udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:57/86)

Kurczak pieczony w maślance 374

kruche. Jest to bardzo ciekawy i godny wypróbowania patent na mięso drobiowe. Oczywiście, nie muszą to być koniecznie pałki, możemy w ten sposób przyrządzić też inne części kurczaka, udka, skrzydełka, ćwiartki… Polecam! Składniki: 6 pałek z kurczaka 2 szklanki naturalnej maślanki Przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, papryka mielona słodka i ostra     *** Pałki z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy(...)zanurzone w maślance i wkładamy do lodówki na całą noc *** *** Po tym czasie mięso wyjmujemy z woreczka i przekładamy do naczynia żaroodpornego, nie ocieramy go z maślanki! *** *** Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 45 minut. W połowie pieczenia odwracamy mięso na drugą stronę *** *** Polecam w tym samym czasie co mięso upiec w piekarniku pyszne ziemniaczki

Blog z Apetytem
Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem 206

łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej pieprz starty parmezan lub grana padano dodatkowo: łyżka oleju (dowolnego)  Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko posolonej wodzie. Z udek obieramy mięso i dzielimy na niewielkie kawałki. Ze szpinaku usuwamy twardsze łodyżki, a listki drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim szpinak. Jogurt, białka, kurkumę, sól(...)jeszcze nie trzeba zmywać ;-) ) smarujemy lekko olejem i na jej dnie układamy ugotowany makaron, na rozkładamy równomiernie mięso, a następnie szpinak. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - sos powinien się ściąć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę serem i odstawiamy na 5 - 10 minut. Kroimy i jemy

Czary - gary w kuchni
Pieczony kurczak z młodymi ziemniakami i cebulką 232

poniższego dania użyłam młodych ziemniaków, których nawet nie obierałam (w końcu całe danie miało być szybkie do przygotowania :) ).    Składniki: 1 kg młodych ziemniaków (surowych) 2 udka i 2 podudzia z kurczaka 2 małe cebulki sól, pieprz przyprawa do pieczonego kurczaka 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego olej Mięso umyć, osuszyć i przyprawić sola, pieprzem oraz przyprawą(...)kurczaka. W małej miseczce połączyć 2 łyżki oleju, miodu i sosu sojowego. Przygotowaną marynatą polać kawałki z kurczaka. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180ºC  piekarnika. Piec pod przykryciem około 50 minut. Po tym czasie na wierzchu dania ułożyć plasterki surowej i obranej cebulki. Piec (już bez przykrycia) około 25-20 minut. Ziemniaki muszą być miękkie

Ugotować
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 84

zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż(...)osób mieliśmy taką refleksję, że przygotowywanie jednego, bardziej rozbudowanego obiadu trwa niewiele krócej niż gotowanie naszego tygodniowego menu. Zobaczcie listę zakupową do tego menu na tydzień: Mięso 4 małe udka z kurczak 11 zł 500 g mielonego indyka 7 zł 2 polędwiczki z indyka 6,9 zł Warzywa 2 mała cebule białe 0,7 zł 1 cebula czerwona

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Zdrowe przepisy z pęczakiem za 80 zł 91

zapiekanka trafiła do piekarnika. Zrobienie burgerów to też była bułka z masłem: wystarczy zmiksować pęczak, połączyć z mięsem, przyprawić i usmażyć. Trzeba dodać, że dzień wcześniej, w sobotę wieczorem upiekliśmy bułki hamburgerowe, co dodatkowo ułatwiło nam sprawę. Razem z burgerami zrobiliśmy pulpety do flaczków. Same flaczki ugotowały się w czasie, kiedy pęczotto zapiekało się w piekarniku. Wtedy też ugotowaliśmy ryż(...)osób mieliśmy taką refleksję, że przygotowywanie jednego, bardziej rozbudowanego obiadu trwa niewiele krócej niż gotowanie naszego tygodniowego menu. Zobaczcie listę zakupową do tego menu na tydzień: Mięso 4 małe udka z kurczak 11 zł 500 g mielonego indyka 7 zł 2 polędwiczki z indyka 6,9 zł Warzywa 2 mała cebule białe 0,7 zł 1 cebula czerwona

Niedzielny kucharz
Udka kurczaka pieczone z brukselką 150

Składniki: 12 udek (pałek) kurczaka 500 g brukselki 3 łyżki przyprawy typu "złocisty kurczak" 4 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki masła sól, pieprz Sposób wykonania: Kurczaka nacieramy przyprawą do drobiu i 2 łyżkami oleju. Odstawiamy na kilka godzin. Brukselkę czyścimy, odrywamy wierzchnie zniszczone listki oraz jeśli jest taka potrzeba przycinamy przerośnięte głąby. Polewamy(...)łyżki) i sokiem z cytryny a następnie dodajemy zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy aby wszystkie sztuki były obtoczone marynatą. Na dużej blasze układamy pałki kurczaka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 15 minut a następnie wyjmujemy aby dodać brukselki. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut. Po tym czasie na każdy

Qchnia po prostu
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 185

przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek(...)chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Roladki z kurczaka z orzechami 135

słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając ząbek czosnku oraz pół cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy odrobinę soli i pieprzu oraz majeranek. Mieszamy dokładnie.  Farsz nakładamy na udka kurczaka i zawijamy w roladkę. (jeśli robimy roladkę z dodatkiem orzechów przed nałożeniem farszu , mięso z kurczaka posypujemy po wewnętrznej stronie posiekanymi orzechami na które nakładamy farsz) Roladkę zawijamy dokładnie(...)kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut

Bon appetit mon amie
KURCZAK MIODOWO-CYTRYNOWY Z TYMIANKIEM 105

przepis na pysznego i soczystego kurczaka zapiekanego w marynacie miodowo-cytrynowej. Jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie na ciepło! Śmiało możecie przygotować tak zarówno całe udka, jak i podudzia czy też filet. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * podudzia z kurczaka – 6 szt * miód prawdziwy wielokwiatowy – 3 łyżki * sok z cytryny – 0,5 szkl * świeży tymianek(...)chili, zalewamy miodem i sokiem z cytryny – gotujemy o. 3-4 minuty. Dodajemy rozmaryn oraz tymianek – marynatą zalewamy mięso i dokładnie obtaczamy. Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 45 minut. Co jakiś czas obracamy i podlewamy marynatą. Podajemy gorące! Smacznego

Ostra na Słodko
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 143

Przepis na gładki , aksamitny pasztet z dodatkiem , drobiowych wątróbek . Jest pyszny , doskonały na kolację , czy śniadanie . W zasadzie na każdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height(...)marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę i marchew ( można w całości – byle obrane ) , solimy do smaku . Dusimy pod przykryciem , w razie potrzeby dolewając szklankę wody

Ogrodnik w podróży
Karkówka w oleju na grilla 281

Szukając prostego dania na grilla przyszedł mi do głowy pomysł na niezwykle proste danie, ale zarazem niezwykle smaczne. Karkówka w oleju na grilla może wydać się

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kasza gryczana zapiekana z pieczarkami 355

znowu jemy kaszę! Tym razem jest to kasza gryczana zapiekana z duszonymi pieczarkami i mozzarellą. My jedliśmy z pieczonym udkiem kurczaka, ale jest to również wyśmienite samodzielne danie. Składniki: • 2 szklanki kaszy gryczanej białej • 700 g pieczarek • 1 cebula • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 2 kulki mozzarelli • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)plastry. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić ok. 8 minut. • Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem wyłożyć kaszę gryczaną, następnie pieczarki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20 minut. • Następnie położyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekać jeszcze przez 10 minut. • Przed podaniem posypać natką

To co kocham
domowa pizza z mięsem kebab 120

rondelka wlać przecier pomidorowy,  i gotować aż nadmiar wody odparuje. Gdy powstanie gęsty sos dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku.  Udka z kurczaka obrać ze skóry, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z przyprawą gyros. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w krążki. Mozzarellę zetrzeć na tarce(...)może być zbyt gruba, bo ciasto nim nasiąknie i nie będzie chrupiące). Posypujemy 2/3 sera, układamy cebulę, kurczaka, pieczarki, posypujemy kukurydzą, resztą mozzarelli i oregano.  Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut

Cook&Love
Prosty kurczak pieczony w keczupie z sezamem. 111

marszu, wręcz taśmowo. A potrzeba tylko.... 4 udka kurczaka łyżka masła Marynata: szklanka keczupu  łyżka skórki otartej z cytryny łyżeczka majeranku 2 łyżki sezamu 1/4 łyżeczki soli Udka tniemy na trzy mniejsze części, takie szybciej nam się usmażą, a później dopieką niż takie duże kawały mięcha. Ja jeszcze odcinam od pałki ten kawałek kości ze skórą. Na patelni rozpuszczamy(...)takiego używam. Ale znakomicie sprawdza się też łagodny, wszystko kwestia gustu. Podsmażone mięso ( gorące) układamy na blasze wyłożonej papierem smarujemy z każdej strony marynatą, posypujemy sezamem i do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy jakieś 20 min. Trzeba pilnować ponieważ pomidory dość szybko łapią kolor,   a więc łatwo potrawę przypalić.  Mięsko jest soczyste, lekko cytrynowe

Dieta moja pasja
SAŁATKA OBIADOWA Z KASZĄ BULGUR 188

naprawdę jest bardzo sycąca. Może być dodatkiem do mięs ale może być również składnikiem sałatki i dzisiaj przygotowałam taką a'la obiadową.  Składniki: 250 g mięsa z udka kurczaka bez skóry  słoik suszonych pomidorów w zalewie  1 malutka papryczka jalapeno  szklanka ugotowanej kaszy  bulgur  50 ml białego wina pół limonki 1 świeży ogórek(...)oraz wino. Z papryczki usunąć ziarna, pokroić drobno. Dodać do mięsa. Wymieszać. Wstawić do lodówki na 20 min do zamarynowania. Po tym czasie, grillować na patelni lub wstawić do piekarnika i piec w 200 stopniach ok.30 min. Kiedy mięso będzie już gotowe poczekać aż wystygnie. Wymieszać z kaszą, dodać świeże warzywa pokrojone w kostkę.Polać sokiem z limonki. Doprawić

pieprzny smaczek
Rodzinny obiad po chińsku - 5 przepisów 69

zaglądnijcie na stronę Lee Kum Kee i zapoznajcie się z ofertą autentycznie chińskich sosów. #WspomnieniaPowstająWDomu 1) Pieczone żeberka w sosie Kung Pao Żeberka wieprzowe w stylu syczuańskim, pieczone w piekarniku to świetna propozycja na rodzinny obiad. Żeberka wychodzą soczyste i rumiane, o kusząco pikantno-słodkim smaku.  Mój mąż był nimi zachwycony i wspomina je teraz codziennie... Dużą zasługą(...)Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 90 min. Następnie odkrywamy folię, a żeberka polewamy obficie sokiem z dna naczynia. Pieczemy już bez przykrycia jeszcze około 20 min. Po tym czasie, żeberka przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i układamy je w odstępach jeden obok drugiego. Każdy kawałek smarujemy miodem i zwiększamy temperaturę piekarnika

Kuchnia MagdaLeny