CIASTO: mąka pszenna - 40 dag mleko ciepłe - 3/4 szkl drożdże świeże- 3 dag sól- szczypta oliwa - 2 łyżki FARSZ: udka z kurczaka - 40-50 dag przyprawa do drobiu olej papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1/2 szt mozzarella - 20 dag SOS: koncentrat pomidorowy - 20 dag oliwa - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki sól -szczypta pieprz- szczypta cukier - szczypta bazylia suszona - szczypta(...)pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy
przepisy- MilkiCIASTO: mąka pszenna - 40 dag mleko ciepłe - 3/4 szkl drożdże świeże- 3 dag sól- szczypta oliwa - 2 łyżki FARSZ: udka z kurczaka - 40-50 dag przyprawa do drobiu olej papryka czerwona - 1 szt papryka żółta - 1/2 szt mozzarella - 20 dag SOS: koncentrat pomidorowy - 20 dag oliwa - 3 łyżki czosnek - 2 ząbki sól -szczypta pieprz- szczypta cukier - szczypta bazylia suszona - szczypta(...)pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy kawałki usmażonego mięsa i paprykę oczyszczona i pokrojona na kawałeczki. Mozzarelle pokroić na kawałki, posypać nimi pizze i suszonym oregano. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180stC i piec ok 20 minut. Podajemy z dowolnym sosem.. ja podałam śmietanowo czosnkowy
Camilla w kuchniKawałki kurczaka pieczone w aromatycznym, pomidorowym sosie z dodatkiem cebuli. Bardzo smaczne, pieczone mięso, które można przygotować w większej ilości bez dużego wysiłku. 6 sztuk udek z kurczaka lub ćwiartek 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia SOS BARBECUE: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki wina czerwonego wytrawnego 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 łyżka musztardy(...)Odstawić w chłodne miejsce na ok 3 godziny. Zamarynowanego kurczaka wykładać na blachę do pieczenia, tak aby każdy kawałek leżał obok siebie. Pozostającym sosem polać po wierzchu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec prze 1,5 godziny. W trakcie pieczenia można polewać wierzch sosem, a jeżeli będzie się zbytnio przypiekał, należy przykryć folią aluminiową. Smacznego :) Kategoria
https:KKuchniaMniamnastępnie jeszcze dopieczone. W ten sposób mięso jest miękkie, soczyste i z chrupiącą otoczką z ciasta francuskiego. Smaczne danie dla tych, którym znudziły się klasycznie smażone, czy pieczone udka. 6 podudzi z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego MARYNATA: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego staropolskiego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka płynnego miodu prawdziwego 1 łyżeczka soku(...)Schłodzone ciasto francuskie pociąć na 6 części i w każda z nich zawinąć podudzie, mocno ściskając końce ciasta. Położyć na blachę z wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C. Piec przez ok 20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Można podawać np z ziemniakami i surówką. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad
https:KKuchniaMniampraktycznie do wszystkich duszonych mięs na przemian z wolnowarem. Pod moją nieobecność wypróbowała przepis, którego nauczyła się od naszej sąsiadki Kasi. Składniki 10 pałek z kurczaka lub 4 udka z kurczaka 1 duża cebula 1 bardzo duża cukinia 1 papryka czerwona 3 duże suszone pomidory olej lub oliwa do smażenia 1/4 szklanki wody (tylko w przypadku(...)mięsa. Paprykę i pomidory pokroić w cienkie paski, dodać do mięsa. Mięso wymieszać z warzywami, dodać resztę Harissy (jeśli została), W wolnowarze lub tajinie podlać wodą. Czas gotowania piekarnik - około 1,5 godziny przy temperaturze 180 stopni. Pieczemy w rękawie ! wolnowar - 5 godzin na poziomie "Low" lub 3 godziny na poziomie „High”. garnek do tajinu - około 5-6 godzin
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekarnika na 20 minut. Po upieczeniu, a później wystudzeniu na serze układamy mięso z piersi kurczaka oraz podsmażone pieczarki. Ja kurczaka doprawiam jedynie solą oraz pieprzem, jeśli ktoś lubi to oprószyć można go przyprawą gyros, mieloną papryką bądź dowolną inną przyprawą do drobiu. Kolejno, ser z kurczakiem i pieczarkami zwijamy w roladę i wkładamy ponownie do piekarnika na około(...)momencie zwijania ostrożnie ściągać z sera. Po zwinięciu składników w roladę owinąć ją papierem do pieczenia, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut. Upieczoną roladę wyjąć z piekarnika i chwilę wystudzić przed pokrojeniem. Rolada serowa Warto wiedzieć robiąc roladę serową z kurczakiem i pieczarkami. Ser piekłam w formie do pieczenia o wymiarach
MeCooksTyle wstępu, zapraszamy do zapoznania się z menu na ten tydzień: Poniedziałek: Tortilla z pieczonymi paprykami i szparagami Omlet na bogato, bardziej tarta niż tortilla, od początku pieczona w piekarniku, a nie na patelni. Mega sycące danie, bogate w warzywa, przyciągające oko i łatwe do zrobienia. Hiszpański klasyk w nieco inny wydaniu. Zrobi je każdy nawet jeśli nigdy w życiu(...)mieszanki przypraw „gyros”, dajcie sobie z nią spokój. Przyprawienie mięsa we właściwy sposób wymaga tylko trzech przypraw i odpowiednio długiego czasu marynowania. Do tego pity domowego wyrobu, frytki z piekarnika i pyszne danie gotowe. Piątek: Gnocchi z batatów ze szparagami Zaskakująco pyszne danie. Gnocchi z batatów jest lekko słodkie, co warto skontrować dodaniem pomidorków, których kwaskowość przełamuje słodycz słodkiego ziemniaka
Niedzielny kucharzwycierania palców i bród z tego pysznego winnego sosu... Co powiecie na taki obrazek? Wkrótce natura powinna stworzyć odpowiednie tło, a reszta należy do nas! :) Skł adniki: 1 opakowanie udek kurczaka (najczęściej 4 części) 1 opakowanie podudzi kurczaka (najczęściej 4 części) 2 łyżki oliwy 100 - 150 ml białego wina 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sok z 1/2 cytryny(...)brytfanki, jednak nie bezpośrednio na kawałki mięsa. Dodać sok z cytryny i dodatkowo oprószyć kurczaka solą i pieprzem. Przykryć naczynie folią aluminiową i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. Wyjąć brytfankę z piekarnika i dodać pomidory. Poupychać je ciasno pomiędzy kawałkami mięsa. Jeżeli są większe - przekroić i układać przeciętą częścią do góry. Piec jeszcze
zadanie-gotowaniewiem co mielę. Tym razem na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić wersję lżejszą, czyli drobiową. Mam nadzieję, że mile was zaskoczy jego smak :) Składniki: 1,2 kg udek drobiowych (z kurczaka), 1 skrzydło z indyka, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 1 por, 1 jajko, 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżka masła, 2 łyżki oleju, świeża bazylia lub1 łyżka(...)pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 80 minut. Wierzch powinien siędelikatnie zrumienić
Delicious Titbitssól pieprz gałka muszkatołowa majeranek olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy Udka umyć, naciąć skórę, ułożyć na zimnej patelni, podgrzewać, żeby zaczął wytapiać się tłuszcz, a skórka się przyrumieniła.Udka odwrócić na drugą stronę i również przyrumienić. Na patelni razem z udkami zrumienić też pokrojone w kawałki podgardle oraz przekrojoną na pół cebulę. Marchew i pietruszkę obrać(...)można dodać np. pokrojone śliwki, żurawinę lub posiekane orzechy, jeśli lubicie pasztety z dodatkami. 2 keksówki (8x25cm) posmarować olejem, wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 180stC. Po upieczeniu pasztet wyjąć z piekarnika, pozostawić w foremce do wystudzenia. Gdy pasztet wystygnie i stężeje, wyjąć z foremki. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Obiad gotowywody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz: 150 g boczku wędzonego w plastrachmięso z udka z kurczaka z rosołukawałek cienkiej kiełbasy2-3 ogórki kiszone1 cebulaser żółtykoncentrat pomidorowyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw składniki na wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni(...)kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy tartym żółtym serem i przyprawą do pizzy.5. Pizzę przekładamy do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i pieczemy 15-20 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Anizłocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy(...)ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka. Krok 2 Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka
Niedzielny kucharzzłocisty, pachnący kurczak. Łatwy do przygotowania a równocześnie bardzo efektowny i smaczny. Od środka aromatyczne cytrusy, z zewnątrz pachnące cytryną i tymiankiem masło, wsunięte pod skórkę na piersiach i udkach. Aromat i soczystość, a przy tym chrupkości dobrze wypieczonego mięsa. Takiego kurczaka lubimy najbardziej. Polecamy ten sposób pieczenia, z masłem rozsmarowanym z wierzchu, ale równocześnie od środka Kurczaka podaliśmy(...)ziołowy farsz. Najlepiej zabrać się do tego od strony szyi. Wciśnij pod skórę pastę ziołową i rozsmaruj, żeby pokryła jak największą powierzchnię mięsa. To samo zrób ze skórą na udkach. Najlepiej dobrać się do nich od strony kuperka. Posól i popieprz kurczaka. Krok 2 Pokrój cytrynę i pomarańczę, z których wcześniej została starta skórka i włóż do środka kurczaka
Niedzielny kucharzbardzo wolnym ogniu ok.godziny. W tym czasie wątróbkę odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy również na wolnym ogniu ok.15 minut. Po czym odcedzamy i wrzucamy do wywaru z udek i warzyw. Dodajemy również obrane główki czosnku. Gotujemy jeszcze razem 5 minut i odstawiamy wszystko do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc. Następnego dnia wyciągamy wszystko z wywaru. Z warzyw zostawiamy(...)rzadka można dodać suchej, tartej bułki. Do wysmarowanych olejem i wysypanych tartą bułką foremek wlewamy masę mięsną i wstawiamy na 30 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Przed pieczeniem można wierzch pasztetów posmarować delikatnie olejem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne przemysleniagdzieś tam błądzą na skraju postrzegania, ale w każdej chwili można się na nich skoncentrować i cieszyć nowym wyrazem dania. Polecam! Składniki: 1 kg kurczaka w kawałkach (np. udka) 1/2 cytryny 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 20 g suszonych borowików (kilka plasterków) 1 mała cebula (drobno posiekana) 300 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę(...)wody od borowików. Dusić na małym ogniu około 12 -15 minut. Wlać sos dyniowo-grzybowy do naczynia z kurczakiem pozostawiając wierzchy kawałków odkryte. Posmarować je lekko masłem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 30 - 40 minut
zadanie-gotowanie