dopisze szczęście i również zostaną obdarowani niespodziankami od firmy.No a teraz do konkretów, zapraszam na moje danie:Składniki:1kg ugotowanych ziemniaków2 jajka1/2 szklanki mąkiłyżka solifarsz:1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po staropolsku1 opakowanie mieszanki Iglotex Warzywa po polsku1 jajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki(...)potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy ok łyżkę farszu.Składamy na pół. Ściskamy brzegi. Smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy na wczęsniej usmażonych warzywach mieszance Iglotex- warzywa po polsku
Z Majeczką w kuchnismażymy około 2 minuty, pozostały czosnek, imbir, cebulki i pieczarki. Przełożyć do miski.Następnie usmażyć paski zamarynowanego kurczaka, marchewkę i paprykę i również przełożyć do miski. Na koniec warzywa miękkie pomidorki i ogórek. Dokładamy do warzyw i kurczaka i dodajemy makaron. Całość wymieszać.Z żółtka usmażyć omlet, pokroić w cienkie paseczki.Usmażonego kurczaka z warzywami rozłożyć na talerzu, na wierzch
Kulinarny karnet Christopherafood, na jeden kęs.Polecam! Poza tym dzisiaj cala Polska smaży naleśniki , wiec i ja przyłączyłam się do tej akcji, postanowiłam przygotować naleśniki wytrawne : naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami. Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami, oraz serem okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki: - 2 naleśniki wg tego przepisu: 1/2 szklanki kefiru 1 jajko(...)zdatną do smarowania, doprawiamy chili. Serem smarujemy naleśniki. Na serze rozrzucamy sałatę, Jajka gotujemy na twardo (8 minut), obieramy i kroimy w ćwiartki, po czym układamy na sałacie, posypujemy warzywami. Całość dokładnie rolujemy, dociskamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na godzinę. A potem, kroimy naleśniki w krążki i jemy ze smakiem! The post Naleśniki koperkowe z jajkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOdkąd zrodził się u mnie pomysł pisania bloga, wiedziałam, że przepis na makaronowe muszle z grillowanymi warzywami na pewno się na nim znajdzie . Jest to potrawa, która nigdy mi się nie nudzi i za każdym razem zajadamy się nią z mężem ze ogromnym smakiem. Jest to także ciekawa propozycja na przystawkę, gdy przyjmujemy gości na obiedzie. Danie wegetariańskie(...)trzema rodzajami sera, które moim zdaniem ma w sobie coś z kuchni śródziemnomorskiej. Poprzez mocne zgrillowanie, warzywa stają się wręcz słodkie, a w kombinacji z makaronem i lekko kwaskowym sosem pomidorowym tworzą przepyszną całość. Potrzebujemy: - 15 dużych muszli makaronowych - 1 cukinia, pokrojona w plastry - 1 czerwona papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 żółta papryka, pokrojona w szerokie paski - 1 duża
W mojej holenderskiej kuchninaczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Wrzucamy na patelnię i gotujemy do miękkości(...)Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyciągamy kurczaka z piekarnika. Polewamy go miodem i jeszcze na chwilkę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Warzywa na patelni mieszamy. Kurczaka wyciągamy z piekarnika, do miseczki nakładamy warzywa, na warzywa wykładamy kurczaka. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiswoje danie. Smacznego! Składniki : * po jednym filecie z ulubione ryby - u mnie był morszczuk * kilka plasterków cytryny * łyżeczka oleju lnianego * gałązka koperku * sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku * warzywa na patelnie bądź ulubiony mix warzyw Przygotowanie : Na kawałku foli układamy rybę, delikatnie smarujemy olejem lnianym bądź oliwą z obu stron. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku układamy(...)kilka plasterków cytryny oraz koperek. Można dodać też czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość szczelnie zwijamy. W garnku do gotowania na parze układamy warzywa oraz rybę. Wlewamy trochę wody. Przykrywamy i parujemy około 10 minut. Rybę podajemy na warzywach, polewamy sosem, który nam się zrobił podczas parowania ryby
