Zabielany barszcz czerwony zagęszczony warzywami...Intensywnie czerwony, zabielony śmietaną.O nieco gęstszej konsystencji dzięki zblendowanym warzywom.Podany z tłuczonymi ziemniakami oblanymi podsmażoną cebulką.Pyszny smak obiadów u babci.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 średnia marchewka;1/4 korzenia selera;3 łyżki octu spirytusowego;2 łyżeczki białego cukru;1 płaska łyżka soli;200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)umyć, osuszyć, obrać.Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, wrzucić pokrojone buraki, obraną marchewkę i seler. Zalać 2 litrami zimnej wody i gotować na średnim ogniu, aż wszystkie warzywa będą ugotowane.Następnie zupę zblendować (lub przetrzeć przez sito) na jednolitą masę. Do zblendowanej zupy dodać sól, cukier, ocet oraz 0,5 litra zimnej wody (jeśli zupa będzie zbyt
Gospodyni MiejskaPrzedwczoraj w kuleczkach był amarantus w postaci poppingu. Wspominałem przy tej okazji, że drugim obok amarantusa, głównym pożywieniem Inków była quinoa - komosa ryżowa. Tak samo
Parowar Facetadużo zdrowsze od smażenia czy potraw z tymi wszystkimi sosami...Dziś będzie drobiowoSkładniki:60 dag piersi z kurczakazioła prowansalskie Kamispieprz biały mielony Kamissól morska Kamisopakowanie mieszanki bukiet 9 warzyw IglotexWykonanie:Piersi kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół, lekko rozbijamy oprószamy ziołami prowansalskimi i białym pieprzem. Wykładamy do tacki naczynia do gotowania na parze. Na drugi poziom wykładamy warzywa które oprószamy solą(...)białym pieprzem. Ustawiamy parowar na 15 minut. Po tym czasie cieszymy sie aromatycznym obiadkiem. Podajemy z ziemniaczkami.Super zestaw warzyw , w zasięgu ręki w jednej torebce wszystko co lubię ja i moja rodzina! zapraszam na profil Iglotexu:https://www.facebook.com/Iglotex?fref=ts
Z Majeczką w kuchniminut z każdej strony, polewając jednocześnie resztą marynaty. Filet odstawiamy by "odpoczął" na minimum 5 minut po grillowaniu, następnie kroimy na skos w plastry. Makaron sojowy smażony z warzywami W woku rozgrzewamy olej sezamowy, smażymy na nim marchewkę oraz paprykę, pokrojone w paski. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i całość dusimy kilka minut. Dodajemy sos słodko kwaśny oraz sos sojowy. Dokładnie(...)mieszamy by nic nie przywarło. Gdy warzywa zmiękną dodajemy groszek oraz makaron (wcześniej zalany wrzątkiem, odcedzony). Całość dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Na talerzu układamy smażony makaron z warzywami a na nim pokrojony w plastry filet indyka, całość posypujemy natką pietruszki bądź dymką. Gotowe
Mango PapajaCzasami trzeba zrobić coś do jedzenia szybko, ale to nie znaczy, że ma być nudno czy niesmacznie. Jestem mięsożerna, ale warzywa też bardzo lubię. Mogą być same, ale najchętniej zjadam je właśnie w towarzystwie czegoś konkretniejszego. Zobacz przepis na smakowitego Królika duszonego z białym winem i warzywami Dzisiaj pomysł/przepis na coś bardziej prostego. Ot takie szybkie danie mięsno-warzywne(...)naprawdę smaczne i sycące. Ważne, żeby nie dusić zbyt długo i żeby warzywa nie zmiękły zupełnie. Powinny pozostać jędrne a groszek cukrowy nawet lekko chrupiący bo w takiej postaci jest najsmaczniejszy. Oczywiście jeśli najpierw nie zje się słodkich strączków na surowo co bardzo, bardzo lubię :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSkładniki: 200 g pełnoziarnistego makaronu rigatoni podwójny filet z kurczaka opakowanie zielonych warzyw mrożonych FRoSTA 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 2 szczypty cayenne sól morska i pieprz kolorowy w młynku do smaku Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę i dusimy najlepiej pod przykryciem razem z posiekanym czosnkiem i mrożonymi warzywami(...)rozgrzanym oleju przez 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron pełnoziarnisty, odcedzamy i dodajemy do warzyw z kurczakie razem z cayenne i doprawiamy do smaku, mieszamy delikatnie i po 2 minutach gasimy płomień. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaWarzywa i ryba to połączenie zdrowe i lekkie. Dlatego kolejne dietetyczne propozycje zawitały na blogu. Smacznego! Składniki : * porcja ulubionych warzyw - u mnie cukinia, marchewka, mix z fasolką i czerwoną papryką * łyżka oleju sezamowego * około 150g ulubionej ryby * sok z połowy limonki bądź cytryny * sól, świeżo mielony czarny pieprz * koperek Przygotowanie : Warzywa pokroić, dodać przyprawy lub świeże zioła, łyżkę oleju
Magiczne Życie Martylubię niczego marnować to posłużyły mi za szybki pomysł na obiad. Przepis z opakowania z moimi zmianami Składniki: 4 ćwiartki kurczaka Kulinarne Inspiracje Kamis - Rozmarynowy kurczak z warzywami 1 łyżeczka soli 2 cebule marchewka 300 g zielonej fasolki szparagowej 6 średnich ziemniaków 1 łyżka miodu dodatkowo: szczypta chilli, rozmaryn, pieprz Wykonanie: Ćwiartki podzielić na porcje, natrzeć solą i odstawić(...)miski, dodać paprykę, 1/2 porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać. Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez
