szklanki, mleko w proszku 2 szklanki, cukier 1 szklanka, rodzynki 0,5 szklanki, herbatniki 300 g, orzechy włoskie 1 szklanka, cukier waniliowy 1 opakowanie, kakao 2 łyżki, wafel 2 płaty, Sposób przygotowania: Margarynę, cukier, mleko oraz cukier waniliowy przekładamy do garnka i rozpuszczamy. Odstawiamy z palnika i gdy trochę ostygnie to dodajemy kakao, mleko w proszku i mieszamy do połączenia(...)najlepiej za pomocą rózgi kuchennej. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki, drobno pokrojone orzechy oraz rodzynki i mieszamy do połączenia. Masę nakładamy na pierwszą taflę wafla i przykrywamy drugim. Na wierzch kładziemy ciężką deskę albo książkę, aby wafel nam się ładnie skleił. Smacznego
kulinarne odsłony patimacie waflownicy możecie przygotować rurki w piekarniku (pieczemy około 7-8 minut w 180 stopniach na nieprzywierającej powłoce) lub wykorzystać prosty trik (podpowiedziała mi go znajoma): kupić gotowe wafle i pokroić je na mniejsze prostokąty. Następnie na garnku z niewielką ilością gotującej wody położyć np. metalowe sito a na nim po 1 waflu i czekać aż ten zmięknie, po czym(...)możemy zostawić grudek). Rozgrzewamy waflownicę, nakładamy 1 łyżkę ciasta na środek i zamykamy urządzenie. Pieczemy około 1,5 minuty (czas należy sprawdzić na instrukcji, może być różny). Wyjmujemy gorący wafel z urządzenia i od razu owijamy go wokół drewnianej łyżki (rączki), lekko przyciskamy. Zostawiamy do ostudzenia i dopiero zdejmujemy z łyżki. Gdy rurki całkowicie przestygną można je nadziewać. U mnie
Słodkie okruszkiprzekąskę np. w pracy :) Takie kulki robi się błyskawicznie a w smaku są pyszne, słodkie i kokosowe. Wystarczy kilka składników i fit przekąska gotowa. Składniki (6 kulek): 30 g wafli ryżowych 10 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego 100 g jogurtu kokosowego (Planton) Wykonanie: Wafle ryżowe pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Jogurt połączyć miodem(...)syropem. Przelać do wafli. Rękami tworzyć duże lub mniejsze kulki (można je też obtoczyć w wiórkach kokosowych). Włożyć do pudełeczka i schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą
Healthy food explorerZawsze, owe wafelki, zjadane są w trybie natychmiastowym, jedynym ich mankamentem jest fakt, iż nie mogę otrzymać chrupkości, takiej jak w sklepowym oryginale, ale to, nam zupełnie nie przeszkadza. Wafle - andruty kupuję w sklepie, wypełniam je orzechowym kremem, którego współtworzą daktyle, kakao i miód, drugą warstwę stanowi serek twarogowy i tu moim faworytem jest "Mój ulubiony", osłodziłam go miodem(...)usztywniłam żelatyną. Tak powstaje wafelek, którym się objadamy, bezwstydnie i bez opamiętania. Do tej ilości składników wykorzystuję półtora wafla. SKŁADNIKI NA KREM ORZECHOWY: orzechy laskowe ok 100g 150 g. daktyli 3 łyżki kakao 2 łyżki miodu WYKONANIE: daktyle zalewam wrzatkiem ( powinny się moczyć minimum 20 minut) obrane orzechy praże na suchej patelni ok. minutę, następnie zawijam w ściereczkę
Upiecz sobie babeczkęPrzepis na wafle przekładane masą czekoladową i ulubionym dżemem, są bardzo szybkim do przygotowania deserem. Masę czekoladową przygotowuje się na badzie mleka w proszku, a całość nie wymaga pieczenia. Dodatkowym urozmaiceniem całości jest dżem, jednak bez przeszkód możemy go zastąpić owocami lub po prostu z niego zrezygnować. Sprawdź, jak przygotować wyśmienite wafle przekładane. Artykuł Wafle przekładane pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plmacie czasem dość jedzenia takich zwykłych ziemniaków do obiadu? Mam dla Was taką inną propozycję ich podania. Smaczne i wbrew pozorom proste w wykonaniu. Pychotka Składniki: 2 wafle 1 kg ugotowanych ziemniaków pęczek koperku sól, pieprz 300g pieczarek 1 cebula olej 3 jaja bułka tarta Sposób przygotowania: Przysmażamy na niewielkiej ilości oleju posiekane pieczarki z cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem(...)świeżo ugotowanych ziemniaków dodajemy posiekany koperek, sól, pieprz i bardzo dokładnie tłuczemy do uzyskania jednolitej masy. Na wafle układamy gorącą masę ziemniaczaną. Na koniec wafla układamy farsz pieczarkowy i zwijamy. Zimną roladę kroimy na 1cm plastry, obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Bardzo mi będzie miło jeżeli polubisz
