wieprzowiny ze znakiem PQS i muszę przyznać, że zajadaliśmy ją ze smakiem. Mięso było właśnie takie jakie lubimy najbardziej - soczyste, kruche a zarazem dobrze wypieczone. Bardzo lubię w marynacie połączenie smaków ostrych i słodkich i takie właśnie połączenie przygotowałam tym razem. Składniki: 700 g karkówki PQS 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy chrzanowej 3 - 4 łyżki(...)plastry (moja była już odpowiednio pokrojona w kotlety). Czosnek rozgnieść i dokładnie wymieszać w misce z miodem, musztardami, olejem, solą, pieprzem i ziołami. Kotlety dokładnie obtoczyć w przygotowanej marynacie, i pozostawić w przykrytej misce z marynatą na kilka godzin w lodówce. Zamarynowane kotlety grillować z obu stron. Długość grillowania zależy od grubości kotleta i stopnia rozgrzania grilla
Sto kolorów kuchnikarkówkę" najlepiej jest kupić karkówkę w sklepie firmowym gdzie posiadają maszynkę do ubijania mięsa a obsługa jest na tyle miła że pokroją na plastry i przepuszczą przez maszynkę.Marynatę przygotowuję z połączenia oliwy, łyżki przecieru i całego soku z ananasów. Dokładnie mieszam. W gotowej marynacie moczę z obu stron plastry karkówki i przekładam je do pojemnika które mogę szczelnie(...)zamknąć. Na koniec jak zostanie w misie jeszcze marynata wlewam ją również do tego pojemnika. Szczelnie zamykany tylko dlatego aby pojemnik można było obrócić. Tak przygotowaną karkówkę wkładam do lodówki na min 6h. Grillowanie. Karkówkę wykładam na dobrze rozgrzanego grilla i grilluję dosłownie kilka minutek co chwilę sprawdzając czy aby za mocno się nie przypieka. Obracam na drugą stronę
Mechanik grillujeupieczeniu Przygotowanie:Do naczynia z szerokim dnem dodać olej, miód, wodę, przeciśnięty lub starty czosnek oraz przyprawy. Wymieszać.Skrzydełka umyć i osuszyć. Usunąć lotki. Włożyć do naczynia i natrzeć marynatą. Pozostawić w naczyniu z marynatą przez noc lub co najmniej kilka godzin (naczynie przykryć).Następnego dnia obrać ziemniaki i podzielić na części, jeśli są malutkie przekroić na połówki.Posmarować(...)piekłam ziemniaki na osobnej blaszce w tym samym czasie co skrzydełka. Potem podałam w naczyniach żaroodpornych jak na zdjęciuBlachę na skrzydełka wyłożyć papierem, wyłożyć skrzydełka i polać je marynatą.Obie blachy piec jednocześnie w 180 stopniach przez około godzinę. Ja po 20 minutach przykryłam blachy folią aluminiową żeby nic się nie przypaliło i zdjęłam ją pod koniec pieczenia, jakieś
Ze smakiem i z pasjąnieco odstającą część pojedynczej piersi z kurczaka. Z miodu, sosu chilli, drobno posiekanego czosnku, soku z cytryny, soli oraz wody i oleju (dodajemy tyle samo wody co oleju) robimy marynatę. Powinno być jej sporo, myślę, że ok. 200 ml. Marynata musi być słodka, kwaśna, pikantna i wyraźnie czosnkowa, czyli jednym słowem musi być wyrazista, a nie może być mdła. Wszystkie(...)smaki powinny być dobrze wyczuwalne. Kurczaka polewamy połową tak przygotowanej marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej dłużej. (Jeśli nasze piersi z kurczaka są dość grube, możemy najpierw lekko rozgnieść je dłonią.) Gdy kurczak marynuje się już minimum pół godziny, możemy zająć się ziemniakami. Obieramy je i kroimy
Ratunku obiadłyżki majeranku; 3 ząbki czosnku; 1 łyżeczka soli; pieprz najlepiej świeżo mielony; 2 listki laurowe; 1 łyżeczka ziaren kolendry. Z oliwy, majeranku, zmiażdżonego czosnku, soli, kolendry i pieprzu robimy marynatę do mięsa. Opłukane mięso dokładnie obtaczamy w marynacie przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy najlepiej na całą noc w lodówce. Po tym czasie ponownie obtaczamy mięso w marynacie i przekładamy
