osoby) Składniki : 2 opakowania ciasta francuskiego 1 opakowanie pieczarek 1/2 opakowania szpinaku w brykietach 1 serek śmietankowy 1 duża cebula gałka muszkatołowa ostra papryka pieprz oregano, bazylia sos sojowy grzybowy lub klasyczny Pieczarki, ok. 3/4 opakowania, kroimy w drobną kostkę i razem z drobno pokrojoną cebulą przesmażamy na oliwie, pod koniec dodając pieprz i sos sojowy. Jeśli użyjecie sosu sojowego(...)grzybowego to bardzo ostrożnie, ponieważ jest mocno esencjonalny. Farsz odstawiamy i przesmażamy szpinak, aby odparować wodę. Kiedy szpinak jest gotowy dodajemy go do serka śmietankowego i mieszamy razem. Przyprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, ostrą papryką, pieprzem i ziołami. Mieszamy i drugi farsz gotowy :) Teraz czas na ciasto. Ciasto francuskie musi być schłodzone, więc trzymajcie je zawsze w lodówce. Rozkładamy
vegetanierozmarynu. Na sam koniec sos zagęścić serkiem mascarpone. Najlepiej zrobić to w taki sposób, jak zagęszczamy zupy i inne sosy, w oddzielnym garnuszku, mieszając mascarpone z kilkoma łyżkami gorącego sosu grzybowego. Boczek kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzony i wykładamy na talerz. Polewamy sosem borowikowym, wykładamy boczek. Całość posypujemy świeżą natką
Raj dla Podniebieniaczęściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad. Składniki na 12 kotlecików: 100 g soczewicy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 100 g sera feta 1 jajko
Trzeci talerzKurczak nadziewany kurczakiem? Dlaczego nie. Dwa różne smaki wspaniale uzupełniają się ,natomiast papryka konserwowa dodaje im pikantności. Podane z sosem grzybowym ,ziemniakami z wody i sałatą w śmietanie ,tworzą danie idealne. Składniki 2 filety z kurczaka (pojedyncze) 2 wędzone pałki kurczaka papryka konserwowa sól ,pieprz Sos: 250 g pieczarek 250 g boczniaków królewskich (mogą być zwykłe) cebula
R'n'G Kitchenjuż dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch. Następnie gotujemy(...)samej wodzie - z dodatkiem kostki grzybowej. Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Grzyby namaczamy przez parę godzin zalewając je wrzątkiem - a następnie gotujemy aż staną się miękkie. Na patelni roztapiamy masło i szklimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Grzyby siekamy, dodajemy do cebuli
Taste Therapysytuacjach najlepszą alternatywą będzie wybranie się do sklepu po grzyby mrożone lub suszone. Ja postanowiłem zrobić sos z suszonych grzybów, ponieważ wydają mi się bardziej aromatyczne. Dla mnie najlepszy sos grzybowy to taki, który jest zabielony śmietaną i podany z kaszą. Do zabielenia posłużyła mi śmietana ze słonecznika , ale z powodzeniem możesz użyć dowolnej innej. U mnie sos oblepił
Blendmanpowstał sos. Gotować chwilkę, Na sam koniec można dodać łyżeczkę śmietany. Doprawić tylko solą i pieprzem. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie. Do kaszy dodać połowę przygotowanego sosu grzybowego, wymieszać. Do kaszy dodać starty parmezan. Jeszcze raz lekko przemieszać. Kilka sztuk jajek przepiórczych wybić na patelnię i usmażyć jak jajka sadzone. Na talerz wyłożyć kaszotto, polać sosem z grzybów, wyłożyć
Raj dla PodniebieniaPogoda nie pozostawia wątpliwości - jesień zagościła u nas na dobre. To znaczy, że najwyższa pora na placki ziemniaczane! A jeśli do tej plackowej klasyki dodamy starty parmezan i sos grzybowy otrzymamy prawdziwe niebo w gębie. Składniki: PLACKI 1 kg ziemniaków 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki startego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SOS KURKOWY
Kulinarne InspiracjeZnajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą roztopionego sera ;)Czytaj
bistro mamaWarto zrobić ten obiadek, jest pyszny. Z pałek kurzych trzeba usunąć kości i skórę, ale to nie jest trudne.Warto się trochę wysilić a sukces murowany. Pałki
Kuchnia PokoleńSos grzybowy: 20-30 dag grzybów, grzyby leśne lub pieczarki cebula 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonej bazylii świeża natka pietruszki, im więcej tym smaczniej sól pieprz 3 łyżki śmietany 3 łyżki mąki pszennej woda oliwa Grzyby kroimy w plastry, cebulę i czosnek w drobną kostkę i smażymy w rondlu na złoty kolor. Do podsmażonej masy grzybowej wlewamy(...)wody, doprawiamy solą, pieprzem, wsypujemy suszoną bazylię i wszystko razem chwilę gotujemy. W miseczce roztrzepujemy pół szklanki wody z mąką i śmietaną, wlewamy do wywaru z grzybami i zagęszczamy sos. Pod koniec gotowania wsypujemy drobno posiekaną świeżą natkę pietruszki. Polewamy placki ziemniaczane i podajemy gorące
Apetyczna babeczkażółtym serem. Mogą stanowić oddzielną potrawę lub być dodatkiem do innych, np. gulaszu. Już Wam je opisywałam wcześniej - klik , a tym razem prezentuję w pysznej wersji z szybkim sosem grzybowym. Sezon na grzyby jeszcze trwa, więc może się skusicie? Co prawda po tacie nie odziedziczyłam zamiłowania o grzybobrania, ale mój brat jest na tyle uprzejmy, że zawsze o mnie(...)pamięta. (Zresztą ja o nim też!) Ewentualnie sos przygotujcie z mrożonych... Ciasto na kopytka: 500-600g ziemniaków (obranych) 150g mąki pszennej (w zależności od rodzaju ziemniaków) 1 jajko sól Dodatkowo: woda olej sól Sos: 250g grzybów 1 marchewka (mała) 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Zasmażka: 3 łyżki mąki 4 łyżki oleju
Di gotujeczosnek, rozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie.W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy.Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy
prawdziwe jedzenieUwielbiam sosy grzybowe, i gdybym tylko miała więcej czasu na ich przyrządzanie to z pewnością często bym się nimi zajadała. Od czasu do czasu muszę znaleźć chwilę na wyczyszczenie kurek bądź maślaków i postanie chwilę przy patelni, mieszając tak pięknie pachnący sos :) Lubię gdy kurki są duszone trochę dłużej, bo wtedy ropływają się w ustach a sos jest bardzo
Mienta blog