łyżki sosu słodko-ostrego- 3 ząbki czosnku- pół łyżeczki zmielonej soli morskiej- pieprz ( opcjonalnie)PRZYGOTOWANIE: Krewetki rozmrażamy i oczyszczamy z pancerzy i ogonków. Następnie mieszamy składniki do marynaty i wrzucamy w nią krewetki. Odstawiamy na 30-40 min. Wodę do panierki wlewamy do plastikowej butelki i chłodzimy, żeby była bardzo zimna (inaczej nie wyjdzie panierka). Następnie kroimy kapustę
Zainspiruj się kuchniąCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekAromatyczny filet z indyka w miodowo-musztardowej marynacie, którą przygotowuje się bardzo szybko.Składniki:2 sznycle z piersi z indyka4 łyżki oliwy z oliwek2 łyżeczki musztardy2 łyżki soku z cytryny2 łyżki miodu1 łyżeczka rozmarynu suszonegopieprz, sólSznycle lekko rozbić i przełożyć do miski. Sok z cytryny wymieszać z musztardą, następnie dodać oliwę i miód. Na koniec dosypać rozmaryn i przyprawić solą(...)oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatę wlać do miski z indykiem, wymieszać i przykryć szczelnie. Wsadzić do lodówki na minimum 3 godziny, po czym upiec na patelni grillowej lub grillu na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami
wyzwania kuchenneKotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki.Składniki:1 polędwiczka wieprzowana marynatę:1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek pieprzna sos:3 łyżeczki miodu1/2 szklanki białego(...)wina2 łyżeczki musztardy200 g śmietany kremówkisólPolędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę wlać na patelnię z mięsem. Doprawić solą
wyzwania kuchennechilli świeża kolendra oliwa z oliwekWymieszać sok z cytryny z przyprawą garam masala, kurczaka pokroić w większa kostkę i zalać go marynatą. Wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.Zamarynowane kawałki kurczaka usmażyć na patelni lub zgrillować. Na innej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i imbir. Chwilę podsmażyć uważając
wyzwania kuchenneoczyściłam z ziarenek. Na każdym kawałku śledzia zrobiłam maz łyżeczką musztardy, następnie położyłam pasek ogórka i papryczkę piri piri. Zwinęłam, spięłam wykałaczką i ułożyłam w naczyniu. Całość zalałam zimną marynatą i włożyłam na dobę do lodówki. Rolmopsy po dniu marynowania są gotowe do spożycia. Ja jednak mam wobec nich niecny plan. Postanowiłam część ukryć w sałatce ziemniaczanej(...)mundurkach kukurydza groszek konserwowy 1 jajko ugotowane na twardo majonez Ziemniaki pokroiłam w grubą kostkę i ułożyłam na dnie miseczki. Na nich rozłożyłam część śledziowych rolmopsów z cebulką z marynaty. Następną warstwą był groszek wymieszany z kukurydzą. Lekko omaściłam majonezem, a całość posypałam startym jajkiem. Na świątecznym stole... część rolmopsów skryłam w sałatce, resztę podałam klasycznie z cebulką
bastalenacałości solankaindyk (ok. 6,5kg)300g mięsa mielonegogarść rodzynek1 jajkobułka tarta1/2 cebuli1/4 startej brukwi1 główka czosnku1 pomarańcza2 marchewkiprzyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka)oliwa Solanka (tudzież marynata)Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić indyka, jednak moim zdaniem ułatwia ona trochę życie. Należy ją przygotować co najmniej 24h przed pieczeniem(...)liść laurowy, ziele angielskie i pokrojony ząbek czosnku. Rozmrożonego indyka (czyli to kolejne 6-10h wchodzące w czas przygotowania) umieściłam w dość głębokim naczyniu i zalałam przegotowaną, wystudzoną marynatą, tak aby cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu.PieczenieZ racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają
bastalenawymyte, osuszone) sok i miąższ z 1 pomarańczy 1 papryczka piri piri drobno pokrojona (bez pestek) 1/2 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oliwy *** Składniki marynaty wymieszałam ze sobą i natarłam nią udka. Całość zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam na ok. 5h do lodówki (można na całą noc). Następnie zawiniątko wyjęłam, przełożyłam do żaroodpornego naczynka(...)zalałam marynatą i zapiekłam przez 40-50min. w 150st. (w połowie pieczenia odwróciłam udka na drugą stronę). UWAGA! Wyszło ostre!!!Moja wersja była nieco lżejsza
bastalenapysznej panierce..był już wcześniej taki kurczak..a tym razem przygotowany tak samo, ale w innej panierce...gdyż ta panierka jest bardziej pikantna.. kurczak marynata kleiwo panierka Spicy Wings Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia i zalać wymieszanym
Moje domowe kucharzenieteraz jest w sumie tak samo przyrządzony,ale dodatkowo jest w zalewie octowo-pomidorowej..polecam..bo jest naprawdę pyszny..kiedyś już robiłam kurczaka w podobnej zalewie.. skrzydełka marynata kleiwo panierka american crispy chicken Marynowanie: 50 g [ porcja na 3 kg skrzydełek] marynaty wsypać do 1 l zimnej wody i dobrze wymieszać.Przygotowane kawałki kurczaka włożyć do naczynia
Moje domowe kucharzenieCzas przygotowania: 30 minutSkładniki (4 porcje): 700g piersi kurczaka marynata: łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 roztarte ząbki czosnku 1 starta mała cebula sól i świeżo zmielony pieprz sos jogurtowy: 250ml jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku 1 świeży ogórek Wykonanie:Składniki marynaty dokładnie wymieszać z pokrojonym w kostki kurczakiem (kostki ok.3-4cm
Gorący kąsekkorzenia imbiru · olej · ryż basmanti Marynata: · czosnek granulowany · 2 łyżeczki przyprawy 5 smaków · 1 łyżka ciemnego sosu sojowego(...)sosu chilli · 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Mięso pokroić w paski (około 1cmx4 cm). Przełożyć do miski i wymieszać z marynatą. Odstawić na 30 minut do lodówki. Paprykę pokroić w paski, marchew w słupki. Papryczkę chilli oraz imbir drobno posiekać. Cebulkę dymkę posiekać na 1 cm kawałki. Grzyby mun zalać ciepłą
Mania Gotowaniapapryczki chili · oleju · oleju Marynata: · 1 łyżka oleju sezamowego · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego · 1 łyżki sosu sojowego jasnego(...)łyżka octu ryżowego · 2 łyżki miodu Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy
Mania Gotowaniaplastry ananasa z puszki · szklanka oleju · olej sezamowy Marynata: · 1 łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżka sos sojowego ciemnego · kieliszek wódki(...)łyżki brązowego cukru · 2 łyżki mąki kukurydzianej Przygotowanie: Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce. Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki. Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę
Mania Gotowaniaząbki czosnku bardzo drobno posiekane · 2 woreczki ryżu basmanti · sezam Marynata: · 1 łyżka sos sojowego ciemnego · 1 łyżka sosu sojowego jasnego · 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków(...)łyżka białego wina chińskiego lub wódki · 1 łyżka sosu hoisin Przygotowanie: Pokroić kurczaka w około 2 cm kostkę. Składniki marynaty połączyć i dodać do kurczaka. Odstawić do lodówki. Wymieszać wszystkie suche składniki ciasta. Posiekać drobno papryczkę chilli i dymkę. Do kurczaka dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać aby jajko pokryło każdy kawałek
Mania Gotowania