oryginalną pisownię, ale... prowadziłam jednak kilka udogodnień - czekoladę rozpuściłam w kuchence mikrofalowej, a zamiast trzepaczki użyłam miksera. Składniki 35 dkg cukru-pudru 35 dkg masła 3 żółtka 1 paczka wafli 10–15 dkg czekolady lub 5 dkg kakao wanilia kieliszek spirytusu 10 dkg orzechów włoskich Przygotowanie Orzechy przebrać, zemleć. Czekoladę rozgrzać na parze lub w piekarniku. Masło utrzeć na pulchną(...)trzepaczką w kształcie rózgi, dodać żółtka, po trochu cukru, czekoladę lub kakao (zagotowane z 5–6 łyżkami wody albo mleka), wanilię, spirytus, zmielone orzechy. Wszystkie składniki bardzo starannie utrzeć. Wafle podsuszyć w piekarniku, wyjąć, ostudzić, przekładać masą czekoladową. Za każdym przełożeniem wierzch dokładnie przycisnąć, boki wyrównać. Na wierzch położyć deseczkę, obciążyć. Gdy masa zastygnie, można torcik polukrować polewą czekoladową
Kulinaria - potrawy z różnych stron światastoi na przeszkodzie, by zrobić go na ten długi weekend. Każda mama będzie zachwycona - i nie tylko ona. Polecam zrobić twardszy ganasz czekoladowy i posmarować nim brzegi wafli na końcu. Ja nie miałam już z czego zrobić. Muszę przyznać, że wygląda i smakuje super, ale do zjedzenia w małych kawałkach, jak mleczne przekładańce , bo słodkie i lekko mulące przy większej(...)jednak przypomniałam wszystkie kroki. I przypominam o akcji kulinarnej Tydzień z KIWI - dziś ostatni dzień, aby zgłosić przepis. A wyniki już w poniedziałek. Zapraszam do zabawy. Składniki: 1 op. wafli bezcukrowych w kształcie serca (5 sztuk) 350 g truskawek wiórki kokosowe Żelka: 300 ml wody 2 łyżki żelatyny (16 g) + 4 łyżki wody sok z połówki cytryny 2 łyżki domowego
Anioszek w kuchnikolejce czeka mnóstwo przepisów, już sprawdzonych :) Na pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:) Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam! Rolada ziemniaczana Składniki: 2 wafle 500 g ziemniaków 50 g pieczarek jajko mleko bułka tarta sól pieprz przyprawa do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą(...)ziemniaków. Dodajemy do tej masy podsmażone wcześniej pieczarki. Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny. Mniam! A do tego maślanka i kolacja
Lawendowe NieboKiedyś nie było kajmaku w puszkach, a ten domowy jest o niebo lepszy :) Składniki 1 opakowanie wafli tortowych 4 szklanki mleka 2 szklanki cukru 2 cukry waniliowe 1 kostka … Czytaj dalej Wafel z domowym kajmakiem
czarrna od kuchniWafelki korzenne... Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami. paczka wafli 1/2 szkl. zwykłego mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 szkl. mleka w proszku kostka margaryny 2 łyżki kakao aromat śmietankowy cynamon(...)margarynę, dokładamy cukry, mleko, kakao i przyprawę. Wymieszać na jednolitą masę. Dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat i mieszamy. Przekładamy wafle, następnie kładziemy deskę a na to coś ciężkiego na ok. 20 min. Kroimy i zajadamy
Pelusiowa KuchniaPischinger, trochę zapomniany, a przepyszny... paczka wafli 1/2 szkl. zwykłego mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 szkl. mleka w proszku kostka margaryny 2 łyżki kakao aromat śmietankowy W garnku rozpuszczamy margarynę, dokładamy cukry, mleko, kakao. Wymieszać na jednolitą masę. Dodajemy mleko w proszku, energicznie mieszamy by nie powstały(...)grudki. Zdejmujemy z ognia, dodajemy aromat i mieszamy. Przekładamy wafle, następnie kładziemy deskę a na to coś cieżkiego na ok. 20 min. Kroimy i zajadamy
Pelusiowa Kuchniaskładniki: 200 g chałwy (ja użyłam chałwy domowej roboty przepis tutaj ) 200 g miękkiego masła 1 opakowanie wafli (5 listków) wykonanie: Masło ucieramy na puch. Chałwę rozdrabniamy, stopniowo dodajemy do masła i miksujemy na jednolita masę. Gotowym kremem przekładamy wafle. Owijamy folią spożywczą. Obciążamy np. garnkiem z wodą. Pozostawiamy na noc w chłodnym miejscu
