Pasztet z kurczaka jest pasztetem chudym i dietetycznym, mało w nim tłuszczów. Jest mimo to bardzo smaczny i delikatny. Polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 5 udek z kurczaka 30 dkg wątróbki 15 dkg pieczarek jarzyna (kawałek selera, pietruszka,3 marchewki, por -mały, 1 cebula ) 1liść laurowy, ziele, pieprz w ziarnkach sól, pieprz do smaku 1 łyżka jarzynki(...)masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy. Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu również posmarować go olejem i ułożyć listki laurowe. Zapiekamy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C. Pasztet po ostygnięciu kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet nadaje się do zamrożenia. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 12 pałek z kurczaka 1 mały jogurt naturalny (180 g) 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki posiekanego świeżego oregano (lub suszonego
Qchnia po prostuDziś przedstawiam przepis na najsmaczniejsze, najbardziej chrupiące, obłędne pieczone ziemniaki. Sekretem jest sposób przygotowania i gęsi tłuszcz, dzięki któremu ta chrupkość nabiera mocy. Ja swój odlałam po upieczeniu udek gęsich duszonych w karmelu , ale można też zastąpić go spokojnie tłuszczem kaczym. Mój ukochany powiedział, że to najlepsze pieczone ziemniaki jakie kiedykolwiek zrobiłam! A to już wiele znaczy Dodatek rozmarynu daje(...)temu zabiegowi będą niebywale chrupiące. Na blaszkę wyłożoną papierem wyłóż ziemniaki i wymieszaj z rozpuszczonym gęsim tłuszczem, dopraw porządnie solą i obłóż rozmarynem. Włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika i piecz przez 30 minut. W połowie pieczenia poodwracaj je na drugą stronę. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Roast goose fat potatoes (4 servings) Ingredients: 3-4 tablespoons of goose
karmelowyudku powinno być 9 ścięgien. O wyjmowaniu ścięgien z nóg indyka, pisała Maria Disslowa w "Jak gotować" z 1930 roku: "Indykowi przed pieczeniem wyciągnąć ścięgna z udek. ...wyjdą wszystkie ścięgna, które po upieczeniu bardzo są twarde, niewyjęte obniżają wartość tej części mięsa" . Mocno naciskając od góry - złamać mostek. Masło zagotować w garnuszku razem z goździkami(...)szprycowania. Końcówki nóg owinąć folią. Nogi związać. Ułożyć indyka na ruszcie ułożonym na blasze do pieczenia (blacha wyłożona papierem do pieczenia). W pierś wbić termometr. Wstawić indyka do piekarnika nagrzanego do 120 -130 stopni. Piec, aż termometr wskaże 71 stopni. Długość pieczenia zależy od wilk ości indyka. W trakcie pieczenia polać kilka razy wytworzonym sosem. Pierwszy raz polać po godzinie
królestwo garówTina". Polecam serdecznie! KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: 1000 g udek i podudzi lub samych udek z kurczaka 1 duża cebula 3 marchewki 2 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej 500 ml gorącego bulionu 1 puszka pomidorów(...)przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie posypać nią danie. Potrawę podawać z domowym pieczywem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychśmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej w wzdłuż boku gdzie pozostały otwory po wyciętym skrzydełku i nodze), układamy skórą do dołu i nacieramy lubczykiem, dwoma roztartymi ząbkami czosnku, łyżką oleju, solą(...)folię do pieczenia i obwiązujemy nicią w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach. Zwiniętą galantynę kładziemy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni piekąc przez 90 minut. Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno lub na gorąco. Jeżeli mamy ochotę podać galantynę na gorąco
Miód i pieprzChrupię więc słonecznego kurczaka w cieście (znalezionego w książce z przepisami kuchni żydowskiej) i biorę się za dalszą pracę. Was zaś zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej(...)smażyć z obu stron na głębokim oleju do zrumienienia ciasta. Można to robić partiami. Następnie układać kurczaka w brytfance. Brytfankę przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają w nim również zostać) i piec 30 minut w temperaturze zmniejszonej do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę z brytfanki z kurczakiem. W czasie pieczenia
W kuchni wieczoremPieczony kurczak na obiad…znowu… Uwielbiam kurczaka i przyznaję, że często go przyrządzam na obiad. Lubię kurczaka w sosie , pieczone udka , chrupiące skrzydełka , klopsiki …Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie! Nie wiem(...)laskowych orzechów olej do smażenia Do miski wlej miód. Dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszaj marynatę z kurczakiem i odstaw na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC na grilla. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperturę do 180ºC. Piecz przez godzinę. Ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą. W rzuć
codojedzeniadomyślacie, że taka zapiekanka jest niepowtarzalna w smaku Meksykańska zapiekanka z quinoa Składniki: 4 – 5 porcji 160 g białej quinoa (komosa ryżowa) 500 g kurczaka, u mnie odfiletowane udka 100 g czarnej fasoli 1 cebula 4 ząbki czosnku ½ l buljong z kurczaka 1 łyżka pomidorowego przecieru 1½ łyżeczki sambal oelek 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju 2 łyżeczki nasion(...)cebuli i wymieszaj. Do gorącego bulionu dodaj pomidorowy przecier i sambal oelek. Wymieszaj i wlej bulion do naczynia. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu i bulion. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC i piecz zapiekankę przez około 35 minut. Pokrój paprykę w paski i ułóż na zapiekance. Posyp cheddarem i zapiecz przez 5 minut
codojedzeniaCodziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania. Składniki(...)lodówki na minimum 3 godziny. Kapustę poszatkować nożem, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego razem z liściem laurowym. Na wierzchu ułożyć zamarynowane mięso. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*c przez około godzinę aż mięso będzie mięciutkie. Gdyby za szybko się przypiekało można nakryć folią aluminiową którą należy zdjąć 10 minut przed końcem pieczenia aby mięsko się zrumieniło
Wanilia i KardamonPyszny kurczak w panierce z płatków kukurydzianych z domowym sosem BBQ - czyli zdrowa, domowa wersja fast foodów :)SKŁADNIKI8 pałek z kurczaka (mogą być też skrzydełka
Moje Kuchenne Rewelacjemiękkości. 2. Oczyszczamy wątróbkę z błon , płuczemy i wrzucamy do sosu , zaraz po wyjęciu udek z rondla. Dusimy wątróbki maksymalnie 5 minut. 3. Obieramy udka z mięsa. Wątróbkę i warzywa przecedzamy na sicie, a w pozostałym sosie, ( jest go niewielka ilość ) rozmiękczamy czerstwą bułkę, która wpije sos. Przy czym dobrze jest bułkę wycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany(...)Wierzch smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, albo ręcznie , nalewając na dłoń trochę oleju i rozsmarowujemy go po wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy
Pysznosci Babci Basiwykorzystać. Powiem szczerze, że jest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść. Robiłam ich już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki:1/2 kg ugotowanych udek kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany(...)gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien ostygnąć, dopiero po ostudzeniu nadaje się do krojenia. Jest pyszny
Mango Papajaniedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej części, trochę białej) 3-4 ziela angielskie(...)etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać pokrojoną na plastry cebulę, lub ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia tuż pod grzałką i na maksymalnej temperaturze przypalamy cebulę. :) Taką przypaloną cebule dodajemy do rosołu. Całość gotujemy ok 2-3h na bardzo wolnym ogniu
Gotuj z Mąkąjest wyśmienity. Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm): 200 gram wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek) 1 gotowana pietruszka 1/2 gotowanego selera 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango Papaja