w marynacie - 1000 przepisów (strona:43/67)

DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 297

słoiku w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 212

Pieczemy ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniło.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest w momencie osiągnięcia wysokiej temperatury, nie doprowadzamy do wrzenia. Można doprawić pieprzem do smaku. Na talerzu układamy schab

Moniki Smakołyki
Czosnek marynowany w winie 153

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne

Proste Potrawy
Kompot z renklod i jabłek z aronią 133

wkładamy ściereczkę na której ustawiamy słoje) Pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania wody . A oto co znalazłam na temat  gotowania kompotów w fachowej książce Z. Skrodzkiej " Kompoty , marynaty , dżemy " " do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym . Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem

Proste Potrawy
Kiszenie kapusty 253

soku Całość przykrywamy ściereczką lub folią (aby się nie kurzyło) i odstawiamy w chłodne miejsce, chroniąc przed pleśnieniem. Przepis prawie w całości zaczerpnęłam z pozycji Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy" Po ukiszeniu kapusty w garnku, można przełożyć ją np. do litrowych słojów, pasteryzować w temp. 80 stopniach C przez 15-20 min. Słojów do pasteryzacji nie zakręcamy do końca, robimy

Proste Potrawy
Cebulka marynowana 133

cebulki, najlepsza byłaby szalotka 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 łyżki cukru, łyżka soli 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super

Proste Potrawy
Powidła śliwkowe 157

Sezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :)Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 142

zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :)Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 216

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miska Tupperware 269

przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. Podejście czwarte- ciasto z bakaliami

Moje domowe kucharzenie
Pieczona karkówka 162

prowansalskich sól, pieprz   Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy.  Nacieramy solą i pieprzem.  Czosnek przeciskamy przez praskę.  Mieszamy z olejem i ziołami.  Mięso obtaczamy w marynacie i chowamy do lodówki na minimum dobę.  Zamarynowane mięso zawijamy w folię i pieczemy w 180 stopniach mniej więcej godzinę na każdy kilogram mięsa.  Gotowe mięso studzimy przed

Sto kolorów kuchni
Weekend u Mamy: Tatar z łososia 194

łyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów

My Culinary Art
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym 202

sposób na żeberka słodko- kwaśne. SKŁADNIKI: kilogram żeberek wieprzowych przyprawa  do żeberek  sól , pieprz łyżka musztardy 4-5 łyżek sosu sojowego olej WYKONANIE:   Do żeberek przygotowujemy marynatę, łącząc przyprawę, sól i  pieprz z  olejem. W takiej przyprawie trzymamy żeberka nawet dobę. Po określonym czasie obsmażmy mięso na gorącym oleju. Następnie nakrywamy i na bardzo niskim

W kuchennym oknie Ewy
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 222

dodałem posiekane cebulki i czosnek, aby lekko się zeszkliły. Na patelnię dodałem również pieczarki. Po około 2 minutach, zanim cebulki zdążyły się zarumienić dodałem zamarynowane wcześniej mięso wraz z marynatą. Całość smażyłem jeszcze około 4 - 5 minut, a następnie zalałem gulasz butelką piwa.  W moździerzu roztarłem około łyżeczki kminku, łyżeczki kminu rzymskiego i łyżeczki suszonego oregano, a następnie dodałem

Wyprawy kulinarne
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 278

białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę.  Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około 2 mm) plasterki. W każdym ziemniaku

Wyprawy kulinarne