Przepis na domowe wafelki. Pyszne, proste i ekspresowe w wykonaniu. Składniki 1 opakowanie wafli 150 g masła szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 2i 1/4 szklanki mleka w proszku (ja dodałam ok 3 szklanek, żeby masa była bardziej gęsta) 3 łyżki kakao dżem Przygotowanie Masło roztopić ciągle gotując, dodać cukier oraz mleko (płynne). Gdy składniki zaczną się gotować, zestawić z palnika(...)odstawić do przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Masę podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam kakao. Po dokładnym wymieszaniu masy przekładamy wafle, można dodać dżem do którejś z warstw – u mnie był malinowy. Autor przepisu: Ewelina Artykuł Domowe wafelki pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisywymieszać, Wlać mleko i żółtka. Ciasto wymieszać przy pomocy miksera lub rózgi kuchennej, aby nie było grudek. Wafelnicę nagrzać, łyżką na środku wylać porcję ciasta, zamknąć wafelnicę i piec wafle około 1,5 minuty. Aby nadać waflom kształt rurek należy je nawinąć na odpowiednią foremkę, kiedy jeszcze są ciepłe, ponieważ szybko po upieczeniu stają się twarde i kruche. Śmietanę kremówkę
Zrób to smaczniepołączenia składników. Waflownicę nagrzać. Na środku wylać łyżkę ciasta, waflownicę zamknąć, piec około 1.5 minuty (wafelki trzeba pilnować i dopasować moc pieczenia waflownicy, aby się nie spiekły). Jeszcze gorący wafel od razu nawinąć na plastikowy stożek (wafle bardzo szybko twardnieją i potem już nie da się z niego uformować odpowiedni kształt
Zrób to smaczniemetalowymi płytami. Obleios stał się gofrem w XIII wieku, kiedy pewien rzemieślnik wpadł na pomysł wykucia kilku płyt kuchennych z charakterystycznym wzorem plastra miodu. Słowo gaufre, ze starofrancuskiego określenia "wafel" i pojawia się w tym czasie po raz pierwszy w druku. Średniowieczne gofry najczęściej służyły do celów sakralnych, jako hostie, dlatego projekty pierwszych gofrownic często przedstawiały symbole religijne(...)norweskie gofry z ciasta w skład którego wchodzą mąka, cukier, jajka, masło i śmietana. Mają charakterystyczny zakrzywiony kształt. Zgodnie z tradycją piecze się ja na Boże Narodzenie. Bardziej przypominają wafle do lodów niż to co w Polsce znamy jako gofry. Prosty przepis na chrupiące gofry
Cztery Fajeryświetny pomysł na szybki deser. Kulki są doskonale koksowe i rozpływają się w ustach. Składniki 2 szkl. mleka w proszku 1 szkl. cukru 1/2 szkl. wody 3-4 wafle suche 250 dkg wiórek kokosowych 1 kostka margaryny Przygotowanie Wodę z cukrem rozpuścić na ciepło i podgrzewać aż powstanie gęsty syrop. Przestudzić i dodać margarynę dobrze rozetrzeć, następnie dodajemy mleko(...)proszku i pokruszone drobno wafle oraz trochę wiórek kokosowych – powstanie gęsta masa z której formujemy kulki i obtaczamy je wiórkami kokosowymi. Następnie wkładamy do lodówki na minimum pół godziny i gotowe. Autor przepisu: Marzena Sonia Kłosińska Artykuł Domowe Rafaello pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyProste i ekspresowe do przygotowania wafelki czekoladowe, które zaspokoją ochotę na coś słodkiego. Składniki 1 margaryna 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 2 paczki wafli (150g każda) 2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki kakao Przygotowanie Margaryna + woda + cukier zagotować. Do gorącej masy dodać mleko w proszku i kakao. Szybko wymieszać. Przekładać masą wafle. Najlepsze na drugi dzień, gdy trochę
Wasze PrzepisyWafle z masłem orzechowym, ziarnem jagłe, miodem - to fajna przekąska w ciągu dnia. Składniki: 14 łyżek ziarna jagły, łyżeczka nasion chia 2 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki miodu lub syropu klonowego, 50 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki mleka Przygotowanie: Do masła orzechowego dodajemy ekspandowe ziarno jagły, nasiona chia, miód / syrop klonowy. Mieszamy wszystko dokładnie. Masa powinna być lekko kleista(...)śniadaniowym lub do pieczenia. Nakładamy po 2-3 łyżki masy - dobrze dociskając. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie czekoladę rozpuszczamy z mlekiem. Smarujemy nią wierzch wafli. Czekamy kilka chwil, aż zastygnie
Lena Gotujektórej grupy należycie powinna Wam posmakować moja nowa propozycja. Świeży szpinak podałam z pieczoną, chrupiącą ciecierzycą, soczystą czerwoną pomarańczą, sosem orzechowo-limonkowym i nowością od Sonko, czyli mini waflami ryżowo-kukurydzianymi z solą himalajską. 1 porcja: ok. 100 g świeżego szpinaku ok. 150 g ugotowanej ciecierzycy łyżka oliwy łyżeczka soku z limonki 0/5 łyżeczki mielonej kolendry 0/5 łyżeczki pikantnej mielonej(...)szczypta soli czerwona pomarańcza dressing: łyżeczka masła orzechowego z kawałkami orzechów łyżka soku z limonki skórka starta z połowy limonki łyżka oleju rzepakowego łyżeczka oleju sezamowego dodatkowo: opakowanie mini wafli ryżowo-kukurydzianych z solą himalajską Sonko Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni z termoobiegiem. Ugotowaną i opłukaną ciecierzycę mieszamy z oliwą, sokiem z limonki oraz przyprawami i pieczemy przez 15 minut