Magiczne Życie MartyDzisiaj przedstawiam Wam szybkie i smaczne połączenie obiadowe: pierś kurczak na parze i ryż z warzywami na patelnię. Polecam je, gdy chce się zjeść coś szybko na ciepło. Nie potrzeb tu też wielkiej wprawy kulinarnej. Składniki: pierś kurczaka 2 torebki ryżu opakowanie mrożonych warzyw na patelnię pieprz, sól curry, przyprawa do kurczaka Wykonanie: 1. Pierś kurczak podzielić na porcje(...)Ugotować dwie torebki ryżu w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (u mnie to zawsze 13 min.) 3. Na patelni rozgrzać trochę oliwy i wrzucić zamrożone warzywa, przykryć pokrywką i mieszać co jakiś czas, by nie przywarły do dna. Gdy się rozmrożą doprawić solą, pieprzem i curry. 4. Warzywa wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z parowanym kurczakiem
Pasja Smakukoperku dzięki czemu nabrała cudownego aromatu. W garnku znalazło się również miejsce na malutkie pulpeciki dzięki czemu zupa stała się ciekawsza. Zupa jarzynowa z koperkiem i pulpecikami składniki: wszystkie warzywa mają być młode 250g mielonego mięsa pieprz ziołowy pęczek koperku 1 kalarepa garść żółtej fasolki 1 mały seler 6 marchewek 2 pietruszki 6-8 ziemniaków sól, pieprz(...)wody wykonanie: Wszystkie warzywa kroimy w kostkę mniejszą lub większą w zależności od upodobań. Przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem ziołowym, można dodać trochę posiekanego koperku.i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpeciki wrzucamy do warzyw gdy woda zacznie wrzeć. Całość gotujemy jeszcze około 15 minut. warzywa powinny być
Przysmaki KarolkiUwielbiam pieczone warzywa z ziołami. Zapach czosnku I ziół w kuchni podczas pieczenia, pobudzi chyba każde kubki smakowe :) Nie mówimy o tym , że warzywa się zdrowe I powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi dawkę witamin I energii, by móc się cieszyć życiem I rozdawać szczeście :) No to zaczynamy : Składniki: Podudzia kurczaka- w zależności od potrzeby 5 marchwi 1-2 pietruszki(...)ząbki czosnku rozmaryn tymianek Wykonanie: Podudzia doprawiamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika na 200 C na 30 min. Wyciągamy , odwracamy kurczaka, doprawiamy I wstawiamy na 15-20 min. Gotowe. :) Warzywa-Marchwe I pietruszkę kroimy w talarki. Ziemniaki na pół. Polewamy oliwka z ziołami. Wkładamy do piekarniaka na 200 C na 35-40 min- lub do momentu kiedy warzywa są gotowe
Smaki EdytyCały tydzień proponowałam Wam słodkości na Tłusty Czwartek. Teraz czas trochę na zdrowe jedzenie. Dzisiaj ryż z ziołami prowansalskimi, dodatkiem warzyw i sezamem. Coś na włoską nutę, ale bez makaronu. Może i Wam zasmakuje tak jak mi. Składniki : * torebka dowolnego ryżu * 3 łyżki oliwy z oliwek * duża łyżka ziół włoskich,prowansalskich * warzywa mrożone * kieliszek białego wina * bulion drobiowy * sól(...)pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucam zioła i warzywa, przesmażam. Wsypuję surowy ryż, dolewam kieliszek białego wina. Co jakiś czas podlewam bulionem, aż do miękkości ryżu. Dodaję sól i pieprz do smaku i na gotową porcji ryżu z warzywami posypuję sezamem
Magiczne Życie Martykolejne kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy(...)się z dodatkową solą. Przyprawy użyte do sporządzenia marynaty, która razem z mięsem w całości trafia na patelnię, wystarczą ilościowo zarówno do samego mięsa jak i dodanych na koniec warzyw oraz makaronu. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą w woku. Zgodnie z poniższym przepisem danie przygotowujemy jako zasadniczo duszone. Wyjątkiem jest tylko szybkie podsmażenie mięsa na samym początku. Nie jest
Kulinarna PokusaNazwa jaką podpisałem prezentowaną potrawę może wymagać pewnego uściślenia. Wynika ona jedynie z faktu, że nie znalazłem lepszego sposobu na określenie składającego się na to danie zestawu warzyw – takiego, aby było krótkie i czytelne. Oczywiście jednak „prawdziwe” ratatouille jest potrawą wegetariańską, a brak wśród składników bakłażana również wskazuje, że powyższy tytuł to pewien skrót myślowy. Z drugiej strony, choć(...)żadną miarą nie jest to danie wegetariańskie, to już jeden rzut oka na listę składników wystarczy, by zorientować się, że warzyw jest tam 2 razy więcej niż mięsa. To zabieg w pełni zamierzony, aby było i zdrowo, i kolorowo. Tym bardziej, że wybrany rodzaj mięsa oraz sposób jego przyrządzenia (krótkie intensywne smażenie w celu jego „zamknięcia”, a potem „spokojne” duszenie
Kulinarna Pokusanaturalnie komponuje się z tak delikatnym drobiowym mięsem. Na większą jednak uwagę zasługuje w tym wypadku sos, który przygotowujemy przez proste zmieszanie wywaru, w którym dusiło się mięso i warzywa, ze śmietaną. Przy całej swej prostocie jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Żeby jednak osiągnąć taki efekt, zapomnijmy o kostce rosołowej! Koniecznie przygotujcie tę potrawę z użyciem samodzielnie ugotowanego bulionu , najlepiej drobiowego(...)Perliczka w warzywach i śmietanie 2015-04-10 23:28:13 Delikatna perliczka uduszona w bulionie i włoszczyźnie, podana z puree ziemniaczanym i warzywami oraz łagodnym i szczególnie smacznym sosem śmietanowym. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 perliczka (tuszka, ok. 1kg) 2 średnie cebule 250g małych marchewek (lub 2 średnie „zwykłe”) 500ml bulionu (najlepiej samodzielnie przygotowanego drobiowego) 100ml
Kulinarna Pokusaśrednich ziemniaków - 2 duże cebule - 5 liści laurowych - 6-8 kulek ziela angielskiego - łyżeczka soli, papryki ostrej, słodkiej, majeranku, curry, pieprzu czarnego lub ulubionych przypraw do mięs Warzywa obierz, umyj, pokrój cebulę. Ułóż w naczyniu .Ziemniaki możesz ugotować osobno lub piec z w/w warzywami. Dołóż liścia laurowego, posyp zmielonym zielem angielskim. Z pozostałych przypraw zrób mieszankę. Mięso oczyść , umyj(...)osusz. Natrzyj przygotowaną mieszanką ziół. Poukładaj indyka na warzywach. Polej olejem z awokado. Znosi on wysokie temperatury nie tracąc walorów odżywczych. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką i piecz w 200° termo obieg przez 1,5- 2 godziny, aż do miękkości mięsa. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz przez około 20 minut. Podawaj mięso polane powstałym wywarem i uduszonymi
Pasje Jolkiwpisy znajdziecie w zakładce DIETA ŚRÓDZIEMNOMORSKA ). Dieta śródziemnomorska kojarzy nam się ze słońcem, ciepłem i latem (pewnie z niejednymi wakacjami). Wyobrażamy sobie stragany uginające się pod ciężarem dorodnych warzyw i owoców, świeże ryby prosto z morza, kolorowe sałatki i lekkie makarony. W czasie urlopu chętnie delektujemy się śródziemnomorskimi potrawami, być może po powrocie również stosujemy zbliżony sposób odżywiania(...)znalezione w Internecie: ~Anna : " Dieta śródziemnomorska jest też najlepsza jeśli chodzi o prewencję raka. Tylko dość trudno jest ją realizować w naszych realiach: nie mamy dostępu do odpowiednich ryb, warzywa i owoce mamy świeże raczej krótko, a przez pozostałą część roku są bogate w pestycydy i środki grzybobójcze i inne,oliwa jest droga i też trudno o świeżą... Łatwo polecać
Chilli Czosnek i Oliwa