Obowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią(...)Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można
BullioObowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią(...)Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można
Bulliominut. Na blachę z ziemniakami położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte(...)lekkie, odrobinę puszyste w środku gnocchi - aromatyczne od koperku i kurkumy, o pięknej żółtej barwie. Sos grzybowy i słodko-kwaśne pomidory przełamujące kolorystykę i pozostałe smaki. Następnym razem chyba spróbuję z samymi pomidorami i kaparami... mniami
Right Behind The Kitchenszpinak, osuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową. Etap III: pieczarki kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem pieprzu i grzybowego sosu sojowego. Nakładamy na szpinak. Etap IV: posypujemy całość startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada nam delikatny posmak czosnku. Etap V: Nakładamy drugie ciasto. Zlepiamy ze sobą końce(...)ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz
vegetaniesprawdzają się tylko pomidory i starty parmezan, no albo bardzo klasycznie, czyli śmietana i cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako dziecko nie spotkały się jednak z moim uznaniem, ale dziś czemu nie ;) Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 30 min 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości(...)sól, pieprz ok 2 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia Do podania Do wyboru: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, pomidorki koktajlowe, starty parmezan, natka pietruszki, cukier, sos grzybowy Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na ok 15 min, następnie odlewamy wodę która zebrała się na dnie, można lekko odcisnąć ziemniaki dłonią
Słodki KompromisTaki kurczak w szynce z sosem grzybowym to naprawdę dobra rzecz! Dobra, a niezwykle prosta. Zastosowanie szynki parmeńskiej (lub szwarcwaldzkiej, lub serrano) pozwala na zachowanie soczystości otulonego nią mięsa, a jest to kluczowa sprawa kiedy bierzemy się za piersi (drobiowe oczywiście!). Na dodatek szynka świetnie zamyka nadzienie wewnątrz kawałka mięsa. To nie koniec - aromat, który pozostaje na patelni(...)namaczania, masło oraz sól i pieprz do smaku. Smażyć na średnim ogniu około 15 minut. Dodać śmietankę i wymieszać. Naczynie z kurczakiem wyjąć z piekarnika i dodać do niego sos grzybowy. Piersi posypać resztą sera i bułki i wstawić z powrotem do piekarnika na 5 minut. Podawać obficie posypane natką pietruszki
zadanie-gotowaniesłodką papryką. Dodajemy śmietanę i posiekaną dymkę (część możemy zostawić do przybrania). Odstawiamy. Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy sos grzybowy i gotujemy kilka minut na małym ogniu . Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Cebule również ścieramy na małych oczkach. Możemy też(...)Dodajemy do ziemniaków mąkę, jajka i cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie, chrupiące placki. Gotowe placki odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z gorącym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjedomowe chipsy (4 osoby) Składniki: 16 dużych pieczarek 100 g ryżu parboiled (1 woreczek) 1 niewielka czerwona papryka 1 duża cebula żółty ser tymianek, pieprz, ostra pasta chili, grzybowy sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ryżu. W czasie, kiedy ryż się gotuje, obieramy pieczarki ze skórek, a nogi wyłamujemy i kroimy w drobną kostkę. Nie myjemy pieczarek, bo nabiorą wody(...)cebulę również kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy razem z pokrojonymi nóżkami na oliwie do miękkości. W misce mieszamy warzywa z ryżem i dodajemy przyprawy oraz skrapiamy grzybowym sosem sojowym. Polecamy doprawić dość ostro, bo pieczarki lubią ostrość. Nadziewamy kapelusze pieczarek farszem ryżowym i na każdy kładziemy mały plasterek żółtego sera. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C razem
vegetaniedanie nie jest mdłe. Roladki najlepiej przygotować i ugotować wcześniej, a usmażyć przed samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić(...)plastry szynki parmeńskiej lub serrano kilka gałązek świeżego rozmarynu lub około 2 łyżeczki suszonego 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej 1/4 szklanki parmezanu sól morska świeżo mielony pieprz ulubiony sos: grzybowy, serowy lub winny Schab rozbijamy bardzo cienko – najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami przezroczystej folii. Solimy i pieprzymy każdy kawałek z obu stron. Smarujemy każdy plaster na całej powierzchni oprócz
Poezja smakukapustą -1 kg kiszonej kapusty -2 duże cebule -pół kostki masła -50 g suszonych grzybów -300 g pieczarek -2 listki laurowe -2 ziela angielskie -sól -pieprz -ewentualnie torebka sosu grzybowego Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie najlepiej całą noc. Na drugi dzień dokładnie płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy do miękkości. Kapustę dokładnie płuczemy. W garnku podlewamy kapustę(...)wywaru powstałego z pieczarek . Uduszone pieczarki ,cebule i grzyby wraz z wywarem dodajemy do kapusty. Jeszcze parę minut wszystko razem dusimy. Gdyby kapusta była za rzadka możemy wsypać sos grzybowy z torebki . Wymieszać ,zagotować i bez robienia zasmażki mamy zagęszczoną kapustę. Wtedy już uważamy z doprawieniem sola i pieprzem. -1/2 kg białej kiełbasy -2 duże cebule - szklanka
Kulinarne przemysleniaGołąbki układamy w dużej brytfance, zalewamy bulionem i przykrywamy liśćmi kapusty (bez przykrywki). Pieczemy w przez 1 godzinę w 180 C. Gotowe gołąbki podajemy z sosem grzybowym. Smacznego
Niezły MłynekPozostało nam jeszcze trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać(...)gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego
MarciochaKucharzyPlacki ziemniaczane zna chyba każdy. Są idealne jako ciepła przekąska bądź kolacja. Doskonale smakują zarówno same, z gęstym sosem grzybowym, jak i z aromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam:- 1 kg ziemniaków- 180-200 g wędzonego boczku- 1 duża cebula- 2 jajka- 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są mączyste(...)łyżką na patelnię z mocno rozgrzanym olejem i smażymy na złotobrązowy kolor. Gotowe placki układamy na papierowych ręczniczkach, by usunąć nadmiar oleju. Placki podajemy z keczupem, cukrem i śmietaną, sosem grzybowym lub z gulaszem
W poszukiwaniu inspiracjimasy, rozpłaszczamy i nakładamy nadzienie. Formujemy pyzy o okrągłym lub wrzecionowatym kształcie. Wrzucamy od razu na wrzącą, osoloną wodę, gotujemy około 10-15 minut. Gotowe pyzy podajemy z sosem grzybowym lub skwareczkami z cebulą i ulubioną sałatką np. z czerwonej kapusty. Smacznego
Moja Książka KucharskaNasza propozycja na bezmięsny obiad, czyli kotlety z pęczaku i ziemniaków, z sosem grzybowym. Składniki: -10 dkg pęczaku jęczmiennego -4 średnie ziemniaki -1 cebula -1 jajko -5-6 łyżek mąki -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej -bułka tarta Pęczak gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie warzywnym. Odcedzamy i studzimy. Ziemniaki obieramy, gotujemy(...)patelnię z olejem po cebulce dolewamy nieco świeżego. W wilgotnych dłoniach formujemy kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron do zrumienienia. Świetnie smakują z sosem grzybowym i surówką z białej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarny