udka z piekarnika - 1281 przepisów (strona:60/86)

uda kurczaka kukurydzianego z tajskimi przyprawami 99

udek kurczaka kukurydzianego, 2 papryczki chili, 1 trawa cytrynowa, 3 liście limonki, 4 cm świeżego imbiru, sok z limonki, skórka otarta z jednej cytryny, 2 łyżki miodu wielokwiatowego, sól, tłuszcz do smażenia Trawę cytrynową drobno posiekać. Z liści limonki wyrwać nerw. Obrany imbir zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Chili posiekać (można wyjąć pestki, ja nie wyjmowałam). Wszystko razem wymieszać(...)wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa

królestwo garów
Pasztet z żurawiną 153

żurawiny Sól, pieprz 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu  Majeranek Gałka muszkatołowa Jarzynka Olej do smażenia Tłuszcz do formy Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy udka z kurczaka i boczek, dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, selera , pora, wrzucamy listek laurowy, ziela angielskie i pieprz . Zalewamy wodą, doprawiamy do smaku jarzynką, gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa(...)drobnych oczkach, wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, dodajemy suszoną żurawinę , pasztet dokładnie wyrabiamy. Pasztet przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem, wstawiamy od piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 50 minut

Bajeczna Kuchnia
Kurczak pieczony z czosnkiem i ziołami. 120

dokładnie dopraw solą i pieprzem. Dłonią oddziel skórę od piersi, aby powstała kieszeń. W wolną przestrzeń włóż przygotowane masło ziołowe, resztką możesz natrzeć powierzchnię kurczaka.   Piekarnik rozgrzej do 180°C funkcja “góra-dół”. Tuszę przełóż do naczynia do zapiekania, skrop sokiem z cytryny oraz oliwą. Wmasuj przyprawy w kurczaka(...)posiekanym czosnkiem (nie musisz go nawet obierać z łupin), wymieszaj. Tak przygotowane bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do piekarnika na ostatnie 30 minut pieczenia kurczaka, będą złociste i perfekcyjnie upieczone. Jeżeli wolisz bardziej klasyczne ziemniaki opiekane, przepis znajdziesz TUTAJ .     Kurczaka podałem z gotowanym brokułem, możesz

kuron.com.pl
Gęś pieczona z faszerowanymi jabłkami 196

brytfance, przykryć i wystawić na całą noc na balkon rano gęś ocieplić i nastawić piekarnik na 160`C. Gęś wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć pokrywą i trzymać w tej temperaturze 1,5-2 godzin. Mniejszą krócej, dużą dłużej. Nie otwierać w tym czasie ani piekarnika, ani naczynia. Po upływie czasu zlać gęsi tłuszcz (ale zachować!) usunąć pokrywę i dopiekać gęś(...)plecy" i piec kolejne 1,5-2 godziny do zrumienienia, już bez przykrycia. Można gęsiarkę  obrócicćo 180`, bo domowe piekarniki nie pieką równomiernie. W międzyczasie można kilkakrotnie podlać gęś wytopionym tłuszczem upieczoną gęś wyjąć z piekarnika i porcjować dopiero po koło 10 minutach, aż soki się ustabilizują. Zbyt wczesne krojonie sprawi, że soki wyciekną, a mięso będzie suche

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet drobiowy z pieczarkami. Pasztet z udek kurczaka. 164

ząbki czosnku - mała czerstwa bułeczka - 2 jajka - 5 dag masła - łyżka oleju - pół łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku Dodatkowo - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania formy Wykonanie Udka wraz z obraną marchewką i cebulą gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Kiedy mięso jest miękkie wyjmuję je z wywaru, studzę ( marchew i cebulę też ) i oddzielam od kości. Pieczarki kroję(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, stopione masło, majeranek, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam. Dokładnie wyrobioną masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszkę. Pasztet wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 50-60 minut w 170 stopniach z termoobiegiem. Upieczony wyjmuję z piekarnika, jeszcze ciepły zawijam w folię aluminiową i ostudzony przekładam do lodówki. Podaję na zimno, cienko

Kuchnia z widokiem na ogród
Kurczak pieczony na ryżu 592

Obiad, który robi się sam. Po wstępnym, niedługim czasie przygotowania wstępnego, wstawiamy blaszkę do piekarnika i na 1,5h możemy o nim zapomnieć. :-) Do pieczonego kurczaka nikogo nie muszę przekonywać. Zachęcam natomiast do spróbowania ryżu, który dzięki takiemu przygotowaniu ma naprawdę wyjątkowy smak. Danie na ciepło świetne na przyjęcia. 1 kurczak 2 szklanki suchego ryżu 3 duże cebule 1 łyżka(...)papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 1. Na dno naczynia żaroodpornego wysypujemy ryż. Na ryżu układamy pokrojoną w plastry cebulę.  2. Kurczaka kroimy na porcje (osobno: nóżki, udka, filety, skrzydełka), obsypujemy papryką, solą i pieprzem. Układamy na ryżu i cebuli. 3. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy keczup, masło i przyprawy. Gotujemy do momentu rozpuszczenia masła. 4. Gorącą zalewę

Szefowa kuchni
Szparagi zawijane w kurczaku 161

myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie luzujemy je tzn. ostrym nożem nacinamy mięso wzdłuż kości jednocześnie obierając z niej. Robimy tak z całą nogą, a kości usuwamy zarówno z udka, jak i z pałki. Robimy tak jak umiemy, najwyżej na kości zostanie nieco więcej mięsa J Jeśli ktoś nie ma cierpliwości do luzowania mięso to może użyć rozbitej piersi(...)rulonik. Układamy w formie do zapiekanek łączeniem do dołu. Kiedy przygotujemy już wszystkie kawałki mięsa, układamy na nich płatki masła oraz jeszcze raz oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut. Ostatnie 10 minut przełączamy tryb piekarnika na termoobieg, aby skórka ładnie się przyrumieniła. Smacznego

Kolizje Smaków
Zapiekanka z wędzonym kurczakiem 191

Wszystko znajduje się w zakładce ZAPIEKANKI. Jeśli nie jesteście miłośnikami mięsa, to w przepisie możecie pominąć kurczaka. Polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g makaronu świderki kolorowego 1 udko wędzone z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw na patelnie 3 łodygi selera naciowego 8 pieczarek 2 łyżki masła klarowanego 400 g słodkiej śmietany (dałam 30%) 50 g żółtego sera 2 jajka(...)pokroić na mniejsze kawałki. Wszystko razem wymieszać i umieścić w naczyniu do zapiekania. Śmietanę wymieszać z tartym żółtym serem, jajkami, solą i  pieprzem. Wlać na zapiekankę. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15-20 minut. zapiekanka z wędzonym kurczakiem

O kuchni z uczuciem
Francuskie paszteciki z mięsem 119

zimno, idealne do barszczyku czerwonego choć dzieci zjadły od razu z krupnikiem :) Bardzo szybko się je przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. opakowanie gotowego ciasta francuskiego mięso gotowane (u mnie udko z kurczaka i kawałek królika) pół cebuli żółtko sól pieprz gałka muszkatołowa czosnek granulowany sezam do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso obrać z kości,włożyć do malaksera razem z pokrojoną(...)zawinąć szczelnie (powstaną długie ruloniki). Następnie każdy rulonik pociąć ostrym nożem na niewielkie kawałki - paszteciki. Każdy pasztecik posmarować wodą (lub białkiem dla niealergików) i posypać sezamem. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec, aż paszteciki będą rumiane. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Tort podwójnie czekoladowy z bezą 88

przepisów, a najchętniej odwiedzane przez Was przepisy to: 1) Sałatka z serkiem wiejskim 2) Cytrynówka 3) Ciasto z pianką budyniową i wiśniami 4) Ciasto bydyniowe ze śliwkami 5) Udka maślano-jogurtowe Cieszę się bardzo, że 4 lata temu zdecydowałam się założyć ten blog, bo robię to co kocham. Nie powiem, że przez ten czas nie miałam chwil zwątpienia, bo systematyczne(...)którzy dołączali przez te wszystkie lata - na Facebooku jest już nas prawie 49 tys.!!! Dopiero dzisiaj udało mi się ogarnąć jakiś tort, bo wcześniej czekałam na piekarnik.  Tort podwójnie czekoladowy - z dwiema różnymi masami czekoladowymi - jedna z gorzką czekoladą, a druga z białą czekoladą, przygotowane na bazie kremówki i serka mascarpone. Składa się on z bezy, która znajduje się

