cebuli, cały czas mieszając
Kawa z mlekiemJest wiele przepisów na krokiety – jedne z kapustą, inne z pieczarkami, albo z mięsem. Postawiłam na wegańską wersję z kapustą i pieczarkami, jednak użyłam kapusty włoskiej. Ma ona lekko inny smak, niż zwykła kapusta, który bardzo lubię. Jej zaletą również jest fakt, że potrzebuje mniej czasu do ugotowania i ogólnie jest bardziej miękka. Krokiety przygotowałam z orkiszowych, wegańskich naleśników
Via Gustomojprzepisna.pl | Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Dawno miałam ochotę na coś z jabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast(...)uchylonym piekarniku lub na kratce. Następnie schować do lodówki na 8 godzin, najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki, wyjąć z formy, pokroić, podawać. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym Wegańska i bezglutenowa szarlotka z budyniem jaglanym listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 30 g oleju kokosowego
moj przepis naWami moim "kryzysowym przepisem", który świetnie sprawdza się w dni szkolne. Jest to chyba jedno z najprostszych dań, które bez problemu nasyci na parę dobrych godzin. Zalegają Wam wegańskie parówki w lodówce? Stwórzmy z nich śniadanie godne MasterChefa! Nie ma na co czekać, do dzieła! :) Składniki (jedna porcja): dwie wegańskie parówki BeVege 4-5 kawałków suszonych pomidorów z oleju mała(...)cebulka odrobina oleju do podsmażenia ewentualnie pieprz Przygotowanie: Cebulkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oleju (do zeszklenia). W tym czasie pokrój wegańskie parówki w plasterki, dorzuć na patelnię, podsmażaj do momentu zrumienienia. Na koniec dorzuć pokrojone suszone pomidory i ewentualnie dopraw. I już! Smacznego :) #GotujzBevege #BeVege #BądźWege
Smiling Shrimpkażdą postacią? Na pewno spodoba Ci się ich dzisiejsza odsłona. Przygotowałam przepis na pyszne, szybkie i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki i cukru. Ciasteczka są też bezglutenowe i wegańskie. Miękkie i słodkie dzięki bananom oraz daktylom ciasto w połączeniu z czekoladowym kremem. Zapraszam do obejrzenia przepisu // Składniki – ciastka: 2,5 szklanki ekspandowanego amarantusa (ok. 50 g) 2 dojrzałe
Via Gustomamy pierwszy przepis powstały we współpracy z firmą BeVege i użyciem ich nowych, wegańskich produktów . Zastanawiacie się co takiego wymyśliłam? Otwierając paczkę, od razu rzucił mi się w oczy warzywny pasztet z ziarnami. Oczywiste było dla mnie, że muszę przygotować wegańskie paszteciki! I chociaż za mięsną wersją nigdy nie przepadałam, ta jak najbardziej uwiodła moje kubki smakowe. BeVege(...)jako farsz, a w połączeniu z chrupiącym ciastem, stworzył duet idealny. Blaszka rozeszła się dosłownie "w mgnieniu oka". Najbardziej zaskoczony okazał się mój młodszy brat, który zawsze stronił od wegańskich zamienników produktów zwierzęcych. Skuszony zapachem świeżo upieczonych pasztecików, postanowił skosztować mojego wypieku. Jak sam stwierdził, nie przypuszczał, że wege jedzenie może być tak smaczne :). Składniki: opakowanie pasztetu z ziarnami
Smiling ShrimpProste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu – Dzisiaj przepyszna „ Zdrowa Środa ” :) o tak! Zapraszam na bardzo smaczne, proste, szybkie w przygotowaniu batoniki fit wegańskie, bez cukru, bez glutenu. Z dużą ilością daktyli, orzechów. Są bardzo pożywne i stanowią zdrową alternatywę dla sklepowych słodyczy. Polecam… Proste batoniki fit z daktylami, wegańskie, bez cukru, bez glutenu Składniki
Mała Cukierenkaprzepis na „łososia” z marchewki. Już wtedy w głowie zaświtał mi pomysł: a jakby pójść krok dalej przygotować w analogiczny sposób również buraka i zrobić z niego wegańskiego „tuńczyka”, a wszystko na koniec zawinąć w ryż i nori, jak tradycyjne sushi? Dowodem na to, że ten eksperyment się udał, jest dzisiejszy przepis. Zamarynowana w glonach nori, sosie sojowym, wędzonej papryce(...)ryż i glony nori smakiem do złudzenia przypominają oryginalne sushi i nikt by nawet nie pomyślał, że nie zawierają w sobie ani grama ryby i są w 100% wegańskie. To sushi było absolutnym hitem podczas moich ostatnich warsztatów: UMAMI, piąty element . Jeżeli chcecie się dowiedzieć dlaczego, wypróbujcie przepis na wegańskie sushi już dzisiaj! * SKŁADNIKI na 4 osoby Ryż od sushi
Food Squaredzielenia się z Wami moimi nowymi przepisami. Sprawy zawodowe się unormowały i znów znalazłem wolne chwile na rozwijanie swojej pasji kulinarnej. Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania wegańskiego bigosu . Poprzez doprawienie go wędzoną solą i chilli danie nabrało innego charakteru i wyjątkowego smaku. Potrawa jest w 100% wegańska, bezglutenowa i beztłuszczowa . A z uwagi, że obecnie jestem(...)łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler i korzeń pietruszki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę
kulinarnyJa