w marynacie - 1000 przepisów (strona:42/67)

Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 349

Kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, nacinamy w kilku miejscach. Udka dokładnie nacieramy świeżo mieloną solą i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie nacieramy przygotowaną wcześniej marynatą i odstawiamy na co najmniej godzinę.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy udka z obu stron, aż się zarumieni (ok. 4 minuty z każdej strony

Tajskie smaki
Konserwowe papryczki chili 197

papryczek. Jeśli lubicie bardzo ostre papryczki nie usuwajcie pestek. Ja usunęłam ich większą część. Następnie papryczki kroimy w paski i wkładamy do wyparzonych słoików.W granku podgrzewamy składniki marynaty, zalewamy nią papryczki, mocno dokręcamy i pasteryzujemy przez 5 minut.Słoiki studzimy odwrócone do góry nogami i przykryte ściereczką

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne suszone jabłka 215

Czas robienia przetworów to nie tylko dżemy, konfitury, przeciery czy warzywa w octowych marynatach. Dla mnie to także suszenie warzyw i owoców. W tym roku na pierwszy ogień poszły jabłka, a w kolejce już czekają grzyby.  Nie podaję dokładnego czasu suszenia jabłek, bo wszystko zależy od gatunku jabłka

Kulinarne przygody Gatity
DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł 361

słoiku w lodówce nawet 2-3 tygodnie. Ze względu na jego intensywność jest bardzo wydajny. Nada się nie tylko do burgera czy steku ale może także pełnić rolę marynaty do grilla, np. do karkówki czy kurczaka. OM NOM NOM! Post DOMOWY SOS BARBECUE Z CIEMNEGO PIWA – 4,6 zł pojawił się poraz pierwszy w NERDS' KITCHEN

Nerds Kitchen
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 258

Pieczemy ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniło.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest w momencie osiągnięcia wysokiej temperatury, nie doprowadzamy do wrzenia. Można doprawić pieprzem do smaku. Na talerzu układamy schab

Moniki Smakołyki
Czosnek marynowany w winie 195

Przepis znalazłam w specjalnym numerze Kuchni (2/200 )- "Dziadkowe i babcine nalewki i przetwory"Czosnek można zamarynować właściwie o każdej porze roku.Ogórki, pomidory, dynie i inne

Proste Potrawy
Kompot z renklod i jabłek z aronią 171

wkładamy ściereczkę na której ustawiamy słoje) Pasteryzujemy około 20 min. od momentu zagotowania wody . A oto co znalazłam na temat  gotowania kompotów w fachowej książce Z. Skrodzkiej " Kompoty , marynaty , dżemy " " do przyrządzania kompotów nadają się owoce o smaku kwaskowym . Bardziej słodkie łączy się z kwaśniejszymi rodzajami lub lekko zakwasza zalewę, aby stworzyć odpowiednie warunki do pasteryzacji . Wiadomo bowiem

Proste Potrawy
Kiszenie kapusty 297

soku Całość przykrywamy ściereczką lub folią (aby się nie kurzyło) i odstawiamy w chłodne miejsce, chroniąc przed pleśnieniem. Przepis prawie w całości zaczerpnęłam z pozycji Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy" Po ukiszeniu kapusty w garnku, można przełożyć ją np. do litrowych słojów, pasteryzować w temp. 80 stopniach C przez 15-20 min. Słojów do pasteryzacji nie zakręcamy do końca, robimy

Proste Potrawy
Cebulka marynowana 176

cebulki, najlepsza byłaby szalotka 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 łyżki cukru, łyżka soli 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super

Proste Potrawy
Powidła śliwkowe 200

Sezon na śliwki rozpoczęty i trwać będzie czas jakiś. Może warto zrobić domowe powidła ? bo to klasyka absolutna :)Ja wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie

Proste Potrawy
Sos pomidorowo -śliwkowy 192

zagęścić, konsystencja pozostała na etapie lejącego miodu. W takim stanie wlałam w słoiki, uważam, że i tak mi się przyda np. do makaronów :)Przepis znalazłam u Zdzisławy Skrodzkiej "Kompoty, marynaty, dżemy"Z takim sosem smakują też doskonale pulpety mięsne

Proste Potrawy
Rydze w pomidorach 261

Rydze w pomidorach bazują na przepisie Piotra na rybę w pomidorach. Rydze w pomidorach, a właściwie w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym  to będzie w następnym roku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miska Tupperware 317

przyzwyczaić..ciasto pięknie wyrosło, a pizza była smaczna. Podejście trzecie-marynowanie kurczaka..to tez można robić w takiej misce..porcje kurczaka [u mnie pałki] wystarczy włożyć do miski, wlać marynatę, zamknąć pokrywę i odpowietrzyć.Zakręcić miską i odstawić do lodówki.Prosto, szybko i bez brudzenia rąk..i oczywiście mięsko szybciej się zamarynuje w takiej misce. Podejście czwarte- ciasto z bakaliami

Moje domowe kucharzenie
Weekend u Mamy: Tatar z łososia 242

łyżka octu balsamicznego 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Sok z jednej cytryny, ocet, oliwę, sól i pieprz łączymy w misce. Wkładamy łososia i dokładnie pokrywamy go naszą marynatą. Zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odkładamy w chłodne miejsce na całą noc. Następnego dnia łososia wyciągamy i drobno siekamy. Dodatkowo: 1 cebula czerwona 1 łyżka miodu 1/2 słoiczka kaparów

My Culinary Art
Żeberka w sosie słodko-kwaśnym 245

sposób na żeberka słodko- kwaśne. SKŁADNIKI: kilogram żeberek wieprzowych przyprawa  do żeberek  sól , pieprz łyżka musztardy 4-5 łyżek sosu sojowego olej WYKONANIE:   Do żeberek przygotowujemy marynatę, łącząc przyprawę, sól i  pieprz z  olejem. W takiej przyprawie trzymamy żeberka nawet dobę. Po określonym czasie obsmażmy mięso na gorącym oleju. Następnie nakrywamy i na bardzo niskim

W kuchennym oknie Ewy