warzywa - 14856 przepisów (strona:12/991)

Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 238

dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w  daniu mięsnym, z dodatkiem wieprzowiny QAFP, której będą towarzyszyć jesienne sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i dojrzałe pomidory. Wieprzowina QAFP  z jesiennymi warzywami w adżice Składnik na 4 porcje Czas przygotowania: Składniki: 500 g szynki wieprzowej QAFP 1 średni bakłażan(...)Pomidory i paprykę kroimy na małe kawałki. Ząbki czosnku obieramy. Następnie pomidory, paprykę, papryczkę chili i czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut

Kulinarne przygody Gatity
Zupa słoneczna - krem z warzyw z tymiankiem (bez glutenu, mleka i jajek) 142

Kremowa zupa z bukietu warzyw, z nutką tymianku i szczyptą kurkumy. Składniki: ziemniaki 4 duże szt marchew 2 szt kalafior kilka "różyczek" brokuł kilka "różyczek" groszek zielony 0,5 szklanki filet z kurczka lub indyka 200 g woda 1 l olej lub oliwa z oliwek 1 łyżka sól, pieprz, kurkuma tymianek świeży (ew suszony) kleik ryżowy (lub mąka ryżowa(...)Mięso wypłukać, ugotować  osolonej wodzie (najszybciej w garnku ciśnieniowym). Wywar wylać, mięso pokroić w kostkę około 1 cm. Ziemniaki i marchew obrać i pokroić w kostkę, dodać resztę warzyw i mięso. Zalać wodą tak, aby przykryć składniki.  Ugotować warzywa do miękkości.  Dodać olej, sól, mielony pieprz i kurkumę  oraz tymianek. Zmiksować w blenderze do gładkiej konsystencji

głodny alergik
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 200

Danie na zamówienie z okazji Dnia Taty - pyszna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem pieczarek i warzyw. Lepiej wykonać ją z już ugotowanych składników bo podczas pieczenia pachnie tak niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki  300 g cebula 3 szt oliwki  150 g brokuły, kalafior, marchewki(...)smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy i posypać tartym serem. Następnie położyć kolejną warstwę plastrów ziemniaka, potem grzybów, warzyw, kiełbasy i sera. Posypać przyprawami, przykryć naczynie i zapiekać w nagrzanym piekarniku około

głodny alergik
Roladki z warzywami w sezamie 154

Uwielbiam roladki w panierce sezamowej Roladki z warzywami w sezamie SKŁADNIKI: piersi z kurczaka - 1 podwójna kalafior - 8 różyczek brokuł - 4 różyczki fasolka szparagowa - 16 strąków papryka czerwona - 4 paski papryka żółta - 4 paski ser żółty - 12 pasków sól i pieprz tłuszcz sezam do obtoczenia jajka -2 szt mąka PRZYGOTOWANIE: Zagotować wodę z solą, wrzucić warzywa, gotować 3 minuty. Warzywa

Kuchnia Danusi
Smaczna rybka w warzywach 136

Smaczna rybka w warzywach Ryba w warzywach  SKŁADNIKI: 0,5 kg mrożone filety z morszczuka 2 jajka sól i pieprz mąka 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 cebule tłuszcz do smażenia 1 puszka groszku konserwowanego PRZYGOTOWANIE: Filety na noc wyjąć z zamrażalki, by się rozmroziły. Następnie pokroić morszczuka na większe kawałki. Paprykę umyć, osączyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić(...)miski, dodać sól i pieprz, rozmieszać widelcem. Rybę panierować w rozmąconym jajku i mące, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Przełożyć morszczuka na półmisek, obłożyć warzywami. Rybę podawać na gorąco. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore

Kuchnia Danusi
Patelnia Ballarini – recenzja i przepis na steka z jesiennymi warzywami 196

steki. Miałam dwa piękne z polędwicy wołowej, a w związku z tym, że jestem na diecie, wszystko przygotowałam bez użycia nawet kropli tłuszczu. Zgodnie z zapowiedzią producenta, steki i warzywa dosłownie pływały po patelni, nic nie przywarło ani nie wykazywało najmniejszych tendencji. Smażyłam je metodą Hestona Blumenthala (15 s z każdej strony aż do osiągnięcia odpowiedniego wysmażenia) i steki wyszły(...)idealne, soczyste i pełne smaku. Podane wraz z warzywami stworzyły przepyszne dania. Polecam! Scroll down for recipe in English Stek z polędwicy wołowej z dynią, pieczarkami i karmelizowaną cebulką (2 porcje) Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej (po 150-200 g każdy) 2 średnia cebula, pokrojone w plasterki 2 szklanki dyni pokrojonej w małą kostkę 2 szklanki pokrojonych w plasterki

karmelowy
Tortille z kurczakiem i warzywami 339

piersi kurczaka, 2-3 łyżeczki przyprawy do gyrosa.     Przygotowanie:    Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do gyrosa i smażymy na rozgrzanym oleju. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w kostkę: ogórka, pomidora oraz paprykę. Warzywa z puszki odsączamy. Kapustę pekińską myjemy i drobno kroimy. Mieszamy wszystkie warzywa ze sobą. Placki do tortilli podgrzewamy

Aga w kuchni
Mix warzyw podany z ryżem 196

kolorowych warzyw na jednym talerzu z kurczaczkiem curry, ryżem,a to wszystko z nutą suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ...mmm... cóż więcej można powiedzieć :) Składniki: 2 piersi kurczaka 1/2 opakowania zielonej fasoli szparagowej 1 czerwona papryka 10 pieczarek 6 marchewek 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasolki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszone pomidory z czosnkiem i bazylią(...)Kamis szczypta chilli Kamis  Przygotowanie:      Piersi kurczaka dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przyprawiamy curry indyjskie. Na osobnej patelni podsmażamy wszystkie warzywa pokrojone w paseczki, dodajemy odsączoną kukurydzę i fasolkę czerwoną. Dodajemy kurczaka do warzyw, przyprawiamy solą, chilli i koncentratem pomidorowym. Mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Ryż gotujemy w osolonej wodzie

Aga w kuchni
Surówka ze świeżych warzyw 125

zielony ogórek pęczek rzodkiewek olej kukurydziany firmy Oleofarm sól, sok z cytryny, pieprz mielony, cukier Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy, lekko solimy i ugniatamy, pozostawiamy na 10-15 min. Pozostałe warzywa po umyciu kroimy drobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna i dodajemy pokrojone warzywa Całość dobrze mieszamy, ewentualnie jeszcze solimy dodajemy pieprzu oraz lekko(...)uodparnia na bakterie chorobotwórcze. Przyczynia się do zachowania prawidłowej pracy serca i reguluje ciśnienie krwi. Zapobiega miażdżycy. Dzięki dużej zawartości siarki korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci. Warzywo to uspakaja żołądek, łagodzi przebieg choroby wrzodowej (chorym pomaga picie świeżego soku z kapusty). Usuwa przy tym niemiłe uczucie pieczenia

Proste Potrawy
Sałatka z indykiem, makaronem ryżowym i warzywami 164

duży pomidor 3-4 łyżki oliwek bez pestek dymka ze szczypiorem oliwa z oliwek sól, pieprz  łyżki świeżej mięty sok z cytryny 2 łyżki suszonych warzyw makaron ryżowy Przygotowanie : Indyka ugotować w wywarze z suszonymi warzywami, liściem laurowym i solą (wywar po ugotowaniu mięsa można wykorzystać do zupy ) Makaron wrzucić do posolonego wrzątku na 3 - 4 min ( według przepisu(...)odcedzić Pomidor sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę, oliwki odcedzić, miętę i dymkę posiekać Do przestudzonego makaronu dodać warzywa i zioła, 2 łyżki oliwy, doprawić sokiem z cytryny, solą ewentualnie pieprzem mielonym - wymieszać dokładnie Na talerzu ułożyć pokrojone, przestudzone mięso, obok wyłożyć doprawiony makaron. Smacznego ! Danie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasowego, a naprawdę jest syte i ...eleganckie

Proste Potrawy
Krokiety z warzywami 144

szklanki mleka i wody mineralnej (lub zwykłej) 2 szklanki mąki 1 jajko 1/3 szklanki oleju odrobina soli Wszystkie składniki wymieszać, usmażyć naleśniki. Farsz: 1 opakowanie Warzyw na patelnię Hortex kilka pieczarek kawałek żółtego sera kilka łyżek oleju Kucharek, pieprz jajko i bułka tarta do panierowania.  Warzywa wraz z pieczarkami przesmażyć ok. 10 minut, wystudzić. Ser zetrzeć na grubej tarce(...)dodać do warzyw, całość przyprawić Kucharkiem i pieprzem. Na naleśniki nałożyć farsz i zwinąć krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej, następnie smażyć

Praktyczna pl
KRÓLIK W WINIE, Z WARZYWAMI, CZYLI LAPIN AU VIN 199

patelni (u mnie garnek z grubym dnem, w którym smażę całą potrawę), wytapiając z niego tłuszcz. Po zdjęciu łyżką cedzakową wytopionego boczku, na tej samej patelni podsmażamy kilka minut warzywa: pokrojoną w grubą kostkę cebulę, marchewki w plastry, pieczarki na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości ) oraz zmiażdżony czosnek (który dodaję pod sam koniec). Po podsmażeniu warzywa przekładamy(...)rumiano. Kawałki obsmażonego mięsa zdejmujemy z patelni, wlewamy na nią 1/2 szklanki czerwonego wina. Drewnianą łyżką dokładnie odskrobujemy od dna garnka wszystko co do niego przywarło. Przekładamy do garnka warzywa, na nich układamy kawałki królika, zalewamy to 1/2 litra wina, dodajemy podsmażony boczek, gałązki tymianku, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego oraz rozmaryn. Doprowadzamy całość do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień

Smaczne Zdrowe
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 232

uwagę, jakie grupy produktów znajdują się na piramidzie i jak często należy je spożywać. Źródło piramidy:  http://oldwayspt.org Zasady diety śródziemnomorskiej 1. Podstawą diety są produkty roślinne: zboża, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy, nasiona, oliwa, zioła i przyprawy. Jeżeli poświęcicie chwilę, aby przeanalizować piramidę żywieniową, na pewno zauważycie, jak znaczną jej część zajmują bardzo różnorodne produkty, które możemy podsumować(...)mianem produktów roślinnych . To właśnie produkty roślinne (przede wszystkich zboża, warzywa i owoce) stanowią podstawę diety śródziemnomorskiej, tzn. że powinno się je jadać codziennie, w praktycznie każdym posiłku . Produkty te są ważnym źródłem witamin, składników mineralnych, antyoksydantów i błonnika, a nawet energii (zboża), białka (rośliny strączkowe) oraz tłuszczu (oliwa). Mieszkańcy wiejskich obszarów Krety w latach 50. byli osobami ubogimi, dlatego

Chilli Czosnek i Oliwa
Risotto z warzywami 158

Dawno nie robiłam risotto..w zamrażarce znalazłam zblanszowane warzywa..ryż oczywiście w domu był ..kawałek kiełbasy ..a do podsmażenia Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem..i risotto prawie gotowe.. Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem i tym , że jest zrobiona z naturalnych składników, bez żadnych konserwantów.. Przepis dodaję do konkursu  Smakowita Pajda to kulinarna frajda(...)kiełbasy 1 cebula 1,5  szkl. ryżu około 3 szkl. rosołu drobiowego 2 łyżki smakowitej pajdy z cebulką i jabłkami warzywa [ papryka, groszek, kukurydza, marchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie

Moje domowe kucharzenie
Penne z grillowanymi warzywami 148

oliwa z oliwek extra vergine  przyprawa Specialite - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią  sól pieprz  łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia  Przygotowanie:  Warzywa umyć. Cukinię pokroić w grubsze ukośne plastry. Papryki oczyścić dodatkowo z gniazd nasiennych i pokroić w ćwiartki. Bakłażan pokrojony w plastry grubości 2 cm na 30 minut moczyć w osolonej zimnej(...)wodzie, w ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnej goryczki. Warzywa grilujemy, aż uzyskają charakterystyczne dla grilowania paski. Gotujemy makaron al dente: Lekko osolona woda z dodatkiem oliwy extra vergine i szczypta soli. Odcedzamy Grilowane warzywa dodajemy do makaronu wraz z posiekanymi czosnkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą specialite. Buon appetito

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania