w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:37/67)

Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 303

łączymy z przestudzonym , podsmażonym porem. Na przygotowanym , rozbitym schabie , rozkładamy farsz i zwijajmy w ruloniki i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane roladki obsmażamy na złoty kolor na oleju. Sos serowo-grzybowy W garnku roztapiamy łyżkę masła , wrzucamy pokrojone pieczarki , lekko podsmażamy i zalewamy wodą (ok. 1/2 ). Wrzucamy kostkę sera i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. Na końcu używamy blendera

Różne smaki w kuchni
MENU na spotkanie z przyjaciółmi; MENU na proszony obiad 144

mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu  Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórkaSznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym po małej przerwie czas na kawkę i:  Sernik z brzoskwiniąPropozycja IIITajska zupa Roladki z kurczaka w cieście naleśnikowym Mini torciki bezowe

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gulasz wieprzowy z łopatki 139

hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy pominąć ale zapewniam

W garach u Gosi
Sos grzybowy 103

przyniósł mi z lasu duuuuuże wiadro grzybów nie pozostało mi nic innego jak się z nimi "rozprawić" :). Większą część pozostawiłam do ususzenia a cała reszta wylądowała w sosie i w zupie grzybowej. A ja czekam już na następne grzybobranie;) Przyrządzając sos bazowałam na tym przepisie ( klik ), nie dodałam jednak ani wina ani piwa. Sos wyszedł gęsty i aromatyczny

My simple kitchen
Chicken Tandoori 195

zapachu do garam masali, ale mniej słodka, z bardziej wyczuwalnym aromatem kolendry i kminu rzymskiego. Dość pikantna, lekko słonawa w smaku. KLIK 1 czerwona papryczka chilli 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao 1 zielona papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 łyżeczka prażonego sezamu 3 łyżki oliwy 1 marchewka Przygotowanie: Mięso układamy jedno obok

ClauditteMissCooking
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 438

wyrobionej masy z dorsza, dłońmi zwilżonymi w oleju, formujemy zgrabne klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego. Uformowane klopsiki parzymy w osolonym wrzątku przez 10 minut. Sposób pierwszy – klopsiki w sosie ogórkowo-grzybowym: do nagrzanego naczynia wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i posiekane grzyby. Do podsmażonej cebuli i grzybów dorzucamy pokrojone w kostkę kiszone ogórki, chwilę smażymy,. Doprawiamy(...)posiekaną ostrą papryczką, miodem, pieprzem, sokiem z cytryny, na koniec łączymy z kwaśną gęstą śmietaną. Na talerze wykładamy sos z grzybów i ogórka, na to wykładamy odcedzone, gorące klopsiki z dorsza, doprawiamy sokiem i startą skórką z cytryny, dekorujemy plasterkami ostrej papryczki. Sposób drugi: gorące klopsiki przekładamy do słoika i zalewamy sokiem z kiszonych ogórków. Trzymamy w chłodnym miejscu. Należy

WojnaNaSmaki.pl
Placuszki z kaszy gryczanej z sosem z suszonych borowików 207

Dzisiejsze placuszki możecie podawać z sosem mięsnym lub grzybowym, ale równie dobrze możecie jeść je same, bo bez dodatków smakują równie dobrze. Takie placki to też dobry sposób na wykorzystanie kaszy, która została Wam z obiadu z poprzedniego dnia. Ja wykorzystałam do ich przygotowania kaszę gryczaną błyskawiczną, którą razem z innymi produktami otrzymałam niedawno dzięki uprzejmości firmy Sonko. Placuszki(...)bezglutenowe dzięki czemu mogą jeść je także osoby z nietolerancją glutenu! Sos też może być taki jeśli nie zagęścicie go mąką. Następne w planie mam placki ryżowe na słodko, mam nadzieję, że będą równie udane jak te dzisiejsze :) Składniki na obiad dla 4 osób:Placki: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana w 6 minut Risana 3 jajka

Ze smakiem i z pasją
Stir fry z kurczakiem i makaronem chow main 167

domowym zaciszu wystarczy głęboka patelnia. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 6 średnich pieczarek 1 - 2 cebule dymki  - szczypior 6 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego łyżka octu ryżowego 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki puszka kiełków fasoli mung chili (opcjonalnie) 300 ml wody sól pieprz cytryna makaron chow main Wykonanie: Kurczaka(...)Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paski i pieczarki w talarki, dodajemy do kurczaka. Chwilę smażymy, po czym dodajemy starty imbir (na najdrobniejszych oczkach), czosnek przeciśnięty przez praskę, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość smażymy ok 10 min. W 300 ml wody rozmieszamy 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej, która zagęści sos. Wodę ze skrobią dodajemy do kurczaka z warzywami, gotujemy

IMPRESJA SMAKU
Barszcz prawie ukraiński 228

włoskiej kapusty 1 mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec(...)ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym.  Na koniec dorzucić posiekany czosnek , natkę pietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz

Jemy Pijemy
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 177

Bardzo lubimy wszelkiego rodzaju potrawy mączne, najbardziej kluchy ;) I tak, co najmniej raz w tygodniu, gotuję kopytka, kluski śląskie, pyzy, pierogi lub (niestety rzadziej) knedle. Do tego obowiązkowo sos mięsny lub grzybowy i surówka, ostatnio najczęściej z kiszonej kapusty ;) I tak było wczoraj i dzisiaj. Na obiad były kartacze, czyli cepeliny, czyli większe pyzy o charakterystycznym owalnym kształcie. Danie wywodzi(...)muszę przyznać, że wersja mojej babci jest o niebo lepsza. Dziś przedstawię właśnie jej wersję, lecz z nieco innym nadzieniem. To co, głodni? Zapraszam!!! Składniki na kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych: 1200 g obranych, ugotowanych w osolonej wodzie, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (zimnych) 800 g obranych, surowych startych na tarce o drobnych oczkach 1 jajko 2 łyżki

Rozpustne gotowanie
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 203

karkówki 1 łyżeczka gorczycy białej na sos sos który otrzymamy po upieczeniu pieczeni garść grzybów suszonych 1 cebula szczypta estragonu sól pieprz oregano szczypta suszonej chili 1 łyżeczka sosu sojowego-grzybowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki kukurydzianej Karkówkę umyć. W litrze wody rozpuścić sól, dodać wino ziele ,pieprz, i listek laurowy. Mięso namoczyć na 2-3 doby (moje mokło(...)piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło. Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować. Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru i uzupełnić wodą tak do poj ok 800 ml. Dodać pokrojoną cebulę, odrobinę estragonu, zagotować. Przyprawić do smaku

Gotowanie jest łatwe
Kulki mięsne z jagnięciny 151

doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól i pieprz(...)masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
Szpinakowe placki ziemniaczane 199

nieudane też były) i przygotowałam z nim placki ziemniaczane. Tradycyjne też mi smakują, ale czasem trzeba sobie odmienić, choćby właśnie tym jednym składnikiem. Najlepsze ze śmietaną, sosem mięsnym lub grzybowym albo po prostu bez dodatków, takie chrupiące i pachnące :) Składniki: 10 większych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 100g świeżego szpinaku baby ok 4-5 łyżek mąki(...)Dodajemy posiekany drobniutko szpinak, cebulę i czosnek oraz jajko i mąkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z tak przygotowanej masy smażymy na oleju cienkie placki. Podajemy z surówką, mięsem lub sosami

Kuchnia w czekoladzie
Kurczak w słodko- kwaśnym sosie z cukinią. Szybki obiad po chińsku. 170

ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 marchewka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 5 krążków ananasa z puszki 3/4 szklanki soku z ananasa z puszki łyżeczka przecieru pomidorowego 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego lub sojowego sól i pieprz do smaku duża szczypta mielonego imbiru Filet oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Cebulę pokroić(...)wszystkich stron ok 3 min. Dodać ananasa i wszystko wymieszać. Trzymać jeszcze na wolnym ogniu  ok. 3 min. Mieszać. W kubku połączyć sok z ananasa z sosem sojowym i przecierem. Wlać na patelnię, przyprawić imbirem, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze wszystko na wolnym ogniu kilka minut (3-4). Nie za długo, bo mięso

Maślane ciasteczko
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 180

SKŁADNIKI NA MARYNATĘ: 200 ml sosu słodko-pikantnego chilli TaoTao 5 łyżek ciemnego sosu sojowo-grzybowego TaoTao świeży imbir pokrojony w bardzo cieniutkie paseczki tzw nitki (kawałek około 3 cm) 5 ząbków czosnku pokrojone w cienkie plasterki 1 zielona papryczka pepperoni pokrojona w cienkie krążki 400-500 g mięsa wołowego rostbef - pokroić w kosteczkę  POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKONANIA DANIA(...)wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso).  Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut i zmniejszyłam moc kuchenki. Dusiłam pod przykryciem około godziny

ClauditteMissCooking