Cukiernia Pychotkimleka 1 op. mleka w proszku łyżka ekstraktu waniliowego 1,5 szkl cukru małe op. herbatników 100 g orzeszków ziemnych solonych 100 g rodzynków 2 łyżki kakao op. kwadratowych wafli W garnku rozpuścić masło, cukier, ekstrakt waniliowy i płynne mleko. Ostudzić. Dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać pokruszone herbatniki i jeden płatek wafla (zostawiamy(...)sobie 4 do przełożenia). Masę podzielić na 3 części. Do jednej dodać orzeszki, do drugiej rodzynki a do trzeciej kakao. Wafle przełożyć masą z orzeszkami, następnie kakaową i masą z rodzynkami. Snickersa owijamy w folię i obciążamy np. deską i dużym garnkiem. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin
Smakołyki Asiwafle to mój słodki powrót do dzieciństwa. Robi się je bardzo prosto i szybko. Smakują każdemu, polecam :) SKŁADNIKI: 3/4 szklanki miodu (prawdziwy lub sztuczny) 0,5 szklanki cukru 20 dag masła 3-4 łyżeczki kakao 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie wafla WYKONANIE: Wszystkie składniki przekładamy do garnka podgrzewamy na średnim ogniu aż masa się zagotuje. Często mieszamy. Następnie zmniejszamy ogień(...)czekamy aż masa lekko zgęstnieje, wtedy jest gotowa. Po ściągnięciu z ognia nasz wafel rozkładamy i smarujemy gorącą masą. Przykładamy czymś ciężkim i odstawiamy w chłodne miejsce aż całkiem wystygnie. Kroimy ostrym nożem. Smacznego
Pani na deserŚniadanie powinno dostarczyć nam energii byśmy mogli dobrze zacząć dzień. Czasem warto pieczywo zamienić na wafle ryżowe i stworzyć z nich przepyszne kanapki. Przedstawiam jeden z pomysłów jak przygotować smaczne i kolorowe śniadanie. 200 g chudego twarogu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku garść kiełków rzodkiewki wafle ryżowe Kupiec Twaróg wymieszać(...)jogurtem i solą,dodać posiekany szczypiorek i pokrojoną drobno rzodkiewkę. Na wafle ryżowe nałożyć porcję twarożku i posypać kiełkami
Kolorowa kuchnia Elkirodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie(...)mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniarodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy z cukrem, aż uzyskamy jasną masę. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Ubita białka dodajemy do masy z żółtek i delikatnie mieszamy. Dodajemy bakalie(...)mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniakokosu i białej czekolady. 1/2 szkl mleka płynnego 100 g masła 1,5 szkl cukru 1,5 szkl mleka w proszku 100 g wiórków kokosowych biała czekolada 3 kwadratowe wafle tortowe Mleko, masło i cukier przełożyć do garnka. Podgrzewać aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Lekko przestudzić, dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Następnie dodać wiórki(...)zostawiając ok 2 łyżki do posypania wafelków. Wafle przełożyć masą kokosową. Zawinąć w folię, położyć na nich deskę do krojenia i obciążyć czymś ciężkim, np. garnkiem. Odstawić na kilka godzin. Następnie wafel pokroić na mniejsze kawałki, polać stopioną czekoladą i posypać wiórkami. Schłodzić
Smakołyki AsiWafle ryżowe służą nam jako szybka i prosta przekąska. Cieszą się dużą popularnością, szczególnie wśród osób, które przeszły na dietę. Dlaczego warto je jeść i jakie dania możemy z nich przygotować? Powstanie Produkcja wafli jest dość prosta. Ich głównym składnikiem jest brązowy bądź biały ryż. Pod wpływem wysokiego ciśnienia i temperatury ziarna powiększają się i […] Artykuł Jakie dania można(...)przygotować z wafli ryżowych? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plWafle śmietankowe to moje ulubione wafelki. Bardzo lubię też te o smaku orzechowym i czekoladowym, jednak klasyka najbardziej do mnie przemawia. Mój przepis na wafle z masą śmietanową jest bardzo prosty. Do zrobienia kremu wykorzystuję zawsze masło i mleko w proszku. Masa śmietanowa z mlekiem w proszku najbardziej mi smakuje. Być może to takie super miłe wspomnienie z dzieciństwa, kiedy(...)miało niebieskie opakowanie. Najszczęśliwszą chwilą było znalezienie go w kuchni i wyjadanie łyżkami prosto z paczki. Może też tak robiliście? Serdecznie zapraszam Was po przepis na pyszne wafle śmietankowe
AniaGotuje.plWYKONANIA: 1. Z mleka, cukru i budyniu ugotować budyń. 2. Masło utrzeć, dodawać stopniowo budyń. Podzielić na 2 części. DODATKOWO: 1/2 puszki kajmaku o smaku orzechowym 2-3 listki wafli POLEWA: 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl. cukru 1,5 łyżki wody 1,5 łyżki kakao WYKONANIE: W małym garnku roztopić margarynę, dodać cukier wodę i kakao. Całość mieszać aż powstanie(...)gładka polewa. PRZEŁOŻENIE CIASTA: biszkopt ciemny - pół masy budyniowej - wafel- kajmak - wafel - pół masy budyniowej - biszkopt jasny - polewa czekoladowa - kokos
Dziś Ja gotuje