w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:44/67)

Jagodzianki 159

Sezon leśny to sezon grzybowy i jagodowy. Z grzybów można robić sosy, suszyć je, marynować. Zaś z jagód, oprócz corocznych dżemów robię także domowe jagodzianki. Jak się pewnie domyślcie, środek brzuszka domowej drożdżówki aż kipi od jagodowego farszu. Są przepyszne, jak zawsze. Gdy jestem u swoich rodziców za miastem to ledwo wyjmuje je z pieca, a moja rodzina podjada

Zasmakuj Kuchni
Pierś kaczki w sosie grzybowym 105

Danie smaczne, mało kaloryczne i w sam raz na sezon grzybowy. Pieczona pierś kaczki podana w gęstym sosie z grzybów z małym dodatkiem śmietany. Minimum składników by wyeksponować smak i grzybów i mięsa

Milion Smaków
TRÓJKOLOROWE SPAGHETTI Z KLOPSIKAMI 127

bułka (namoczona w mleku i odsączona) 1 średnia cebula (pokrojona w drobną kostkę) 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 1 jajko sól pieprz 1 łyżka koncentratu grzybowego (opcjonalnie) mąka olej do smażenia na sos 500 ml passaty pomidorowej 3/4 szkl wody 1/2 szkl mleka 2 ząbki czosnku sól pieprz szczypta cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano parmezan świeże oregano

Kuchnia w opałach
Gołąbki na dziko 247

Dusiłam do chwili, aż pomidory się rozparują. Staram się nie zagęszczać potraw mąką, a w tym wypadku rolę zagęstnika spełniła cebula.          Podałam z ziemniakami i sosem pomidorowym. Aczkolwiek, można też z innym, np. grzybowym lub pieczarkowym. Jednym słowem, jak kto lubi. I na koniec pytanie. Czy „te gołąbki”, to naprawdę gołąbki? Dla mnie - tradycyjne są nie do przebicia

mojewypiekiinietylko
Domowy makaron grzybowy - przepis 201

Suszone grzyby są jednym z elementów, które kojarzą mi się ze świętami i nie byłam bym sobą gdybym nie zrobiła makaronu grzybowego. Świetnie nadaję się do połączenia z różnymi sosami. Z jakim sosem ja go połączyłam i podałam pokarzę w następnym poście.SKŁADNIKI400 gram semoliny (jeśli nie posiadamy możemy użyć mąki pszennej)plus 3-4 łyżeczki do podsypywania40 gram grzybów

Basia w kuchni
Domowe wywary bez dodatku chemii ! 136

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Wywary to podstawa - domowe wywary bez dodatku chemii ! 127

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Pieczarki zatapiane w chrupiącej i delikatnie czosnkowej panierce 1076

Dziś mam dla Was szybkie danie, które przypomina mi czasy dzieciństwa. Oczywiście moja wersja jest nieco zmodyfikowana. Podczas przygotowywania tej chrupiącej, grzybowej przekąski postanowiłam lekko poeksperymentować ze składnikami. Czy zawsze sos musi być tylko dodatkiem do dania? Oczywiście, że nie. Bardzo często udowadniam, to w moich kulinarnych propozycjach :) I tym razem mój pomysł okazał się smakowym sukcesem. Spróbujcie

Słodkie okruszki
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 160

zdrowe, bogate w witaminy i minerały. Dodaję go do większości sosów. Przyrządzam z niego pesto , chipsy , naleśniki. .. Jem surowy, piję jarmużowe koktajle…I pewnie niedługo będę zielona jak Shrek! Dodałam go również do gulaszu. Nigdy nie łączyłam soczewicy z grzybami, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. Gulasz grzybowy z soczewicą puy wydawał mi się dobrym pomysłem na wdrożenie(...)liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem lub makaronem. The post Gulasz grzybowy z soczewicą puy appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Makaron z kurkami 100

dojrzałych jeżyn. Ostatnio większość wieczorów spędzam siedząc w kuchni w towarzystwie tacy, pędzelka i nożyka. Ale to bardzo miłe zajęcie:-)  Dzisiaj makaron z sosem kurkowym. Chociaż z powodzeniem można użyć innych leśnych grzybów. Grzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów(...)kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około 15 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym

Posadzone i zjedzone
Gołąbki z Sosem Pieczarkowym 195

świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18% Gołąbki z Sosem P ieczarkowym - Sposób przygotowania: Usuwamy wierzchnie liście kapusty i wycinamy głąb. Kapustę umieszczamy w dużym garnku (tak aby przykrywał kapustę) z wrzącą wodą i gotujemy

Słodka Strona
Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym 2241

świeżych pieczarek cebula ok. 2 łyżki masła szklanka bulionu (jeżeli chcemy użyć bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18%  Placki Ziemniaczane z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Placki Ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Następnie dodajemy jajko, mąkę pszenną, ziemniaczaną

Słodka Strona
Majówka! 152

deszcz, deszcz i deszcz. Ale poza Państwem Młodym i doskonałą zabawą, genialną rzeczą na tym weselu było jedzenie - tak dobrego jedzenia na weselu chyba jeszcze nie jadłam - doskonała zupa grzybowa na pierwsze, pyszne miękkie, soczyste mięsa na drugie - i ten chrupiący pstrąg - nie dało się tego wszystkiego zjeść i dalej sobie nie mogę wybaczyć jak mogłam wszystkiego nie spróbować(...)lukrem ale doskonały biszkopt z orzechami, konfitura wiśniowa i delikatny waniliowy krem - PYCHA!!! Jednak podany już nad ranem wydrążony bochenek chleba napełniony sosem z mięsem rozpływającym się w ustach przebił nawet tort - choć zupy grzybowej nic nie da rady przebić. Po prostu niebo w gębie!!! I to doskonałe otoczenie - góry - czego więcej chcieć od szczęścia? Po tych wszystkich specjałach

sierotka maRysia w kuchni
Kotlety z kaszy gryczanej i mięsa -Hreczniaki 188

mnie z mięsem. Bardzo wyraziste smakowo danie, ponieważ jednym ze składników jest również czosnek (jak ktoś nie lubi nie daje). Hreczniaki podajemy z sosem i tutaj już nasza inwencja twórcza  z jakim. Ja proponuję grzybowy z boczniaków. Przepis  TU SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa ( u mnie wieprzowo - drobiowe) 20 dag kaszy gryczanej prażonej 2 jajka 2 ząbki czosnku sól(...)całości wystudzoną. Do farszu dodajemy jajka, przyprawy , przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrze wyrabiamy. Formujemy kotlety. Smażymy na małym ogniu dokładnie z obu stron. Hreczniaki podajemy z dowolnym  sosem. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z mozzarellą i grzybami leśnymi duszone w sosie warzywnym. Poezja smaków 205

Zostaw do przestygnięcia. Mięso pokrój na cienkie plastry i utłucz tłuczkiem do mięsa z obu stron. Na każdą rozbitą roladkę połóż trochę farszu grzybowego i kawałek mozzarelli,  zawiń i zepnij wykałaczką lub zwiąż nitką. Sos - 2 marchewki - 2 pietruszki - 1/2 selera - 1 por - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - olej lub smalec do podsmażenia mięsa - szklanka czerwonego wina wytrawnego - około pół

Pasje Jolki