wyroby lepiej zastąpić chlebem żytnim bądź razowym. Ten będzie mieć już bardzo dobre właściwości odżywcze. Bardzo praktyczny jest też przepis na zdrową i szybką przekąskę, która składa się z wafli ryżowych, masła orzechowego oraz bananów. Jak przygotować to danie? Dowolną ilość wafli ryżowych należy obficie posmarować masłem orzechowym, a następnie ułożyć na nim pokrojonego wcześniej banana. Taką przekąskę można też
Marcepanowa kuchniabudyniem jest po prostu obłędne i zadowoli naprawdę wymagające podniebienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Princessa – spód 6 białek 200g wiórków kokosowych 70g cukru szczypta soli 50g płatków migdałowych 3 wafle Princessa kokosowe (37g każda) lub 2 większe Princessa – krem 2 szklanki mleka 6 żółtek 300g śmietany 30% 50g cukru łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 220g masła (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Princessa – dodatkowo 1 opakowanie podłużnych biszkoptów puszka masy krówkowej ( 400g ) 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda) Spód – wykonanie Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Do Garów!Lion. Proste w przygotowaniu i naprawę pyszne. Kilka składników, chwila przygotowań i deser gotowy. Spróbujcie. Składniki: 15-16 daktyli bez pestek (około 50 g) 30 g wafli ryżowych 40 g masła orzechowego – u mnie crunchy z tubki kilka kandyzowanych wiśni (około czubatej łyżki) – u mnie w błonniku aroniowym około 100 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Daktyle zalewamy gorącą(...)wodą. Odstawiamy na kilka minut. Odlewamy wodę. Daktyle rozgniatamy. Dodajemy do nich pokruszone w rękach wafle ryżowe, masło orzechowe i drobno pokrojone suszone wiśnie. Wszystko mieszamy ręką. W razie potrzeby można dodać więcej masła orzechowego, by masa lepiej się lepiła. Z masy formujemy w dłoniach kulki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Każdą kuleczkę maczamy w rozpuszczonej czekoladzie i układamy
Słodkie okruszkiTakim wafelkom nikt się nie oprze ;) Składniki na półtora opk. wafli okrągłych Masa biała: 80 g mleka kokosowego (wymieszanego część stała z płynną) 2 łyżki cukru 25 g masła 5 kostek białej czekolady około 1/2 szkl mleka w proszku 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórek kokosowych (wiórek być może trzeba będzie dodać więcej) Masa czekoladowa: 25g masła(...)mąki kokosowej. Masy nie mogą być rzadkie ani za gęste (jeśli są za rzadkie dosypujemy maki kokosowej, jeśli za rzadkie możemy dodać odrobine mleka) Tak przygotowanymi masami smarujemy wafle, pamiętając aby na koniec docisnąć je czymś ciężkim i pozostawić tak na kilka godzin
Gotowanie...to proste !foremka o średnicy 18 cm. 2 litry lodów śmietankowych lub waniliowych Frużelina 400 gramów truskawek 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Kruszonka 4 okrągłe wafle ryżowe 80 gramów orzechów laskowych lub innych 3 solidne łyżki nutelli 3-4łyżki mleka Truskawki oczyszczamy i kroimy na połowę, przekładamy do garnka wraz z cukrem(...)czas mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gdy truskawki się już nieco rozpadną dodajemy mąkę ziemniaczaną wcześniej wymieszaną z zimną wodą. Całość dokładnie mieszamy zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia. Kruszonka Wafle ryżowe i orzechy przekładamy do blendera kielichowego lub innego robota kuchennego z funkcja rozdrabniania i miksujemy aż powstanie konsystencja suchego piasku. Następnie dodajemy nutellę i mleko, ponownie krótko miksujemy tylko
Andzia Pichcikrem zastygnie i będzie można ich spróbować. Uwielbiałam jak mama je przygotowywała. Oczywiście najlepsze było na koniec...wyjadanie z garnka resztek kremu czekoladowego. Mniam:) Składniki: 1 opakowanie wafli 250g margaryny 2 łyżki kaka pół szklanki cukru (100g) 8 łyżek wody 6 łyżek mleka w proszku Sposób przygotowania: 1. Margarynę, kakao, cukier i wodę zagotowujemy w garnku(...)Nastepnie studzimy. 3. Do wystudzonej masy dodajemypo łyżce mleka w proszku, stale energicznie mieszając. 4. Wafle smarujemy przygotowanym kremem nakładając jeden na drugim. 5. Całość obciążamy (użyłam książek:). 6. Po 3 godzinach kroimy w dowolne kształty
Pan i Pani Smith w kuchnijajecznicę: 30 dag kiełbasy żywieckiej w kawałku 6 jajek masło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kilka pomidorków papryczkowych szczypiorek według uznania Dodatkowo: wafle ryżowe od KUPIEC Wykonanie pysznej jajecznicy: 1. Kiełbasę obieramy i kroimy na małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy(...)Wlewamy do kiełbasy i smażmy do ścięcia się jajek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 2. Podajemy z pokrojonymi pomidorkami i posiekanym szczypiorkiem. U mnie obowiązkowo z chrupiącymi waflami. 3. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja dla 2 osób
Izabelawkuchnipierwsze świeże truskawki. Delikatny i kremowy na czekoladowej chrupce z dużą ilością truskawek Niebo w gębie. średnica foremki 16cm na spód 50- 60 gramów krążków wafli ryżowych 4 łyżki nutelii około 200 gramów Masa serowa 300 gramów serka twarogowego z wiaderka użyłam Ulubiony 150 ml. śmietanki kremowej 30 % 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny(...)łyżki cukru pudru około 500 gramów świeżych truskawek Wafle ryżowe rozkruszamy na drobne kawałki (można zmiksować na proszek) dodajemy nutellę i mieszamy do połączenia składników. Mas powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Przekładamy do foremki wyrównujemy i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na około 30-60 minut. Galaretkę mieszamy dokładnie z żelatyną i 400 ml gorącej wody . Pozostawiamy do wystudzenia
Andzia PichciPrzepis na domowe wafelki. Pyszne, proste i ekspresowe w wykonaniu. Składniki 1 opakowanie wafli 150 g masła szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2i 1/4 szklanki mleka w proszku (ja dodałam ok 3 szklanek, żeby masa była bardziej gęsta) 3 łyżki kakao dżem Przygotowanie Masło roztopić ciągle gotując, dodać cukier oraz mleko (płynne). Gdy składniki zaczną się gotować, zestawić z palnika(...)odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Masę podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam kakao. Po dokładnym wymieszaniu masy przekładamy wafle, można dodać dżem do którejś z warstw – u mnie był malinowy. Autor przepisu: Ewelina Artykuł Domowe wafelki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywymieszać, Wlać mleko i żółtka. Ciasto wymieszać przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Wafelnicę nagrzać, łyżką na środku wylać porcję ciasta, zamknąć wafelnicę i piec wafle około 1,5 minuty. Aby nadać waflom kształt rurek należy je nawinąć na odpowiednią foremkę, kiedy jeszcze są ciepłe, ponieważ szybko po upieczeniu stają się twarde i kruche. Śmietanę kremówkę
Zrób to smaczniepołączenia składników. Waflownicę nagrzać. Na środku wylać łyżkę ciasta, waflownicę zamknąć, piec około 1.5 minuty (wafelki trzeba pilnować i dopasować moc pieczenia waflownicy, aby się nie spiekły). Jeszcze gorący wafel od razu nawinąć na plastikowy stożek (wafle bardzo szybko twardnieją i potem już nie da się z niego uformować odpowiedni kształt
Zrób to smaczniemetalowymi płytami. Obleios stał się gofrem w XIII wieku, kiedy pewien rzemieślnik wpadł na pomysł wykucia kilku płyt kuchennych z charakterystycznym wzorem plastra miodu. Słowo gaufre, ze starofrancuskiego określenia "wafel" i pojawia się w tym czasie po raz pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często przedstawiały symbole religijne(...)norweskie gofry z ciasta w skład którego wchodzą mąka, cukier, jajka, masło i śmietana. Mają charakterystyczny zakrzywiony kształt. Zgodnie z tradycją piecze się ja na Boże Narodzenie. Bardziej przypominają wafle do lodów niż to co w Polsce znamy jako gofry. Prosty przepis na chrupiące gofry
Cztery Fajeryświetny pomysł na szybki deser. Kulki są doskonale koksowe i rozpływają się w ustach. Składniki 2 szkl. mleka w proszku 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 3-4 wafle suche 250 dkg wiórek kokosowych 1 kostka margaryny Przygotowanie Wodę z cukrem rozpuścić na ciepło i podgrzewać aż powstanie gęsty syrop. Przestudzić i dodać margarynę dobrze rozetrzeć, następnie dodajemy mleko(...)proszku i pokruszone drobno wafle oraz trochę wiórek kokosowych – powstanie gęsta masa z której formujemy kulki i obtaczamy je wiórkami kokosowymi. Następnie wkładamy do lodówki na minimum pół godziny i gotowe. Autor przepisu: Marzena Sonia Kłosińska Artykuł Domowe Rafaello pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyProste i ekspresowe do przygotowania wafelki czekoladowe, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Składniki 1 margaryna 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 paczki wafli (150g każda) 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Przygotowanie Margaryna + woda + cukier zagotować. Do gorącej masy dodać mleko w proszku i kakao. Szybko wymieszać. Przekładać masą wafle. Najlepsze na drugi dzień, gdy trochę
Wasze PrzepisyWafle z masłem orzechowym, ziarnem jagłe, miodem - to fajna przekąska w ciągu dnia. Składniki: 14 łyżek ziarna jagły, łyżeczka nasion chia 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka Przygotowanie: Do masła orzechowego dodajemy ekspandowe ziarno jagły, nasiona chia, miód / syrop klonowy. Mieszamy wszystko dokładnie. Masa powinna być lekko kleista(...)śniadaniowym lub do pieczenia. Nakładamy po 2-3 łyżki masy - dobrze dociskając. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Smarujemy nią wierzch wafli. Czekamy kilka chwil, aż zastygnie
Lena Gotuje