Mienta blogdeserki w kształcie filiżanek kawy nie tylko świetnie wyglądają, lecz także smakują wybornie. Składniki: wafle do lodów w kształcie rożków czekolada ciasteczka owsiane (ja zrobiłam 3 deserki więc 3 ciasteczka) krem do tortów (ja dałam troszeczkę masy sernikowej do sernika na zimno) 1 łyżeczka kakao do posypania wiórki czekoladowe – 2 łyżeczki Sposób przygotowania: Wafle musimy przekroić tak by zrobić
Wasze Przepisyczekolady studenckiej mam już za sobą. Brak pieczywa kminkowego wynagrodził kolejny kubek z czeskiej porcelany, który trafił do sporej już kolekcji. Zakupione czekolady, po powrocie trafiły między wafle. W obiecany czekoladożercom piszinger. Proponuję tą prostą, bardzo smaczną wersję. Idealny sposób na zagospodarowanie czekolad, które od jakiegoś czasu zalegają gdzieś na półce. Sposób na wykorzystanie czekoladowych zająców, jaj, baranków, Mikołajów(...)wrzucamy masło i mieszamy na gładko. Wlewamy śmietanę, dosypujemy kakao i szczyptę soli. Mieszamy, aż wszystko idealnie się połączy w gęsty, gładki krem. Studzimy chwilę, by zgęstniał i smarujemy wafle. Przełożonego piszingera obciążamy ciężką książką ( niezawodna Sztuka Świata:)) i odstawiamy na cała noc. I gotowe. Kroimy w kwadraty, romby, trójkąty, prostokąty. Można w coś jeszcze
Kronika PiekarnikaSkładniki są takie podstawowe które zawsze są w domu . 1 paczka wafli kwadratowych 4 łyżki cukru kryształu 1 kostka masła 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka mleka w proszku 2 łyżki mleka przygotowanie blaszkę wyłożyć folią aluminiową .Andruty przyciąć na rozmiar blachy . Teraz robimy masę Do garnka dajemy masło ,mleko ,kawę ,cukier i mieszamy na małym ogniu żeby się składniki(...)rozpuściły i masa była jednolita .Zdejmujemy z ognia wsypujemy mleko i cały czas mieszamy żeby grudek nie było . Teraz smarujemy wafle przekładamy .Zostawiamy na noc i na drugi dzień można już kroić andruty
Moje WyrobyPasta z fasoli i pieczonego buraka to idealna propozycja na smaczny i zdrowy dodatek do świeżego pieczywa, placków, naleśników lub wafli ryżowych. Można ją nawet połączyć z żółtkami i nadziać jajka. Uwierzcie, że ta pasta smakuje rewelacyjnie oraz jak widzicie to także posiada apetyczny kolor! Kto się skusi na porcję zdrowia? Pasta z fasoli i pieczonego buraka - składniki: 100g białej(...)Kawałki buraków, fasolę, olej/oliwę oraz zioła prowansalskie umieścić w misce i zblendować na jednolitą konsystencję. Pastę doprawić do smaku solą z pieprzem. Ostatnio moja pasta zniknęła na waflach ryżowych Kupiec
Di gotujeSkładniki: Opakowanie wafli 4 sztuki Wiórki kokosowe 1 i 3/4 szklanki Masło 200 g Cukier szklanka Cukier kokosowy 15 g ( opcjonalnie) Mleko 1/2 szklanki Przygotowanie: W garnku umieścić cukry, masło i mleko. Gdy masło z cukrem się rozpuści wsypać wiórki kokosowe, wymieszać i zagotować. Gdy masa zgęstnieje zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Ciepłą ale nie gorącą masę(...)rozsmarować na waflach. Zawinąć w folię aluminiową lub spożywczą, docisnąć np. deską i odstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokroić na mniejsze wafelki. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału
Kulinarne przygodyekstrakt ma korzystny wpływ na nasz układ krążenia, np. obniża cholesterol) przyjemnie skomponuje się ze świeżymi truskawkami, bitą śmietaną i domowym wafelkiem tuille. Tuille to upieczony cieniutki i chrupiący wafel, pochodzący z Francji. Jego smak wszyscy znają, bo któż nie próbował lodów w waflu lub nie chrupał wafelkowych rurek zdobiących lodowe desery 🙂 Wafelek tuille jest banalny w przygotowaniu, a składniki
Moja DelicjaWafle kukurydziane z czekoladą mleczną to nowość od Kupiec . Są bardzo pyszne, bardzo chrupiące w delikatnej mlecznej czekoladzie. Dodam, że jest to produkt bezglutenowy. W opakowaniu znajduje się dwa takie wafelki, tak w sam raz na przekąskę lub mały podwieczorek, ale zapewniam, że są tak pyszne, że sięgniecie po więcej. Tak przynajmniej było u mnie. Uwielbiam zapisywać swoje receptury(...)znajdują się tu wszystkie moje sprawdzone przepisy to uwielbiam mieć je w wersji papierowej i zawsze do tego wybieram najładniejsze zeszyty i przepiśniki. Ostatnio zapisywanie receptur umilały mi wafle od Kupiec , które Wam polecam, a znajdziecie je na sklepowych półkach lub na stronie Kupiec . #kupiec #ZdrowaRadoscZycia
Izabelawkuchni