soli-duża łyżka soli peklowej-kilka ząbków czosnku-kilka listków laurowych-kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego-szczypta ziaren kolendry-3 litry zimnej wody Golonki wyciągamy z marynaty i płuczemy.Posypujemy je słodką papryką i skrapiamy olejem.W skład warzyw wejdą:-4 marchewki-2 cebule-kilka ząbków czosnku-kilka suszonych pomidorów Marchewkę kroimy w plasterki,cebulę
Maminek kulinarnyopłukaniu i osuszeniu nacinamy z obu stron.Do naczynia wlewamy ok. 1/4 szklanki oleju, wsypujemy płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczkisłodkiej papryki, troszkę pieprzu oraz pokrojony w kosteczkę czosnek.Mieszamy, uzyskując marynatę. Nacieramy nią mięso.Odstawiamy na kilka godzin.Od czasu do czasu mięso obracamy. Przygotowujemy również warzywa:-3 marchewki-2 cebule-pół paprykioraz pół szklanki bulionu warzywnego i masło
Maminek kulinarnypszennych)papryka: słodka i ostra, czosnek granulowany, pieprz, tymianek 1. Umyty filet pokroić w paski. 2 W misce wymieszać jogurt, jajko, sos sojowy, słodką paprykę,, sól i pieprz. Do marynaty włożyć pokrojone mięso. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę.3. Na talerzyk wysypać otręby, dodać paprykę: słodką i ostrą, czosnek granulowany, pieprz, tymianek (należy dodać ich sporo, by nadać
Szefowa kuchniJeśli poszukujemy alternatywy dla czerwonego mięsa dziczyzna będzie doskonałym wyborem. Doskonale zastąpi ona nam wołowinę i jagnięcinę – i do tego jest też zdrowsza. Marynata: 2/3 szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki octu balsamicznego2 łyżki konfitury z czerwonej porzeczki4-5 gałązek tymianku4-5 gałązek rozmarynu4 zmiażdżone ząbki czosnkukilkanaście rozkruszonych jagód jałowcaświeżo zmielony czarny pieprzW dużej misce wymieszać oliwę z oliwek z octem
naRuszciemiseczce przygotować mieszankę z oliwy i ziół. Osuszoną kaczkę natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie dokładnie rozprowadzić mieszankę z oliwy i ziół. Kaczkę w marynacie odłożyć do dużego rondla w której kaczka będzie pieczona i odstawić na noc do lodówki. 3. W dniu pieczenia kaczki piekarnik rozgrzać do 220 C, rondel włożyć bez przykrycia
Apetyczna babeczkałyżka)łyżka jogurtu naturalnego ( opcjonalnie, ja lubię jak są ciut pulchniejsze bardziej podchodzące pod naleśniki)Składniki na farsz: 1 pierś z kurczaka średniej wielkości ulubione zioła do marynaty 1 papryka czerwonaok. 8 szt. pomidorków koktajlowych 450 g bobu ( świeży lub mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli
pieprzny smaczekinnymi dodatkami smacznym daniem głównym.Składniki:kilka dużych oczyszczonych kreweteksuszona papryczka chilli2 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny2 ząbki czosnkugarść natki pietruszkisólNatkę, papryczkę chilli i czosnek drobno posiekać.Przygotować marynatę: oliwę, sok z cytryny, chilli, czosnek i natkę. Doprawić solą. Wymieszać z krewetkami i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny.Tak zamarynowane krewetki nabijamy na patyczki do szaszłyków i układamy
wyzwania kuchennerozmrozić. Odsączyć z nadmiaru wody na ręczniku papierowym. Czosnek obrać ze skóry, posiekać lub przecisnąć przez praskę. W misce przygotować sos z oleju, papryki, natki i czosnku. Do marynaty przełożyć krewetki, całość wymieszać i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, przełożyć krewetki bez zalewy. Smażyć na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Posolić
kulinarnyswiatdomiDziś podaję wam przepis na rybę z dodatkiem szpinaku i sosu śmietanowego. Rybka podana w tej wersji smakuje wybornie. Filety wymieszałam wcześniej w aromatycznej marynacie, która nadała rybie fajnego, lekko ostrego smaku. Szpinak zaś został podduszony z śmietaną, który wcześnie podsmażyłam z dodatkiem czosnku, cebuli i suszonych pomidorów ( Ponti ). Wszystkim
Marta Gotujemargarynę i miksujemy. Na końcu dodajemy kakao i znowu miksujemy wszystko ze sobą na jednolitą masę. Gotową masę wlewamy do tortownicy, układamy wiśnie (musimy je osuszyć po wyjęciu z marynaty) na masie i delikatnie je dociskamy. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na 30 minut. Prosto i smacznie!***** First, we melt the margarine in a pan and cool
Projekty ze smakiemSKŁADNIKI0,5 kg łososia1 łyżka sosu sojowegołyżka przyprawy do rybsok z połowy limonkiSkładniki i wykonanie sosu TUWYKONANIESos sojowy łączymy z przyprawą i sokiem z limonki. Wkładamy do marynaty łososia. Odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Można w między czasie obrócić rybę. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku. Jak kto woli. Do ryby podajemy wyżej wymieniony sos.SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyczarnych oliwek2 łyżki słodkiej śmietany 18%sólpieprzPrzygotowanie:Do miseczki przełożyć serek, dodać śmietankę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną bazylię. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. W przygotowanej marynacie dokładnie obtoczyć filety z dorsza i odstawić na około 10 minut. Z papieru do pieczenia wycinamy dwa kwadraty (około 20-25 cm). Na każdym układamy filet z dorsza, na rybie
Oryginalny smakmajeranku 100 gram kaszy gryczanej1 gruszka1 pigwa1/2 dużego mango1/2 papryki czerwonej1/2 papryki żółtej rukolasok z połowy limonkiłyżka oliwy z oliwekgarść orzechów włoskichSzynka wieprzowaZ musztardy, majeranku, soli i pieprzu robimy marynatę i umieszczamy w niej szynkę wieprzową na około 10 godzin, po tym czasie kroimy ją w plastry i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej
Mango Papajawyłącznie tradycyjnych surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa!Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnizastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna membrana w zamknięciu ułatwiają dozowanie odpowiedniej ilości syropu. Pakowany
Z Kuchni Do Kuchni