Łatwa i aromatyczna potrawa jest idealnym pomysłem na codzienny obiad. Dodatkowym plusem jest fakt, że za jednym zamachem otrzymujemy soczyste mięso, rozpływające się w ustach warzywa oraz aromatyczny sos. Składniki - 1,5 kg udek z kurczaka - dwie duże marchewki - garść fasoli szparagowej - 1 puszka groszku konserwowego - ½ selera - przyprawa do drobiu - ostra mielona papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone(...)uznania. Wstawić na kilka godzin do lodówki. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i przekroić na pół. Groszek osączyć. Udka włożyć z warzywami do rękawa do pieczenia. Rękaw ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Piec ok. 80 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 o C. Uwaga – sprawdzona rada
Świat Smakuminut <3 Składniki na danie dla dwóch osób: 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego (125g) 1 pierś podwójna z kurczaka 1 cebula 2 łyżki oleju ryżowego 1 opakowanie warzyw na patelnię Przyprawy do smaku (u mnie curry, ostra czerwona papryka, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, sól, pieprz) Ryż wrzucamy do gotującej się, osolonej wody (1 łyżeczka) i gotujemy(...)przykryciem 10 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę razem z mięskiem, doprawiamy i smażymy aż wszystko się przyrumieni. Następnie wrzucamy ulubioną mieszankę warzyw na patelnię i duśmy pod przykryciem ok. 10 minut. Możemy dolać troszkę wody na patelnię. Gdy ryż już jest gotowy, rozrywamy woreczek i wsypujemy go na patelnię żeby nam się ładnie wszystko wymieszało
Emcia PichciSkładniki: (na 1 porcję) pomidorek lima pomarańczowy pomidorek czerwony garść ugotowanych warzyw: bób, obrany ze skórki groszek fasola szparagowa: żółta i zielona ponadto 1/4 świeżej cukinii , pokrojonej w kostkę łyżka posiekanego pora - jasna część łyżka posiekanej białej cebuli łyżka posiekanego koperku suszone oregano sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie: Pomidory kroimy w kostkę, przekładamy do talerza. Fasolki kroimy w ukośne plastry i dodajemy do pomidorów wraz z resztą warzyw. Dodajemy kolejno cebulę, por, oregano oraz doprawiamy, mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem. Wkładamy do lodówki na kwadrans
Moja smaczna kuchniaoliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Warzywa podajemy na kaszy kuskus z posiekanym szczypiorkiem
Moja smaczna kuchniaświeżego imbiru - 1/2 papryki - 3 plastry cukinii Przeciskamy czosnek, siekamy drobno imbir, mieszamy z sosem sojowym i chili, marynujemy przez godzinę mięso. Układamy na rozgrzanym grillu elektrycznym i grillujemy, warzywa również smarujemy marynatą i grillujemy razem po około 7 minut z każdej strony. Bardzo proste i szybkie danie, bardzo sycące a zarazem kaloryczność to zaledwie 256kcal. Przykładowy jadłospis DIETA NISKOKALORYCZNA(...)Dwie kromki chleba słonecznikowego (70g) , jajko na miękko, herbata zielona (234 kcal 2. Kawa, banan. (120 kcal) 3. Pierś z kurczaka z warzywami (256 kcal), woda 4. 125 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki musli (171kcal), woda 5. Jabłko (180 g), 2 x wafle ryżowe, 2 plastry wędliny sopockiej, pomidor, herbata zielona (266kcal) łącznie 1047kcal Pozdrawiam cieplutko
SMYKWKUCHNIBędąc na diecie każdemu z nas bardzo szybką nudzą się posiłki i potrzebujemy nowych smaków, aby nie ulegać pokusom. Proponuję Wam przyrządzić warzywa po chińsku z kaszą gryczaną. Ta potrawa to bogactwo smaków i aromatów, pyszne połączenie tego co słodkie i kwaśne, jak i pikantne! Polecam! Składniki na 3 porcje: - 3 średnie marchewki - cebula - cukinia - 1/3 pora - papryka(...)korzenia - płaska łyżka oleju rzepakowego - sos sojowy jasny- 2 łyżeczki - ocet ryżowy słodki- 2 łyżeczki - sos sojowy grzybowy - 1 łyżeczka - łyżeczka marynaty tajskiej - 1 torebka ugotowanej kaszy Wszystkie warzywa kroimy i podsmażamy na głębokiej patelni lub w woku, po 12 minutach, powinny być już miękkie doprawiamy przyprawami. Dusimy około 5 minut. Doprawiamy ewentualnie solą. Mieszamy z kaszą. Dusimy kolejne
SMYKWKUCHNIpodsmażenia kiełbasy i cebuli przyprawy: pieprz, sól, oregano Przygotowanie: Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. W tym czasie pokroić w kosteczkę wszystkie pozostałe warzywa i dodać do podsmażonej cebuli i kiełbasy. Następnie dodać pomidory z puszki i wszystko razem dusić do miękkości warzyw. W razie potrzeby podlać wodą. Posiekać oregano i dodać do sosu. Przyprawić
Ze smakiem i z pasjąformy tak, by stanowił całą jedną warstwę), a na nim kolejno cebulę i paprykę. Całość posypujemy tymiankiem i odrobiną soli, a także skrapiamy olejem. Na koniec wciskamy między warzywa zmiażdżony ząbek czosnku (po jednym na porcję). Zapiekamy w 180 stopniach najpierw pod przykryciem (lub w rękawie z folii aluminiowej) przez ok. 15 min., później foremki odkrywamy i pieczemy kolejne
Ratunku obiadkilka podstawowych składników, które w kilkanaście minut pozwalają przygotować pyszne danie. Wystarczy sos sojowy, sos ostrygowy, ocet ryżowy, trochę świeżego imbiru, chili i czosnek. Kiedy połączymy je z odrobiną warzyw i mięsem, powstanie nam pyszne danie, a my nie spędzimy w kuchni więcej niż 20 minut. Składniki na 2 duże porcje: 200 g makaronu chow mein 250 g piersi(...)Marchewkę obrać i pokroić w słupki, cebulę w piórka, chili jak chcecie ;). Namoczone grzyby posiekać w paski. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, podsmażyć zamarynowane mięso, dodać warzywa i grzyby, dusić przez chwilę. Doprawić sosem ostrygowym, octem ryżowym i sosem sojowym do smaku. Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Podawać natychmiast, posypane posiekanym szczypiorkiem lub cebulką dymką. Wyliczenia: makaron chow
Obiad za dychęPierś z kurczaka pieczona w maśle, podana z pikantnymi warzywami i kaszą kuskus Pierś pieczoną w maśle po prostu uwielbiam :) Jest miękka, wilgotna i lekko... maślana. Do tego przyjemnie się ją przygotowuje, bo dzięki temu, że pieczemy zawiniętą w papierze do pieczenia, mięso przenika aromatem masła i przypraw bez dłuższego marynowania. Cały maślany "sos" pozostaje w papierze(...)można polać nim kuskus, ziemniaki, ryż czy po prostu mięso :) W tej wersji - z warzywami i kuskusem przygotowuje się ją bardzo szybko i bardzo łatwo. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówSałatka z warzyw z zupy :) Co zwykle robisz z warzywami, które gotują się w wywarze na zupę? Otóż marchewka, pietruszka i seler, jeśli są ugotowane, a nie rozgotowane, stanowią świetną bazę na pyszną sałatkę! Zwłaszcza, że już same w sobie przesiąknięte są przyprawami, które zazwyczaj dodajemy do wywaru (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lubczyk itp). Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówBardzo spodobał mi się przepis z bloga Mad na trochę nietypowe "posadzenie" jajek:) Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam z tego co miałam. Składniki: 1/2 paczki mrożonych warzyw 1/2 czerwonej papryki puszka pomidorów w zalewie 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka kilka plasterków kiełbasy podsuszanej łyżka kaparów(...)pieprz, tymianek olej winogronowy Paprykę pokroiłam w kostkę, cebulę posiekałam, czosnek wycisnęłam przez praskę. Cebulę i czosnek wrzuciłam na rozgrzany olej, po chwili dodałam paprykę i warzywa. Dusiłam ok. 10 min. Dodałam pomidory i przyprawy, znów chwilę poddusiłam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego, wbiłam jajka, posypałam oliwkami, kaparami, dołożyłam półplasterki kiełbasy i zapiekałam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym
Zdrowa Kuchnia SowyWarzywa z curry robię od 2 tygodni w różnych kombinacjach. Wszystkie pyszne! Wystarczą warzywa, curry, mleczko kokosowe i wychodzi super danie. Kiedyś zajadałam się kalafiorem z curry , teraz podobnie smakuje mi taka kompozycja:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko robię zupy na wywarze jarzynowym, najczęściej po prostu jarzyny kroję w kostkę i stanowią one element zupy. Tym razem chciałam zrobić zupę czystą, bez warzyw, a warzywa przeznaczyłam na danie z patelni, czyli pyszny produkt uboczny wywaru. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę, obrać, pokroić w ćwiartki, seler w grubsze słupki. Na patelni rozgrzać masło z olejem rzepakowym - wrzucić warzywa - smażyć na wolnym ogniu. Posolić. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodać cebulę, pokrojoną w piórka. Na koniec wrzucić nać selera i pietruszki, migdały i pomidorki. Zgasić ogień. Dolać oliwę
kolorowotorcikowo