Śledzie moi domownicy uwielbiają, większość gości również. Zamiast tradycyjnej sałatki śledziowej z majonezem proponuję podać na świątecznym stole kawałki ryby w towarzystwie marynat i fety rozłożone na półmisku, polane sosem vinegrette. Składniki: mały słoik marynowanych buraczków-kulek kilka korniszonów kostka twardej fety słoik marynowanych szalotek kilka marynowanych płatów śledziowych garść rukoli, roszponki lub innej sałaty sos vinegrette Buraczki(...)korniszony pokroić w plastry, fetę w grubą kostkę, śledzie na kawałki (prostokąty). Szalotki odcedzić z marynaty. Sałatę opłukać i osuszyć. Na dużym talerzu lub półmisku rozłożyć sałatę, a zaczynając od zewnętrznego brzegu układać:buraczki, fetę, śledzie, korniszony i szalotki. Całość polać sosem
Czerwień i błękitmlekaok. 1/2 szklanki mąki pszennejok. 3/4 szklanki bułki tartejjajko + ok. 3 łyżki mlekaNuggetsy - Sposób przygotowania:Mięso pokroić w nieregularną dużą kostkę. Dodać wszystkie składniki składające się na marynatę i odstawić do lodówki na minimum 30 minut.Jajko wymieszać z 3 łyżkami mleka. Kolejno zanurzać kawałki kurczaka najpierw w mące, później w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej
Słodka StronaJeżeli macie ochotę na mięso, po zapraszam na polędwiczki wieprzowe w przepysznej śliwkowej marynacie. Zawsze jest to jakiś substytut na słodycze, których nie jem aż do Wigilii. Wyszły genialnie :-)Składniki:1 polędwiczka ok. 400 g 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku garść świeżej kolendry sól, pieprz Sposób przyrządzenia(...)misce dokładnie wymieszać powidła, czosnek, oliwę, sól, pieprz, posiekaną kolendrę. Polędwiczkę pokroić wzdłuż na grube paski. Następnie dokładnie natrzeć marynatą z powideł. Zostawić na całą noc w lodówce lub na kilka godzin. Po tym czasie obsmażyć na suchej patelni z obu stron. Zmniejszyć ogień, podlać pół szklanki wody. Dusić 20 min pod przykryciem. Podawać z ziemniakami z wody
pieprzny smaczekłyżeczki kardamonu2 ostre papryczki drobno posiekane1 łyżka miodu4 łyżki mleka kokosowegosólPrzygotowanie:Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do miski razem ze wszystkimi składnikami marynaty. Dokładnie wymieszać rękoma. Odstawić na minimum 3h, a najlepiej na całą noc w lodówce. Przed smażeniem należy jednak pamiętać by kurczak był w temperaturze pokojowej.Na dużej patelni rozgrzać olej kokosowy
Food Squaredwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru. Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym(...)wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Szynkę warto kilka razy obrócić. Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna 60 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut.Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut
Maminek kulinarnyoliwekPuree z selera i ziemniaków750 g ziemniaków750 g selera (korzeń)100 g masła1 i 1/2 łyżki chrzanu1 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 18%sólpieprz białyPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania marynaty do kurczaka. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z 1 limonki i sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Do marynaty wkładamy podudzia kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnysmażymy na nim przez 15 sekund czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawiamy z ognia, dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Rondelek stawiamy ponownie na ogniu, dodajemy resztę składników marynaty: miód, sos pomidorowy, tabasco, paprykę w proszku i pieprz cayenne. Mieszamy i podgrzewamy przez chwilę, aż powstanie gęsta pasta. Studzimy. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Piekarnik nagrzewamy
Smakowity Blog Kulinarnypieprzem. Odstawiamy na 5-10 min. W tym czasie przygotowujemy z łyżki oleju, wyciśniętego przez praskę czosnku, przyprawy do kurczaka, soli i pieprzu szybką marynatę dla naszego mięska. Odstawiamy na bok i faszerujemy obydwie piersi naszym kolorowym farszem! Zamykamy je, ściskamy i obwiązujemy nicią, aby nam się nie wysypywał farsz. Następnie dokładnie "malujemy" nasze roladki marynatą
Kuchnia moimi oczamiszynki i zrolować. Posmarować jajkiem i posypać papryką. Piec w temp.190 stopni 15 minut.Przekąska selerowo -gruszkowaSkładniki.4 kawałki selera naciowego1 gruszkaMarynata.2 łyżki octu ryżowego4 łyżki oleju sezamowegorozmaryn, melisasólpieprzWykonanieSkładniki marynaty wymieszać.10 cm kawałki selera naciowego, jeżeli są grube, to przekroić wzdłuż, oraz ćwiartki gruszek marynować 1 h. Wyjąć i grillować na lekko natłuszczonej patelni grillowej.Na każdym kawałku selera ułożyć
Kulinarny karnet Christopherazrazy drobiowe nadziewane kuskusem. Doskonale smakują na gorąco, na zimno jako przekąska i zawsze jest to jakaś alternatywa dla zwykłych kotletów. Na pewno zaskoczycie smakoszy Waszej kuchni.Składniki:marynata: ok. 4-5 łyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus(...)pół zielonego ogórka3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku zioła prowansalskie (według uznania co do ilości )odrobina cukru sól, pieprzSposób wykonania:Wszystkie składniki na marynatę połączyć ze sobą i marynować mięso przez całą noc. Kuskus zalać wodą centymetr ponad powierzchnię , odczekać chwilę i połączyć z przyprawami i serkiem. Mięso rozbić na bardzo cienkie plastry, posmarować każdy
pieprzny smaczekfiletu z indyka30 dag grzybów świeżych lub mrożonychgarść suszonej żurawiny1 łyżka przyprawy do indyka1 cebulaszklanka wody1 łyżka sosu sojowego1 łyżka oleju do smażeniasol , pieprz do smakuWYKONANIE:Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego i przyprawy do indyka. Mięso płuczemy , kroimy na plastry. Na 2 godziny lub dłużej wkładamy do marynaty.Olej rozgrzewamy na patelni, wkładamy plastry indyka i podsmażamy. do drugiego naczynia
W kuchennym oknie Ewyroladę z każdej strony.Marynata: w moździerzu rozbić owoce jałowca z ziarnami kolendry i ziarnami pieprzu, przełożyć do miseczki, dodać słodką paprykę i olej. Starannie wymieszać i wysmarować tak przygotowaną marynatą schab.Schab na koniec trzeba włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfance i piec w piekarniku przez 60 min. w ok. 200 st.C
Pasja Smakuświątecznym menu, prezentach, dekoracjach. Czemu nie umilić sobie tego czasu daniami z korzennymi aromatami?Dzisiaj prezentuję Wam korzenny pulled pork czyli długo duszoną wieprzowinę w intensywnej i aromatycznej marynacie z przyprawami, które spotkamy również w pierniku.Idealna do kanapek z warzywami, sałatą i chrzanem. Przepis na marynatę znalazłam na blogu Chillibite.Czytaj więcej »Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść