w marynacie - 1000 przepisów (strona:48/67)

Tunezyjski kurczak!!! 353

szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy: cynamon, kurkumę, paprykę i imbir - mieszamy dokładnie. Do przygotowanej marynaty dodajemy kurczaka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny - im dłużej tym lepiej :)Cebulę kroimy w kostkę, ale niezbyt drobną. Obraną marchewkę tniemy w pół talarki. Podsmażamy

Miksturownik
Jajka marynowane w buraczkach. 307

twardo i studzimy. Następnie obieramy je. Buraki myjemy, kroimy na kawałki. W rondelku zalewamy buraki wodą, octem. Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy ok. 15 min. Przecedzamy i studzimy. Wystudzoną marynatą zalewamy jajka i zostawiamy na 12 godzin. Smacznego

Miksturownik
Chutney cebulowo-śliwkowy 183

dodaj do cebuli. Dodaj cukier i sól.Smaż na wolnym ogniu bez przykrycia, aż śliwki się rozpadną, a chutney nabierze odpowiedniej konsystencji. Kochani, biorę udział w konkursie JAMAR na marynatę.Jeśli ktoś chce i może - proszę o głosy na buraczki. Tylko uwaga - dodały się 2x... Prosze więc tam, gdzie jest więcej głosów.tu można głosowaćDziękuję za każdy głos

kolorowotorcikowo
Schab ze śliwką 215

nacięcia spotkały się i utworzyły tunel. Włożyć do niego śliwki.Dodatkowo schab można lekko obsmażyć na patelni tak, by nie puszczał soku. Następnie mięso należy natrzeć przyprawami lub gotową marynatą do mięs. Ja przygotowuje panierkę z majeranku, wyciśniętego przez praskę czosnku i oleju. Taką masę rozsmarowuję po mięsie. Wszystko jednak zależy od tego na co ma się ochotę. Schab

Pasja Smaku
Curry z kurczakiem i kalafiorem 203

łyżki żółtej pasty curry 1 papryczka chili 1 cebula 1 łyżeczka curry  sól, pieprz puszka mleczka kokosowego 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki Marynata do kurczaka: 1 łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 1 ząbek czosnku Wykonanie: Kurczaka zamarynować i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce

Pasja Smaku
Makaron po azjatycku 195

zamarynowania. 2. Pora i marchewkę pokroić w paseczki. Kalafiora podzielić na różyczki. Z chili usunąć pestki i pokroić w plasterki. 3. Rozgrzać olej na patelni. Mięso wyjęte z marynaty smażyć przez 2 minuty, po czym zdjąć. 4. Na patelnię wrzucić wszystkie warzywa i smażyć przez 2-3 minuty mieszając. Na koniec dodać podsmażone mięso i dusić jeszcze przez 2 minuty

Pasja Smaku
Imbirowe parówki w cieście piwnym 209

smażenia Wykonanie: Parówki obrać z osłonek, pokroić każdą na 3 kawałki i nakłuć widelcem. Sok z cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.  Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać

Pasja Smaku
Szaszłyki z kurczakiem i papryką 228

zrobić bardzo szybkie szaszłyki. Niewielka ilość składników, ktoś do pomocy i macie całkiem sporą partię jedzenia.   Składniki: 1 pierś z kurczaka 2 czerwone papryki 500 g pieczarek Marynata: przyprawa do kurczaka imbir mielony chili sól, pieprz sok z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w dużą kostkę, dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 30 minut lub dłużej jeśli ktoś

Pasja Smaku
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 283

lekki obiad :) Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią  Składniki na dwie porcje: - 2 piersi z kurczaka (po 100g każda) Marynata do kurczaka: - 2 łyżki oliwy - ząbek czosnku - sól, pieprz - 4 łyżki sosu sojowego   Puree:  - 2 buraki - łyżka masła Dodatki:   - pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu

Sajkofanka smaku
Polędwiczka w sosie kurkowym 318

pieczeniem zamarynowałam mięso w 2 łyżkach oleju z czosnkiem i przyprawą do wieprzowiny. Mięso postało w lodówce przez noc. Jeśli macie mniej czasu wystarczy mu 2-3 godziny w marynacie ;) Sos: Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Dodajemy kurki i dusimy, aż grzyby będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem, doprowadzamy do wrzenia. Jeśli chcemy

Czerwona Porzeczka
Francuskie kopertki z kurczakiem 215

rondlu tylko delikatnie podgrzewając. Cebulę kroję w drobną kosteczkę i podsmażam na patelni - do zeszklenia.Pierś z kurczaka kroję na kawałeczki i na minimum 30 minut wkładam do marynaty (przyprawa do kurczaka zmieszana z olejem), wielkość zależna jaką masz formę/foremki. Kwadraciki z ciasta układam na blasze - pamiętać o podkładzie z pergaminui dalej jak widać poniżej na zdjęciach ,,, łyżeczka szpinaku

Mechanik w kuchni
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 198

Zdecydowałam się na wersję pomarańczową, ponieważ jak dotąd nie była mi znana. Spotkałam się jedynie z risotto limonkowym oraz cytrynowym. Jednak zważając na to, że łosoś został potraktowany cytrynową "marynatą" postanowiłam nieco przełamać ten smak.. Słodko-kwaśno-ostre- to trafne smaki jakimi można opisać dzisiejsze danie! Zachęcamy  do spróbowania!  Czujcie się dziś jak 'rybka w wodzie

Symfonia Smaków
Szaszłyki drobiowe po grecku 249

ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą marynatą posmarować roladki, odstawić na 30 minut do lodówki.  Następnie piec ok. 20-25minut w temp. 180st. Szaszłyki znacznie lepiej smakują przygotowane na grillu, wystarczy je wtedy piec

Z miłości do słodkości
SZASZLYKI Z RYBY 208

Dzis naszlo mnie na rybne eksperymenty. Szaszlyki z ryby robilam pierwszy raz. Jak zawsze do szaszlykow dobra jest jakas marynata. Wlasciewie zamiast niej zrobilam paste, ktora posmarowalam rybe przed grillowaniem.Skladniki:filety z ryby, dla 2 osob potrzebowalam 4 filety, uzylam dorszaskladniki na paste:1 lyzka oliwy2 lyzki koncentratu pomidorowegonatka pietruszki1 zabek czosnkusok z cytrynysol, pieprz do smakuRybe nalezy umyc, osuszyc

Przysmaki Karolki
Szaszlyki hawajskie 346

pieprz maslo do smazenia wykonanie:Mieso umyc, osuszyc i pokroic w spora kostke. Przyprawic sola, pieprzem, papryka w proszku oraz curry. Czosnek obrac, posiekac i wymieszac z oliwa. Marynata zalac mieso i odstawic na okolo pol godziny.Ananasa kroimy na kawalki i nabijamy na szpatulki do szaszlykow na przemian z miesem.Maslo rozgrzac na patelni, obsmazyc na nim szaszlyki, a nastepnie przelozyc

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania