Wafle Ryżowe są naprawdę bardzo fajne i ułatwiają człowiekowi życie . Nie dosyć ,że mają tylko 40kcl. to są zdrowe i zawierają mnóstwo błonnika i magnezu jak też żelazo ,wit.A plus E,codzienne spożywanie jest niezbędne do prawidłowego przebiegu metabolizmu w organizmie.Bardzo zalecane osobom co zażywają środki farmakologiczne,nie zawierają cholesterolu,konserwantów ani sztucznych barwników.Wytwarzane są bez tłuszczu,mąki(...)cukru,mleka w proszku.Smakują i na słodko i na słono. 1 op.paczki wafli ryżowych z solą morską 30dag.pasztetu 4 łyżki musztardy francuskiej koperek 1 cebula pieprz trochę oliwy z oliwek ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pasztet mieszamy z musztardą,oliwą.Mieszamy,dodajemy pieprz,koperek posiekany drobno i posiekaną drobno cebulę.Wymieszać i smarować wafle ryżowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiUpały nie sprzyjają ciężkim, gorącym obiadom czy kolacjom. Sięgamy po coś szybkiego, lekkiego i orzeźwiającego. Dzisiaj polecam zdrowe kanapki na kukurydzianych ultracienkich waflach z awokado i kiełkami. Składniki: • wafle kukurydziane cienkie • 1 awokado • ćwiartka cytryny • kiełki rzodkiewki i soczewicy Wykonanie: • Z awokado wyjąć miąższ i rozgnieść widelcem. • Wafle posmarować awokado, skropić sokiem
To co kochampomarańczowe smaki z czekoladowymi. Tym razem postawiłam na zdrową i lekką wersję. Taki deser możecie zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Do tego na jego spodzie znajdziecie pyszne chrupiące zdrowe wafle. Nic tylko wziąć małą łyżeczkę i się delektować. Spróbujcie. Składniki: (na 1 porcję) 1 banan 1 i 1/2 łyżki nasion chia 1/2 pomarańczy około 2 łyżeczki syropu daktylowego lub miodu(...)ilość dostosujcie do własnych upodobań smakowych) 1 wafel superfoods cienki jaglany z nasionami chia Sonko Przygotowanie: Do misy blendera z nożami wkładamy całego obranego banana, wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy, dodajemy nasiona chia i dosładzamy syropem daktylowym lub miodem. Całość blendujemy, próbujemy i opcjonalnie dosładzamy do smaku. Tak przygotowany zdrowy mus odkładamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie
Słodkie okruszkiSłodki deser kokosowo- śmietankowy z dodatkiem gofrowanych wafli i dżemem truskawkowym. Jeden kawałek w zupełności wystarczy, by wszelkie smutki odeszły w kąt, a uśmiech mimo typowo jesiennej aury zagościł na Waszych twarzach. Składniki na blaszkę 24x36cm: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki krupczatki 1 szklanka cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem kokosowy: 1 kostka(...)szklanki cukru pudru 500ml mleka 1 budyń śmietankowy 100g wiórek kokosowych Krem śmietankowy: 350ml słodkiej 30% śmietanki 1 serek mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: 1 opakowanie "Wafle gofrowane" śmietankowe 1 mały słoiczek dżemu truskawkowego 100g płatków migdałowych świeże truskawki (nie są konieczne) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do piany dodajemy
Kuchnia w czekoladzieSmak dzieciństwa - blok, a w nim dużo wafli, herbatników, bakalii. Składniki: Blok jasny: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 łyżki mleka 250 g mleka w proszku herbatniki, wafle, bakalie Do mleka i cukru dodajemy margarynę i rozpuszczamy. Następnie dodajemy mleko w proszku, herbatniki, wafle i bakalie. Blok czekoladowy: 1,5 szklanki cukru
Pyszności Słodkościmiksować, miksować, miksować... do pożądanej konsystencji gotową masę przełożyć do słoiczka z nakrętką i przechowywać w lodówce uwagi: - ilość cukru uzależniona jest od przeznaczenia, np. do przełożenia wafla zdecydowanie więcej niż do wyjadania ze słoika - masa zaraz po przygotowaniu jest bardzo łatwa do rozsmarowania lecz do wafli nadaje się lepiej po nocy spędzonej w lodówce - podana ilość wystarcza(...)posmarowanie 1 paczki wafli (5 sztuk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne. Polecam szybki sposób na coś słodkiego - czyli wafelki :) Tym razem zrobiłam masę z chałwą waniliową. Przepis znalazłam w jakiejś gazecie. Tylko proporcje dobrałam po swojemu. Składniki: paczka wafli (5 wafli) 250 g margaryny / masła 400 - 500 g chałwy waniliowej 1-2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 2-3 łyżki naparu mocnej kawy (zimnej) / czystej wódki / amaretto (u mnie ta ostatnia(...)Chałwę pokruszyć. Małymi porcjami dodawać do margaryny i ucierać, aż do wyczerpania składników. Na koniec opcjonalnie dodać amaretto. Wymieszać. 3. Masę podzielić na 4 równe części, posmarować i przełożyć wafle. Całość zawinąć w opakowanie, obciążyć deską i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
Kuchnia domowa Aniktórych go robię. Zachowuję taką proporcję: w sumie na ok. 300 g bakalii daję 70 g mąki jeśli robię go w foremce 30x20 cm. Robię go na waflu, który w połączeniu z masą bakaliową smakuje jak najlepszy nadziany baton. Przepis jest bardzo czytelny, a sam mazurek łatwy do zrobienia. Efekt końcowy zależy tylko od naszej wyobraźni(...)lśniąca przełożyłam ją do miski z bakaliami i delikatnie wymieszałam łopatką, żeby nie zburzyć struktury piany. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Na dno foremki włożyłam jeden wafel. Masę przełożyłam na waflowy spód. Wygładziłam wierzch i wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut. Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam
Kuchnia u KrysiSkładniki: truskawki 30 dag, galaretka agrestowa 1 opakowanie, wafle tortowe 1 kwadratowy, puree z dyni 400 ml/odmrożone, żelatyna deserowa 2 listki, galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie, arbuz 2 szklanki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie forma silikonowa z kominkiem 22 cm, dno będzie wierzchem - na dnie rozsypać plastry truskawek, wlać galaretkę agrestową rozmieszaną w 450 ml gorącej wody, schować do lodówki(...)stężenia na stężałej galaretce poukładać kawałki wafla, wcześniej odmrożony mus dyni w mikrofalówce krótko zagotować, wsypać galaretkę brzoskwinową + 2 listki namoczonej żelatyny wg przepisu na opakowaniu, wymieszać, wystudzić i wlać na wafle, schować do lodówki do stężenia arbuz bez pestek pokroić na kawałeczki na dwie szklanki, rozsypać na stężałej dyni i wlać galaretkę wiśnową rozmieszaną w 400 ml gorącej wody
W Mojej Kuchni Lubiękolorowy i smaczny deser jest super alternatywą dla zwykłych ciastek :D idealny do kawy, herbaty, jak i do przekąszenia w biegu ;) Składniki: 1 opakowanie wafli Na masę cytrynową: 1 galaretka cytrynowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę agrestową: 1 galaretka agrestowa 0,5 kostki masła 1 łyżka cukru 5 łyżek mleka Na masę(...)mleko i zagotuj. Ściągnij rondelek z ognia, dodaj galaretkę i dokładnie wymieszaj. Masę odstaw do przestygnięcia. Tak należy postąpić z każdym rodzajem masy. Gdy masa lekko stężeje, przełóż nią wafle. Gotowe wafle zawiń w folię spożywczą i odstaw do całkowitego stężenia do lodówki. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćowoce sprzyja przygotowywaniu świeżych i pachnących musów owocowych. W połączeniu typowo śniadaniowymi produktami: z jogurtem, ulubionym serkiem, musli, ulubionymi płatkami,ugotowaną i zmiksowaną kaszą jaglaną, ryżem czy pokruszonymi waflami ryżowymi może być pożywnym, pysznym i lekkim posiłkiem. Przygotowanie słoiczka śniadaniowego trwa kilka minut, dlatego nawet Ci najbardziej zapracowani mogą pozwolić sobie na przyjemne , zdrowe i pyszne(...)nieco. TRUSKAWKI +WAFLE RYŻOWE+JOGURT POTRZEBUJEMY: garść truskawek 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka serka z prawdziwą wanilią 1 duży wafel ryżowy 1 łyżka ulubionych płatków 2 łyżki miodu Truskawki myjemy i rozdrabniamy na mus blenderem. Jeśli są zbyt kwaśne możemy je dosłodzić. Jogurt z serkiem mieszamy. Płatki kruszymy. Składniki układamy warstwowo w słoiku . Posypujemy płatkami, polewamy miodem
WYSPA SZCZĘSLIWApropozycja dla osób kochających lody, idealna ochłoda na gorący dzień, łatwo ją się robi, trzeba tylko czekać aż solidnie się zmrozi. Polecam zamiast kupnych lodów. Skladniki: 2 suche prostokątne wafle ½ litra śmietany 30% 2 kubeczki jogurtu naturalnego-40 dag 1 laska wanilii 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny ½ szklanki rodzynek ½ szklanki niesolonych orzechów ziemnych i włoskich ½ szklanki(...)miską włożyć na 3-4 godziny do zamrażarki, w tym czasie kilka razy przemieszać, aby nie było grudek. Zmrożoną ale dającą się smarować masę wyłożyć na suchy wafel, docisnąć drugim waflem, owinąć folią spożywczą, docisnąć lekko deseczką i włożyć na całą noc do zamrażarki. Przed podaniem pokroić na kanapki, polać polewą czekoladową i podawać. Smacznego! Uwaga: Takie lody szybko
Wanilia i Kardamonpowiedział, że mazurki można jeść tylko w święta :P Składniki: 1 opakowanie wafli 1 puszka masy kajmakowej 200 g czekolady gorzkiej / mlecznej płatki migdałowe do dekoracji Przygotowanie: Masą kajmakową przełożyć wafle. Docisnąć deską, aby pod wpływem masy się nie odkształciły. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wafle. Udekorować migdałami. SMACZNEGO
Malinowo w kuchnidziś znowu smaki dzieciństwa , tym razem z inną masą. Wafle wyszły jakby soczyste,uwielbiam je i moja rodzina też. Składniki: andruty 5 szt Dodatkowo: masło 200 g cukier puder 150 g kajmak z małej puszki ( dałam na oko większą cześć puszki) Krok 1 Miksuje miękkie masło na puch, dodaje cukier puder( wsypuje go łyżką).Dodaje dwie łyżki wódki(...)smakuje w międzyczasie czy ma odpowiedni już smak).Wstawiam na 30 minut do lodówki aby masa się schłodziła. Krok 2 Schłodzoną masę wyjmuje z lodówki i smaruje wafle warstwa po warstwie. Przyciskam wafle deską i stawiam jeszcze coś na nich i tak zostawiam na 12 godzin.Najlepiej na wieczór robić, rano można je pokroić.Ma się wrażenie że wale
Różowa kuchniapudru Poncz: 250 ml mocnej kawy 150 ml likieru amaretto Galaretka: 600 ml Sprite lub 7up 100 ml gorącej wody 3,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: ok. 500 g długich wafli w czekoladzie małe butelki z alkoholem Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum(...)przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, sączymy, a następnie wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła tortu przyklejamy dość ciasno wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch wkładamy kawałki galaretki, a na nich układamy małe
Czary - gary w kuchni