w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:6/67)

Pulpeciki w sosie warzywno-grzybowym 161

Czasem lekki, zdrowy posiłek może zachwycić niejednego smakosza golonki i moim zdaniem takie właśnie jest to danie. Mój Tato jak wcześniej wspominałam, to prawdziwy niejadek, robiący

Gosia gotuje
Chiński makaron z warzywami. 111

potrawa o niezwykłym smaku, a do tego do zrobienia w max. 20 min. Troszeczkę ją zmodyfikowaliśmy, aby wzbogacić doznania smakowe :) Zobaczcie sami : Chow mein z warzywami, jajkiem i sojowym sosem grzybowym. (4 osoby) Składniki : 1 opakowanie makaronu Chow mein 1/2 opakowania mieszanki chińskiej 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 2 jajka kukurydza konserwowa sos sojowy(...)grzybowy sos sojowy pieprz, tymianek oliwa z oliwek Połowę opakowania mieszanki chińskiej wrzucamy na głęboką patelnię, polewamy oliwą z oliwek i dusimy na średnim ogniu, możemy delikatnie podlać wodą. Kiedy warzywa duszą się kroimy paprykę w słupki, kapustę szatkujemy na drobne włókna, a chili siekamy w drobną kosteczkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnię do duszącej się już mieszanki chińskiej

vegetanie
Polędwiczki w sosie pieczeniowo-grzybowym 296

Składniki: 0,5 kg polędwicy wieprzowej kilka suszonych podgrzybków 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki  masło sól, pieprz Polędwicę opłukać, pokroić na

Konrad Gotuje
Schab w sosie cebulowo-grzybowym 196

Schab przyrządzony w ten sposób, jest niesamowicie delikatny oraz kruchy. Bardzo prosty w wykonaniu jak zarazem mało pracy trzeba poświęcić. Danie można podać na elegancki obiad

kgwjanczewo
C - Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym 133

włożyć w środek jakiegoś mięska. Tym razem wybór padł na sznycle wieprzowe. Z rzeczy dostępnych w lodówce ukręciłam też pyszny sosik:) Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym     Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi(...)smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut w temp. 220 stopni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 169

bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa Książka Kucharska   DYNIA, GRZYBY, TOPINMBUR - RISOTTO autorka: garnkofilia z bloga Garnkofilia Makaron kukurydziany z brukselką i zieloną soczewicą w sosie pomidorowym(...)brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety z dyni z sosem grzybowym 126

gęsim do zarumienienia z obydwu stron.Ja jeszcze wstawiam kotlety na 8-10 minut do piekarnika na 180 °C ,(aby doszły w środku,ale można ciut dłużej na patelni smażyć.):)) Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu. A wykorzystać można go do wielu dań mięsnych i jarskich. Sos grzybowy wybornie smakuje np. plackami ziemniaczanymi i kotlecikami z dyni Składniki 40 dag grzybów(...)minut delikatnie mieszając . Dodać po trochu wodę , listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku. Grzyby dusić przez następne 10-15 minut, do miękkości. Pokrojony koperek dodac do sosu grzybowego .Na koniec sos grzybowy zabielić śmietaną

w mojej kuchni
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 173

Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki

Szefowa kuchni
Placuszki chłopskie z sosem grzybowym - przepis 180

złoty kolor. sos Grzyby suszone ugotować w 2 szklankach wody z odrobiną soli (ok pół łyżeczki do miękkości) Wywar odcedzić, grzyby większe pokroić w paseczki. Cebulę obrać, posiekać podsmażyć na maśle, wsypać mąkę, zasmażyć. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z grzybów, energicznie mieszając. Zagotować, dodać grzyby i śmietankę, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, posypać natką pietruszki. Podawać polane sosem grzybowym.   Kremowy(...)aromatyczny sos grzybowy do tego delikatne, a zarazem konkretne placuszki, wszystko obsypane świeżą natką pietruszki ....czego chcieć więcej :) Takie widoki w naszych lasach możemy spotkać.  Smacznego

Basia w kuchni
Najprostsza tarta grzybowa 190

jakoś wykorzystać winny sposób, bo klasyka, czyli sos grzybowy plus kremowe pure z  ziemniaków troszkę się nam przejadło :-). Postanowiłam więc po prostu zrobić najłatwiejszą tartę,  czyli tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Robi się ją łatwo, szybko i przyjemnie. Najlepsza na gorąco, ale na zimno też mi smakowała. Najprostsza tarta grzybowa Proporcje na formę o wymiarach(...)formy nie natłuszczam bo jest non-stick) zawijając nadmiar ciasta, który wystaje poza formę do wewnątrz. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez około 10 minut.Do sosu grzybowego dodajemy 2 rozkłócone jajka i masę grzybową wylewamy na podpieczone ciasto. Dekorujemy polówkami pomidorków i pieczemy przez około 20 minut, aż masa grzybowa się zetnie.Podajemy od razu, ale tarta też jest

Kulinarne przygody Gatity
Mamałyga z sosem grzybowym, czyli bałkańskie klimaty. 166

mamałygę ? Koniecznie wypróbujcie, bo to smaczne i zdrowe danie, a do tego w sumie bez stresowe do wykonania. Zobaczcie jak ślicznie prezentuje się na talerzu.   Mamałyga z sosem grzybowym (4-5 osób) Składniki: 2 szklanki kaszy kukurydzianej 4 szklanki wody 1 kostka warzywnego bulionu czerwona czubrica, czosnek niedźwiedzi, pieprz, sos sojowy W rondlu zagotowujemy 4 szklanki wody(...)wodą. Mamałygę rozprowadzamy równomiernie i odstawiamy do wystygnięcia, a w tym czasie bierzemy się za zrobienie sosu. Składniki sos : 2 szt. boczniaka królewskiego 6 pieczarek 1 duża cebula 3 łyżki jogurtu w typie greckim 1 łyżka mąki oliwa z oliwek pieprz, majeranek, grzybowy sos sojowy, ostra papryka Boczniaka i cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki w półplasterki. Na głębokiej patelni

vegetanie
Makaron domowy penne w sosie grzybowym 96

Pyszne danie obiadowe wyszło.Swojski makaron robiony z dobrej mąki zawsze wychodzi, więc i tym razem wyszedł znakomity. Podałam go z sosem grzybowym, pyszne leśne grzyby podgrzybki,koźlaki i prawdziwki.   Składniki na makaron jedno-jajeczny(...)penne:   mąka Szymanowska 1 szklanka jajo 1 szt ciepła woda 4 łyżki mąka do podsypania ciasta Polski olej rzepakowy 2-3 łyżki do gotującej wody   Składniki na sos grzybowy:   ugotowane grzyby leśne( po ugotowaniu 600 g) sól do smaku  pieprz biały do smaku czerwona papryka mielona słodka do smaku kurkuma pół łyżeczki śmietana

Różowa kuchnia
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 91

Rozpływające się w ustach, aromatyczne POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE GRZYBOWYM... Artykuł Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Polędwiczki w sosie kurkowym 127

resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem lub ryżem. Obsypać potartym serem. Nie jest to konieczne. Możecie ugotować makaron nitki i potraktować to danie jako spaghetti z sosem grzybowym. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
„Mózg zombie” wg Jamiego Olivera, czyli pieczony seler z pęczakiem i sosem grzybowym 189

góry. Pieczemy 2 godziny aż zmięknie. Pęczak gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. […] Artykuł „Mózg zombie” wg Jamiego Olivera, czyli pieczony seler z pęczakiem i sosem grzybowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog