w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:13/67)

Sos Pieczarkowy 163

Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do mięs, placów ziemniaczanych, gołąbków, a nawet makaronu. W każdej postaci smakuje wyjątkowo i z pewnością warto go podać do wielu potraw.Sos Pieczarkowy - Składniki:250 g świeżych pieczarekcebulaok. 2 łyżki masłaszklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową)1/4 szklanki zimnej wodyłyżka mąkiok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Sos Pieczarkowy - Sposób przygotowania:Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy kostki bulionowej to rozpuszczamy jej połowę w 1 szklance gorącej wody

Słodka Strona
Tatar z jelenia 166

koniec jajka ściąć nożykiem i wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko ma zostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami

królestwo garów
Papryki faszerowane mięsem , kaszą gryczaną i grzybami 174

ryżem , mięsem i kaszą jaglaną, w sosie pomidorowym , koperkowym , grzybowym , na parze i w wywarze .Dziś następna wersja - farsz to mięso , kasza gryczana i suszone grzyby - do tego sos grzybowy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Wołowina po chińsku 182

wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik

ClauditteMissCooking
Grzybowe frykadelki w sosie i kasza gryczana 163

pogotować ok 10 min, śmietanę wymieszać z mąką, dodać do niej trochę bazy na sos wymieszać i dodać śmietanę do sosu, wymieszać i chwilę pogotować. Na koniec doprawić sosem sojowym grzybowym który nada sosowi pięknego koloru. Frykadelki usmażyć na tłuszczu (najlepiej smalcu) włożyć do sosu i chwilkę poddusić. Podawać z kaszą gryczaną (ja do kaszy dodaję 2 łyżki suszonych

Gotowanie jest łatwe
Kotlety ziemniaczane z sosem maślakowym 198

żeby była bardziej ścisła. Jeśli wybierzecie ziemniaki o mączystym miąższu to nie trzeba niczym masy zagęszczać a kotlety wyjdą delikatne i mięciutkie. My najbardziej lubimy je właśnie z sosem grzybowym, ale bez sos albo z innym też są smaczne. Więcej o odmianach ziemniaków pisałam w poście z przepisem na Gnocci z borowikami - poczytajcie bo to istotne jakich ziemniaków użyć

Smaczna Pyza
Tarta z grzybami leśnymi. 215

ostatnim weekendzie mam mnóstwo grzybów. Przerabiam je na każdy możliwy sposób, a to zupa grzybowa, a to sos grzybowy do mięsa. Suszę, marynuję. Dzisia przyszedł czas na rewelacyjną tartę. Jeśli macie pod ręką trochę podgrzybków (bądź jakichkolwiek grzybów leśnych) koniecznie ją zróbcie. CIASTO: 250g mąki  125g masła 1 żółtko 2 szczypty soli 50 ml wody Jest to sprawdzony

Brzuszki Łakomczuszki
Schab w sosie z kaszą gryczaną 219

Kasza gryczana stanowi idealny dodatek do mięs w sosie grzybowym... Schab w tym sosie nauczyła mnie robić mama. Nie ma osoby, której by to danie nie smakowało :)Składniki:500 g schabu,1 cebula,1 kostka grzybowa,1 garść suszonych grzybów,2 łyżki mąki,sól, pieprz,2 woreczki kaszy gryczanej.Przygotowanie:   Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą. Kroimy(...)garnku podgrzewamy ok. 1,5 litra wody, wrzucamy suszone grzyby i kostkę grzybową- gotujemy. Do garnka wkładamy usmażone kotlety. Cebulkę obieramy i kroimy w półksiężyce, podsmażamy ją na tym samym tłuszczu co schab. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do garnka. Gotujemy ok. godziny. Następnie sos zagęszczamy mąką. Podajemy z ugotowaną kasza gryczaną

Aga w kuchni
Karczma Maciejówka w Czajowicach 144

sosów. Naprawdę imponujące! Roladki drobiowe faszerowane szynką i serem otulone sezamem w sosie koperkowo - bazyliowym, ziemniaki (to danie w górnej części zdjęcia). Pyszne! Warkocz z polędwicy wp. z sosem grzybowym, ziemniaki. To zamówione przeze mnie danie, którym byłam zachwycona. Sos fenomenalny (znacie moją obsesję grzybową), mięso genialne, a marchewka ręcznie ucierana pełna soku. Każde danie jest warte polecenia

Karola gotuje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami w śmietanowo-ziołowym sosie 206

Sezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołamiSKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych  300g kurek1 cebula 200g śmietany 18%1 łyżka mąki1/2 szklanki wodysól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone)papryka czerwona słodkaszczypta kurkumygałązka rozmarynukilka gałązek majerankuolej do smażenia PRZYGOTOWANIEKurki czyścimy i jeżeli są duże - kroimy na mniejsze kawałki.Cebulę kroimy w drobną kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak po chińsku 187

porcji: 3 – 4 Składniki: 100 g makaronu chińskiego 25 g grzybów mun 400 – 500 g fileta z kurczaka 2 cebule 250 ml bulionu grzybowego 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek ½ pęczka szczypiorku pieprz sól Przygotowanie: Grzyby mun przygotować według przepisu na opakowaniu (namoczyć grzyby przez 15 minut w gorącej wodzie(...)gorącą wodą i odstawić na 10 minut). Makaron przed ugotowaniem można połamać na mniejsze kawałki. Kurczaka z grzybami zdjąć z ognia, dodać makaron, sos sojowo-grzybowy oraz doprawić według potrzeb. Całość posypać szczypiorkiem i gotowe. Krok po kroku: 1. Wymoczyć grzyby 2. Pokroić grzyby 3. Ugotować grzyby 4. Podsmażyć cebulę

KuchniaWeDwoje.pl
Pyszny gulasz wołowy o mocno grzybowym smaku 178

Bardzo pyszny gulasz, smak rewelacyjny. Grzyby nadają cudownego smaku, nie mogliśmy przestać jeść Mięso wołowe pokroić na wąskie paseczki, suszone grzyby zaparzyć wrzątkiem i zostawić na

Kuchnia Pokoleń
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 301

likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania

Kulinarna Pokusa
Polędwiczki w sosie kurkowym 248

Po świątecznym obżarstwie, czasie gdy na stole królowały tradycyjne potrawy jak pierogi, bigos, krokiety czy barszcze, chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego:) Potrawa, której smak przeniesie

Kuchnia Pełna Pasji
KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! 467

trwa ;-) Polecam! SKŁADNIKI: - 2 udka kurczaka ekologicznego - 3 marchewki - papryka czerwona -por zielona część - cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 brokułu obgotowanego - chili świeże - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka grzybowego sosu sojowego - 1 łyżeczka octu ryżowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca - 1 łyżeczka słodkiego ciemnego octu ryżowego - 1 gwiazdka anyżu - przyprawa chińska do kurczaka - sól, pieprz Udka z kurczaka umyj

SMYKWKUCHNI