Pasja Smakuobiad). Można oczywiście ilości składników zmniejszyć, ja miałam 1kg mięsa, stąd taka ilość. Składniki: - 6 czerwonych papryk (dużych) - 1000g mielonego mięsa (u mnie z łopatki) - 750g mrożonych warzyw w paski (marchew,pietruszka, seler, por) - 1 jajko - 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej) - 1 łyżka suszonego oregano - 1 łyżka suszonego tymianku - 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry - świeżo mielony pieprz(...)łyżeczki chilli - 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwek Dodatkowo: Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty ser w plastrach. Warzywa w paski podsmażyć na rozgrzanym oleju, dolać trochę wody i mieszając doprowadzić do odparowania cieczy (u mnie max.10 minut). Lekko posolić i odstawić do przestudzenia. Papryki umyć, przekroić na pół
Smaczne ZdroweJedna z kilku wersji przygotowywanych przez nas zapiekanek makaronowych, dzisiejsza jest w wersji wegetariańskiej. Tylko makaron, dwa sosy, warzywa, no i jeszcze trochę sera. Pierwszy raz do zapiekanki dodaliśmy szparagi (które uwielbiamy) i wyszła bardzo delikatna i baaardzo smakowita. Sos beszamelowy przygotowałam na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej, bez dodatku masła, użyłam sam olej kokosowy. Makaron również był pełnoziarnisty orkiszowy(...)czosnku, mieszamy. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy skrobię kukurydzianą wymieszaną z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy ketchupem oraz solą i pieprzem. Można również dodać trochę chili z młynka. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Szparagom odłamać końcówki, wymoczyć je dobrze, by nie było piasku. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, zeszklić je. Dodać pokrojone
Smaczne ZdroweDzisiaj propozycja na lekki i pyszny obiad z rybą w roli głównej. Ja swoje warzywa i rybę przygotowałam na parze, ale można też zrobić pieczone. Ważne by danie było lekkie i dobrze doprawione cytryną oraz ziołami. Składniki : * 2 kawałki dowolnej ryby - u mnie mintaj * 2 małe ziemniaki * sól , pieprz * sok z cytryny * bazylia , inne ulubione zioła * dowolny(...)warzyw Przygotowanie : Rybę pokroić na mniejsze kawałki , przyprawić do smaku, Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. W garnku do gotowania na parze, bądź na specjalnej kratce ułożyć ziemniaki, warzywa i parować około 20 -30 minut. Dodać rybę i parować kolejne 10 minut. Całość skropić sokiem z cytryny i posypać ziołami
Magiczne Życie MartyMłode warzywa są pyszne. Większość z nich, może nawet wszystkie, można jeść na surowo, ale nie każdemu surowizna służy, niestety. Na szczęście ugotowane z odrobiną tłuszczu bywają nawet zdrowsze bo część witamin z nich nasz organizm łatwiej przyswaja w takiej postaci. Ważne żeby nie przetwarzać ich zbyt długo i nie wygotować całego smaku i dobroci w dużej ilości wody. Zamiast(...)gotować lepiej je poddusić - tylko tak żeby straciły surowość, ale pozostały jędrne, chrupkie i pełne smaku. Do przygotowania warzyw i grzanek użyłam oleju rzepakowego, który ani trochę nie przyćmił smaku i aromatu składników, ale je podkreślił. Tym razem zrobiłam sałatkę z różnych warzyw, na ciepło, ale można użyć jednego po ugotowaniu - np. sałatka z zielonego kalafiora ślicznie wygląda i doskonale
Smaczna Pyzamuszę potem dużo zmywać a składniki podczas wspólnego gotowania czy pieczenia przechodzą wzajemnie swoimi smakami i aromatami więc dania są bardziej smakowite. Piekąc kurczaka często dorzucam na blachę warzywa i piekę razem - całość nabiera wyjątkowego smaku a ja nie muszę mieszać w kilku garnkach. Poza tym pieczone warzywa zachowują więcej smaku. Zobacz przepis na inne danie jednogarnkowe - Klopsiki duszone(...)warzywami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapuszce i cebulę - tyle wystarczy, by stworzyć podstawowy sos pomidorowy. :) 3. Czy trzymasz linię? Jeśli jesteś na diecie, to Twoje posiłki powinny być bogate w białko i ogromną ilość warzyw. Najlepiej, byś pod ręką miał zawsze pierś z indyka lub kurczaka lub mięso wołowe (choć nie tak często jak drób). Zamiast ziemniaków lepiej używać pysznych, zdrowych i bogatych w beta(...)karoten batatów, a w zamrażalce zawsze mieć opakowanie mieszanki warzyw, które można szybko udusić na patelni. Oczywiście, jeśli pod ręką nie macie akurat świeżych warzyw. 4. Co lubisz chrupać/przegryzać w czasie wolnym? To też bardzo ważna kwestia. Ja nie wyobrażam sobie obiadu bez deseru, po jedzeniu zawsze mam ochotę na coś słodkiego lub chrupiącego
Cooking Monster