pizzy przygotowałam dzień wcześniej. Najpierw pokroiłam filet i mięso z udek na mniejsze kawałki, dodałam oliwę z oliwek oraz sporą garść przyprawy kebab i tak mięso leżało w marynacie przez noc. Później usmażone mięso obsypałam łyżką przyprawy kebab i zostawiłam na 2 godziny w lodówce. Dzięki temu kurczak był idealnie doprawiony. Składniki :Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka letniej wody
Magiczne Życie MartyDzień dobry!Dzisiaj coś bardziej konkretnego czyli kurczak w aromatycznej marynacie ziołowo-cytrynowej, oczywiście obowiązkowo z chrupiącą skórką. Całkiem dobry pomysł na letni obiad z grilla, a jeśli grilla nie macie, to piekarnik również wystarczy.Kurczak jest soczysty, bardzo ziołowy i cytrynowy. Gorąco polecam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćRankiem na odrobinie masła zeszkliłam na patelni obraną i posiekaną cebulę. Wrzuciłam obcieknięte od piwa mięso, przesmażyłam lekko z dwóch stron. W większym garnku zagotowałam piwo z marynaty, włożyłam doń karkówkę i dusiłam aż do miękkości pod przykryciem. Kiedy mięso będzie już gotowe, wyjmuję je. Mąkę rozrobiłam z wodą i śmietanką, dodałam do piwa i mocno zamieszałam
W kuchni Karmel-itkirondelka po gotowaniu dorsza. Cukier mieszam z octem, sosem sojowym, wodą i zalewam warzywa. Duszę pod przykryciem przez jakieś 15-10 minut (marchewka pozostanie chrupiąca). Następnie do powstałej marynaty wkładam kawałki ryby i gotuję ok. 5-8 minut. Podaję z ugotowanym wcześniej makaronem ryżowym lub innym, typowym dla kuchni wschodniej. Posypuję szczypiorkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiskrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na godzinę. Następnie mieszam bułkę tartą z mąką w stosunku 3 objętości bułki do 1 objętości mąki. Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiobiecałam, wrzucam przepis na danie ze szparagów :) Marynata do kurczaka:- 2 łyżki oliwy z oliwek- łyżeczka ziół prowanslaskich- pół łyżeczki bazylii- pół łyżeczki tymianku- ząbek czosnkuSos beszamelowy:- łyżka masła- łyżka mąki- szklanka mleka- sól, pieprz, gałka muszkatołowaPozostałe składniki:- 1 duża pierś z kurczaka- 250g zielonych szparagów (pół pęczka)- 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko
Zgrabne Gotowaniedziennie. Marzę o dobrym aparacie fotograficznym, ale jeszcze niestety się go nie dorobiłam, więc muszę sobie radzić inaczej. Dzisiaj u mnie bardzo lekkie danie, soczyste piersi z kurczaka w marynacie z pesto a do tego pomidor i ser mozzarella. Kwintesencja uwielbianej przeze mnie kuchni włoskiej. Może zdjęcia nie są zbyt ładne, ale zapewniam, że potrawa nadrabia smakiem ;) KURCZAK ZAPIEKANY
Zgrabne Gotowanierzeczy ładne, ale i muszą być praktyczne. Dobrze wyważona, super leży w dłoni. Starannie wykończona. Fajny bajer, wysuwane sitko, heh. Mimo wszystko wzruszyłam ramionami i zabrałam się do robienia marynaty do boczku, do której potrzebny był wyciskany czosnek. Ha! Obrane ząbki, wszystkie trzy włożyłam do wyciskarki, dałam synowi - On wyciskał, ja robiłam zdjęcia. Rezultat: poradził sobie bez problemu. Ząbki
Blondynka Gotujekilka kromek chleba kilka gałązek świeżego tymianku Wykonanie: Wlewamy trochę oleju do miski, do którego wsypujemy majeranek suszony, przyprawę do grilla i przeciśnięte przez praskę czosnek. DO tej naszej marynaty wkładamy pokrojony w 0,5 cm plastry boczek i odstawiamy na godzinkę, dwie, lub na całą noc. Wszystko zależy kiedy się zabraliśmy za to danie. Kiedy już jesteśmy gotowi. Rozgrzewamy
Blondynka GotujeBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami :- Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami- Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane- Grzyby marynowane- Sakiewki z podgrzybkami- Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzabardzo mi smakuje. Fajną minę mieli kiedyś znajomi, którym podałam danie z tymi grzybami - fioletowy kolor bardzo ich zdziwił i zaskoczył. Moje dania z gąsówkami :- Gąsówki nagie w marynacie - Naga kartoflanka - Fioletowy farsz w calzone - Gąsówki nagie z czerwoną cebulką, na grzankach - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaŻeberka - u nas wszyscy je lubią. Zapieczone w pysznej marynacie, podane z kaszą ugotowaną na sypko i warzywną surówką to smakowity obiad. Ja użyłam ketchupu śliwkowego, ale jeśli takiego nie macie to namoczcie 4-5 śliwek suszonych i zmiksujcie je razem z wodą, w której się moczyły a potem wymieszajcie ze swoim ulubionym ketchupem - polecam pikantny żeby danie miało charakter
Smaczna Pyzapodczas pieczenia piwem albo smarując jakąś bejcą. Nawet zwyczajna nabierze wtedy zupełnie innego smaku i będzie wyjątkowa.A może zrobisz szaszłyki z kiełbasą ? Zobacz przepis na Szaszłyki z magicznej marynacie ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaoleju sezamowego1/2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka sosu sojowegobrokuły3 marchewkiok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowegoryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie:Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy na 30 min.Po tym czasie dajemy na woka 1 łyżkę oleju sezamowego- na bardzo wysokim gazie podsmażamy partiamy wołowinę- po 2 min. Każdą usmażoną
Smaki Edytyząbki czosnku i dwie gałązki świeżej bazylii, oczywiście można wykorzystać dowolne zioła, wedle upodobań. Tak wzbogacona oliwa jest idealna zarówno do sałatek jak i marynat do mięs. A samo mięsko? Filet z kurczaka dzielę na mniejsze porcje, delikatnie rozbijam, nacieram solą, pieprzem i dokładnie smaruję oliwą. Odstawiam do jakiś czas do lodówki a następnie grillujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała