w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:10/67)

soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 81

gram/woreczek, kucharek 1 łyżka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", cebula podsmażona 3 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos grzybowy 1 opakowanie wodę zagotować w dużym garnku, wsypać soczewicę i włożyć woreczek z kaszą gryczaną, kaszę po 20 minutach wyjąć z garnka, soczewicę jeszcze gotować z 20 minut, wylać(...)jajko, wsypać tartą bułkę i wszystko dobrze wyrobić ręką olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem

W Mojej Kuchni Lubię
Makaron z sosem grzybowym 109

Szybki przepis na lunch czy obiad w biegu? Ten jest idealny o ile macie już wcześniej przygotowany wyśmienity śmietanowy sos-grzybowy. Jeśli nie, to całe danie zajmie wam godzinę, ale smak z pewnością wynagrodzi poniesiony trud. To proste danie, które powstało z połączenia naszego sosu grzybowego do mięs z potrzebą zrobienia czegoś... bez mięsa

Milion Smaków
Wyróżnienie w konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata". Nagroda za makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie. 111

konkursie "Kulinarne wyprawy z Olejami Świata". Do konkursu zgłoszono, aż 93 przepisy. Tym bardziej czuje się ogromnie wyróżniona, że mój przepis na "Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie" zyskał uznanie jury. Jeśli chcielibyście przygotować taki szybki obiad w orientalnym stylu zapraszam Was serdecznie na przepis: "Makaronowe muszelki ryżowe w mięsno-grzybowym sosie

Słodkie okruszki
Zapiekane papryki z kaszką kuskus. 141

pieczarkami i selerem naciowym (4 osoby) Składniki: 4 duże papryki 1 szklanka kaszki kuskus 10 pieczarek 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/2 kostki bulionowej warzywnej żółty ser pieprz, grzybowy sos sojowy, cząber, czosnek niedźwiedzi, ostra papryka, oliwa z oliwek Farsz przygotowujemy zaczynając od pokrojenia w kosteczkę pieczarek i cebuli, które razem przesmażamy z dodatkiem odrobiny grzybowego sosu sojowego

vegetanie
Sos boczniakowy 150

boczniaków nie należy zbyt długo dusić - powinny zachować swoją jędrność. Składniki: 500 g boczniaków (standardowe opakowanie) 2 spore szalotki czubata łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka grzybowego sosu sojowego szczypta mielonej gałki muszkatołowej pieprz i sól śmietana 30 proc. (200g) Sp osób przygotowania: Na maśle zeszklić cebulę i dodać umyte i pokrojone w paski grzyby. Doprawić pieprzem, gałką(...)muszkatołową i roztartym w dłoniach tymiankiem (świeżego rozcierać nie trzeba) i dusić 5-7 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodać sól i grzybowy sos sojowy i dusić jeszcze 2-3 minuty. Dodać śmietanę i zredukować sos do pożądanej konsystencji

W SMAK
Kotlety ryżowe i fasolka szparagowa w pomidorach. 101

fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu w osolonej wodzie. Polecamy 2 torebki(...)móc dobrze uformować kotleciki. Teraz czas na pieczarki, które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie

vegetanie
Gołąbki VEGE z kapusty pekińskiej. 144

pekińskiej (4-5 osób) Składniki: 1 duża kapusta pekińska 1 duża cebula 10 średnich pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 woreczki ryżu parboiled 1 papryczka chili oliwa z oliwek grzybowy sos sojowy, sproszkowany imbir, tymianek, pieprz, Przygotowania zaczniemy od farszu. Tak więc obieramy pieczarki, cebulę oraz selera i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię i przesmażamy, pod koniec dodając(...)grzybowy sos sojowy kilka kropel i świeżo mielony pieprz. W miedzy czasie nastawiamy ryż i gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Po ugotowaniu ryżu mieszamy składniki z warzywami i dodajemy imbir, tymianek oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Farsz mamy gotowy :) Teraz przechodzimy do trudniejszej części pracy. Żarcik :P Może nie tyle trudniejszej co nieco pracochłonnej. Musimy przygotować liście

vegetanie
Gołąbki z mięsem i pieczarkami na parze 123

ryż, doprawiamy do smaku i mieszamy. Liście kapusty włoskiej oparzamy, usuwamy łyko. W kapustę zawijamy farsz. Gołąbki układamy w parowarze. Włączamy parowar na 70 minut. Gołąbki podajemy z sosem grzybowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gryczane kotlety z grzybowo-żurawinowym sosem 151

Dziś gotowałam dla rodziców, więc musiały być tradycyjne smaki. Dla taty zrobiłam kotlety mięsno-gryczane a dla siebie i mamy kotlety z samej kaszy, bez mięsa. Podałam z sosem grzybowym i zaszalałam dodając do niego żurawinę, ponieważ bardzo lubię słodkie dodatki do wytrawnych obiadów. Pycha. W kuchni unosił się zapach grzybów i żurawiny, prawie jak we święta :)Składniki(...)mięsnym o zmielenie mięsa gulaszowego - można z mięsa zrezygnować) 2jajka1 cebula1 ząbek czosnku Bułka tartaOlej do smażeniaPierz i sólSkładniki na sos grzybowo-żurawinowySuszone grzyby ok 201 cebulałyżka masłagarść suszonej żurawiny (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć)Sos grzybowy: najpierw moczymy suszone grzybki w zimnej wodzie około 30 minut. Następnie obgotowujemy grzyby około 20 minut. Potem kroimy je w drobne

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 107

imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się(...)wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem i doprawiamy pieprzem, oregano i bazylią. Teraz wyciągamy z lodówki ciasto francuskie pojedynczo

vegetanie
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 131

Obowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią(...)Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można

Bullio
Pulpety drobiowe z grzybami leśnymi 141

Obowiązkowy obiad po powrocie z wyprawy na grzyby. Soczyste pulpety drobiowe z sosem grzybowym. Wykorzystuję zazwyczaj podgrzybki i młode maślaki (jeśli akurat się trafią(...)Pulpety: 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości) 2 jajka 1 średnia cebula 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu olej do smażenia Sos grzybowy: ok. 500 g grzybów leśnych sól i pieprz do smaku olej do smażenia (ok. 1,5 łyżki) 2 łyżki śmietany 18% Dodatkowo: ugotowane ziemniaki Mięso z udek kurczaka można

Bullio
Koperkowe gnocchi z grzybami i pieczonymi pomidorami 111

minut. Na blachę z ziemniakami położyłem także podłużne, delikatnie słodkawe pomidory . Pomidory po upieczeniu pozostawiłem na chwilę do ostygnięcia, po czym ściągnąłem skórę i małą łyżeczką wybrałem miąższ. Sos grzybowy to nic innego jak podsmażona na oleju drobno posiekana cebula, świeże grzyby oraz rosół. Całość podduszona pod przykryciem ok. 15 minut, doprawiona na końcu szczyptą soli i pieprzu. Zadowolenie osiągnięte(...)lekkie, odrobinę puszyste w środku gnocchi - aromatyczne od koperku i kurkumy, o pięknej żółtej barwie. Sos grzybowy i słodko-kwaśne pomidory przełamujące kolorystykę i pozostałe smaki. Następnym razem chyba spróbuję z samymi pomidorami i kaparami... mniami

Right Behind The Kitchen
Ciasto szpinakowe, czyli szpinakowiec w cieście francuskim :) 171

szpinak, osuszamy go i nakładamy na ser oraz posypujemy świeżo tartą gałką muszkatołową. Etap III: pieczarki kroimy w półplasterki i przesmażamy na oliwie z oliwek z dodatkiem pieprzu i grzybowego sosu sojowego. Nakładamy na szpinak. Etap IV: posypujemy całość startym żółtym serem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Nada nam delikatny posmak czosnku. Etap V: Nakładamy drugie ciasto. Zlepiamy ze sobą końce(...)ciasta francuskie 1/2 opakowania świeżego szpinaku 10 pieczarek 30 dkg sera białego w stylu bałkańskim tarty żółty ser 1 żółtko tymianek, pieprz, oliwa z oliwek, gałka muszkatołowa, czosnek niedźwiedzi, grzybowy sos sojowy Sałatka: sałata lodowa (kilka liści) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki ser biały bałkański pieprz, oliwa z oliwek sok z połówki limonki Sos : passata oliwa z oliwek pieprz

vegetanie
Idealne placki ziemniaczane 165

sprawdzają się tylko pomidory i starty parmezan, no albo bardzo klasycznie, czyli śmietana i cukier - ale to już wersja dla chudzielców ;) Moja mama podawała też placki ziemniaczane z sosem grzybowym, jako dziecko nie spotkały się jednak z moim uznaniem, ale dziś czemu nie ;)  Składniki na ok 4 porcje Czas przygotowania: 30 min 1 kg ziemniaków 1 średniej wielkości(...)sól, pieprz ok 2  łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia Do podania Do wyboru: kwaśna śmietana, jogurt naturalny, pomidorki koktajlowe, starty parmezan, natka pietruszki, cukier, sos grzybowy Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na ok 15 min, następnie odlewamy wodę która zebrała się na dnie, można lekko odcisnąć ziemniaki dłonią

Słodki Kompromis