Składniki : porcje mięsa z kurczaka ulubione przyprawy do kurczaka: u mnie -majeranek, pieprz prawdziwy i ziołowy, lubczyk, oregano, tymianek, szałwia olej, sól warzywa: u mnie marchew, pietruszka, kapusta, czosnek, a może być jeszcze cebula, brukselki, brokuły - to co lubimy, ale dobieramy warzywa tak by podczas pieczenia z mięsem "doszły" równocześnie. A jeśli tak jak u mnie najszybciej gotowała się kapusta(...)dołożyłam ją najpóźniej. Mogą też być warzywa mrożone, ale wtedy dodajemy je krótko przed końcem pieczenia mięsa. Przygotowanie: Podzielone, umyte mięso posypać przyprawami i ułożyć na blaszce Warzywa obrać, umyć i rozdrobnić Mięso posolić i polać oliwą i piec- ja piekłam w prodiżu około 20 min Po tym czasie przełożyłam pomiędzy mięso warzywa , posypałam je solą, oliwą i dopiekłam
Proste PotrawyKolejna propozycja na lekką, kolorową sałatkę typu light. Nazwa sałatki wskazuje na bogactwo składników i smaków, zachęca do jej spróbowania. To sałatka z makaronem typu farfalle / kokardki z grillowanymi warzywami. Przy okazji testowania nowego produktu firmy Kupiec, którego jeszcze nie ma na rynku, powstała pyszna, letnia makaronowa sałatka. Ja bardzo lubię sałatki z makaronem. Makaron farfalle, to polskie kokardki, które(...)świetnie nadają się do sałatek. Jest to jeden z moich ulubionych makaronów, przygotowany z semoliny, czyli z mąki z pszenicy twardej. Ta sałatka z makaronem i grillowanymi warzywami łączy smak grillowanej cukinii, pomidorów koktajlowych i groszku, całość doprawiona jest ziołami włoskimi z młynka, do tego 1/2 ząbka czosnku i kapka oliwy z oliwek. Taka kolorowa sałatka z makaronem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWarzywa zapiekane pod beszamelem to ulubiona jarzyna moich dzieci. To świetny dodatek do obiadu, ale także samodzielne danie. Ilości sera są oczywiście dowolne, u mnie zwykle czym go więcej tym lepiej, no ale w końcu idzie lato, więc tutaj wersja bardziej light. Było smacznie więc wystarczająco, ale zawsze możecie dać więcej. U mnie duża porcja, z 3 opakowań warzyw, zwykle(...)pieprz - ok.1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - ok.30-40g sera z niebieską pleśnią (nie trzeba, ale nadaje fajny smaczek) Dodatkowo: - ok.100g startego żółtego sera (u mnie mozzarella) - 2-3 opakowania mrożonych warzyw (marchew, kalafior, brokuł) łącznie 900-1350g Na patelnię wsypujemy mąkę, dodajemy masło i mieszamy do połączenia składników. Do rozprowadzonej, gładkiej masy dolewamy partiami zimne mleko wymieszane z wodą
Smaczne ZdroweMoja ulubiona sałatka to grilowane warzywa i kuskus lub makaron rurki. Prosta, smaczna i nadająca się zarówno na przyjęcie jak i na grilla…Warzywa z grilla – skłądniki:2-3 papryki1 cukinia i/lub bakłażan2 cebuleok. 200 g pieczarekzioła prowansalskiesól, pieprz, papryka, oliwa Wszystkie warzywa myję i kroję w dużą kostkę (pieczarki, papryka) lub plasterki (cukini). Wrzucam wszystko(...)naczynia żaroodpornego, doprawiam solą, pieprzem, papryką i dużą ilością ziół prowansalskich.Polewam oliwą w sporej ilości. Wstawiam do piekarnika z opcją grila co jakiś czas mieszając aż warzywa będą lekko miękkie. Gdy warzywa wystygną mieszam je z przygotowanym wg przepisu na opakowaniu kuskusem lub ugotowanym al dente makaronem. Dodaję cały sos od warzyw bo wtedy sałatka jest bardziej wilgotna
UgotujmyTo.plWłaśnie otrzymałam od firmy IGLOTEX warzywa na patelnie orientalne i postanowiłam zrobić kurczaka z warzywami na ryżu.Firma Iglotex ma bardzo dobre i smaczne produkty.Polecam ich produkty, z czystym sumieniem.A ja ślicznie dziękuję za możliwość testowania waszych produktówZapraszam na https://www.facebook.com/IglotexKurczak z warzywami na ryżu SKŁADNIKI:pierś z kurczaka - 1 podwójnaryż - 4 saszetkiwarzywa(...)kwaśny - 200 gtłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Pierś z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na grubsze kawałki. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy, posypaną papryką mięso. Warzywa wrzucić na rozgrzany tłuszcz, smażyć często mieszając. Następnie dodać przyprawę orientalną, wymieszać. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Gdy mamy usmażone mięso i warzywa
Kuchnia Danusirecenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli ciecierzycy, mięcie i migdałach), przygotowałam te urocze, kolorowe flatbready (płaskie chlebki) z hummusem oraz warzywami w sosie miętowym. Wyobraziłam sobie, że to taki "libański fast food", który dobrze sprawdzi się na imprezie dla znajomych, czy jako jedzonko do pracy. Flatbread wystarczy złożyć na pół, chwycić(...)robię "na oko i na smak". Wyszedł bardziej "tahinowy" i kremowy, dzięki dodaniu w czasie miksowania odrobiny zalewy z puszki po cieciorce. Jedynym nielibańskim składnikiem mojej dzisiejszej propozycji są warzywa. Zimą nie chciałam sięgać po pomidory i ogórki, dlatego zgodnie z zasadami przedstawionymi we wpisie o diecie śródziemnomorskiej w wersji polskiej dodałam czerwoną kapustę, marchewkę oraz jarmuż . Sprawdziły się znakomicie
Chilli Czosnek i OliwaPyszna, mięciutka jagnięcina zamarynowana w musztardzie rosyjskiej i przyprawach, przygotowana na patelni grillowej. Dodatkiem są warzywa karmelizowane - ale bez dodatku cukru czy miodu. Warzywa po wrzuceniu na mocno rozgrzaną patelnię pod wpływem smażenia puszczają swój naturalny cukier, który następnie się karmelizuje. Pyszności :) Zapraszam do smażenia!Składniki dla dwóch osób:2 kotlety jagnięceodrobina olejuMarynata do jagnięciny:1 łyżeczka musztardy rosyjskiej1 łyżka(...)mocno rozgrzewamy, przy pomocy pędzelka smarujemy odrobiną oleju. Wrzucamy kotlety i smażymy 5 minut z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na 5 minut, żeby mięso "odetchnęło".Karmelizowane warzywa:marchewkipietruszkisól, pieprzsuszony tymianekoliwa z oliwekCZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPrzygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Przy pomocy pędzelka smarujemy ze wszystkich stron oliwą
My Culinary ArtJuż niedługo Wigilia = a jak Wigilia to na stole obowiązkowo ryby = a jak ryby to obowiązkowo śledzie na różne sposoby. Śledziożerca Piotrek już te śledzie z marynowanymi warzywami przetestował na sobie. Każdego roku na Wigilię są inne śledzie, w zeszłym roku były to śledzie w pikantnej salsie., dwa lata temu śledzie z marynowanymi grzybami Polecam też przygotować śledziową sałatkę(...)Śledzie w cytrusowej marynacie. A tym razem postanowiłam wykorzystać marynowane w tym roku kolorowe papryki z rozmarynem i zalewę ze słoika, oraz pyszne delikatne ogórki konserwowe, to połączenie posiekanych warzyw doskonale komponuje się ze śledziami.Wigilijne Śledzie z marynowanymi warzywami. Polecam!SKŁADNIKI:6 szt. matiasów,marynata z olejem z papryki4 ogórki konserwowe,1 cebula,papryka marynowanaPRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrumem Nic niestety nie można w tym przypadku zmienić, pomijam szczęśliwców wyjeżdżających do ciepłych krajów. Na poprawę nastroju proponuję jednak grilowany ser halloumi jako pyszną sałatkę z warzywami w glazurze miodowo-balsamicznej. Dla mnie to połączenie idealne, które nie raz i nie dwa powtórzę :)!Grilowany ser halloumi w sałatce z warzywamiSkładniki:opakowanie sera halloumi 250g1 czerwona papryka1 gruszka1 czerwona cebuladowolna(...)Paprykę i gruszkę umyć, pozbawić nasion i pokroić wzdłuż na mniejsze części. Cebulę obrać i pokroić na kilka kawałków. Ser pokroić na grubsze plastry.2. Na patelnię grillową wrzucić pokrojone warzywa z łyżką oleju. Grillować kilka minut, co jakiś czas odwracając warzywa, aż zrobią się miękkie. Doprawić ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Wlać na patelnię 2 łyżki miodu
UgotujmyTo.plJesienne warzywa są równie dobre jak te letnie, tyle, że lepiej smakują na ciepło. Tym razem zrobiłam je zapiekane w piecu i podane z sosem czosnkowym. Pełniutka blacha zniknęła podczas jednego tylko obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.ok 1/2 małej dynikilka czerwonych ziemniaków ze skórką2 marchewki1 cukinia1/2 świeżego brokuła1 burakkilka ząbków czosnkuolejprzyprawyWarzywa pokroiłam w talarki, półksiężyce itp, ziemniaki, jako że pieką(...)się najdłużej zostawiłam w miarę niewielkich kawałkach. Czosnek dodałam w ząbkach. Brytfankę wysmarowałam olejem. Pozostały olej doprawiłam solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, oregano. Warzywa wrzuciłam do wielkiej miski, zalałam olejem i dokładnie wymieszałam, tak aby olej i przyprawy dokładnie wszystko pokryły. Przełożyłam mieszankę do brytfanki (nawet jak wyjdzie nam porcją "z górką" nie należy się przejmować - w piecu warzywa zmiękna
Z butelką mleczka w tleProste i szybkie danie z soczystym kurczakiem i chrupiącymi warzywami. Idealny pomysł na błyskawiczny i nieskomplikowany obiad.Makaron z Kurczakiem i Warzywami - Składniki:400 g makaronu2 piersi z kurczaka1 opakowanie warzyw na patelnie2 ząbki czosnku1 mała cebula2 łyżki mlekaprzyprawy: bazylia, czosnek, lubczyk, oregano, tymianek, sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczakaolejMakaron z Kurczakiem i Warzywami - Sposób przygotowania:Kurczaka(...)kurczaka.Odstawiamy do lodówki na minimum 1 h, a najlepiej całą noc.Cebulę tniemy w kostkę i podsmażamy na oleju, dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej smażymy. Na patelnie wrzucamy warzywa i pod przykryciem dusimy ok. 10-15 minut. W międzyczasie w osobnym garnku smażymy kurczaka (ok. 4-5 minut w niewielkiej ilości oleju).Następnie do warzyw dodajemy mięso
Słodka StronaCebulę w półplasterki. Posypujemy przyprawą warzywną. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy rybę. Rybę zdejmujemy a na olej wrzucamy marchewkę i cebulę.Smażymy do zeszklenia warzyw. Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w szklance wody i wlewamy do warzyw.Dokładamy kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną i cukrem.Zagotowujemy(...)patelni. Część warzyw układamy na dnie naczynia żaroodpornego, na nich układamy warstwę rybyi przykrywamy resztą warzyw. Można ułożyć kilka warstw ryby i warzyw. Ważne, aby na wierzchu były warzywa. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20-25 minut. Ryba jest gotowa.Smacznego
Maminek kulinarnydobre i smaczne potrawy. Innym ważnym wyznacznikiem zdrowej diety jest pora roku i region. Oznacza to, że do przygotowywania potraw powinny być wykorzystywane przede wszystkim sezonowe produkty (owoce, warzywa), zaspakajające potrzeby organizmu w określonej porze roku i strefie klimatycznej. Wybierając produkty do gotowania nie trzeba być żywieniowym ekspertem, czasami wystarczy posłuchać własnego ciała i pójść za instynktem. Latem(...)poszukuje lekkiego, odświeżającego jedzenia, napoi i produktów chłodzących. Jesienią i zimą pcha nas w kierunku mięsa, kasz oraz warzyw o długim okresie wegetacji, czyli produktów wolniej trawionych i podnoszących temperaturę ciała. Jak dodamy do tego trochę korzennych przypraw i pikantnych dodatków możemy ciepło myśleć o nadchodzących chłodach.„Jedzenie jest lekarstwem, a lek pożywieniem” głosi stare chińskie przysłowie i zwraca
SzczyptaSmaQzewnątrz temperatura przekracza 30 stopni często nie mamy ochoty ani na jedzenie, ani na gotowanie. Spring rollsy z warzywami to wietnamska przekąska, która jest wyjątkowo lekka i do tego nie wymaga gotowania. Są to po prostu chrupiące warzywa zawinięte w papier ryżowy. Niby nic – a jednak spring rollsy maczane w słodko-słonym sosie są pyszne. Idealne na upał, lekkostrawne(...)zdrowe. Musimy tylko pokroić warzywa, a potem już tylko fajnie się bawimy zwijając nasze dietetyczne sajgonki. Możemy oczywiście użyć dowolnych warzyw. Oprócz tych wymienionych w przepisie świetnie sprawdzą się jeszcze np. słodka papryka, ostra papryczka chili czy awokado. Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy
Poezja smakuDziś propozycja dla tych, co szukają dań lekki i zdrowych. Chrupiące warzywa, zawinięte w papier ryżowy to przekąska szybka i smaczna. Możecie takie ruloniki zabrać ze sobą do pracy, na weekendową wyprawę w plener. Sprawdzi się także jako przekąska na spotkanie w gronie przyjaciół. Składniki ( na 5 szt. ) 100 g fasoli mamuciej 1/2 papryki czerwonej 1 marchew 1 łodyga selera(...)smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry. Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju arachidowego. Na rozgrzany wrzucić pokrojoną marchew, smażyć mieszając
kolorowotorcikowosię resztek jedzenia z lodówki. Opcji jest wiele, dlatego ryż arborio zawsze znajduje się w mojej kuchni. Robiąc risotto staram się dodać jak najmniej ryżu, a więcej składników typu warzywa czy drób. Ryż jest dobrym uzupełnieniem dania, ale z węglowodanami nie powinno się przesadzać :) Tym razem pierwszy składnik, który wybrałam to seler naciowy. Kupiłam go wczoraj w E.Leclercu(...)wartość energetyczna na 100g wynosi tylko 7 kcal, a oprócz tego posiada 1,6g błonnika. Krótko mówiąc, warto go wprowadzić na stałe do swojej kuchni. RISOTTO Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI (składniki na 4 porcje) Składniki: - pierś z kurczaka (ok 350g) - seler naciowy - por - marchewka (2 sztuki) - papryka czerwona - szklanka ryżu arborio - kieliszek białego wina - pół litra bulionu (najlepiej drobiowo
Zgrabne Gotowanie