w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:30/67)

Sos pieczarkowy 181

pieczarkowy Nie każdy przepada za pieczarkami, ale ten sos na prawdę wam polecam, sama byłam zachwycona jego smakiem.  Po prostu wyśmienity!!! Przepis: Składniki: (500 ml) 200 g pieczarek 200 ml bulionu grzybowego 300 ml rzadkiej śmietany 18% 1 łyżka mąki  1 łyżka masła przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,  Wykonanie:   1. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy(...)kostkę. Smażymy na maśle na złoty kolor doprawiając solą i pieprzem.  2. Kostkę bulionu grzybowego rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. (uwaga będzie bardzo słony)  3. W garnuszku przygotowujemy zasmażkę ( 1 łyżkę mąki mieszamy z 1 łyżką masła i zasmażamy)  4. Do zasmażki wlewamy bulion cały czas mieszając tak aby nie porobiły się grudki

Mój pomysł na
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 192

stąd to skojarzenie :). Na Śląsku mówi się buchty i je się głównie na słodko. W innych rejonach mówi się pampuchy i je się je z sosem mięsno-grzybowym i też takie ja zrobiłam, ponieważ nie toleruję obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej(...)parze. Ja użyłam parowara, ale można sobie pomóc, płócienną ściereczką, i obwiązać sznurkiem tak jak robiły nasze babcie :). Kluski podawać z sosem mięsno - grzybowym i najlepiej z kapustą :) rozczynwyrobione ciastowycięte kółeczkagotowanie na parze

Bon Appetit Małgorzaty
Super pierogi z sojowym farszem. 217

czas zacząć :)   Pierożki z nadzieniem sojowym Składniki farsz: 250 g soi 2 ugotowane jaja 8 pieczarek 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 5 brykietów szpinaku sos sojowy, sos sojowy grzybowy, tymianek, pieprz, sos chili Soję namoczyć na noc, następnie ugotować w świeżej wodzie, odcedzić, zemleć w blenderze. Szpinak przesmażamy na patelni do odparowania całej wody. Pieczarki kroimy w drobną

vegetanie
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 180

pęczka natki pietruszki łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak mądrzejsza o te doświadczenia smakowe wprowadziłam kilka ulepszeń i na nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie

Kuchnia po mojemu
Roladki drobiowe 180

lekko dociskając. Zupę cebulową wysypujemy na tackę, zrolowane roladki obtaczamy w sproszkowanej zupie. Układamy roladki na rozgrzanym oleju, smażymy na złoty kolor w między czasie każdą roladkę skrapiamy sosem sojowo-grzybowym( tylko dla uzyskania koloru). Podsmażone roladki zalewamy śmietanką, na patelni gdzie się smażyły lub przełożyć roladki do wyższego garnka. Wtedy śmietankę wlać na patelnię i przelać do roladek(...)zebrać smak. Zmniejszamy gaz i dotujemy na małym ogniu ok.15 minut mieszając od czasu do czasu. Pilnujemy aby sos nie wrzał. Po tym czasie roladki i sos gotowy. Moja propozycja podania z ziemniaczkami i surówką z kapusty pekińskiej

W garach u Gosi
Kopytka z leśnymi grzybami i orzechami 181

miękkich w środku czyli kopytek (lub też po poznańsku szagówek) :) Składniki kopytka: 1kg obranych ziemniaków jajko 2 łyżki maki ziemniaczanej około 200-50g maki pszennej sól sos śmietanowo-grzybowy: 300g grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki, maślaki itp) ½ cebuli łyżka masła 200ml słodkiej śmietanki 100ml białego wina sól biały pieprz 5-6 kawałków suszonych pomidorów garść orzechów laskowych natka pietruszki Sposób(...)więcej dodamy mąki tym twardsze będą kluski. Porcjami formujemy w kształt walca. Spłaszczamy dłonią i kroimy na ukos. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. Odcedzamy. Sos śmietanowo-grzybowy: Grzyby oczyścić, umyć. Jeśli są duże przekroić na pół. Przesmażyć na suchej patelni aż odparują wodę. Dodać masło klarowane i posiekaną w piórka cebulę. Zeszklić. Podlać śmietanką i winem, dodać

Pyry na Gaz
Zupa grzybowa i Wielkie Grzybobranie 188

font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband(...)grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj.  A takie grzybobranie było 3 lata temu... Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions

Qlinarnie i Qlinarnie
HRECZANYKI - DANIE KUCHNI PODKARPACKIEJ 250

przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masa ma być dość kleista. Formować niewielkie kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem pomidorowym,grzybowym lub śmietankowym z czosnkiem. U Nas był sos pieczarkowy,ale muszę powiedzieć,że mi najlepiej smakują same

Niespełnione zdolności kulinarne
Udka z kurczaka pieczone w sosie grzybowym 278

Szalenie aromatyczne danie! Grzyby, czosnek, cebula, śmietana i natka pietruszki - mówi Wam to coś? Bo ja widząc taki zestaw myślę -połączenie idealne! Wstyd mi tylko, bo sezon grzybowy a ja tutaj z suszonymi wyskakuję. Ale jak się nie ma co się lubi, to wiadomo, trzeba zadowolić się tym co się ma. A ja miałam tylko takie. I wyszło pyszne. Więc(...)razem kilka minut. Śmietankę mieszam z bulionem (lub wodą) i wylewam na patelnię. Doprowadzam do wrzenia, dodaję parmezan, sól i pieprz. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.  Gotowym sosem zalewam przygotowanego wcześniej kurczaka. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. Piekę godzinę bez przykrycia. Podałam z ryżem, ale świetnie będzie pasowała także kasza ziemniaki, czy nawet makaron.  Smacznego

Cook&Love
Klopsiki wieprzowo-gryczane w pomidorowym sosie 178

dokładnie wyrobiłam. Z masy, wilgotnymi dłońmi, uformowałam kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyłam je w bułce tartej. Kuleczki usmażyłam na rumiano. Osączyłam na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują podane z sosem pieczarkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam z domowym pomidorowym – przepis poniżej :) Domowy sos pomidorowy Składniki: 1 duża cebula ząbek czosnku łyżka masła sklarowanego 0,5-1 kostka bulionu warzywnego puszka

Kuchenne zapiski Edyty
Pulpety w sosie grzybowym. 211

Polecam pyszne pulpety w sosie, z makaronem. Szybkie i bardzo smaczne danie. Potrzebujemy 1/2kg mielonego, 1/2kg włoszczyzny, garść suszonych grzybów,  2 jajka, bułkę tartą, sól

chleba naszego
Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną – kuchnia regionalna 222

przyklejała się do dłoni, wystarczy delikatnie je zwilżyć wodą. Smażymy z dwóch stron, na złoty kolor. Dzięki kaszy skórka będzie chrupiąca. Hreczanyki można podawać z sosem pieczarkowym lub grzybowym. Ja podałam z sosem z suszonych prawdziwków, posiekanym świeżym jarmużem lub zieloną pietruszką  i kiszonymi ogórkami. Składniki na sos: suszone grzyby, śmietanka 30%, sól, pieprz, cebula, masło klarowane

Moniki Smakołyki
Wołowina po chińsku 172

SKŁADNIKI: 600-800 g wołowiny na gulasz 1 opakowanie 450 g mrożonej mieszanki warzyw chińskich 50 g grzybów mun TaoTao 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao 1/2 słoiczka sosu sambal oelek TaoTao 1/2 buteleczki sosu chilli słodko-pikantnego TaoTao PRZYGOTOWANIE: Mięso zamarynować na całą noc w wyżej wymienionych sosach. Następnego dnia przełożyć je do misy multicookera. Ustawić opcję

ClauditteMissCooking
Sos z boczniaków 157

Sos który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki :* 2 łyżki masła* mała cebula* 300g

Magiczne Życie Marty
Kotlety z jajek 167

jajek. Gdy z obu stron nabiorą ładnego, złotobrązowego koloru, zdejmij je z patelni i przełóż je na papierowe ręczniki, aby obciekły z tłuszczu. Tak przygotowane kotleciki podawaj z sosem, np. grzybowym, i ziemniakami. Takie kotleciki sprawdzą się także jako ciepła kolacja. W takim przypadku podawaj je z sosem lub same

blog.moje-pasje.info
BABECZKI Z KASZY GRYCZANEJ Z BOCZKIEM I PIECZARKAMI 297

małych babeczek. Jak przyjemnie przegryza się je na śniadanie z sosem tzatziki albo buraczkami z chrzanem. Świetnie się sprawdzą na obiad – w towarzystwie sadzonego jaja czy z grzybowym, aromatycznym sosem. Ich wykonanie jest dziecinne łatwe, a ile radości.... Czytaj dalej

Mam To Na Widelcu
Pasztet z selera z chrzanem 246

łyżka sosu sojowego 2/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do wysypania keksówki 3 jajka 1 szklanka gorącego wywaru grzybowego (ewentualnie drobiowego) 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka zmielonego pieprzu sól do smaku Seler, marchew i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek drobno posiekać. Masło roztopić na patelni, dodać warzywa, zalać wywarem grzybowym, dodać(...)sos sojowy i dusić do miękkości. W razie potrzeby lekko podlewać gorącą wodą. Miękkie warzywa ostudzić (jeśli jest potrzeba – odcedzić lekko). Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, chrzan, gałkę muszkatołową, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę. Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm ) natłuścić i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki. Piec w 180 stopniach

Trzeci talerz