Domowy Smak Jedzeniamnie do przesiadywania w kuchni. Raczej w mojej głowie kłębią się pomysły jak aktywnie wykorzystać tę piękną aurę. Zatem niech Was nie martwi moja mniejsza aktywność na blogu :) Składniki: wafle ryżowe banan serek z czekoladą lub naturalny starta gorzka czekolada Wafle smarujemy serkiem, na wierzch układamy plasterki bananów i posypujemy startą czekoladą :) Na następnych parę dni opuszczam Was jednak, bowiem
My simple kitchenPopularny piszinger to szybkie, proste ciasto. Wystarczą wafle, gotowe masy, noc w lodówce i można mieć na deser całkiem dobrą, słodką przekąskę. A czym wafle przełożycie to już wasza słodka tajemnica, i tak zawsze wyjdą pyszne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikkostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru- można 3/4, mniej słodka masa 1 szklanka śmietany- 400 g 1 galaretka o dowolnym smaku 1 opakowanie suchych wafli Wykonanie: Masło, cukier i śmietanę podgrzewać do połączenia się składników. Do gorącej masy wsypać galaretkę i mieszać , aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Nie gotować. Wystudzić i przekładać(...)masą wafle. Gotowe odstawić do stężenia
Ciasteczkowy Potwórłyżki cukru 1 szklanka mleka w proszku Masa kakaowa: 100 g masła 160 g Nutelli 1 łyżka kakao (dałam więcej Nutelli) 100 g orzechów laskowych Dodatkowo: 3 suche wafle tortowe (23x29 cm) 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej (dałam mleczną) CZAS PRZYGOTOWANIA: 2H POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Masa mleczna: W małym garnuszku podgrzewamy mleko. Dodajemy cukier i mieszamy(...)Orzechy bardzo drobno siekamy. Masło ucieramy razem z Nutellą i kakao na gładką masę. Dodajemy orzechy i dokładnie mieszamy. 3. Składanie: Na desce lub blaszce układamy jeden suchy wafel. Smarujemy go dokładnie kakaową masą. Kładziemy kolejny blat i smarujemy go mleczną masą. Przykrywamy ostatnim blatem, obciążamy kolejną deską i jakimiś słoikami/puszkami/kartonami i wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia
My Culinary Artleżało w lodówce i czekało na swoją kolej. Sznycelki … zrazy … spaghetti zdecydowanie mi się przejadły , dlatego postanowiłam wykorzystać je w trochę inny sposób.Mięso mielone zapieczone w waflu / andrucie nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i zachwyciły oczy biesiadników!Zagościły na stałe w naszym menu! SKŁADNIKI:- andruty / wafle- mięso mielone – 200 g- biała kapusta – 100 g- cebula
Ostra na Słodkomleko w proszku – 1 szklMASA NUGATOWA:* nutella / krem orzechowy – 180 g*prawdziwe , dobrej jakości masło – 100 g* kakao – 1 łyżka* orzechy laskowe – 150 gDODATKOWO:* wafle / andruty – 4 szt* czekolada + orzechy do dekoracjiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA MLECZNA :Mleko gotujemy z cukrem , studzimy.Masło ucieramy na gładką , białą masę , a następnie powoli wlewamy mleko z cukrem(...)ściereczkę , zgniatamy – dzięki temu łatwiej odejdą skórki ) , a następnie drobno siekamy.Masło ucieramy na gładką , biała masę , dodajemy krem orzechowy , kakao i orzechy – dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ :Pierwszy wafel smarujemy połową masy nugatowej , przykrywamy.Smarujemy całą masą mleczną , przykrywamy.Smarujemy resztą masy nugatowej , przykrywamy , dociskamy.Polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy prażonymi orzeszkami.Smacznego
Ostra na SłodkoŚmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać.Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym.Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet Christopheranatomiast momenty oczekiwania aż poszczególne warstwy stężeją) Ilość porcji: ok. 12 Składniki: 1500g serka homogenizowanego 500g twarogu chudego 20 łyżeczek żelatyny (ok 60g) 180g cukru pudru Wrzątek Barwniki spożywcze Wafle lub herbatniki Waflem lub herbatnikami wykładamy dno tortownicy. Przygotowujemy pierwszą warstwę sernika: Do szklanki wlewamy około 1/3 wrzątku i wrzucamy 4 łyżeczki żelatyny. Odstawimy by trochę ostygło. Do miski wkładamy
Kolizje Smaków