Kuchnia MagdaLeny
Pałki kurczaka z piekarnika 89

Kuchnia amerykańska. Zamiast pałek można użyć udek, ser w oryginalnym przepisie to parmezan. Kolendrę można zastąpić dowolną zieleniną.  Składniki 6 szt pałek kurczaka pół szklanki mąki pół łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 jajko 2 łyżki posiekanej kolendry szklanka tartej bułki 80 g startego sera Dziugas tłuszcz cytryna     Przygotowanie Pałki umyłem, osuszyłem. Na talerzu wymieszałem mąkę(...)kolendrą oraz wymieszałem bułkę tartą z startym serem. Zamoczyłem w jajku wszystkie porcje kurczaka, a następnie panierowałem je w bułce z serem. Pałki ułożyłem na natłuszczonej blasze. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Piekłem do czasu, aż pałki się zrumieniły, a z mięsa po nakłuciu wypłynął przejrzysty sos. Można podać z cząstkami cytryny

R'n'G Kitchen
Kurczak z pieczonymi warzywami / Chicken with roasted vegetables 356

soczystych warzyw mamy teraz wszędzie w bród, korzystajmy więc! Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak z pieczonymi warzywami (4 porcje) Składniki: 4 kawałki kurczaka, piersi lub udek 1 duża cebula, obrana i pokrojona w grubsze plasterki oliwa z oliwek sól i pieprz 1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona 1 cm paski przekrojone na połówki 1 marchewka, obrana(...)koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii cukier do smaku 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka odsączonych kaparów (opcjonalnie) Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Umyte i osuszone części kurczaka ułóż na blaszce, natrzyj oliwą i dopraw porządnie solą i pieprzem z obu stron. W dużej misce umieść paprykę

karmelowy
Udeczka na ostro w musztardzie i miodzie 308

ostrym jedzeniem , ale od czasu do czasu dobrze jest zjeść coś ostrego , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania tego dość szybkiego przepisu . Potrzebne nam będą  1,5 kg udek z kurczaka  1 pęczek szczypioru z dymką  1 łyżeczka chilli  łyżeczka pieprzu ziołowego  szczypta pieprzu czarnego  1 łyżka warzywka 1 łyżka musztardy francuskiej  1 łyżka(...)mięsem , następnie odstawiam na 1 godzinkę do lodówki . Kiedy nasze mięsko już po godzinie przeszło przyprawami  przekładam do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni na 2 godzinki , tak aby nasze mięso się delikatnie odchodziło od kości , a kiedy już nasze mięso jest gotowe , podajemy z ziemniaczkami bądź kaszą czy frytkami

Mój Smak
kurczak pieczony w rękawie w pysznej marynacie z kefiru i Prymatu... 175

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Prymat 1 opakowanie, kefir 1/2 litra, kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymatu doskonale się sprawdził z kefirem jako marynata do drobiu = uda kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, każde udo przeciąć na dwie porcje(...)wymieszać do marynaty włożyć porcje kurczaka, dobrze je natrzeć, przykryć, odstawić do lodówki najlepiej na całą noc do rękawa włożyć porcje kurczaka razem z marynatą, zawiązać, włożyć do blaszki piekarnik elektryczny nagrzany a 220 C, grzanie góra/dół, piec 35 minut, następnie rozciąć rękaw i piec dalej w 180 C około 15-20 minut mięso było pyszne, soczyste, aromatyczne

W Mojej Kuchni Lubię
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 286

wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego(...)otwory w kurczaku możemy też dodatkowo  spiąć za pomocą wykałaczek) . Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą łyżką oleju,  kładziemy w żaroodpornym naczyniu (z przykrywką) i wstawiamy do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 30 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy kurczaka przez dalsze 40-50 minut. Galantynę zostawiamy

Miód i pieprz
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 104

skórek z udek 1 szkl ryżu 300 g mięsa mielonego 1/4 cebuli sól pieprz pół papryki szczypta bazylii szczypta oregano oliwa 3-5 pomidory suszone z oliwy 2 łyżki konfitury z jarzębiny 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany Skórki oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w 2 szkl wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić solą(...)naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego 190 st piekarnika i piec 45 min. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki

Gotowanie jest łatwe