wafle - 1634 przepisów (strona:49/109)

Pischinger - piszinger, czyli przekładane wafle z kremem kakaowym tofu i dżemem z czarnej porzeczki 148

moja mama robiła piszingery. Wiadomo, wtedy używała ugotowanego mleka skondensowanego, gotowych kajmaków lub innych tego typu rzeczy. Wracając myślami tych kilkanaście lat wstecz, pomyślałam, że z przyjemnością zjadłabym przekładane wafle, lecz z kremem kakaowym tofu. Świetnie sprawdzają się na imprezach jako przekąska, gdyż spokojnie mieszczą się w rączce. Dodatkowo krem z przepisu rewelacyjnie smakuje z naleśnikami, czy na kanapce. Składniki(...)opakowanie wafli (u mnie wegańskie, bezglutenowe) - 230ml mleka (sojowego) - 2 tofu naturalne POLSOJA   - 60g kakao bez cukru - 60g nerkowców - 30-50g miodu/syropu klonowego - dżem z czarn ej porzeczk i (lub inny lekko kwaskowy) Tofu miksujemy wraz z mlekiem, kakao, nerkowcami i miodem/syropem klonowym na gładki krem. Wafle przekładamy tak, że dwie pierwsze warstwy smarujemy kremem kakaowym tofu, trzecią

Be Fit Be Strong
Tort czekoladowo-orzechowy "Kraina Lodu" 174

miałam kiedy zrobić zdjęcia w przekroju :) Przepis na blaty orzechowe podpatrzyłam na stronie "Mama gotuje" Blaty orzechowe: 8 białek 250g zmielonych orzechów włoskich 250g cukru pudru 4 okrągłe wafle o śr. 20cm Masa czekoladowa: serek mascarpone 330ml śmietanki 30% 2 tabl. gorzkiej czekolady 3 łyżki nutelli 1/3 szkl cukru pudru Wykończenie: 500ml śmietanki 30% 2 śmietanfixy 1/2 szkl cukru pudru(...)orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na koniec ubijania dodać cukier puder i ucierać do czasu aż piana będzie lśniąca. Dodać zmielone orzechy i wymieszać. Okrągłe wafle ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć równą warstwę bezy orzechowej. Każdy wafel piec ok 15 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej

Smakołyki Asi
Toffi wg Siostry Anastazji 189

Składniki: masa 3/4 l mleka 3 budynie waniliowe bez cukru 1 1/2 kostki masła 1 łyżeczka kakao cukier do smaku dodatki wafle andruty 1/2 puszki mleka skondensowanego (ja dałam całą puszkę o smaku tiramisu) ponadto, przygotowane wcześniej 2 biszkopty, ciemny i jasny. Wykonanie: Z mleka cukru i budyniu ugotować budyń, odstawić go do wystudzenia. Gdy będzie całkowicie zimny zmiksować(...)masłem i podzielić na 2 części do jednej dodając kakao. Na ciemny biszkopt wyłożyć jasną masę, przykryć ją warstwą wafli, rozsmarować mleko z puszki, przykryć waflami i wyłożyć na nie ciemną masę przykrywając biszkoptem. Biszkopty warto nawilżyć chociażby przegotowaną wodą

Pychotkaaa
wafle "trzy smaki" 133

andrutów jest to, że są bardzo podzielne i ładnie się kroją. Niestety mają też wadę- znikają bardzo szybko bo nie sposób poprzestać na jednym kawałku.  Składniki: 4 grube wafle 2 szklanki mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mleka 1 duża łyżka kakao 1 łyżeczka sypkiej kawy mielonej Masło, mleko i cukier zagotować w rondelku(...)przez sitko, żeby nie było grudek. Podzielić masę na trzy części. Do jednej dodać kakao, do drugiej kawę a trzecią pozostawić bez dodatku. Odczekać aż masy przestygną i przekładać wafle w dowolnej kolejności. Owinąć mocno folią spożywczą i obciążyć czymś ciężkim, np. książką. Wafle odstawić do stężenia, najlepiej do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Wafelki z wiśniowym nadzieniem 549

wiśniami w miodzie pitnym , które robiłam na wakacjach. Pamiętacie je? Częstujcie się, a w wolnej chwili zapraszam do wypróbowania, nie są trudne, a pracochłonne ani tyle :) Składniki: 1 wafel kwadratowy 350g margaryny np Palma 1 szklanka cukru trzcinowego 2 galaretki wiśniowe 330ml kwaśnej śmietany (18%) 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie z miodem pitnym) Sposób przygotowania: Margarynę rozpuszczamy(...)ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę. Mieszamy do całkowitego połączenia. Odbieramy ok 1/4 masy i dodajemy do niej wiśnie. Zarówno jedną jak i drugą pozostawiamy do zgęstnienia. Przekładamy płaty wafla, dając pomiędzy dwie warstwy masę z wiśniami. Przykładamy czymś cięższym (książki), przechowujemy w chłodnym miejscu. Po ok 2 godz. możemy kroić.    A jak już przygotujecie takiego wafla

Kuchnia w czekoladzie
Andruty pychotki 136

Andruty pychotki Andruty czy też wafle, jak zwał tak zwał, mają jedną wadę. Szybko znikają z talerza. Oczywiście te, które sami przygotujemy w domu. Andruty pychotki przełożone są masą kakaową oraz masą z solonych orzeszków. Smakują wybornie, pięknie się prezentują, i szybko się robią.  Składniki: 5 suchych wafli 5 jajek 100 g solonych orzeszków ziemnych  200 g herbatników(...)masę jajeczną, ciągle miksując. Następnie dodać herbatniki i wszystko dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej zmielone orzeszki i dokładnie wymieszać. Wafle smarować na przemian masami, obciążyć dokładnie (np książkami) i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin. Smacznego

na moim stole...
Wafle przekładane 360

Czas ucieka jak szalony, dopiero co rozpoczął się maj, a tu już kolejny majowy piątek i pora na odrobinę słodyczy w to piękne popołudnie. Dziś przedstawię wafle przekładane masą z kakao i mlekiem w proszku oraz warstwą dżemu wiśniowego - taki klasyk, który u mnie w domu robi się od zawsze. Takie wafelki przygotowuje się bardzo szybko oraz, co warto zauważyć(...)równie szybko znikają. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie wafli suchych 1 margaryna 1 szkl. cukru 3 czubate łyżki kakao 3 łyżki wody 1 szkl. mleka w proszku dżem wiśniowy do przełożenia jednej warstwy Wykonanie: Margarynę, cukier i kakao gotujemy 10 minut, w trakcie gotowania dodajemy 3 łyżki wody. Masę studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Na końcu

psgotujemy
Sałatka z fetą i warzywami na waflu 156

Sałatka z fetą i warzywami na waflu   Składniki:  - opakowanie sera Feta (u mnie półtłusty) - kapusta pekińska - pomidory - ogórek - puszka kukurydzy konserwowej - średnia cebula - zioła: oregano, rozmaryn, bazylia, tymianek (u mnie przyprawa włoska Sonnentor z dodatkiem czosnku) - olej rzepakowy dodatki: - wafle Sunny Corn Przygotowanie: Ser feta kroję w kostkę, warzywa również. Wszystko przekładam do miski, dodaję kukurydzę oraz(...)odrobinę oleju i przyprawy. Dokładnie mieszam. Przekładam sałatkę na wafel i tak podaję

Kuchnia co dnia
Masa kajmakowa kakaowa. 158

Uwielbiam kajmak!!! Słodki, trochę ciągnący, intensywnie mleczny, najlepszy do przekładania wafli i dekorowania mazurków, choć równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do kremu budyniowego lub maślanego. Najczęściej kupowany w puszce lub przygotowywany z puszki mleka zagęszczonego słodzonego. Pamiętam wafle przekładane kajmakiem, które robiła babcia, niebo w gębie! Jak miałam około 10-12 lat stwierdziłam, że sama przygotuję kajmak. Ależ(...)lodówce się scukrzy musimy  do masy w garnku dolać trochę wody (około 50-60 ml), wymieszać i masa jest już gotowa. Jeszcze gorąca idealnie nadaje się do przekładania wafli, polecam

Rozpustne gotowanie
Tort czekoladowy Crispello 417

łyżki cukru pudru  2 łyżki kakao  Dodatkowo:  około 100 g rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym)  opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk)  okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm  trochę startej, białej czekolady do dekoracji Przygotowanie: 1.  Biszkopt czekoladowy: Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier(...)dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Na koniec wsypać przesiane kakao i krótko zmiksować. 3.   Pierwszy blat biszkoptu wysmarować kremem i przykryć okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić

Nastoletnie Wypiekanie
Poziomki na twarożku, czyli smak nieba :) 147

słodyczy :) Jeśli macie ochotę na letnie śniadanie , podwieczorek lub kolację w ciepłym słońcu ogrodu - polecam ten banalny przepis na odrobinę nieba na ziemi :) Poziomki na białym twarożku i waflach ryżowych. Składniki: naturalne wafle ryżowe - u mnie Sonko biały twaróg mielony - ja lubię Twaróg aksamitny  Dr. Oetker poziomki mleko Do dzieła: Wafle smarujemy grubo twarożkiem i układamy na nim poziomki

Spektrum Smaku
Wafle nadziewane mojej mamy 1320

prezentować jej cudowne wypieki. Dziś coś prostego na początek. Mamo Kocham Cię:) Proponuję, zrobić większy zapas mleka słodzonego i zagotować kilka puszek, będzie na tzw.czarną godzinę. Składniki: opakowanie wafli mleko skondensowane słodzone Wykonanie: Puszkę mleka gotujemy w wodzie przez około 3 godziny. Studzimy. Wafle przekładamy masą, rozpoczynając nakładanie na mniejszą kratkę wafla i przykrywając większą

Apetyt na Zielone
Trufelkowy deser z malinami. 131

Domowa masa truflowa, świeże maliny i wafle - to po prostu musi być pyszne! :) Jakiś czas temu trafiłam tutaj  na genialny przepis, który na stałe wpisał się na moją listę domowych słodkości. Jasna masa jest bardzo słodka i kremowa, ciemna za to jest wytrawna i mocno kakaowa. Dla podbicia smaku czekolady dodałam do niej odrobinę kawy. Całość ze świeżymi, lekko(...)czekoladą 150g serka mascarpone 150g gorzkiej czekolady  1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wódki lub rumu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w łyżce gorącej wody dodatkowo 1 duży wafel lub kilka sztuk mniejszych świeże maliny, jagody SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Białą i gorzką czekoladę ( każdą oddzielnie) roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 2. Składniki na obra kremy (poza czekoladą

DefinicjaSmaku
Imprezowe wieżyczki z kurczakiem 233

serka kremowego Arla czosnek i zioła 1 puszka ananasa 50ml śmietanki słodkiej 30% przyprawa curry olej rzepakowy sól morska, pieprz czarny - świeżo mielone 2 łyżki soku z cytryny ew. wafle tortowe do dekoracji Dodatkowo: wieżyczki ze stali nierdzewnej do przekąsek lub inne podobne urządzenie, które pomoże nam w wykonaniu tego dania. :) Pierś najlepiej przygotować dzień przed planowanym podaniem. Myjemy(...)takiej pomocy w kuchni, można ułożyć warstwy na płaskim talerzu i kroić jak tort, a także podawać w przezroczystych szklankach. :) Podam jednak mój sposób: Na spód kładę 1 warstwę wafla tortowego, by trzymał całość w ryzach w razie ewentualnego przesuwania wieży z miejsca na miejsce. Jest on niewyczuwalny w smaku, a może być pomocny. Na niego kładę dość dużą porcję

Kuchenna Kontrrewolucya
Andrut orzechowy- przekładany domową masą orzechową 112

Chyba najłatwiejszy i najszybszy w wykonaniu deser bez pieczenia. U mnie dziś wafel przekładany masą orzechową - po domowemu. Składniki: 6 białek jaja, ½ kg cukru, 4 łyżki miodu, 25 dag posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie wafli. Wykonanie: Ubić pianę z białek w głębokim naczyniu i dosypywać stopniowo cukier. Następnie pianę postawić na garnku z gotująca się woda i ucierać na parze(...)dodając gorący miód. Całość gotować na parze , ciągle mieszając aż do zgęstnienia. Pod koniec czym wsypać orzechy, wymieszać i gorącą masą smarować wafle

Tradycyjna Kuchnia