w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:27/67)

Drożdżowy wieniec grzybowo - cebulowy 141

Zostało mi trochę suszonych grzybów - za mało do sosu grzybowego i do pierogów. Postanowiłam je wykorzystać w przygotowaniu wieńca drożdżowego, który z powodzeniem może zastąpić tradycyjnego kulebiaka – wyśmienicie smakuje z czerwonym barszczykiem i jest piękną ozdobą stołu. Składniki: Na ciasto: 65 dag mąki pszennej, 2 dag świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1/2 łyżeczki

Nie tylko w kuchni
Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie. 143

Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni. Tak przygotowana pierś świetnie smakuje z sosem grzybowym

Nie tylko w kuchni
Jesienne tiramisu: z figami 167

pozostałym kremem.  Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować świeżymi figami pokrojonymi w ósemki. Smacznego! Taki deser zafundowałam nam z okazji moich urodzin. C. przyrządził kaczkę z najlepszym grzybowym sosem; obiad mieliśmy jak w najlepszej restauracji.  Dziękuję

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Polenta 172

tyle. Polenta gotowa! Przypomina swoją konsystencją tłuczone ziemniaki. W następnym poście pokażę Wam jak można podać polentę inaczej niż "jak tłuczone ziemniaki". W tej formie idealna jest do sosów grzybowych, wędlin typu salami Milano czy Ungherese. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Wątróbka z pieczarkami 161

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 0,5 kg wątróbki 8 sztuk pieczarek 1 średnia cebulka , najlepiej biała gdyż jest najłagodniejsza 1 łyżeczka płaska grzybowego sosu sojowego sól , pieprz do smaku olej do smażenia Wątróbki płukamy , oczyszczamy z błonek ,żył itp. Osuszamy papierowym ręcznikiem , żeby nie pryskały przy smażeniu . Cebulkę siekamy w piórka , pieczarki kroimy

Ogrodnik w podróży
Zrazy z mielonej wieprzowiny. 150

rumiano .  Jak zrazy będą obsmażone dolać trochę wody lib rosołu i poddusić ok 10 minut na wolnym ogniu.  Można je podawać na ciepło np. z sosem grzybowym ale również smakują na zimno

Eli Gotowanie
Kluski śląskie idealne 170

plastikowego pojemnika z 2-3 łyżkami oleju, kilka razy poruszając obtaczam każdą kluskę w tłuszczu. Nie trzeba mówić, że takie kluski są idealnym dodatkiem do gulaszu lub grzybowego sosu. Jeśli chcecie je odgrzać na drugi dzień, zróbcie to w mikrofali, w garnku na parze albo na patelni do której wlejecie trochę wody zamiast oleju. Świeżo ugotowane, podane tylko ze skwarkami

Karo in the Kitchen
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym 116

dodatkiem dyni. Lżejsze, zdrowsze a przede wszystkim o nowym, interesującym smaku. Bardzo dobrze sprawdzają się z mięsem, a nawet na słodko. W tym przepisie podamy je razem z sosem grzybowym

Milion Smaków
MAKARON Z KURKAMI I KURCZAKIEM, Z ORIENTALNĄ NUTĄ 161

mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe), by rozrzedzić sos (można dodać także gorącą zwykłą wodę). Do sosu grzybowego z kurczakiem dorzucić ugotowany makaron i całość wymieszać przed podaniem. Można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Kotleciki z cukinią, ryżem i pieczarkami 162

Składniki: pół większej cukini połówka żółtej cebuli 1 większa czerwona cebula ok 400 g pieczarek pęczek natki pietruszki 1 średnia marchewka 300 g ryżu sos sojowy - grzybowy ciemny sos sojowy sól, pieprz szczypta imbiru 2 jajka 7 łyżek bułki tartej Z takiej porcji wyszło mi 28 kotlecików Przygotowanie: Cukinię umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (duże oczka) tak samo marchewkę

Gaździnka warzy
Krokiety inaczej 177

jajkiem i podzielić na 6 równych części. Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz ,zawinąć ,posmarować wierzch rozmąconym jajkiem. Piec przez 25 min w temperaturze 180 stopni. Podawać z sosem grzybowym

R'n'G Kitchen
Sos pieczarkowo - marchewkowy 137

który smakuje dobrze na zimno i na ciepło. Jest dobrym dodatkiem do kotletów i pieczeni, ale też można go podać z daniami z grilla. Dodatek marchewek do sosu grzybowego daje mu ciekawą nutę smakową i poprawia kolor - no i oczywiście daje więcej witamin i składników odżywczych

Milion Smaków
Karkówka w sosie grzybowym 276

dusić na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiedy sos jest zbyt rzadki można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w małej ilości wody. Doprawić sos. karkówka w sosie grzybowym

O kuchni z uczuciem
Ziemniaczane gołąbki 179

gorącym rosołem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym. Smacznego

Maminek kulinarny
Pierogi z mięsem - przepis podstawowy 4025

minuty - uwaga na ogień, nie powinny wrzeć tylko lekko bulgotać. Wyciągać łyżką cedzakową na duży talerz, polewać smażoną cebulą. Można podawać ze śmietaną, surówką z kapusty lub polane sosem grzybowym

Kuchnia Prezydentowej