w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:18/67)

Naleśnikowe wegańskie canelloni 193

resztki”, i robić obiady dosłownie w 20 minut. Dwa dni temu poświęciłam się i nasmażyłam 40 naleśników. Pierwszym obiadem z nich były naleśniki faszerowane kapustą w sosie grzybowym (tu znajdziecie przepis), dziś naleśniki pokroiłam w drobne paski, posmażyłam, dodałam warzywa (mieszanka mrożonka), posypałam wegańskim parmezanem i w 10 minut był obiad ( tu znajdziecie przykład ). A przed chwilą zrobiłam(...)obiad na jutro i jednocześnie na pojutrze (do pozostałego sosu dodam kukurydzę, ugotuję makaron i voila, będzie kolejny obiad).   Składniki na 3-4 porcje + sos na kolejny obiad: 6-8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziecie tu ) 2 puszki po 400 g czerwonej fasoli (równie dobrze może być biała, jak i 150 g suchej fasoli ugotowanej do miękkości) puszka pomidorów

greenscarf
Grzybobranie 156

było to chodzenie po skraju lasu a nie prawdziwe grzybobranie) znaleźliśmy piękne okazy:- maślaki- prawdziwki- koźlarki- opieńkiCały dom pachnie octem, bo Mamcia walczy dzielnie i robi grzybki marynowane oraz sos grzybowy

Z butelką mleczka w tle
Wigilijna wieczerza. 108

jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab

Kuchnia Beaty
Gołąbki z młodej kapusty 164

Lubicie gołąbki? Ja też i kiedy się już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur , kaszę lub couscous . Dzisiaj zrobiłam mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia

codojedzenia
Kotlety ryżowe z kurczakiem 335

pomysłem na szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny.Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają.Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina!SKŁADNIKI:* ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula

Ostra na Słodko
Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami 210

obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia(...)upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Bułeczki ziemniaczane z pieczarkami 159

temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 25 minut.   Rumiane bułeczki wyjmujemy z piekarnika.   Bułeczki można zjeść bez dodatków, ale z surówką i sosem grzybowym smakują rewelacyjnie.Smacznego

Maminek kulinarny
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 165

Kotlety : ½ kg mięsa mielonego, ½ kg kaszy gryczanej , 3 jajka, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli ,1 łyżeczka pieprzu , oliwa do smażenia ....... Sos grzybowy : 100g grzybów suszonych 1 łyżeczka soli 1 łyżka masła ½ łyżki mąki 2 łyżki śmietany(...)kuchni kresowej, przygotowuje się je prawie tak jak kotlety mielone, tyle że nie ma w nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić

w mojej kuchni
Ryba w sosie jogurtowo-pieczarkowym 114

lubimy bawić się smakami, szukać nowych rozwiązań i iść pod prąd. Dla nas kuchnia to zabawa, nie obowiązek. I wiecie co? Okazało się, że idealnie pasują! Grzybowe sosy z natury są dość ciężkie, ale zastosowanie jogurtu (który zresztą sami robimy) zamiast śmietany znacznie odchudziło ten sos i sprawiło, że do delikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy

Marder&Marder Manufacture
Sos kurkowy z tymiankiem 158

kurek (pieprznika jadalnego) jest jednym z moim ulubionych sosów grzybowych. Robi się go bardzo szybko, a przyprawiony tymiankiem smakuje naprawdę obłędnie. Świetnie pasuje do delikatnych mięs, takich jak polędwiczki wieprzowe. Sezon na kurki w pełni, więc koniecznie wybierzcie się do lasu! Wybierzcie się na kurki, sezon w pełni! Składniki: 1/2 małego pora 250 g kurek 1 łyżka masła(...)łyżeczka miodu 1 ząbek czosnku tymianek sól pieprz łyżeczka jasnego sosu sojowego śmietana 30 proc. (małe opakowanie) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Pora posiekać w kostkę i zeszklić na maśle. Dodać kurki i posiekany ząbek czosnku. Gdy odparuje woda, którą puszczą grzyby, dodać sok z cytryny, miód, sos sojowy, pieprz i około 1 łyżeczki tymianku   ( świeżego lub suchego

W SMAK
Wołowina na szybko 173

Składniki: -450 g mięsa wołowego mielonego -300 g pieczarek -jedna duża cebula -pół papryki czerwonej -pół puszki zielonego groszku -torebka dowolnego sosu grzybowego -łyżka majeranku -łyżeczka granulowanego czosnku -łyżeczka keczupu -sól, pieprz do smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę(...)końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu 5 minut. Pod koniec dodajemy groszek i przyprawy. Dobrze jest odstawić potrawę przed podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą

Kulinarne przemyslenia
MAKARON Z GRZYBAMI I SEREM gorgonzola 129

Dzisiaj pomysł na makaron z sosem grzybowym, serem lazur i pieczoną porą. Takie danie makaronowe jest pyszne i szybkie w wykonaniu, jak dla moich domowników bomba, znikło szybko(...)gorgonzola  1 cebula 2 łyżki śmietany 18 % + 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu  3 łyżki masła por, biała część sól, pieprz do smaku przyprawa warzywna do sosu natka pietruszki do posypania parmezan, opcjonalnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Szynka z rękawa 2w1 233

zimnego. Chcemy ją upiec, zamknąć jak najszybciej pory mięsa w wysokiej temperaturze – a nie ugotować we własnych sokach. Pyszna z surówką z białej kapusty, z żurawiną, z sosem grzybowym czy pieczeniowym. Na zimno, na kromce chleba, z chrzanem, majonezem albo ostrą musztardą. Nie jest wymagająca i skomplikowana. Można sobie na taką pieczeń pozwolić zdecydowanie częściej, niż tylko od święta(...)kulka’ o wadze od 1 do 1,3 kg (na większą zwiększcie o połowę składniki marynaty) 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny 2 łyżki sosu Worchestershire 3-4 przepuszczone przez praskę ząbki czosnku 10 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe czubata łyżeczka kolendry w ziarnach czubata łyżeczka majeranku łyżeczka ostrej papryki płaska

Karo in the Kitchen
Sos grzybowy 136

Sos grzybowy możemy wykorzystać jako dodatek do makaronu, kopytek lub ziemniaków, jest smaczny i aromatyczny. Składniki: 1 kilogram świeżych grzybów 2 cebule 3 łyżki smalcu 1 szklanka śmietany 18% Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy w plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone grzyby, wlewamy niewielką ilość wody i dusimy(...)przykryciem przez 30 minut. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki

Bajeczna Kuchnia