Miksturowniksibnęło" ostatnio do mnie przyczepiło - nie wiem od kogo... mówi się tak w jakimś regionie? Dużą zaletą jest czas przygotowania :) Dobrze jak mięso poleży pół godzinki w marynacie, ale cała nasza robota to wymieszanie składników i wstawienie mięsa do piekarnika! Składniki:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 90 g jogurtu naturalnego (pół małego pudełeczka)- łyżeczka pieprzu cayenne(...)kurczaka kroimy na mniejsze części: czyli odkrawamy małe polędwiczki, a "resztę" piersi kroimy wzdłuż na pół na cieńsze plastry. Razem otrzymujemy sześć kawałków ;)3. Mieszamy dokładnie mięso z marynatą. Zostawiamy na pół godziny w temperaturze pokojowej.4. Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni (bez termoobiegu). Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z całą marynatą i pieczemy bez przykrycia ok. 20 - 30 minut. Jeśli
Kraina Tysiąca Smakówsosu, do kotleta do grilla... tymianek, tymianek, tymianek. Świeży, suszony, jaki akurat jest pod ręką - choć trzeba przyznać, że świeży ma jeszcze bardziej niesamowity aromat. Karkówka w delikatnej marynacie z czosnkiem, odrobiną pieprzu cayenne (lub ostrej papryki) i tymiankiem. Jeśli wolicie bardziej pikantną pieprzu dodajcie więcej. Będzie smakować najlepiej, jeśli zamarynujemy mięso dzień lub nawet dwa dni przed planowanym(...)pieprzu cayenne - łyżeczka soli - 2 - 3 ząbki czosnku - garstka gałązek tymianku Przygotowanie: 1. Olej mieszamy z pieprzem cayenne, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.2. Dno pojemnika smarujemy odrobiną marynaty, układamy plaster mięsa, a następnie ścinamy nożyczkami odrobinę tymianku.3. Układamy plastry ściśle jeden na drugim, za każdym razem polewamy dobrze wymieszaną marynatą i ścinamy odrobinę tymianku.4. Pieczemy na rozgrzanym grillu
Kraina Tysiąca SmakówSkładniki:1 kg żeberek wieprzowych2 łyżeczki koncentratu pomidorowego1 łyżka sosu sojowego1 łyka octu winnego2 łyżki olejusólWykonanie:Żeberka umyć, podzielić n porcje., posolić.Zrobić marynatę.Koncentrat pomidorowy, sos sojowy, olej i ocet - połączyć razem. Marynatą zalać żeberka i wetrzeć marynatę w mięso.Odstawić na 2 godziny.Żeberka przełożyć do foliowego rękawa do pieczenia.Piec w temperaturze 170 stopni C przez
kolorowotorcikowoczerwona papryka żółta pół małej kapusty pekińskiej kawałeczek imbiru sól, pieprz 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Marynata do kurczaka: 4 łyżki sosu sojowego 1 papryczka chili 1 łyżka octu ryżowego 2 łyżki mąki kukurydzianej Wykonanie: Pierś kurczak pokroić w dużą kostkę i umieścić w miseczce. Dodać składniki(...)marynaty i wymieszać. Odstawić na jakiś czas. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w dużą kostkę, pieczarki w plasterki, kapustkę pekińską cienko poszatkować. W woku podsmażyć kurczaka z marynatą. Dodać cebulę. Po 3-4 minutach dodać paprykę, pieczarki oraz groszek. Wlać sok z cytryny i dodać starty na tarce imbir. Pod koniec dodać kapustę pekińską. Orzeszki ziemne lekko uprażyć na patelni
Pasja Smakuprzepis na Mirabelkowym blogu. Skrzydełka wyglądały obłędnie i chociaż są pracochłonne to zdecydowanie warto ich spróbować. Do skrzydełek warto przygotować jeszcze sosy, by uczta była jeszcze bardziej niebiańska. Składniki: Marynata: ok. 12-15 skrzydełek 4 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka chili 3 łyżeczki słodkiej papryki Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka miodu 1 płaska łyżka brązowego cukru(...)łyżeczka octu winnego 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól i pieprz Wykonanie: Skrzydełka kilkakrotnie wypłukać, a następnie osuszyć i podzielić na trzy części. Końcówki odrzucić. Składniki marynaty połączyć i wymieszać z pozostałymi częściami skrzydełek. Odstawić do zamarynowania na kilka godzin lub całą noc. Skrzydełka wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut
Pasja SmakuCoś w tym musi być, bo mięsożerna byłam odkąd mama stwierdziła, że mogę jeść mięso Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano Mięso pieczone – pieczona szynka w marynacie z sokiem pomarańczowym Rolady z indyka pieczone z rozmarynem Szynka pieczona z żurawiną Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie Tym razem proponuję Wam upiec lekko pikantną pieczoną karkówkę z sokiem(...)grubsze ok. 2 cm plastry i podać jako danie obiadowe z ziemniakami, koperkiem i sosem. Pieczona karkówka z sokiem pomarańczowym, sosem sojowym i sweet chilli, Polecam Najpierw natarłam karkówkę marynatą z 1 łyżki oleju i przypraw typu: roztarte w moździerzu 2 ziarna jałowca, 2 ziarna ziela angielskiego, duży liść laurowy, do tego 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego, 1/2 łyżeczka pieprzu ziołowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMiałam to szczęście, że dostałam wczoraj od mojego kolegi Rafała kawałek mięsa z jelenia. Od razu pomyślałam, iż to niebywała okazja na pyszny obiad :) Wieczorem szybko włożyłam mięso w marynatę, po czym schowałam do lodówki. Co więcej, po południu porcja znalazła się już na talerzu i... baardzo szybko z niego zniknęła :) Jeśli macie szansę na zjedzenie dziczyzny nie wahajcie się(...)się również niską zawartością tłuszczu, przy tym niezwykle smaczne i słodkie. Ma zupełnie inny smak niż mięso, którym zajadacie się na co dzień - po prostu idealne! Koniecznie musicie spróbować :) Marynatę przygotowałam na bazie czerwonego wytrawnego wina, miodu, suszonego czosnku niedźwiedziego, czosnku, kolorowego pieprzu i jałowca. Na całą noc włożyłam do lodówki. Godzinkę przed smażeniem wyjęłam mięso z marynaty i ułożyłam
Sajkofanka smakuPyszne, delikatne mięsko z polędwiczki wieprzowej. Duszone w sosie śmietanowym. Do tego podałam kluski śląskie i buraczki. Było pysznie mimo że mało fotogenicznie. Składniki: 1 szt polędwiczka wieprzowa Marynata 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów 3 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki soli z ziołami 0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki musztardy(...)suszone 2 ząbki czosnku sól pieprz Do smażenia 2 łyżki oleju 1.5 łyżki masła 80 ml białego wina półwytrawnego Celebro 100 ml bulionu warzywnego 250 ml kremówki Przygotowanie:Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć
Ala piecze i gotujeSoczysta i aromatyczna pierś z kurczaka przygotowana na patelni grillowej. Mięsko marynowałam przez całą noc w marynacie. Podałam z ziemniakami zapiekanymi klik oraz fasolką szparagową z ogórkami. Było smacznie. Składniki: 3 piersi z kurczaka Marynata: 5 łyżek oleju 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka octu balsamicznego z modeny Kamis 0,5 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią Kamis(...)łyżeczki soli morskiej ziołowej Kamis 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego Kamis 5 listków bazylii Przygotowanie:Piersi oczyścić, umyć i odciąć polędwiczki. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Włożyć piersi dodać pokrojone listki bazylii i wymieszać. Przykryć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć piersi w zależności od grubości po około 10 min z każdej
Ala piecze i gotujeIdealna na świąteczny stół ale nie tylko. Ja muszę ją robić częściej bo bardzo nam smakuje. Proponuję jako dodatek chrzan lub musztardę. Składniki: 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka Marynata 2 l wody 70 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 6 ząbków czosnku 5 ziarenek pieprzu czarnego Kamis 8 ziarenek pieprzu czerwonego 5 ziarenek ziela angielskiego Kamis 5 liści(...)peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie
Ala piecze i gotuje