w marynacie - 1000 przepisów (strona:49/67)

Norweskie ciasto z łososiem 208

posiadaniu aż 4 smakowitych olejów nie mogłam nie przystąpić do tego konkursu, choć początkowo trudno było mi się zdecydować na konkursowy przepis. W między czasie wykorzystałam otrzymane oleje jako marynatę do mięs czy też do smażenia poszczególnych składników ulubionych sosów. Ostatecznie pod nóż poszedł łosoś. To niesamowita ryba dająca się przyrządzić na wiele sposobów. Wszystko zależy od naszej niczym nieograniczonej

Przysmaki Karolki
Crostini z piwną wątróbką 163

aromatycznym smakiem piwa z limitowanej serii Książęce Korzenne. Czy to powinien być gorący, ostry gulasz, czy może serowo-piwna zupa, czy pyszne, czekoladowe brownie, a może palki kurczaka w marynacie z pomarańczą. Wszystko to zrobiłam i nadal się nie mogłam zdecydować. No bo jak jeść zupę i popijać ją piwem? To musiało być coś co będzie zawierało w sobie zarówno

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kanapka z kurczakiem teriyaki jak z Subway 608

Powiem tylko ta kanapka jesteśmy zachwyceni. O tym ze kurczak w marynacie teriyaki smakuje wybornie wiedziałam już dawno, ale żeby takie pysznie usmażone mięso z udka włożyć do kanapki to już jest pomysł genialny. Wypatrzyłam kanapkę na stronie Subway'a i postanowiłam zrobić. Niestety kanapka zawiera sos, którego nie zrobiłam bo nie miała na niego składników ale z użyciem

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łopatka sznurowana w musztardzie 268

razem postanowiłam zrobić z niej pieczeń. Wiadomo ze to mięso jest trudno kupić w ładnym zwartym kawałku, dlatego postanowiłam je związać formując zgrabny kawałek na pieczeń. Do tego zioła, marynata i wyszło pyszne, świąteczne danie. Łopatka zyskała całkiem nowe oblicze.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczki wieprzowe na ostro 246

Dzisiaj propozycja nietypowa i dla mięsożerców, bo polędwiczki na ostro. Minimum składników do marynaty, szybkie smażenie a efekt powalający. Polędwiczki są pikantne, soczyste i pyszne. Nic więcej nie trzeba, obiad pierwsza klasa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marynowane leśne grzyby 195

Zapraszam na marynowane leśne grzyby, gdzie do moich słoiczków tym roku wskoczyły maślaki, podgrzybki i kozaczki. Zimą nie ma nic pyszniejszego niż wyjadanie ich prosto ze słoiczka. Przepis na marynatę mojej mamy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Steki z rostbefu z grilla 160

Sezon grillowy praktycznie zakończony, ale jeśli się ma grilla elektrycznego to można grillować przecież cały rok. Tym razem na ruszt wrzuciliśmy steki z rostbefu, w marynacie z przepisu z opakowania, w którym steki zostały kupione. Dodałam zioła żeby wzmocnić smak. Mięso wyszło kruche i delikatnie upieczone. Takie jakie lubimy najbardziej. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś wędzony w woku 243

być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest gotowa. Ważne by pozostała w środku wilgotna. Marynata jaką zrobicie to może być wasz kreatywny pomysł, tak by powstał taki łosoś jaki lubicie najbardziej.  Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Rolada z udźca indyczego z puree z kalarepy 304

którego wystarczy tylko udziec z indyka, trochę przypraw, warzyw i można mieć niebanalny obiad. Pysznie, zdrowo i kolorowo. Smacznego. Polecam także dwa inne pomysły na rolady: w dwóch marynatach i z suszonymi pomidorami.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś azjatycki z grilla z winegretem 221

Majówka rozpoczęta, a z nią sezon grillowy, a jak u Was? Bo u nas grill rozpoczęty na rybkę, czyli był łosoś z grilla w azjatyckiej marynacie z całkiem prostą sałatką i francuskim winegretem, czyli małżeństwo doskonałe. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wieprzowina szechuan z papryka 175

Jeszcze jedna propozycja obiadowa, wieprzowina Szechuan. Jestem pewna, że miłośnicy kuchni azjatyckiej zachwycą się tą propozycją. Polecam :)    Skladniki:ok 700 gr wieprzowiny, pokrojonej w "kostke

Smaki Edyty
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 398

kurczaka z knorra, pieprz, troche oliwki I z ketchupem Ukladamy obrane lub nie ziemniaki w naczyniu zaroodpornym, na to udka z kurczaka, pieczarki ( baby)ok 100 gr, polewamy marynata Wkladamy do nagrzanego piekarnika 180 C na 30 min. Wyjmujemy I posypujemy serem feta, wkaladamy na dalsze 20-30 min. Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak tikka masala I-Chicken tikka masala- I 315

Dzisiaj w roli glownej - Chicken tikka masalaMarynata do kurczakaOk 400 gram piersi z kurczaka kroimy w  kostke.Przyprawy - 1 lyzeczka garam masala, 1 lyzeczka imbiru

Smaki Edyty
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 261

 Zapraszam na pysznego kurczaka w sosie słodko kwaśnym, palce lizać :)Składniki:ok 500 gr piersi z kurczaka- pokrojony w kostkęMarynata:pieprz2 łyżki sosu sojowegołyżka oleju

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania